Duplázhat Lange, a legenda

SAL ENDRESAL ENDRE
Vágólapra másolva!
2006.02.06. 01:35
Címkék
Ilyen sem volt még, két magyar egység is ott lesz a torinói olimpián, a férfi kettesben és négyesben egyaránt lesz kikért izgulnunk. Ha kitekintünk, akkor viszont a legnagyobb kérdés az, hogy tarol-e az olimpián is a németek legendája, az Andre Lange által kormányzott négyes?

Hat éve, a németországi Altenbergben kezdődött a mese. A Lange, Hoppe, Behrendt, Embach alkotta négyes aranyérmes lett a világbajnokságon. A másik német kvartett, a legendás Christoph Langen által kormányzott bob előtt. Langen egy évvel később St. Moritzban még revánsot vett, ám azóta Lange és csapata – legyőzhetetlen.

Világbajnoki győzelem Lake Placidben (2003), Königssee-ben (2004) és legutóbb Calgaryban (2005), nem mellékesen pedig olimpiai siker Salt Lake Cityben (2002). Azaz zsinórban három világbajnoki siker és egy olimpiai arany.

Andre Lange (a kis képen) az olimpián is örömmel csapna a levegôbe a négyesek versenye után
Andre Lange (a kis képen) az olimpián is örömmel csapna a levegôbe a négyesek versenye után
AFP
Andre Lange (a kis képen) az olimpián is örömmel csapna a levegôbe a négyesek versenye után
Egy olyan sportágban, amelyben olykor tizedmásodpercek döntenek. Amelyben egy rossz kanyarvétel végzetes lehet. Amelyben a parányi figyelmetlenség pillanatok alatt tönkretehet egy életművet. Magyarán, Lange itt egyeduralkodó…

Harminchárom éves, 192 centiméter magas, 68 kiló, és Németországban mindenki azt várja tőle, hogy a sikerszéria folytatódik. Egy biztos, rajta semmi sem múlik majd. Torinóban címvédésre készül.

„Mindent arra tettünk fel, hogy az olimpián ismét aranyérmesek legyünk. Szisztematikusan készülünk, s noha a riválisok nem fognak most sem kímélni bennünket, úgy érzem, valós, ha azt mondom: kezünkben a lehetőség” – nyilatkozta Lange, aki valóban csapatban gondolkozik. Nem csupán arra a három emberre gondol, aki vele utazik majd a pályán, hanem a kisegítő személyzetre is. Az ő esetében ez cirka harminc embert jelent. Ennyien dolgoznak azért, hogy a legendás négyes Torinóban is a legjobb formáját hozza. A háttér – természetesen a támogatóknak köszönhetően – valóban megnyugtató. Minden igényt kielégítő szervizkamion, a legmodernebb, saját építésű bob, amelynek értéke egy új Porsche árával vetekszik. Nem elírás, Lange bobja ugyanis forintban 25 milliót kóstál. Nem kevés.

Ha a német nem hibázik (ritkán szokott), akkor senki sem lehet veszélyes rá. Mr. Hidegvér ugyanis általában óraműpontossággal irányítja a bobot. Minden mellette szól. A tehetség, a technikai háttér, no meg az ő csapatát erősíti a világ egyik, ha nem a legjobb tolója, Kevin Kuske. A Lange-team amúgy hathetes edzőtáborozással készült Torinóra.

„Jó úton haladunk, minden rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy megvédjük a címünket. Tiszteljük a riválisokat, ám minden vágyam az, hogy Salt Lake City után ismét mi nyerjünk” – folytatta Lange, aki a vetélytársakról szólva az orosz és a kanadai egységre gondolt. Kétségtelen, az Alekszandr Zubkov által irányított orosz négyes, valamint a rutinos Pierre Lueders által kormányzott juharleveles egység mindent megtesz majd azért, hogy megkeserítse a német bob életét, ám gyaníthatóan nem sok sikerrel járnak.

Menetrend
Február 18., szombat
17.30: férfi kettes (1–2. futam, címvédő: Christoph Langen, Markus Zimmermann, német, magyar induló: Gyulai Márton, Pintér Bertalan)
Február 19., vasárnap
17.30: férfi kettes (3–4. futam)
Február 20., hétfő
17.30: női kettes (1–2. futam, cv: Jill Bakken, Vonetta Flowers, amerikai, mi: –)
Február 21., kedd
17.30: női kettes (3–4. futam)
Február 24., péntek
17.30: férfi négyes (1–2. futam, cv: Németország, Andre Lange, Enrico Kühn, Kevin Kuske, Carsten Embach, mi: Magyarország, Gyulai Márton, Kürtösi Zsolt, Margl Tamás, Pintér Bertalan, tartalék: Horváth Gergely)
Február 25., szombat
17.30: férfi négyes (3–4. futam)

Helyszín
Cesena Pariol (Torinótól 86 km-re)

A magyar indulók
Bob (kormányos): Gyulai Márton, 26 éves, olimpiai-23. négyes bobbal
Bob (toló): Kürtösi Zsolt, 34 éves
Bob (toló): Margl Tamás, 29 éves
Bob (fékező): Pintér Bertalan, 32 éves, olimpiai-23. négyes bobbal
Bob (tartalék): Horváth Gergely, 30 éves ---- 5 kérdés - 5 válasz: Gyulai Márton

– Gyanítom, gondolatban naponta legalább százszor lemegy a torinói olimpiai pályán.
– Úgy van, de lehet, hogy az a száz inkább százhúsz… – mondja Gyulai Márton, a magyar kettes és négyes bobcsapat kormányosa. – A valóságban csak hat alkalommal mentem le az olimpiai bobpályán, akkor is csak kettes bobbal. Ezzel együtt jól ismerem, kívülrôl tudom, mikor, milyen kanyar jön. Persze élesben minden sokkal nehezebb lesz.

– Mennyit tudnak majd edzeni a helyszínen?
– Lesz rá lehetôségünk, de elôbb érjen ki mindenki Torinóba. Kürtösi Zsolt és Horváth Gergely ugyanis késôbb csatlakozik a csapathoz, dolgoznak, nincs mit szépíteni rajta.

– Titok, hogy kinek mi a civil foglalkozása?
– Egyáltalán nem. Én az Eurosporton vagyok szakkommentátor, mellette van egy vállalkozásom, amely fôleg sportrendezvények szervezésével foglalkozik. Kürtösi Zsolt konditeremben személyi edzô, Horváth Gergely pedig biztosítónál dolgozik, jelentôs állásban. Margl Tamás távolugró, mellette modell, Pintér Bertalan pedig oddsmester a magyar tippmixnél.

– A bobokkal minden rendben?
– Éppen Drezdában vannak nagygenerálon, az olimpia elôtt nem árt az ilyesmi. Nekik ez jó, nekem szükséges rossz, hiszen én szállítottam ki ôket teherautóval, oda-vissza 1400 kilométert tettem meg, megállás nélkül. Nem volt leányálom. Drezdából szerencsére nem én viszem el Torinóba, mostantól már tényleg csak a versenyre kell összpontosítanunk, így is teszünk.

– Milyen helyezés esetén lenne tökéletesen elégedett?
– A nagy álmom, hogy a kettes a huszonkettedik helyen végez, a négyes pedig beér a huszadik helyre. Ezen dolgozunk. Amúgy a nemzetközi mezônyt nézve, meggyôzôdésem, ez az olimpia Andre Lange produkciójáról fog szólni, szerintem a ketteseknél és a négyeseknél egyaránt a német egység diadalmaskodik. ---- Hétfôn indulnak
Utazás. Hétfô reggel indul a magyar sportolók elsô csoportja a téli olimpiára. Az alpesi sízôk, sífutók, sílövôk, rövid pályás gyorskorcsolyázók és bobversenyzôk, valamint az orvosok kelnek útra a Malév római járatával 7 óra 25 perckor, és átszállás után, kora délután érkeznek meg Torinóba. A versenyzôk az eredeti terveknek megfelelôen három olimpiai faluba költöznek be. A rövid pályás gyorskorcsolyázók Torinóban, az alpesi sízôk, a sífutók és a sílövôk Sestriére-ben, a bobosok pedig Bardonecchiában, versenyhelyszíneik közelében laknak majd.

Orosz álom: hét arany
Várakozás. Az oroszok 25 érem megszerzését tűzték ki célul a pénteken kezdôdô torinói téli olimpiára. Az érintett nemzeti sportszövetségek reményei alapján 7 arany-, 5 ezüst- és 13 bronzérmet kell szerezniük az orosz sportolóknak. Ez sokkal jobb eredmény lenne, mint a négy évvel ezelôtti. Salt Lake Cityben 16 dobogós, közte hat elsô, helyezéssel zárt az orosz küldöttség. Az országot 13 sportágban 194 sportoló képviseli Torinóban.

Rocca mondja az esküt
Döntés. Az alpesi síelô Giorgio Rocca mondhatja az olimpiai eskü szövegét a torinói téli játékok megnyitóján. Az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI)
a jelöléssel azt a teljesítményt akarta elismerni, melyet az alpesi sízés új itáliai csillaga a jelenlegi Vk-sorozat elején produkált sorozatban öt műlesikló-viadal megnyerésével. A játékokat felvezetô, látványosnak ígérkezô nyitóünnepségre a 35 ezer nézô befogadására alkalmas Olimpiai Stadionban kerül sor.

Majdnem eloltották a lángot
Incidens. Megzavarták a olimpia fáklyavivô váltóját az olasz–francia határhoz közel esô Susa-völgyben. Helybéliek a tervezett gyorsvasút ellen tiltakoznak, és majdnem ezren várták egy keskeny hídon a lángot. Aztán váratlanul az egyik demonstráló egy zászlóval letakarta a fáklyát, ám a rendôrök gyorsan közbeléptek, és lefogták az elkövetôt. A láng nem aludt ki, és módosított útvonalon folytatta útját. A váltó pénteken ér vissza Torinóba, a megnyitóünnepségre.

Megbetegedtek az osztrákok
Járvány. Betegséghullám sújtja az osztrák férfi alpesisí-válogatottat. Három versenyzô – Hermann Maier, Rainer Schönfelder és Christoph Gruber – belázasodott. Antibiotikumot már nem vehetnek be, mert a készítmények olyan szert is tartalmaznak, amely szerepel a doppinglistán, ezért kizárólag a hagyományos gyógymódokat alkalmazhatják.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik