Szomorú hétvége Baszkföldön

CSILLAG IMRE, GYENGE BALÁZSCSILLAG IMRE, GYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2005.10.31. 01:03
Címkék
Válságstábot hívtak össze Bilbaóban, ugyanis az Athletic egyre reménytelenebb helyzetben van. Eközben szárnyal az Osasuna  a pamplonaiak az Espanyol két vállra fektetésével továbbra is az élen állnak , a Ronaldinho vezette Barcelona pedig újabb győzelmével már a második.
Vasárnap hajnalban összeült az Athletic Bilbao vezetősége, azt követően, hogy José Luis Mendilibar legénysége csak egy pontra volt jó a Celta Vigo ellen, így továbbra is a tabella legutolsó pozícióját foglalja el. Egyelőre nem tudni, mi lesz az edző sorsa, de a nagy hallgatás azt jelzi, hogy Mendilibarnak mennie kell, ha fiai a következő fordulóban nem nyernek az Espanyol otthonában – elvégre a történetük során mindig az élvonalban szereplő baszkok eddig nem sokszor szemlélték hátulról a mezőnyt.

"Remélem, megnyugszik a csapat, és a következő mérkőzésen már képes lesz nyerni, és nem kell ekkora feszültségben pályára lépnünk minden egyes alkalommal" – sóhajtozott a mérkőzés után Mendilibar, akit már akkor arról kérdeztek, mit mondott neki az öltözőbe lelátogató Fernando Lamikiz klubelnök. "Csak azért jött le, hogy lelket öntsön belénk. Mindig ezt teszi" – válaszolta a bilbaói edző.

Ronaldinho (balra) számított a Barca legjobbjának a Real Sociedad ellen – két gól, egy gólpassz volt a mérlege
Ronaldinho (balra) számított a Barca legjobbjának a Real Sociedad ellen – két gól, egy gólpassz volt a mérlege
AFP
Ronaldinho (balra) számított a Barca legjobbjának a Real Sociedad ellen – két gól, egy gólpassz volt a mérlege
Baszkföld másik büszkesége, a Real Sociedad viszonylag jó formában érkezett a Camp Nouba, de a közvetlen előjelek már rosszat ígértek, ugyanis az utolsó edzésen megsérült a csapat egyik legjobbja, Darko Kovacsevics. Aztán az összecsapáson nem telt el fél óra sem, és Mikel Alonso, valamint Xabi Prieto is cserét kért sérülés miatt, miközben a túloldalon Ronaldinho megállíthatatlannak bizonyult – ennek egyvelege nem is adhatott ki mást, mint sima Barcelona-sikert.

Ronaldinho először a 18. percben villant, amikor a tizenhatos bal sarkánál előbb megtartotta a labdát, majd pontosan az érkező Mark van Bommel elé tálalt, a holland pedig futtából, ugrás közben a bal sarokba bombázott. Ronaldinho aztán maga is vállalkozott, a 36. percben – miután nem támadta senki – jó tizennyolc méterről kilőtte a jobb alsót.

A fordulást követően is ficánkolt a vigyorgós brazil, és amikor a 60. percben csak szabálytalanul tudták megállítani a tizenhatos bejáratánál, akkor megmutatta, hogy állított labdás szituációból is képes a kapuba találni. Asier Riesgo, a baszkok hálóőre beleért a bal sarokba tartó labdába, de a gólt nem akadályozhatta meg – így azt sem, hogy a 70. percben a katalán szurkolók felállva tapsolják meg a mérkőzés hőseként lecserélt dél-amerikait. Nem sokkal Ronaldinho pihenőre vonulása előtt Garikoitz Uranga piros lapja, utána pedig Carles Puyol, illetve Henrik Larsson gólja került be a jegyzőkönyvbe.

Sokan vélekedtek úgy, hogy az éllovas Osasunán túl nagy lesz a nyomás, és Javier Aguire fiai nem tudják megtartani az első helyüket. Ehhez képest a pamplonaiak a hatodik bajnokijukat is megnyerték az El Sadarban, igaz, némi segítséget kaptak a vendég Espanyol kapusától, Carlos Kamenitől, aki a találkozó mindkét góljában nyakig benne volt.

Távirati stílusban a többi mérkőzésről
  • A Deportivo egy héten belül már a második madridi csapatot fektette két vállra, Joaquín Caparrós fiai a Real után a Getafénál is jobbnak bizonyultak hazai pályán. A Getafe sorozatban harmadszor kapott ki vendégként – ennyi veresége van összesen a csapatnak.
  • Ismét a pontos célzással állt hadilábon a Valencia, pedig a Santander ellen Miguel Angulo igen hamar lőtt egy káprázatos gólt. A folytatásban csak a helyzetek kihagyásában jeleskedtek a Turia-partiak, aminek pontvesztés lett a vége.
  • A Mallorca kikerült a kiesőzónából azt követően, hogy a Sevilla ellen szerzett egy pontot, noha Fernando Navarro kiállítása miatt majdnem egy órán át emberhátrányban játszott.
PRIMERA DIVISIÓN - 9. forduló
Athletic Bilbao–Celta Vigo 1–1 (Gurpegui 24., ill. Ángel López 58.)
Barcelona–Real Sociedad 5–0 (Van Bommel 18., Ronaldinho 36., 60., Puyol 75., H. Larsson 85.)
Osasuna–Espanyol 2–0 (David López 28., Munoz 70.)
Deportivo–Getafe 1–0 (Tristán 24.)
Valencia–Santander 1–1 (Albelda 12., ill. Aganzo 28.)
Mallorca–Sevilla 1–1 (Víctor 33., ill. Kepa 36.)
Zaragoza–Málaga 1–1 (Ewerthon 11., ill. Edgar 40.)
Alavés–Cádiz 0–0
Betis–Real Madrid 0–2 (Robinho 30., Mejía 79.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik