BL-résztvevő a Villareal és a Betis

CSILLAG IMRE, GYENGE BALÁZSCSILLAG IMRE, GYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2005.05.29. 22:52
Címkék
Szombaton szépen, csendben ért véget az idény a spanyol futball két óriása számára: a bajnok Barcelona gól nélküli döntetlent ért el a Real Sociedad otthonában, míg a Real Madrid kényelmesen nyert Zaragozában. Egyik találkozónak sem volt igazi tétje, a Barca - amelyből kimaradt Ronaldinho, Deco és Xavi is - leginkább Etoo gólkirályi címéért küzdött, míg a Sociedadban Karpin és Alkiza visszavonulása, a madridiaknál Figo félhivatalos búcsúztatása tette különlegessé az ütközetet.
A két búcsúzó San Sebastián-i játékost még a találkozó előtt köszöntötték egy-egy, a kezdőkörbe helyezett óriási méretű és a nevükkel díszített mezzel. Karpin egyébként stílusosan fejezte be pályafutását: a 36 esztendős orosz középpályás a 87. percben, közvetlenül a lecserélése előtt egy jókorát belerúgott Iniestába, amiért megkapta a találkozó egyetlen sárga lapját.

"Nem volt élvezetes mérkőzés, de szurkolóink vélhetően nem felejtették még el a szezonban nyújtott teljesítményünket. Most már kimondhatjuk: nagyszerű idényt futott a Barca" - tette zárójelbe a kilencven percet Frank Rijkaard, a Barcelona edzője.

Michael Owen (balra) góllal zárta elsô spanyol bajnoki idényét
Michael Owen (balra) góllal zárta elsô spanyol bajnoki idényét
Michael Owen (balra) góllal zárta elsô spanyol bajnoki idényét
A Romareda-stadionban a Real Madrid kifejezetten jól játszott. Owen góljára az első félidő végén Oscar González válaszolt ugyan, ám a fordulást követően a gárda két brazilja, Roberto Carlos és Ronaldo eldöntötte a három pont sorsát. A legtöbb figyelem mégis Luis Figóra összpontosult, ugyanis a portugál játékos összeveszett edzőjével, Wanderley Luxemburgóval - állítólag nem köszön neki, amióta a kispadra ültette őt a brazil szakvezető -, és immár szinte biztos, hogy a nyáron továbbáll. Noha Figo állandóan azt hangoztatja, hogy maradni szeretne, a Marca tegnapi címlapja nem hagy kétséget a Real vezetőinek elképzelései felől. "Isten veled" - áll a királyi gárda félhivatalos újságjának címlapján, a kezét széttáró Figo képével egyetemben.

A madridiakhoz kapcsolódó hír, hogy életjelet adott magáról Jonathan Woodgate, aki egyetlen percet sem játszott a blancók színeiben krónikus sérülései miatt. "Remélem, július nyolcadikán, a következő szezont megelőző felkészülés első napján bevethető állapotban leszek" - mondta az idény elején érkezett angol védő.

Sevilla, a nagy vesztes

Roppant mód örültek a Betis-játékosok a zárófordulóban megszerzett szerény egy pontnak is (fotó: Reuters)
Roppant mód örültek a Betis-játékosok a zárófordulóban megszerzett szerény egy pontnak is (fotó: Reuters)
Roppant mód örültek a Betis-játékosok a zárófordulóban megszerzett szerény egy pontnak is (fotó: Reuters)
A forduló nagy vesztese egyértelműen a Sevilla volt. A forduló előtt elméletben még négy csapat versengett egymással a kiadó két BL-selejtezős helyért.
Mind közül a legkedvezőbb helyről a pontelőnyben lévő Villarreal várhatta a végszót, amely gárda nem bízott semmit a véletlenre és hazai pályán három góllal verte a kiesők közé besorolást nyert Levantét. Győzelmük mellé bajnoki bronzérem is járt.

A Sevilla duplán riválisa - úgy a városban, mint a tabellán -, a Betis idegenben szerény döntetlent bírt elkövetni Mallorcán, így a Sevilla előtt adott lett volna a lehetőség: amennyiben esélyesként behúzzák a Málaga elleni találkozón nekik kinéző három pontot, megelőzik a zöld-fehér csíkosokat a tabellán.


A feltételes fogalmazási módból már sejteni lehet, nem jött össze nekik, pedig próbálkoztak rendesen, még a hajrában is, igaz közben hátul kinyíltak. A nagy rohamásnak így aztán nemhogy BL-indulás, hanem kínos kétgólos vereség lett a vége.

A spanyol labdarúgást a BL-főtáblán a bajnok FC Barcelona és a bajnoki ezüstérmes Real Madrid, míg a selejtezőben a Villarreal és a Betis képviselheti.

Az UEFA-kupában az Espanol és a Sevilla rajtol el, az élvonaltól harmadik csapatként a Levante is búcsúzott, a korábban már kiesett Albacete és a Numancia mellett.

A gólkirályi címet - Pichichi-díj - a Villarreal uruguayi légiósa, Diego Forlán (képünkön) szerezte meg, remek hajrájának köszönhetően. A közelmúltban még a Nou Campban is mesterhármast jegyző csatár éppen a katalán bajnokcsapat elsőszámú gólfelelősét, Samuel Eto'o-t előzte meg, nem is akárhogyan.

A záróforduló előtt még az élen álló Barca-csatár nem mozdult el a huszonnégy találatáról, nem úgy Forlán, aki megkoronázva egész éves, gólokban gazdag termelését most is vállalt csapata négy góljából kettőt, amelyeknek köszönhetően huszonöt találattal zárt.

A bajnokság legjobb kapusa - Zamora-díj - azért a bajnokcsapatból került ki, ő pedig nem más, Victor Valdés (képünkön).

Valdés harmincöt találkozón lépett az idei szezonban pályára és mindössze huszonöt alkalommal keresgélt a hálóban labdát.

A második helyen a Real Madrid válogatott klasszisa, Iker Casillas végzett, ő ugyancsak harmincöt mérkőzésen állt a háló elé, de ez idő alatt huszonkilenc találatot szedett össze.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik