A kapitány célja: csúnyán túlélni

VINCZE ANDRÁSVINCZE ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2004.10.08. 22:14
Címkék
Az NSO ajánlja:

Az ominózus Szöllösi-cikk, amely feldühítette Matthäus kapitányt



A vb-selejtezők programja, a csoport állása

Online tudósítások, fotógalériák, videofájlok: A magyar válogatott mérkőzései 2004-ben

A magyar válogatott összes mérkőzése

FIFA-világranglista



Szavazás

Mi lesz Málta ellen?




Szavazás

Kijutunk Matthäusszal a vb-re?

Az NSO ajánlja:

Az ominózus Szöllösi-cikk, amely feldühítette Matthäus kapitányt



A vb-selejtezők programja, a csoport állása

Online tudósítások, fotógalériák, videofájlok: A magyar válogatott mérkőzései 2004-ben

A magyar válogatott összes mérkőzése

FIFA-világranglista



Szavazás

Mi lesz Málta ellen?




Szavazás

Kijutunk Matthäusszal a vb-re?

"Ez a meccs egy nagyon forró tánc lesz a hűvös stockholmi estében. A svédekre nagy nyomás nehezedik, hiszen hazai pályán már kikaptak a horvátoktól, és az otthon elhullajtott pontok duplán számítanak, így ők nem véletlenül mondják azt: mindenáron győzniük kell. Ellenünk azonban nem lesz könnyű dolguk."

A pillanat kivételes: Lothar Matthäus szövetségi kapitány rögtönzött taktikai értekezletet tart - a vele szemben ülő újságírónak.
A pillanat kivételes, még akkor is, ha a korábbi aranylabdás talán a jobb meggyőzés reményében vázolja fel a szálloda halljában a dohányzóasztalra fektetett papírra a svédek ellen várható hadrendünket; persze az is lehet, hogy a lelkében így oldja a meccs előtti feszültséget… Végül is édes mindegy, hogy mi, miért történt, a lényeg, hogy a világhírű szakember nem befelé forduló, hanem amikor megosztja a véleményét az arra kíváncsi tudósítóval, akkor önmagát adja.
Tollal a kézben skiccel nagy átéléssel.
Aprócska karikák, tintatojások, ikszek, nyilak mutatják, miképpen kell lezárni a villámgyors svéd szélsők előtt a területet, cikkcakkok, villámok jelzik a középpályások előretörését - ezen a firkán minden olyan tökéletes, hogy az ember már-már odaálmodja a jó futballt.
No, hát akkor itt zökkenjünk viszsza a valóságba: ezt a játékot nem papíron játsszák - habár mi magyarok hajlamosak vagyunk a taktikai táblára rajzolt képlet alapján megnyerni a meccset még a világ legjobbjai ellen is.

A csoda persze most sincs kizárva

- Tesztelhetem kapitány úr?
- Persze, próbálja meg.
- Ön szerint a svédek elleni világbajnoki selejtező apropóján mi az üdvözítőbb: csúnyán életben maradni, vagy szépen meghalni?

Lendületban a magyarok: Bodnár László (balról), Stark Péter és Szélesi Zoltán nagy vágtája az edzésen
Lendületban a magyarok: Bodnár László (balról), Stark Péter és Szélesi Zoltán nagy vágtája az edzésen
Lendületban a magyarok: Bodnár László (balról), Stark Péter és Szélesi Zoltán nagy vágtája az edzésen
- Csúnyán túlélni, és rögvest hozzáteszem, hogy alapvetően szépen élni. Mivelhogy világbajnoki selejtező-mérkőzésről van szó, és egy Európa-klasszis csapat lesz az ellenfelünk, így a reményeink életben tartása miatt mondom azt: nem baj, ha majd csúnyán futballozunk a Rasunda-stadionban, de az eredményre vezet.
- Mondjuk a döntetlenre?
- Mondjuk…
- A csoda tehát most kizárva?
- Nincs kizárva. A futballban minden megtörténhet. A realitás azonban az, hogy az ellenfélnél olyan futballisták készülődnek, akik elitbajnokságokban szereplő csapatoknál is meghatározó labdarúgók. ---- - No, helyben is vagyunk. Végigböngészve a válogatott névsorát feltűnhet, hogy a mieinknél nagy hiánycikk a meccsrutin. Ez nem jelenthet majd megoldhatatlan gondot?
- Gondot jelent, persze… A magyar válogatottat irányító kapitányként nekem könnyebbség az, ha olyan labdarúgók érkeznek a felkészülésre, akik tétmeccsekkel a lábukban vágnak neki a nagy mérkőzésnek. Ám természetesen, mint minden probléma, úgy ez is megoldható, mégpedig úgy, hogy nagyobb hangsúlyt fektettem a mentális felkészítésre.
- A sérülések, az eltiltások menynyiben befolyásolták a felkészülést? Ezt csak azért kérdezem, mert már-már magyar átok, hogy az éppen soros kapitánynak a lelkeket kell masszíroznia, miután az igazán kiélezett mérkőzések előtt ilyen-olyan okok miatt a fél csapatot ki kell cserélnie…
- A sérülés, az eltiltás a futball velejárója. Ha most emiatt kezdenék el nyűgösködni, akkor önmagamat is becsapnám. Abszolút másként élem meg a magunk mögött hagyott napokat: én a felkészülést arra szántam, hogy a sérülések, eltiltások miatt versenyeztessem a labdarúgóimat a kiadó posztokra.

Turi Géza (balra) és Szasa Ilics egyazon mérkôzésen védhette a ZTE kapuját…
- Jól versenyeztek a fiúk?
- Az összkép pozitív volt.
- Mégis, mit figyelt? Azt, hogy kinek milyen elszánt a tekintete, mennyire tartja peckesen magát? Csak halkan mondom: ha valaki az edzésen remekel, még nem biztos, hogy a félelmetes ellenféllel szemben ragyogóan helytáll.
- Nekem fontosak voltak a külső jelek, az, hogy mi tükröződött viszsza a szemekből, avagy az, hogy valaki milyen keményen dolgozott az edzéseken. Aki a gyakorlások során odatette magát, és a tudása szerint száz százalékot nyújtott, az a svédek ellen is képes lehet a jó játékra.
- Lám, nem lehet kifogni az optimizmusán. Ám igaza van, mert minden gond ellenére van olyan részlet is, amelynek csakis örülni lehet. Király Gábor a Crystal Palace legutóbbi meccsein jól védett, a West Bromwich légiósa, Gera Zoltán a Bolton ellen remekelt, gólpasszt adott, gólt fejelt. Ezek "a" jó előjelek?
- Azok, bizony. Ráadásul Király Gábor a válogatott mérkőzésein is nagyszerű formában védett, és ha már a kapusunk szóba került, akkor mindehhez azt is hozzá kell tennem, hogy ő rendkívül profi mentalitású labdarúgó. Példaértékű az, ahogyan az edzéseken dolgozik, amilyen a futballhoz való hozzáállása. Említette Gera Zoltánt is… Nos, ő az elmúlt nyolc hónapban mindvégig nagyszerűen hajtott, küzdött, ő az a futballista, aki szenvedéllyel szereti a focit. És akkor ezek után megemlíteném még, hogy Gyepes Gábor egyre jobb formában játszik, hogy Molnár Balázs Törökországban lassan-lassan megtalálja régi önmagát, míg Torghelle Sándor és Szabics Imre az Izland elleni mecscsen is bizonyította, hogy gólerős támadó. Szóval valóban rengeteg a pozitívum, az olyan apró jel, amelyből erőt meríthetünk.
- A Svédország-Magyarország meccset azonban nem a remények, nem az elszántság, nem a kapitányok sugárzó optimizmusa dönti el, hanem a tudás. Az extra jó minőség pedig ezúttal a túloldalon található: Henrik Larsson, Zlatan Ibrahimovic, Fredrik Ljungberg, Anders Svensson - csupa nagy név az európai futball porondján.
- Igen, ezek nagy nevek. És micsoda nagy kihívás az, ha a magyar válogatott játékosai egyenrangú partnerként vehetik majd fel velük a harcot. Én erre készítettem fel a játékosaimat, és nagyon remélem, hogy ezt az akarást, ezt a küzdeni tudást látom viszont a pályán is.

Szóljon inkább rólunk ez a mérkőzés

- Ha most ön, Lothar Matthäus belebújhatna az egyik ilyen elszántnak álmodott játékosa bőrébe, akkor mit tenne?
- Én?… Én széttépném magam. Szó szerint. Úgy futballoznék, hogy ne Zlatan Ibrahimovicról, Henrik Larssonról, Fredrik Ljungbergről beszéljenek, hanem rólam. Csakis rólam!
- Bárcsak játszana… Ám még egyszer: ez a világbajnoki selejtező nem az álmokról szól majd.
- Igaza van. Ez a meccs egy nagyon forró tánc lesz a hűvös stockholmi estében. A svédekre nagy nyomás nehezedik, hiszen hazai pályán már kikaptak a horvátoktól, és az otthon elhullajtott pontok duplán számítanak, így ők nem véletlenül mondják azt: mindenáron győzniük kell. Ellenünk azonban nem lesz könnyű dolguk. ---- Andreas Isaksson: A 23. születésnapját múlt vasárnap ünneplő, a Rennes csapatában védő kapus remek formában van. Erről edzője, Bölöni László is tudna mesélni…

Mikael Nilsson: A Halmstads BK játékosa eddig többnyire kiegészítő emberként szerepelt a svéd együttesben. De megbízható futballista, ezt a 21 válogatottsága is jelzi.

Olof Mellberg: Az Aston Villa kőkemény védője kiválóan fejel, ezt a West Bromwich elleni gólja bizonyította Gera Zoltán számára…

Johan Mjällby: A kapitányok kedvence: számára mindig is a válogatott volt az első. Lars Lagerbäck nem is mulasztotta el megjegyezni, bárcsak lenne öt Mjällbyje…

Teddy Lucic: A Leverkusen profija már elmúlt 31, így a keret egyik legrutinosabb tagjának számít. Több poszton is bevethető: ma valószínűleg balbekk lesz.

Tobias Linderoth: A legjobb védekező középpályásként tartják számon, de a támadások szervezéséből is kiveszi a részét. Gera Zoltánnal találkozhat ma a legtöbbször.

Christian Wilhelmsson: Az Anderlecht svédje 24 esztendős, 15-szörös válogatott. Jól cselez, gyors, ráadásul mindkét oldalon feltűnik - igaz, néha meg eltűnik.

Anders Svensson: A csütörtöki edzésen kisebb sérülést szedett össze, de péntekre rendbe jött, így a Southampton nagy munkabírású légiósa 54. válogatottsága előtt áll.

Fredrik Ljungberg: Kirobbanthatatlan az Arsenalból és a svéd válogatottból is. Óriási küzdő, ugyanakkor remek technikával büszkélkedhet. Beceneve: Örökmozgó.

Zlatan Ibrahimovic: Ha éppen nem az ellenfelét fejeli le, akkor általában bizonyítja, miért tartják a kontinens egyik legjobb támadójának. Igazi befejező típus.

Henrik Larsson: Egy ország hullajtott örömkönnyeket, amikor - éppen ellenünk - visszatért a válogatottba. Svédország motorjának tartják az idáig 80 válogatottságot jegyző klasszist. ---- Király Gábor: ,,Azzal a céllal lépünk pályára, hogy nyerjünk, de Svédországban a döntetlen is elfogadható eredménynek számít. Összefogással sok mindent elérhetünk."

Bodnár László: ,,Ezen a meccsen sok múlik. Ha pontot, netán pontokat tudnánk elvenni a svédektől, akkor nem kizárt, hogy ők már most kiszállnának a versenyből."

Stark Péter: ,,Nagyon bízom abban, hogy jó eredményt érünk el. Semmi más nem foglalkoztat, csak az, hogy sikeresen szerepeljünk."

Gyepes Gábor: ,,A Fradival több sikert is elértünk mostanság, hiszek benne, hogy a válogatottal is maradandót alkotunk. A döntetlen szerintem az lenne."

Tóth András: ,,A célunk a tisztes helytállás. Persze ebben éppúgy benne van a döntetlen, mint esetleg a győzelem kiharcolása…"

Dárdai Pál: A mérkőzés előtt nem kívánt nyilatkozni, így vele kapcsolatban annyit jegyezzünk meg, hogy az edzések során mindvégig remek formában futballozott.

Molnár Balázs: ,,Minimum egy ponttal gazdagabban szeretnénk hazatérni Stockholmból, és ha ezek után Máltán is győznénk, szép karácsony várna ránk."

Bodor Boldizsár: ,,Nagyon várom, hogy bizonyíthassak. Igyekszem száztíz százalékot nyújtani, mert lehet, hogy csak az lesz elég…"

Gera Zoltán: ,,Ugyanolyan elszántsággal kell játszanunk, mint az Izland elleni selejtező második félidejében. Én mindenesetre nagyon bízom a csapatban."

Szabics Imre: ,,Mint mindig, győzelmet remélek, de döntetlen esetén sem lenne okunk kesergésre, hiszen a vetélytárs mégiscsak nagyon komoly játékerőt képvisel."

Torghelle Sándor: ,,Úgy vélem, a csoport egyik legjobbja ellen számunkra a döntetlen is remek eredménynek számítana, de az még szebb lenne, ha nyernénk…" ---- Svédország
Andreas Isaksson
Teddy Lucic
Johan Mjällby
Olof Mellberg
Mikael Nilsson
Fredrik Ljungberg
Anders Svensson
Tobias Linderoth
Christian Wilhelmsson
Henrik Larsson
Zlatan Ibrahimovic

Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck


Magyarország
Király Gábor
Bodnár László
Stark Péter
Gyepes Gábor
Tóth András
Dárdai Pál
Molnár Balázs
Bodor Boldizsár
Szabics Imre
Gera Zoltán
Torghelle Sándor


Szövetségi kapitány: Lothar Matthäus
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik