David Beckham már éhes a sikerre

TÓTH PÉTERTÓTH PÉTER
Vágólapra másolva!
2002.08.13. 23:06
Címkék
"Mindenkit megkérek, hogy csak a szerdai mérkőzéssel kapcsolatban kérdezzen  nyitotta meg a Manchester United sajtótájékoztatóját a klub sajtófőnöke, Diana Law.
Az egykori remek futballista, Dennis Law lányának kérését a mintegy kétszáz jelenlévő újságíró az első kérdés erejéig teljesítette. Aztán szinte minden szóba került, csak a BL-selejtező nem… Az alábbi hasábokon a nyilvános beszélgetésen David Beckham által elmondottakat olvashatják, kiegészítve azzal, amit a www.manutd.com-on olvasható korábbi interjúja is tartalmazott.
Csak addig nyújtózkodik… David Beckham nem ígér mást, minthogy gyôznek a ZTE ellen (Fotó: Németh Ferenc)
Csak addig nyújtózkodik… David Beckham nem ígér mást, minthogy gyôznek a ZTE ellen (Fotó: Németh Ferenc)
Csak addig nyújtózkodik… David Beckham nem ígér mást, minthogy gyôznek a ZTE ellen (Fotó: Németh Ferenc)
Csak addig nyújtózkodik… David Beckham nem ígér mást, minthogy gyôznek a ZTE ellen (Fotó: Németh Ferenc)
Csak addig nyújtózkodik… David Beckham nem ígér mást, minthogy gyôznek a ZTE ellen (Fotó: Németh Ferenc)
Csak addig nyújtózkodik… David Beckham nem ígér mást, minthogy gyôznek a ZTE ellen (Fotó: Németh Ferenc)
– Szerdán kezdődik a Manchester United új idénye. Mit várhatnak a szurkolók a csapattól?
– Az előidényt követően néhány mérkőzésre szükségünk van, hogy teljesen felpörögjünk – adott feleletet az első hozzá intézett kérdésre az MU 7-es dresszben szereplő futballistája. – A felkészülésünk szinte tökéletesre sikeredett, fizikailag készen állunk az előttünk álló időszakra.
– Az elmúlt év a csapatnak és önnek is rosszul sikerült…
– Úgy véli, hogy rossz idényem lett volna? – kérdezett vissza Beckham, s ebben a pillanatban először tűnt érzelmekkel bíró embernek: szeméből sugárzott, mintha a pokolra kívánná angol kollégánkat…
– Mennyire tudta kipihenni magát?
– Nyolc éve folyamatosan jól kell teljesítenem, ráadásul a világbajnokság miatt hosszú idényem volt. Amíg a többiek három hónapot pihenhettek, ("Csak kettőt!” – vágott közbe azonnal a tájékoztatón szintúgy jelen lévő menedzser, Sir Alex Ferguson… – a szerző) nekem alig több mint egy hónap szabadság jutott. Annyi engedményt azért kaptam, hogy a felkészülés számomra tíz nappal később kezdődött, mint csapattársaimnak.
– Ha már a világbajnokságnál tartunk: csalódott volt a világbajnokságon elért eredmény miatt?
– Most ennyire voltunk képesek. Ami az én teljesítményemet illeti, a tavaszi sérülésem akadályozott ugyan, de a nagy mérkőzésekre igyekeztem százszázalékos erőállapotba kerülni. Nem tudom, mire lettem volna képes, ha teljes erőbedobással készülhetek.
– A lábközépcsont-sérülését teljesen kiheverte már?
– Ennél jobb már nem lesz. Egészséges vagyok, de egy kis fájdalmat mindig érzek majd azon a ponton, ahol megsérültem.

Névjegy

DAVID BECKHAM
Született: 1975. május 2.
Állampolgársága: angol
Posztja: középpályás
Magasság/testsúly: 180/ 74
Klubjai: Manchester United (1992–)
Legnagyobb sikerei: BL-gyôztes (1999), 5x angol bajnok (1996, 1997, 1999, 2000, 2001), 2x FA-kupa-gyôztes (1996, 1999), 2x Charity Shield-gyôztes (1996, 1997), az UEFA által a legértékesebb játékosnak választott játékos (1999), az év brit sportembere (2001), kétszer második a FIFA az év játékosának választásán (2000, 2001)
– Emlékezetes, hogy 1998-ban a világbajnoki kudarcért önt tették felelőssé Angliában, mondván, nem kellett volna feleslegesen kiállíttatni magát az argentinok ellen. Kiheverte azt az időszakot?
– Akkoriban valóban sokan támadtak, főleg a válogatott mérkőzések idején. Mára azonban, szerencsémre, megváltozott a helyzet, amelynek nagyon örülök. A fordulópontot talán a Görögország elleni világbajnoki selejtező-mérkőzés volt, amikor az utolsó pillanatban a szabadrúgásból lőtt gólommal pontot szereztünk, és csoportgyőztesként kvalifikáltuk magunkat az ázsiai tornára. Japánban pedig pontosan az 1998-ban történtek miatt volt számomra nagyon fontos az Argentínának lőtt tizenegyesgólom.
– Térjünk vissza klubcsapatához: gyanítjuk, megpróbálják kárpótolni szurkolóikat az elmúlt idény után…
– Nem hiszem, hogy állandóan a múltról kellene beszélni, hiszen fontos feladatok állnak előttünk. Az öltözőben persze beszélgetünk, hiszen nagyon jó, mondhatni, baráti a kapcsolat a játékosok között. Ami az elmúlt idényben történt, azzal nem foglalkozunk már, csakis az előttünk álló szezonra koncentrálunk. Tudjuk, csakis rajtunk múlik, mit hozunk ki magunkból, s milyen eredményre leszünk képesek. Személy szerint alig várom a rajtot, hiszen éhes vagyok a sikerre.
– Edzője, Sir Alex Ferguson nagy tisztelettel beszélt Puskás Ferencről, akit többször is élőben látott futballozni. Nyilvánvaló, ön kora miatt lemaradt erről az élményről, de videón esetleg megtekinthette az Aranycsapatot.
– Sajnos, eddig erre nem került sor. Ellenben szerda este minden bizonnyal megtapasztalhatom, milyen is a magyar labdarúgás.
– Mire számít a Zalaegerszeg ellen?
– Természetesen győzelemre. A tavalyi szereplésünkre kizárólag az újabb és újabb sikerek jelenthetik a gyógyírt. A magam részéről ehhez igyekszem minél jobban teljesíteni, ha ez esetleg gólokkal, gólpasszokkal párosul, az csak növelné a boldogságomat.
– A ZTE-ről nem szólt egy szót sem.
– Azért nem, mert nem ismerem a riválisunkat. Majd a szerda délelőtti taktikai megbeszélésen úgyis megtudom, hogy milyen együttes vár ránk.
– Érdekes párhuzam lehet: amíg 1998-ban nem ment a Manchesternek, addig rá egy évre megnyerték a Bajnokok Ligáját, úgy, hogy a selejtezőben vágtak neki a küzdelmeknek. Tavaly ismét balul sültek el a dolgok, és idén újfent a kvalifikációval kezdik BL-szereplésüket…
– Még egyszer mondom, a múlttal nem kell foglalkozni, és ezt nem is tesszük. Az előttünk álló időszakban csupán egy feladatunk lesz, mégpedig sorra nyerni a mérkőzéseket. És ha jönnek a győzelmek, akkor idővel egy trófeát is begyűjtünk…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik