M. G.
2022.10.07 20:47 Frissítve: 2022.10.08 09:14

Bemutató: Czibor Zoltán a filmjével tért végleg haza

Koltay Gábor Czibor, a Rongylábú című dokumentumfilmjének csütörtök esti bemutatójával lezárult a járvány miatt hosszúra nyúlt komáromi Czibor-emlékév.

Koltay Gábor, Molnár Attila, Szöllősi György és Vizeli Csaba Kertai Zalán festményeivel (Fotó: Dömötör Csaba)

 

Nem az első sporttémájú alkotása Koltay Gábor filmrendezőnek a kilencvenperces Czibor, a Rongylábú című dokumentumfilm, amelynek minden pillanata leköti a nézők figyelmét. Hús-vér embert ábrázol, sikereivel gyötrelmeivel, fájdalmaival és hibáival egyetemben. A film sokkal többről szól, mint egy futballista szimpla története, a filmkockák tartalmazzák a tipikus magyar sors buktatóit, a második világégés utáni történelmi keretekbe ágyazva. Csodálatos történetek és hebehurgya gyarlóságok kapnak azonos súllyal szerepet a vásznon, a rendező azt reméli művétől, hogy a nézők a mozit elhagyva is el tudnak majd töprengeni a látottakon.

Czibor Zoltán közismerten a rendszer kritikusa volt az ötvenes években, sikeres – de kudarcokat sem nélkülöző – barcelonai évei alatt sem múlt el soha a honvágya, és csak nagy sokára mert végleg hazatérni, hogy újraindítsa Komárom labdarúgóéletét. Manapság a modern szélsőjáték megteremtőjének tekintik a kétlábas csatárt, aki külsővel csavart védhetetlen lövéseit a „komáromi kifli” elnevezéssel illette. Végtelen jó szívvel segített mindenkin, akin tudott, de közben nem lett vagyonos ember, és csak álom maradt számára a boldog családi fészek kialakítása, amiért joggal okolta saját magát is.

Komárom város polgármestere, Molnár Attila – a komáromi illetőségű Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fővédnöksége és Szöllősi György, lapunk főszerkesztője, a magyar futballhagyomány nagykövete védnöksége mellett – 2019-ben hirdette meg a Czibor-emlékévet, az Aranycsapat világhírű csatára születésének 90. évfordulóján. Vizeli Csaba musicaljének bemutatója után elkészült a város szülöttének köztéri szobra is, s közben kiállítás és két életrajzi könyv is igyekezett méltó emléket állítani a „Rongylábúnak” becézett Czibor Zoltánnak.

A megemlékezés-sorozatot a film csütörtök délutáni díszbemutatója tette teljessé, a vetítés előtt Molnár Attila polgármester örömmel üdvözölte a család jelenlévő tagjait, a hazai és a komáromi labdarúgóélet ismert szereplőit, köztük Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgót és Sipos Jenőt, az MLSZ szóvivőjét. A Czibor-emlékév főszervezője, a MagyaRock Dalszínház igazgatója, Vizeli Csaba számolt be részletesen a film születésének körülményeiről, kiemelve, hogy Czibor Zoltán az emigráció éveiben is a Komáromba való hazatérésre készült. A vetítés után – amelyet a komáromi Jókai Moziban közös meccsnézés követett, ugyanis csütörtök este játszott a Ferencváros Belgrádban – Koltay Gábor és Szöllősi György is beszélt a bemutatott alkotásról és Czibor Zoltán örökségéről.

2022.11.27 08:24:14

Magyar válogatott nemzetisport.hu

Nádas Ödön bátor volt, de a csapatból hiányzott a szív, a lélek.

2022.11.25 17:39:00

Magyar válogatott nemzetisport.hu

A Dunaszerdahely középpályása 596 nap válogatottbeli kihagyás után elszántabb, mint valaha.

2022.11.25 19:47:07

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az utóbbi hetek, napok a búcsú jegyében teltek, Mészölytől örökre, Dzsudzsák és Szalai esetében csak a válogatottól. A lényeg az, hogy megint van, aki továbbadja a lángot, s van, aki átveszi.

2022.11.25 19:44:57

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Lenyűgöző, ahogy a játékosok a labdához érnek, ütemre lelnek, passzolnak, megelőznek.

2022.11.25 00:11:58

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. November 25., a Magyar labdarúgás napja. Annak, aki igazi híve a futballnak, minden nap ünnep, amikor meccs van. Emlékszem, ha fölmentem egy stadion lépcsőjén, megálltam, megláttam a zöld gyepet, már kisgyerekként is lett bennem valami le nem írható, semmi máshoz nem hasonlítható emelkedettség.