Bozóky Imre a győzelmekben hisz, a vereségekből tanul

VINCZE ANDRÁSVINCZE ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2005.02.27. 20:24
Címkék
Gondolnánk, MLSZ-elnöknek lenni nem jó. Pocskondiázzák azért, ha kikap a válogatott, szidják, hogy rosszak a futballisták. MLSZ-elnöknek lenni - úgy tűnik - mégis jó, hiszen a magyar foci gyászosnak tűnő jelenében is megy a harc a posztért& Az utóbbi hetekben hiszterizálódott a magyar futballközeg: vajon megtarthatja-e a tisztét Bozóky Imre, avagy a soros futballszövetségi elnökválasztáson nagy riválisa akad, éppenséggel a Magyar Labdarúgóliga vezetője, Szieben László. Miután a ligafőnök köszönte szépen a futballvezetői ambíciójáról szóló híreket, és mintegy tucatszor elmondta, neki esze ágában sincs indulni az MLSZ-elnökválasztáson, maradt potenciális jelöltként Bozóky Imre, aki immár öt és fél esztendeje vezeti a szövetséget. Ezek után nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy azt mondjuk - hacsak be nem csap a villám, és nem bukkan fel a mai, Hotel Stadionban rendezendő békésnek ígérkező közgyűlésen új elnökjelölt& -, a jövőben is a korábbi játékvezetői asszisztenst, a főállású jogászembert szidhatjuk azért, ha kikap a válogatott és hogy rosszak a futballisták.
Amiért jó MLSZ-elnöknek lenni: egy aláírás a közös magyar–horvát futballdresszre a 2012-es Európa-bajnokság rendezésének reményében (fotó: Unger Tamás)
Amiért jó MLSZ-elnöknek lenni: egy aláírás a közös magyar–horvát futballdresszre a 2012-es Európa-bajnokság rendezésének reményében (fotó: Unger Tamás)
Amiért jó MLSZ-elnöknek lenni: egy aláírás a közös magyar–horvát futballdresszre a 2012-es Európa-bajnokság rendezésének reményében (fotó: Unger Tamás)
Amiért jó MLSZ-elnöknek lenni: egy aláírás a közös magyar–horvát futballdresszre a 2012-es Európa-bajnokság rendezésének reményében (fotó: Unger Tamás)
Amiért jó MLSZ-elnöknek lenni: egy aláírás a közös magyar–horvát futballdresszre a 2012-es Európa-bajnokság rendezésének reményében (fotó: Unger Tamás)
Amiért jó MLSZ-elnöknek lenni: egy aláírás a közös magyar–horvát futballdresszre a 2012-es Európa-bajnokság rendezésének reményében (fotó: Unger Tamás)

- Nem rosszindulatból, hanem csak kíváncsiságból tesztelhetem?
- Tessék csak…
- Kérem kapásból válaszolni! Kíváncsi lennék arra, tudja-e, hogy ki a Magyar Kajak-kenu-, avagy a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke?
- Baráth Etele, illetve Kiss István. Mi volt ebben a teszt?
- Bevallom, azt hittem, többet gondolkodik majd, úgy, mint tán az utca embere is tenné. Megmagyarázom, miért mondom ezt: miután két igencsak sikeres szakágról van szó, így sportrajongói szemmel nézve tök mindegy, hogy ki az olimpiai aranyakat halmozó kajak-kenusok, illetve az időről időre parádés eredményeket produkáló kézilabdások első embere, míg a futballban az eredménytelenség, az ügyek miatt az elnök személye óhatatlanul is fókuszba kerül.
- Én pedig úgy gondolom, hogy a futball Magyarországon még manapság is a legnépszerűbb sportág, és így is, úgy is foglalkoztatja az embereket. Ám kétségtelen, nekem, az MLSZ elnökének is jobban esne, ha csak a nagy sikerek apropóján kellene megszólalnom, azaz a valódi, nem pedig a verbális futball, a sportág ilyen-olyan kínos ügye lenne érdekes.

Továbbra is hinni kell Lothar Matthäusban

- Mondja meg, miért jó MLSZ-elnöknek lenni? Sőt kérem, legyen annyiban önkritikus is, hogy rögvest elmondja azt is: miért rossz MLSZ-elnöknek lenni?
- A futball szeretete miatt jó MLSZ-elnöknek lenni. Jómagam, amíg partjelzősködtem, kaptam annyi szépet ettől a sportágtól, hogy van mit visszaadnom, és éppenséggel a tenni akarás az, ami engem ebben a munkámban motivál. Ráadásul úgy érzem, hogy van még bőven tennivalóm, főként azért, mert az elmúlt öt és fél évben - azóta, amióta ugyebár elnök vagyok - az időm kétharmada elment a rossz renoméjú és csapnivaló gazdasági helyzetben lévő MLSZ konszolidációjára, majd a fennmaradó egyharmadot a szakmai programok beindítására fordíthattam. A Bozsik-program, a stadionrekonstrukció, az Európa-bajnoki pályázat esetleges sikerre vezetése, az edzők szakmai továbbképzése, a FIFA és az UEFA keretein belüli futballdiplomáciai feladatok, az ez évi hazai női U19-es Európa-bajnokság megrendezése, a jövő évi budapesti UEFA-kongresszus megszervezése, megtartása mind nagy feladat, ami számomra, pontosabban a magyar futballban dolgozó vezetők, diplomaták számára kihívást jelent. S hogy mi a rossz az elnökösködésben? Nos, én inkább azt kérdezném: mi az, amit nem sikerült még megvalósítani? Fájt, hogy az Európa-bajnoki rendezésről lecsúsztunk, ugyanakkor megvan a remény a 2012-es kontinenstorna megrendezésére; kár, hogy a válogatottal nem sikerült látványosan előrelépni, de - és ez fontos részlete a történetnek - Lothar Matthäus munkájával bebizonyosodhat, hogy nem lehetetlen. Szóval minden rosszban van valami jó is.
- Ha már a válogatott: nem fél attól, hogy az esetleges újabb kudarc után a fejét követelik majd? A focirajongók szemében az MLSZ-elnök munkájának mindenkori értékmérője a nemzeti csapat szereplése, márpedig a drukkerek mostanság sincsenek elkényeztetve. Nem fél a bukástól?
- Nem. A válogatott rossz, avagy éppen a jó szereplése nem a mindenkori MLSZ-elnök munkájának, hanem a klubokban zajló szakmai munkának a tükre. Ha olyan játékosaink lehetnének, mint mondjuk, a velünk egy világbajnoki selejtezőcsoportban szereplő svédeknek, akkor ön nem tenné fel ezt a kérdést nekem. Mint az MLSZ elnökének, nekem eddig is az volt a feladatom, hogy a mindenki által vágyott jobb, eredményesebb labdarúgás hátterét megteremtsem. Abban bízom, hogy keddtől folytathatom az elkezdett munkámat, azaz hogy az utánpótlás-nevelés ne elsatnyuljon, hanem fejlődhessen, hogy a stadionok ne omladozzanak tovább, hanem újjáépüljenek, hogy az edzők tudása ne kopjon, hanem folyamatosan gyarapodhasson, hogy az amatőröknek legyen hol játszaniuk, azaz a pályarombolás helyett építésről beszélhessünk. De ugyanígy vágyom azt is, hogy mihamarabb változzon a futballirányítás strukturális felépítése, stabilabbá váljon a futball finanszírozása, hogy azok, akik befektetnek a labdarúgásba, komolyabb adókedvezményekben részesülhessenek.

A programbeszédét már egyszer elmondta

- Szép gondolatok: erről beszél majd a közgyűlésen is?
- Mindezt már elmondtam, azaz - ha erre céloz a kérdésével - a közgyűlésen nem tartok programbeszédet. Mind az amatőr-, mind a profifutball irányítóival találkoztam már, ők tehát tudják, elnökként mit szeretnék csinálni a továbbiakban.
- Persze minek is tartana programbeszédet, ha nincs is ellenfele.
- Valóban úgy tűnik, hogy ezen a közgyűlésen nem lesz riválisom, bár minden az adott pillanatban dől el…
- És ez jó?
- Úgy érzem, ez a fajta bizalom annak is szól, hogy csináljam végig azt, amire vállalkoztam öt és fél évvel ezelőtt.

Nagy ígéreteket sohasem tett

- Nézzük akkor, hogy mi nyomja a vállát: kijutunk a világbajnokságra, ígéri úton-útfélen a szövetségi kapitány, Lothar Matthäus; új stadionjaink lesznek, harangozták be a grandiózus terveket; a horvátokkal közösen megrendezhetjük a 2012-es Európa-bajnokságot… Nem a magyar futballt, hanem a magyar valóságot ismerve mondom: súlyos vállalások ezek. Mi lenne, ha egyszer nem ígérnének nagyot? Ha mondjuk a hihetetlennek tűnő bravúrok emlegetése helyett olyan szerények lennének, mint az eredmények, hogy tényleg örüljünk annak, ha nem kapunk ki Izlandtól; hogy a kis eredményekből megteremtődjék az a biztos alap, ahonnan elrugaszkodhat a magyar foci, és akár házigazdaként Eb-résztvevő lehet.
- Tőlem soha nem hallott nagy ígéreteket, viszont soha nem hallja majd azt sem, hogy nekünk nincs esélyünk legyőzni a nevesebb ellenfelet, avagy nem tudunk megfelelni az olyan kihívásnak, amelyet mondjuk, az Európa-bajnokság megrendezése jelent. Én ugyanis a győzelemben hiszek, a vereségből tanulok. ---- A profik és az amatőrök közötti egyezség értelmében (azaz mindkét fél támogatja egymás jelöltjeit) eldőlni látszik, hogy kik lehetnek az újjáalakuló MLSZ elnökségi tagjai

A ma megválasztandó MLSZ-elnökségben a jövőben a proficsapatokat képviselheti Fülöp Ferenc (az MTK klubigazgatója), Illés János (a NABI Kaposvári Rákóczi ügyvezető igazgatója), Klement Tibor (a Győr klubigazgatója), Kutasi Róbert (a REAC klubigazgatója), Makray Balázs (a debreceni Főnix-csarnok ügyvezető igazgatója), Ofella Tibor (a Dunakanyar-Vác ügyvezető elnöke), Puhl Sándor (a játékvezetői bizottság elnöke).
Az amatőröknél más a helyzet: a hét helyből egy még kiadó. Ami már biztos, hogy Balázs András (a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szövetség elnöke), Hamar László (a Veszprém megyei szövetség elnöke), Horváth Cs. Attila (a Győr-Moson-Sopron megyei szövetség elnöke), Nemes Ferenc (a Fejér megyei szövetség elnöke), Orell Zsolt (a Bács-Kiskun megyei szövetség elnöke) és Mezey György (az edzőképző központ igazgatója) lehet tagja az elnökségnek.

A hetedik helyre Boros Tibor (a Jász-Nagykun-Szolnok megyei szövetség elnöke), Helmeczy László (a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szövetség elnöke), Fa Sándor (a BLSZ elnöke), Fekete Miklós (a Pest megyei szövetség ügyvezető elnöke) és Ferencz Gyula (a Nógrád megyei szövetség elnöke) pályázhat. ---- A Magyar Labdarúgó-szövetség tisztújító közgyűlése előtt néhány futballközéleti személyt arra kértünk, mondjon egy-egy pozitívumot és negatívumot Bozóky Imre elnöklésével kapcsolatban.


Peter Pellady (a válogatott menedzsere)
+++
Diplomatikus, céltudatos vezető, aki
a magyar futball érdekeit szem előtt tartva dolgozik, és neki is köszönhetően lett Lothar Matthäus a szövetségi kapitány.
- - -
Talán túlzottan diplomatikus, olykor elkélne, ha az asztalra csapna és erélyesebb lenne.


Mészöly Kálmán (korábbi szövetségi kapitány)
+++
Örülök, hogy nem lesz váltás az MLSZ élén, mert az elnök folytatni tudja a megkezdett munkát.
- - -
Az eddigi munkájából tanulva erélyesebb lesz, mert azért a múltban néha puhány volt.


Illés Béla (az MTK labdarúgója)
+++
Korrekt, szimpatikus ember, és ehhez a tisztséghez jó diplomáciai érzéke van.
- - -
Bizonyos helyzetekben keményebben kellene fellépnie.


Bodnár György (a Szaknévsor tulajdonosa)
+++
Ami a pozitívum, az a negatívum Bozóky Imrével kapcsolatosan, ezért inkább úgy fogalmaznék: a legjellemzőbb rá, hogy megpróbálja kikerülni a viharokat. Ha egy hajó kapitánya így tesz, azt mondjuk rá: jó kapitány.
- - -
Egyesek úgy vélik: az állóvizet olykor fel kell kavarni…

Puhl Sándor (az MLSZ alelnöke, a JT elnöke)
+++
Pozitívum a válogatottnál kialakult helyzet, még ha ez eredményességben nem is mutatkozott meg; rendeződtek a szövetség gazdasági gondjai, mert ne feledjük, hivatalba lépésekor ötszázmillió forintos hiánnyal küzdött a testület, most pedig új székháza lesz…
- - -
Bizonyos szituációkban határozottabban kellett volna fellépnie.

Détári Lajos (korábbi ötszörös világválogatott)
+++
Protokolláris funkciónak tartom az MLSZ-elnöki posztot, lehet akárki az elnök, nem ő dönt, hanem az elnökség.
- - -
Elgondolkodtató, hogy Bozóky Imrének nem akadt riválisa: ennyire rendben lenne minden a magyar futballban?
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik