Presztízsütközet nosztalgia nélkül

B. G., K. I.B. G., K. I.
Vágólapra másolva!
2005.08.18. 22:56
Címkék
Másfél évvel ezelőtt, amikor Mezey György lemondott az Újpest szakmai igazgatói posztjáról, került a lila-fehérekhez Mészöly Géza (38 éves). A szakember a második ligás REAC-tól érkezett a Megyeri útra, ahol azonnal kedvenc lett, hiszen a nyolcadik helyezett csapatból a bajnokság végére második helyezettet faragott. Utódja a rákospalotaiaknál Urbán Flórián (37 éves) lett, aki ugyan jó néhány csapatban futballozott pályafutása során, ám a közönség mégis vérbeli újpestiként könyvelte el. A fiatal szakemberek, akik játékosként már nagy csatákat vívtak egymással, karrierjük során először élvonalbeli edzőként is szembekerülnek.
Urbán Flórián: Harcolni kell

Urbán Flórián szerint kockázatos egyszerre több fiatalt a mély vízbe dobni (Fotó: Farkas József)
Urbán Flórián szerint kockázatos egyszerre több fiatalt a mély vízbe dobni (Fotó: Farkas József)
Urbán Flórián szerint kockázatos egyszerre több fiatalt a mély vízbe dobni (Fotó: Farkas József)
- Az elmúlt napokban szakkommentátorként élőben láthatta a Manchester Unitedet, a Real Madridot és az argentin válogatottat. Melyik gyakorolta önre a nagyobb hatást?
- Egyértelműen a Manchester United. Minden támadásuk tudatos volt, olyan tökéletesen kidolgozták az akciókat, mint a kézilabdában a figurákat. A Real Madrid gálameccset játszott, az argentinok pedig brusztolós, cseppet sem barátságos mérkőzést vívtak a mieinkkel.

- Mindeközben talán már foglalkoztatta a magyar bajnokság is. Az Újpest elleni meccsnek azért lesz némi pikantériája az ön számára…
- Nem érzek semmiféle bizsergést csak azért, mert az Újpest lesz az ellenfelünk. Egy csapat, amely lila-fehérben szerepel. Ennyi és nem több számomra az Újpest. Legalábbis erre a találkozóra.

- Önt játékosként annyira szerették a Megyeri úton, hogy sokszor a vállukon vitték a szurkolók.
- Ettől ez még ugyanolyan találkozó lesz, mintha teszem azt edzőmeccsen játszanánk egy megyei másodosztályú ellenféllel. Egyáltalán nem érdekel, hogy az Újpest érkezik hozzánk, nekünk az a feladatunk, hogy begyűjtsük a három pontot. A REAC-ban több olyan labdarúgó van, aki korábban játszott a liláknál - nekik kifejezetten megtiltottam, hogy valamiféle plusz motivációval készüljenek erre a meccsre. Bizonyítottak volna akkor az Újpestnek, amikor ott futballoztak, ráadásul nem örülnék, ha csak ezen a mérkőzésen igyekeznének jól teljesíteni. Harcoljon, küzdjön úgy mindenki minden héten, hogy bizonyítsa, alkalmas erre a sportágra.

- Egyébként mit gondol a szombati ellenfelükről?
- Egy megfiatalított Újpest érkezik hozzánk. A magánvéleményem az, hogy két fiatal labdarúgónál többet nem lehet egyszerre beépíteni egy csapatba. Nekem soknak tűnik, amivel a Megyeri úton próbálkoznak, vagyis, hogy négy tehetséges, ám rutintalan játékost dobtak a mély vízbe. Bár nem kezdték rosszul a bajnokságot, később ez visszaüthet. Legjobb játékosuk Tóth Norbert, ő a mai Újpest arca, csapatkapitánya, aki remekül mozgatja, terelgeti a társakat. Rá mindenképpen figyelnünk kell.

Tippje az Újpest összeállítására:
Vlaszák - Vermes, Böjte, Vaskó, Vanczák - Tóth B. Erős K., Sándor Gy., Tóth N. - Kovács Z., Rajczi ---- - Mennyire alakult át a REAC ahhoz képet, amikor még ön volt az edző?
- Sokat változott a csapat, de azért néhány labdarúgót jól ismerek. Nyerges Krisztiánnak, Cseri Gergőnek, Kapcsos Vincének és a kapus Farkas Balázsnak már én is voltam edzője, s már Újpesten dolgoztunk együtt Nagy I Gáborral, Németh Tamással és Polonkai Attilával is. Tulajdonképpen a fél csapat megfordult a kezem alatt.

- Hányszor járt az utóbbi időben a REAC-pályán?
- Sokszor. Az előző bajnokságban több futballistánk is szerepelt kölcsönben az együttesben, őket rendszeresen megnéztem. Ott voltam az utolsó bajnoki fordulóban is, amikor a feljutást ünnepelték. Vagyis, ha nem is álltam napi kapcsolatban a klubbal az utóbbi időben, hetente azért beugrottam a stadionba.

- Mit jelentett az ön számára a Rákospalotán töltött másfél év?
- Nagyon fontos időszaka volt a pályafutásomnak. Sokat köszönhetek Kutasi Róbertnek és Forgács Józsefnek, a klub elöljáróinak, hiszen amikor bizalmat szavaztak nekem, még nem volt komoly edzői múltam. Mégis szabad kezet kaptam, önállóan dolgozhattam. Amikor pedig az Újpest hívott vezetőedzőnek, egyből elengedtek, nem gördítettek akadályt a távozásom elé.

- Mit tart a szombati ellenfél legnagyobb erényének?
- Egységes csapat a REAC, pontosan olyan, mint amilyennek egy újoncnak lennie kell. Játékosai megalkuvás nélkül futballoznak, küzdenek, nem ismernek elveszett labdát. Egyáltalán nem lesz könnyű ellenük, de természetesen győzni szeretnénk.

Tippje a REAC összeállítására:
Farkas B. - Németh T., Szirtesi, Virág, Sallai - Földvári, Kapcsos, Polonkai, Török - Nyerges, Torma ---- Három plusz három esztendőre szóló szerződést kötött tegnap a Sport Televízió és a Magyar Labdarúgóliga.

Az MLL csomagban értékesítette az NB II, a Magyar Kupa, a Szuperkupa, az Sport Tv-kupa - az egykori Szabad Föld-kupa - és a terembajnokság eseményeit, ezért a csatorna évi 55 millió forintot fizet (a legértékesebb elem az NB II, amely 32 millió forintot ér).

Elsőként a jövő héten a Paks-Szombathely másodosztályú összecsapás kerül képer-nyőre, a folytatásban pedig az NB II-ből és a Magyar Kupa meccseiből fordulónként legkevesebb egy-egy meccset láthatnak a szurkolók.

A Magyar Kupa-finálé kivételével a találkozókat a Sport2 tűzi műsorra, a bajnokik a villanyvilágítással ellátott pályákon szombaton 18 órakor, ahol nincs világítás, ott 13 órakor kezdődnek.

A csatorna vezetősége úgy számol, hogy az NB II-es találkozók iránti érdeklődés elérheti a külföldi, nem rangadó jellegű meccsek nézettségét. ---- Meccsmérleg:
A két csapat még nem találkozott egymással.

A Megyeri úton is lehet jegyet venni

Noha vendégpénztár is van a rákospalotai stadionban, a REAC- vezetők lehetővé tették, hogy az Újpest-szurkolók saját pályájukon, a Megyeri úton is megvásárolhassák a belépőiket. Hír még, hogy a REAC-shopban már meg lehet rendelni a csapat névvel és számmal ellátott mezét. Ebben a bajnokságban először szerepelhet a legjobb összeállításában az Újpest. A lila-fehéreknél eltiltott és sérült sincs, így Mészöly Géza vezetőedző kedvére válogathat a labdarúgók közül. A héten kisebb sérüléssel bajlódott Gulyás Máté, ám a szakvezető már rá is számíthat.

---- Meccsmérleg:
1987-1988 4-0
1980-1981 2-0
1977-1978 3-0
1976-1977 3-1
1975-1976 1-0

Már játszhat az albán csatár

Tatabányán a héten több sérülés akadályozta a munkát, de megérkezett az albán csatár, Erion Rizvanolli játékengedélye. A sérülések ellenére az Auto Trader vezetői bíznak abban, hogy a harmadik fordulóban megszerzi első győzelmét a csapat. Prukner László, a kaposváriak edzője úgy véli, nehéz feladat volt, hogy mentálisan se essen szét a gárda a kéthetes szünet alatt. A spanyol Getaféval ugyan sikerült egy meccset lekötni, de a horvát Dinamo Zagreb visszamondta a szereplést.

---- Meccsmérleg:
2004-2005 1-1
2003-2004 0-2
2003-2004 1-0
1999-2000 1-1
1996-1997 2-2

Óriások a vendégvédelemben

Szeptember 1-jére véradást szerveznek a PMFC-nél. Délelőtt 9-12 óra között a játékosok, az edzők és az apparátus dolgozói adnak vért, de örömmel fogadják a szurkolók jelentkezését is. A Győrnél bizonytalan a torokgyulladással bajlódó Stark Péter játéka, továbbá az is, hogy szombat estig sikerül-e beszerezni az új szerzemény, Vasas Zoltán pályára lépéséhez szükséges papírjait. Ha igen, akkor négy 190 centi magas játékost vonultathat fel a győri védelem.

---- Meccsmérleg:
2004-2005 3-0
2003-2004 2-2
2003-2004 2-2
2002-2003 1-2
2002-2003 0-0

Czvitkovics Péter: jöhet a 100. meccs!

A szerdán 20.30 órakor a Puskás Ferenc Stadionban esedékes DVSC-Manchester United BL-selejtező-visszavágóra nyolc élvonalbeli csapatnál (Újpest, Vasas, Pécs, Diósgyőr, Fehérvár, Zalaegerszeg, Pápa, Tatabánya) is lehet jegyet venni, de a Puskás-stadion jegypénztáraiban, valamint a nyíregyházi árusítóhelyeken is tiketthez juthatnak az érdeklődők. A vendég MTK-ban a kék-fehérek saját nevelésű labdarúgója, Czvitkovics Péter pályafutása jeles állomásához érkezett: karrierje 100. élvonalbeli meccsét játszhatja.

---- Meccsmérleg:
2004-2005 1-2
2003-2004 2-1
2002-2003 2-2
2002-2003 2-2
2001-2002 2-0

Holland fiatalt tesztelnek
Az FC Sopron ma 18 órakor szurkolói ankétot rendez a városi stadion keleti lelátója alatti korzón. Ezen talán már bemutatkozhat a szurkolóknak Sergio van Kante, a 20 éves, rendkívül technikás holland labdarúgó, akit most még csak tesztel a csapat. Kriston Attila, a ZTE volt válogatott középpályása a kezét fájlalja. A Tatabánya elleni meccsen egy labda eltalálta a jobb csuklóját, s azóta tüzetes orvosi vizsgálatok ellenére sem javult az állapota. Ennek ellenére reméli, hogy a hét végén pályára tud lépni.

---- Meccsmérleg:
2004-2005 5-0

Kiújult a légiós hasfalsérülése

A Pápa ellen sem léphet pályára a Ferencváros macedón válogatott csatára, Alekszandar Bajevszki. A támadónak négy évvel ezelőtt volt egy hasfalműtétje, és most ez a sérülése újult ki, de jó hír, hogy már javul az állapota. Ez rossz hír László Csaba edző számára, hiszen a Fradiban kevés a gólérzékeny futballista. Négy hét kihagyás után újra edzett a combsérüléséből felépülő pápai Valentényi Viktor, de ő az Üllői úton még biztosan nem jut szerephez. Lipták Zoltán hiányzott a héten a gyakorlásokról, a játékos ugyanis a Portugáliában bravúros győzelmet elérő U21-es válogatottban szerepelt.

---- Meccsmérleg:
2004-2005 3-1
1999-2000 2-0
1998-1999 0-0
1997-1998 2-1
1992-1993 3-2

Gergely Sándor újra az élvonalban sípol

Lisztes Krisztián edzett már a Vasassal, de egyelőre még nincs szó arról, hogy Angyalföldre igazolna. A középpályás felkészült arra, hogy Magyarországon játszik majd a következő szezonban, de még vár külföldi ajánlatra, például az olasz Chievo visszajelzésére is, amelynél próbajátékon vett részt a közelmúltban. Az élvonalbeli keretből 1996-ban kikerült Gergely Sándor a megyei szintről indulva kapaszkodott vissza az élvonalig, s immár ismét első osztályú meccset vezethet.

---- Meccsmérleg:
2004-2005 4-1
2002-2003 1-2
2002-2003 2-0
2001-2002 1-2
2001-2002 0-0

Ingyenes lesz a belépés

A stadionavató alkalmából az önkormányzat a többségi tulajdonossal egyetértésben úgy döntött, hogy ezt a találkozót a fehérváriak és a kispesti szurkolók ingyen tekinthetik meg. A rekonstrukció két ütemben zajlott, s összesen 1.666 milliárd forintba került, ebből a város önkormányzata 633 millió forintot állt. Harmadik szezonját kezdi a Kispest-Honvéd öregfiúk csapata, amely első mérkőzését augusztus 22-én játssza az Újpest ellen. Az együttesben pályára lép a Honvéd olasz vezetőedzője, Aldo Dolcetti is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik