Tizennégy nagyon dühös ember

CS. G.CS. G.
Vágólapra másolva!
2002.08.30. 20:30
Címkék
Csőre töltött fegyverekkel vonultak hadba a G14 nevű klubszövetség képviselői, végül azonban behódoltak az UEFA-nak: azaz immáron bizonyos, hogy jövőre második csoportkör nélkül rendezik meg a Bajnokok Ligáját.
Wenger az egyik ellenzéki tag a G–14-ben
Wenger az egyik ellenzéki tag a G–14-ben
Wenger az egyik ellenzéki tag a G–14-ben
Wenger az egyik ellenzéki tag a G–14-ben
Wenger az egyik ellenzéki tag a G–14-ben
Wenger az egyik ellenzéki tag a G–14-ben
Az Európa legnagyobb és leggazdagabb egyesületeit tömörítő szervezet pénteken tartotta közgyűlését a kupasorsolások színhelyén, Monacóban. Előző este több klubfőnök is amellett kardoskodott, hogy finoman hadat kellene üzenni a változtatásról döntő európai szövetségnek, amely a leginkább érdekeltek véleményét figyelmen kívül hagyta. Különösen az angolok hangoskodtak, Rick Parry, a Liverpool ügyvezetője például kijelentette: "Elszomorít bennünket ez a folyamat. Ez nem demokrácia. Mindannyian ugyanígy vélekedünk, hiszen még emlékszünk arra a februári találkozóra, amelyen a megjelent klubképviselők egyhangúan úgy határoztak, maradjon minden a régiben.”
Más kérdés, hogy az európai szövetség hivatalosan nem ismerte el partnerként a G–14-et, azaz semmi sem kötelezi a sztárcsapatok kívánságainak elfogadására. Ettől függetlenül Peter Kenyon, a manchesteriek vezetője nem átallotta megjegyezni: "Nem igazán a változtatás dühített fel bennünket, hanem az, ahogy megszületett erről a döntés. Mindazonáltal ha már megtörtént, ha már megszüntetik a második csoportkört, mi sem tehetünk mást, mint hogy beletörődünk. Kevesebb meccset fogunk vívni, ebből kell a lehető legtöbbet kihozni.”
Kenyon mindezt a nagy összesereglés előtt mondta, amiből érezni lehetett, hogy a pénteki ülésen aligha lehet forradalmi bejelentésekre számítani. A nagyok értetlenkedése amúgy érthető, hiszen így a finálé előtt a lehetséges 16 helyett csupán 12 mérkőzésen léphetnek fel, márpedig két biztos hazai parti kiesése náluk érezhető "kárt okoz” a főkönyvben. Erre utalt Emilio Butragueno, a Real Madrid G–14-es reprezentánsa: "A klubok már az idén is küszködtek, csak szét kell nézni a nyári átigazolási piacon: senki sem szórta a pénzt, senki, vagy csak nagyon kevesen fizettek annyit, amenynyit a játékosait áruba bocsátó klub elsőre szeretett volna kapni értük.”

A G–14 összetétele

Alapító tagok

Manchester United (angol)
Liverpool (angol)
Real Madrid (spanyol)
Barcelona (spanyol)
Bayern München (német)
Borussia Dortmund (német)
Milan (olasz)
Internazionale (olasz)
Juventus (olasz)
Paris SG (francia)
Marseille (francia)
Ajax (holland)
PSV (holland)
Porto (portugál)

Új tagok

Arsenal (angol)
Bayer Leverkusen (német)
Valencia (spanyol)
Lyon (francia)
Egyszóval pénteken a gigászok öszszedugták a fejüket, majd bejelentették azt, amit mindenki várt: elfogadják az UEFA propozícióját. Az európai szövetség szóvivője útján finom kuncogással jelezte, boldog, hogy a tizennégyek meghajtották a fejüket. "Rendkívüli módon kielégít bennünket a klubok döntése – szögezte le Mike Lee. – Hisszük, hogy a megreformált Bajnokok Ligáját a létező legjobb lebonyolítási forma szerint rendezzük meg a jövőben, s örülünk, hogy mind több csapat támogat bennünket.”
A nagyobb ellenállásra számítókat eközben Michael van Praag, a G–14-ek ajaxos alelnöke arról győzködte, hogy a fórum azért nem egy gittegylet, s a jövőben is igen szoros együttműködésre törekszik az UEFA-val, s szeretné még inkább érvényesíteni befolyását. "Bizonyosan hatékonyabb lesz a párbeszéd” – vélekedett a holland, aki arról is tájékoztatta a média képviselőit, hogy az ülésen végül is nem hoztak döntést a nyáron többek által javasolt fizetési sapkáról, vagy ahogy ők mondják, a "kiadás-ellenőrző mechnizmusról” (ez a játékoskeret összkeresetének maximálása volna). Van Praag végül beszámolt arról, hogy négy taggal bővül a klubszövetség, hiszen meghívták az Arsenalt, a Bayer Leverkusent, a Lyont és a Valenciát is. A név ettől függetlenül marad G-14, minthogy "a futballvilág így ismerte meg, s nincs értelme minden egyes belépőnél megváltoztatni”.
Azt már csak csendben tesszük hozzá, hogy az egyik újonc nagy tekintélyű vezetőedzője, az Arsenalt irányító Arséne Wenger épp a héten kürtölte világgá, hogy ha rajta múlna, visszaállítaná a Bajnokok Ligájának klasszikus arcát, azaz a küzdelemsorozatban kizárólag bajnokcsapatok indulhatnának. Amiből rögtön látszik, nem pusztán a G–14 és az UEFA között vannak nézeteltérések, de kerítésen belül is akad jócskán kibogoznivaló.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik