Huszáros hajrával az élen

CSANÁLOSI BEÁTACSANÁLOSI BEÁTA
Vágólapra másolva!
2006.02.21. 03:31
Címkék
Nem rossz évkezdet. A Nemzeti Sport szerint ugyanis január hónap sportolója a rövid pályás gyorskorcsolyázó Huszár Erika lett. Igaz, ide még nem számított bele az olimpiai remeklés – 1500 méteren negyedik lett Torinóban –, az Európa-bajnokságon váltóban szerzett bronzérem és egyéni negyedik hely 500-on is a lista élére repítette.
A korcsolyasportok legfiatalabbika, a rövid pályás gyorskorcsolya lassan átveszi nálunk a vezető szerepet a korábbi sikert sikerre halmozó szakágaktól: a műkorcsolyától és a nagypályás gyorskorcsolyától.
Huszár Erika nagy menetelésbe kezdett januárban
Huszár Erika nagy menetelésbe kezdett januárban
Mirkó István
Huszár Erika nagy menetelésbe kezdett januárban
Huszár Erika nagy menetelésbe kezdett januárban
Huszár Erika nagy menetelésbe kezdett januárban
Mirkó István
Huszár Erika nagy menetelésbe kezdett januárban

Januárban legalábbis egyértelműen a short track került reflektorfénybe, előbb a junior leányváltó nyert bronzérmet a csíkszeredai korosztályos világbajnokságon, majd a felnőtt női staféta lett harmadik a lengyelországi Krynica Zdrójban rendezett Európa-bajnokságon, Huszár Erika pedig egyéniben sem sokkal maradt el a dobogótól, negyedikként végzett 500 méteren.

Bezárt a jégpálya, görkorcsolyázó lett

Persze nem előzmények nélkül való Huszár sikere, hiszen a sportág honi történetében először fordult elő, ami vele történt tavaly év végén, vagyis hogy az összetett Világkupában pontszerző helyen – hatodikként – zárjon magyar versenyző.

Az sem véletlen, hogy ezt megelőzően viszont nem sok nevezetes eredmény fűződött a nevéhez, ugyanis csupán három éve tért vissza a pályára egy hosszabb kihagyást követően, amikor is szinte az alapokról kellett kezdenie mindent.

Hogy mi történt?

Nem, nem sérülés miatt szakadt meg három évre az ígéretes pályafutás. Ennél prózaibb oka volt: Jászberényben, ahol Huszár Erika társaival egyetemben edzett, megszűnt a korcsolyapálya. Maradt tehát a szárazföldi válfaj, a görkorcsolyázás, amiben szintén nem bizonyult tehetségtelennek, mivel egészen az Európa-bajnoki címig vitte.

Erika tehát vígan görkorizott, és még nagyobb elánnal összpontosított a tanulásra, aminek az lett az eredménye, hogy a középiskolát követően felvételt nyert a budapesti Kertészeti Egyetemre. S ha már úgyis a fővárosba kellett költöznie, gondolta, miért ne folytathatná a korábban megkezdett utat, és visszatért a jégre. Ám csöppet sem volt könnyű ismét belerázódnia. Kívülállónak talán furcsa, hogy ha a korcsolyázást nem hagyta abba, csupán a pengét kerekekre cserélte, miért is okozott ez akkora gondot számára, ám ha valaki ismeri a két sportágat, tudja, a mozgásformák rengeteg eltérést mutatnak.

A pechszéria után végre kijött a lépés

Januári top 10

1. HUSZÁR Erika (gyorskorcsolya) 25 pont
A felnőtt Európa-bajnokságon 500 méteren 4. lett, a váltóval pedig bronzérmes
2. BIROS Péter (vízilabda) 20 pont
Két meccsen nyolc gólt lőtt az Euroligában a német Spandaunak, és a bajnokságban is remekelt
3. DARÁZS Rózsa, HEIDUM Bernadett, LAJTOS Szandra (gyorskorcsolya váltó) 16 pont
A csíkszeredai junior rövid pályás gyorskorcsolya-világbajnokságon bronzérmesek lettek
4. MADARAS Norbert (vízilabda) 12 pont
Remekelt az Euroliga- és bajnoki meccseken is az olasz Pro Recco sapkájában
5. CSERNY Réka (kosárlabda) 10 pont
Főszerepet alakított abban, hogy a Sopron a legjobb nyolc közé jutott az Euroligában
6. SZALAY Balázs (rali) 8 pont
A legjobb magyarként zárt a Dakar-ralin az autósok között
7. DARÁZSI Gábor (rali) 6 pont
A kamionosok között ő lett a legeredményesebb a Dakaron
8. VARGA Ákos (motorsport) 4 pont
A Dakar-rali legjobb magyar motorosának bizonyult
9. MÁTYÁS Zoltán (vízilabda) 2 pont
Az Euroligában és a bajnokságban is szórta a gólokat a Vasas védője
10. SZŰCS Gabriella (kézilabda) 1 pont
Vezéregyénisége a Debrecen a bajnokságban és a kupában is remeklő csapatának
Szóval Huszár Erika újra kemény edzésbe fogott, és jó látni, hogy ennek megvan az eredménye. A korábban említett lengyelországi kontinensbajnokságra ugyanis már kifejezetten éremért utazott. Hogy ez végül nem egyéniben sikerült neki, nem csak rajta múlott, ugyanis legerősebbnek tartott számában, 500 méteren egy olasz versenyzőtársa fellökte. Ráadásul az eset a 3000-es szuperdöntőben megismétlődött, és ismét egy olasz volt a bűnös. A magyar sportoló azonban gyorsan túltette magát rajta, és teljes szívvel tudott örülni a váltó bravúrjának. És nemcsak azért, mert természetesen ott is kulcsszerepet játszott, hanem mert a stafétájuk már igazán megérdemelte a jó eredményt. Az olimpiai kvalifikációtól ugyanis épp azok a németek ütötték el őket, akiket ezúttal lazán maguk mögé utasítottak – nem kis revánsot véve ezzel rajtuk.

Erikának tehát jól alakult az idénye, és ekkor még az olimpiáról csak jövő időben lehetett beszélni.

Mert azt, hogy Torinóban is remekelni fog, és félidőben a magyar csapat legeredményesebbjeként – 1500 méteren elért negyedik helyével – értékes pontokkal gyarapítja a küldöttség „számláját”, talán ő maga sem gondolta. És az 1000 méter még csak ezután következik…

Végre kereshet is az eredményeivel

Na de visszatérve a januári eseményekhez, a költséges sportág először vált nullszaldóssá Huszár számára, hiszen az Európa-bajnokságért és a Világkupa hatodik helyéért is ütötte némi pénzdíj a markát. Na persze az ötkarikás játékokat követően már megtakarítása is marad, mivel a Magyar Olimpiai Bizottság a nem várt siker miatt érzett első örömében – Huszárt megelőzően a mindössze 16 esztendős Knoch Viktor lett ötödik 1500 méteren – kilátásba helyezte, hogy a premizálást az athéni nyári olimpiáénak megfelelően képzeli el. Márpedig ott a három pont ötmillió forintot ért.

És ezzel lehet, hogy még mindig nincs vége a pénzgyűjtésnek. Mert bár előzetesen úgy tűnt, Torinóval véget ér rövid pályás gyorskorcsolyázóink számára az idény, a MOB vezetői olyannyira belelkesedtek, hogy a március végi, minneapolisi világbajnokságot gyorsan megígérték legjobbjainknak, sőt az sem elképzelhetetlen, hogy a montreali csapat-vb-n is ott lehetnek lányaink. Ebben az esetben pedig Huszár Erika is maximálisan elégedett lehet, és bár korcsolyázó létére nem szeret sem fázni, sem korán kelni – az első edzései rendszerint a hajnali órákban kezdődnek –, legalább már nem panaszkodhat motivációhiányra.

HUSZÁR ERIKA
Született: 1983. november 22., Jászberény
Egyesülete: TRG SE
Nevelőedzője: Belovai József
Edzői: Bánhidi Ákos, Telegdi Attila (válogatott)
Legjobb eredményei: olimpiai 4. (1500 m, 2006); Eb-3. (váltó, 2006), Eb-4. (500 m, 2006), összetett Eb-7. (2006); összetett Világkupa 6. (2005), Világkupa 7. (500 m, 2005); országos bajnok (2005)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik