Aranyért megy a Balatonba

SAL ENDRESAL ENDRE
Vágólapra másolva!
2006.01.25. 00:52
Címkék
Nyolc éve Sevillában két Kovács volt a vizes Eb magyar sztárja. A medencében Kovács Ágnes, aki 100 és 200 méter mellen nyert, a hosszútávúszóknál pedig Kovács Rita, aki 25 kilométeren lett kontinensbajnok. Ági azóta is úszik, Rita viszont a sevillai arany után befejezte a pályafutását. Most azonban visszatért. Harmincöt évesen.
1997, Sevilla: az olasz Casprini (balra) a 25 km-es futam Eb-gyôztesének gratulál ? Kovács Ritának?
1997, Sevilla: az olasz Casprini (balra) a 25 km-es futam Eb-gyôztesének gratulál ? Kovács Ritának?
AFP
1997, Sevilla: az olasz Casprini (balra) a 25 km-es futam Eb-gyôztesének gratulál ? Kovács Ritának?
1997, Sevilla: az olasz Casprini (balra) a 25 km-es futam Eb-gyôztesének gratulál ? Kovács Ritának?
1997, Sevilla: az olasz Casprini (balra) a 25 km-es futam Eb-gyôztesének gratulál ? Kovács Ritának?
AFP
1997, Sevilla: az olasz Casprini (balra) a 25 km-es futam Eb-gyôztesének gratulál ? Kovács Ritának?

Kovács Rita. Azt mondják, a hosszútávúszásra született. Nem vitás. Már az hihetetlen, ahogyan anno kikötött a maratonúszóknál. Még 1990-et írtunk. Valahol olvasott egy hírt, hogy a Balatonon hosszútávúszó-versenyt rendeznek, aki pedig nyer, ott lehet januárban a perthi világbajnokságon. Elindult. Nyert. Élete első versenyén.

A második a perthi vb volt. Ott a negyedik helyen végzett. Ezzel kezdődött a mesés karrier. A további állomásai pedig ismertek. Ezüstérem a római világbajnokságon (1994), majd tizenegy éve, a bécsi Európa-bajnokságon 5 kilométeren is aranyérmes lett. Hogy aztán Sevillában, amint már említettük, újabb kontinensgyőzelemmel búcsúzzon el 1997-ben. Korán tette. Ő is tudja.

Kovács Rita

Született: 1970. március, 29., Nyíregyháza
Klubja:
Edzője: Vajda Tamás
Kiemelkedő eredményei: vb-2. (25 km, Róma – 1994); 2x Európa-bajnok (5 km, Bécs – 1995; 25 km, Sevilla – 1997); 15x Vk-győztes; ifjúsági Eb-3. (800 m gyors, Genf – 1985); magyar bajnok
Egy deka súlyfelesleg sincs rajta

"Még abban az évben férjhez mentem, édesanyám varrodájában helyezkedtem el, a kis- és nagykereskedést intéztem – mondta Kovács Rita. – Babát szerettem volna, s végül kétezerben meg is született a kisfiam, Bendegúz. Utána Spanyolországban éltem egy évet, majd ismét Nyíregyházán. Bendegúz cseperedett, nekem pedig kezdett hiányozni az úszás. A volt edzőm, Vajda Tamás már két éve mondogatja, meg kellene próbálkozni a visszatéréssel, de korábban még nem hiányzott az úszás. Tavaly nyáron viszont már éreztem: kívánom a vizet."
És nekiveselkedett. Amikor nyolc évvel ezelőtt befejezte, 58 kilót nyomott. Ma nincs több 56-nál. Azt mondja, érettebb lett, s tudja mit akar. Például jól szerepelni a nyáron, a balatoni Európa-bajnokságon. Utána pedig a pekingi olimpián, hiszen a 10 kilométeres szám 2008-ban már az olimpia programján is szerepel.

"Nézegettem a nemzetközi élmezőnyt. Nincs nagy változás, továbbra is az a holland Edith van Dijk nyeri a legtöbb aranyat, aki ellen még én is úsztam. Egyetlen alkalommal sem tudott megverni. Úgy érzem, jó úton haladok, akarom a sikert, fizikailag pedig kezdem utolérni magamat."

Ötven kilométert úszik hetente

Az első versenye decemberben volt. Nem a nyílt vizen, a Hajós Alfréd Uszodában. A nők között simán nyert 10 kilométeren, s a férfiak közül is csak egy tudott jobb időt úszni nála. Három hónap munka állt akkor mögötte. Azt mondja, az időeredménye nem is rossz, ám még öt percet faragni kell rajta, s akkor az már jelenthet valamit. Persze tudja jól, a nyílt víz, az mindig más, ott akadhatnak meglepetések. A nyári Európa-bajnokság, ugyebár, a Balatonon lesz, méghozzá Balatonalmádinál. Felvetődik a kérdés: mikor úszott legutóbb a magyar tengerben?

"Tavalyelőtt a családdal nyaraltam ott, legutóbb akkor. Szeretem, a maratonúszás szempontjából ideális. A víz nyáron kellemes, nincsenek nagy hullámok, és a szél se vészes. Egyébként napi két edzéssel készülök, hetente ötven kilométert úszom."
Nyíregyházán örülnek a viszszatérésének, nem felejtették el, hogy a kilencvenes években ő volt a város egyik legjobb sportolója.
"Az, hogy a városban lelkileg támogatnak, nagy öröm, más kérdés, hogy anyagilag is rendeződnie kell a helyzetemnek, hiszen társadalmi munkában nem lehet felkészülni az Európa-bajnokságra és az olimpiára."

Bendegúz örül a mama visszatérésének

Kétségtelen, jelenleg még klubja sincsen. Pedig lassan közeledik a szezon. Talán a hazai Európa-bajnoki szereplés lehetősége, meg a sportág olimpiai részvétele megmozgatja a szponzorok fantáziáját. És hogy mit szól Bendegúz a mama viszszatéréséhez?
"Örül, a múltkor megkért, hogy mutassam meg az érmeimet. Bajban voltam, hiszen nem tudtam, hová raktam őket. Aztán végül ráakadtam a két Európa-bajnoki aranyra, valamint a világbajnoki ezüstre. Együtt nézegetjük a régi újságcikkeket is. Egyik alkalommal megkérdezte az anyukámtól: ugye, ha a mama híres úszó lesz, akkor ő híres kungfus? Édes kis pofa."
Kovács Rita visszatért. Háromévi veretlenséggel a háta mögött fejezte be még 1997-ben. Őt ismerve nem csodálkoznánk, ha a nyári Európa-bajnokságon ott folytatná, ahol abbahagyta.
Éremmel. Arannyal… ---- Vajda Tamás. Nyíregyháza két ékköve, Szabó Tünde – olimpiai ezüstérmes hátúszó – és Kovács Rita volt a tanítványa. Rita visszavonulása után ő is kikerült a körforgásból, az utóbbi öt évben jobbára triatlonosok úszóedzéseit irányította. Tanítványa visszatérése nagy lehetőségek kapuját nyitja ki.

"Csak az érem motivál bennünket, és abból is a legfényesebb – mondta Vajda Tamás. – Az első lépcsőfok az Európa-bajnokság, a nagy cél pedig a pekingi olimpia. Szerencsére Rita a mozgással sosem állt le, fizikálisan egyre jobb állapotban van, amúgy pedig sokkal érettebb lett. Bízom benne, hogy a több mint nyolcévi kihagyás ellenére a csúcsra tér vissza. Az lenne hozzá méltó." ---- George Foreman (amerikai, ökölvívó)
A nehézsúlyú világbajnok először 1977-ben vonult vissza, hogy aztán tíz évvel később ismét ringbe lépjen. A visszatérés sikeres volt, hiszen húsz év után (45 évesen, 1994-ben) visszaszerezte a világbajnoki övet.

Niki Lauda (osztrák, autóversenyző)
A Formula–1-es pilóta 1979-ben, már kétszeres világbajnokként döntött úgy, hogy befejezi. Egészen 1982-ig bírta ki a "böjtölést", akkor ismét volán mögé ült. Jól tette, hiszen 1984-ben ő lett a világbajnok.

Birgit Fischer (német, kajakozó)
A szöuli és a sydneyi olimpia után három-három évet hagyott ki, hogy aztán a következő ötkarikás játékokon ismét bajnokként ünnepelhessen. Athénban nyolcadszor lett aranyérmes a sportág német nagyasszonya.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik