BODNÁR ZALÁN 2021.09.25 22:56 Frissítve: 2021.09.27 00:03

Kapaszkodás a közhelyekbe – Bodnár Zalán jegyzete

 
FTC: Egy derbin a pozíció és a forma nem számít – Dibusz

 
Ha derbire kerül a sor a világ bármely országában, bármely csapatsportágban rendre elhangzik az a közhellyé koptatott mondat, hogy az ilyen mérkőzésen sohasem számít a tabellán elfoglalt helyezés vagy az aktuális forma, ezek a párharcok mindig kétesélyesek.

A papírformának megfelelően lapunknak adott interjújában a Ferencváros norvég csatára, Tokmac Nguen is elsüti ezt a „bölcsességet” az Újpest elleni vasárnapi derbi felvezetésében.
Közhely vagy nem közhely, attól még igaznak tetszik ez az állítás. Újpesten legalábbis ebben hisznek.
Másban ugyanis aligha bizakodhatnak a lila-fehérek, mivel minden ellenük szól, így ebbe próbálnak kapaszkodni.

Az utóbbi időszakban ugyanis meglehetősen egyoldalúvá vált a patinás párharc az immár 32-szeres bajnok Ferencváros és a 20-szoros aranyérmes Újpest között: a legutóbbi tizenhat bajnoki derbi egyikét sem tudta megnyerni az Újpest; a legutóbbi nyolc meccs mindegyike kivétel nélkül a Fradi sikerét hozta; a legutóbbi hat meccsen (tehát az elmúlt két idény összes találkozóján) még csak gólt sem szereztek a lila-fehérek.

Mi lehet ennek az oka?
Tokmac Nguen azt a választ adja, hogy ők akarták jobban a győzelmet. Nyilvánvaló, hogy ez csak részben lehet magyarázat, aligha hihető, hogy az újpestiek ne áhították volna ugyanúgy a sikert, pláne a sorozatos kudarcok után. De önmagában az sem indokolja a nagy különbséget, hogy a zöld-fehéreké most a jobb csapat, és sokkal értékesebb a keretük: a Transfermarkt adatai szerint a Fradié 40.25 millió, az Újpesté 6.50 millió eurót ér. Ha így is van, olykor azért teremhetne babér az Újpestnek is, már csak a nagy számok törvénye alapján is.

Akkor mibe kapaszkodhat még az Újpest?
Talán abba, hogy a Ferencváros jóval nagyobb terhelés alatt áll. Nemrég még Európa-liga-meccset játszott Leverkusenben, a hét közepén legnagyobb riválisa, a Mol Fehérvár otthonában lépett pályára, most pedig következik a derbi. Az ugyanakkor nem növeli az újpestiek önbizalmát, hogy hat meccs után sincs győzelmük az NB I-ben, és a kiesőzóna környékén várják a bajnok elleni mérkőzést.

Szinte minden az Újpest ellen szól tehát, mégsem javasoljuk, hogy mindenki feltegye a házát a Fradi győzelmére – mert ugye tudjuk, mi szokott ilyenkor következni a futballban.
Ugyanolyan közhely, mint amilyennel kezdtük ezt a cikket.
És sokszor éppen ugyanolyan igaz.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2021.10.27 12:16:32

Labdarúgó NB I BORSOS LÁSZLÓ (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

A szünetben hattal ment az NB I-es címvédő, a folytatásban már csak egy gól született.

2021.10.26 20:31:26

Labdarúgó NB I P. Gy., K. T. I., R. Z.

Három helyszínen csak a hosszabbítás, két párharcban a tizenegyesek döntöttek a Mol Magyar Kupában.

2021.10.26 23:39:08

Labdarúgó NB I FÜZESI BÁLINT

A mesteredző – akiről tavaly Tarpán labdarúgócsarnokot neveztek el – 1970-ben majdnem az FTC játékosa lett.

2021.10.25 14:15:52

Labdarúgó NB I CSILLAG PÉTER

„És a diák vékony hangon elkezdte: »Isten, áldd meg a magyart...« A munkáscsapat habozás nélkül folytatta: »...jókedvvel, bőséggel«.”

2021.10.24 23:27:41

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Azt mondják a hozzáértők, hogy a versenyzőnek négyféle célja lehet. Az első, hogy megfeleljen saját magának, a második, hogy másokat legyőzzön, a harmadik, hogy elismerje őt a nyilvánosság, a negyedik pedig, hogy sok pénzt keressen. Egyik jobb, mint a másik, ám mindegyikben benne van a bukás lehetősége.