Neki már megéri fagyoskodni

CSANÁLOSI BEÁTACSANÁLOSI BEÁTA
Vágólapra másolva!
2006.01.28. 02:26
Címkék
Huszár Erika nevét lassan megtanulja a rövid pályás gyorskorcsolyázó-elit. A 22 éves versenyző előbb a Világkupa-sorozatban végzett a hatodik helyen, a hét végi Eb-n 500 méteren épp csak lemaradt a dobogóról, a váltóval pedig bronzérmes lett.
– Jobban is szerepelhettem volna az Eb-n, ha kis szerencsém van – mondta Huszár Erika. – Ötszáz méteren a sorsolás a legkedvezőtlenebb, a négyes pályára kényszerített, s az első kanyarban kilökött az olasz Fontana. Ha nem esem el, érem is összejöhetett volna. Háromezren a szintén olasz Zini sodort el három embert, köztük engem is, így lettem az összetettben hetedik.– Még jó, hogy a váltó sikere kárpótolta.
– A váltónak nagyon örültem, nemcsak azért, mert feledtette az elmaradt egyéni dobogót, hanem mert megérdemeltünk már a lányokkal egy jó eredményt. Az olimpián sajnos nem lehetünk ott, a németek utaznak helyettünk, akiket most megvertünk.

Huszár Erika célja: tíz közé kerülni
Huszár Erika célja: tíz közé kerülni
Huszár Erika célja: tíz közé kerülni
– Egyéniben viszont ott lehet.
– Nem nagyon szeretek bármilyen célt magam elé kitűzni, mert mondjuk egy esés mindig benne van a pakliban.

– Volt már rá példa, hogy valakinek jól jött a bukás. Emlékszik a Salt Lake City-i olimpia ezerméteres győztesére, az ausztrál Steve Bradburyre?
– Neki kétszer is mázlija volt, hiszen már a középdöntőből is csak szerencsével jutott tovább.

– Azaz ha addig eljut, bármi megtörténhet…
– Maradjunk annyiban, csalódott lennék, ha a selejtező megállítana. Megkockáztatom, ötszázon a tíz között lenne a helyem.

– Addig itt van még az országos bajnokság. Mennyire hajtja ki magát a hét végén?
– Szeretném megvédeni a címem, de vigyázok, nehogy megsérüljek. Nem mintha ettől kellene tartanom, mi, lányok jóban vagyunk, vigyázunk egymásra.

– Ez az idénye kifejezetten sikeresen alakul. A bankszámlája is igazolja ezt?
– Talán először nem ráfizetéses a versenyzésem. Amennyit kaptam az Európa-bajnokságért és a Világkupa hatodik helyéért, anynyit ráköltöttem az új korcsolyára és az edzőtáborozásra.

– Ezeket a versenyzőknek kell fizetniük?
– A korit mindig, ez százötvenezer forint egy évre, most a francia táborozáshoz is hozzájárultunk. Kérdéses volt, hogy az ázsiai Világkupa-versenyekre elutazunk-e, ám Darázs István révén sikerült pénzt szerezni.

– Ennyire rosszul áll a szakág?
– Nagyon kevésből gazdálkodunk. Pedig a mostani eredmények is igazolják, hogy vétek kihagyni egy-egy Világkupa-állomást, mert ott lehet rutint szerezni. A juniorok is úgy utaztak el a csíkszeredai vébére, hogy alig volt nemzetközi tapasztalatuk, csodálkozott is a világ, hogy a lányváltó bronzérmes lett. Ám egy idő után a versenyzők megelégelik a kunyerálást, és abbahagyják.

– Jó híre is van?
– Lassan kilábalok a megfázásból, amelyet még Lengyelországban szedtem össze. Mínusz harminc fok körül volt, én meg nem nagyon bírom a hideget.

– Akkor a legjobb sportágat választotta…
– Hajnalban, amikor edzésre megyek, sokszor eszembe jut, miért is korcsolyázom.

– Tud rá válaszolni?
– Most, hogy jönnek a sikerek, könnyedén.

HUSZÁR ERIKA
Született: 1983. november 22., Jászberény
Klubja: TRG SE
Nevelőedzője: Belovai József
Edzői: Bánhidi Ákos, Telegdi Attila (válogatott)
Legjobb eredményei: váltó Eb-3. (2006), Eb-4. (500 m, 2006), összetett Eb-7. (2006), összetett Világkupa-6. (2005), Világkupa-7. (500 m, 2005), ob-1. (2005)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik