Pest Krisztián bravúros gólja

VARGA T. RÓBERT, ZOMBORI ANDRÁSVARGA T. RÓBERT, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.08.10. 00:05
Címkék
Helyszín a Hidegkuti-stadion klubháza, időpont: szombat, késő délután.Egervári Sándor az öltözőben az utolsó eligazítást tartja a Pécs elleni találkozó előtt, a hazai szurkolók az összecsapásról beszélgetnek.
Igaz, nem a pécsiek elleni kilencven percről, hanem a szerdai, Celtic elleni Bajnokok Ligája-selejtezőről. Magyarázatra aligha szorul, ezúttal miért a skót együttes szolgáltatja a témát, a Celtichez hasonló szintű alakulattal ugyanis nem mostanában mérkőzött a kék-fehér gárda. Az idősebb szurkolók azonnal az 1964-es esztendőt emlegetik, azt az évet, amikor az MTK ugyancsak a Celticcel csapott össze a KEK elődöntőjében, és a glasgow-i 3–0-ás vereséget követően a Népstadionban 4–0-ra mosta le az ellenfelét. Van mire emlékezni, bár tagadhatatlan, ma már más a skót futball, mint akkor volt, és sajnos más szinten áll a magyar labdarúgás is…
Természetesen a szakmai stábot is foglalkoztatja már a szerdai mérkőzés, ezt jelzi, hogy Kenyeres Imre, a fővárosiak pályaedzője szombat kora reggel útra kelt, hogy megtekintse a leendő ellenfél bajnoki rajtját. A szakember Ferihegynél nem jutott tovább, ugyanis a Skóciába induló járat a 7.10-es indulás helyett jó esetben is csak 8.30-kor startolt volna, így pedig nem ért volna oda a Dunfermline elleni összecsapásra. Élőben tehát nem tudta megtekinteni az MTK szakmai stábja a Celticet, ám remélhetőleg így is sikerül majd megfelelően felkészülni a klubvilágranglista kilencedik helyezettjéből.
De maradjunk egyelőre a szombatnál, a PMFC elleni találkozónál. A piros-feketék szakvezetője, Nagy Tamás egységes gárdát rakott össze a rábízott játékosállományból, ezt jelzi az is, hogy az újonc a székesfehérvári pontszerzést követően az elmúlt héten fölényes magabiztossággal verte 3–0-ra a Békéscsabát. A Hungária körúti derbi első nagy lehetősége is a pécsiek előtt adódott, majd Szabó Ottó bizonyította be, nemcsak hatalmas lövőerővel rendelkezik – a Matáv ellen ritkán látható bombagólt szerzett az első fordulóban – hanem fineszes megoldásokra is képes. A vezetés megszerzését követően az MTK Hungária maradt támadásban, ám azt is meg kell jegyezni, hogy a mezőnyfölény hosszú ideig nem párosult újabb helyzettel. Amúgy a Pécs egyáltalán nem játszott bunkerfutballt, még annak ellenére sem, hogy védekezésben a labdarúgók teljesen visszaálltak a saját térfelükre. Labdaszerzést követően aztán a két támadó, Horváth Gyula és Pest Krisztián mellé az oldalvonalak mellett felzárkózott Berdó Balázs és Mihalecz Péter, és így bizony igencsak támadó szelleművé módosult a vendégegylet szerkezete. A kék-fehérek alkalmi védelme azonban nem volt zavarba hozható, így nem lepődött meg senki sem azon, hogy a listavezető előnyével zárult az első játékrész.
A második félidő kezdetén régen várt esemény szemtanúi lehettek a hazai szurkolók: Egervári Sándor betartotta előzetes ígéretét, s pályára küldte a kulcscsonttöréséből felépült játékmestert, Illés Bélát. Változtatott a vendégek mestere, Nagy Tamás is, aki szintén
Zabos Attila (balra) nem bírt Pest Krisztiánnal, aki kétszer is betalált az MTK kapujába (Fotó: M. Németh Péter)
Zabos Attila (balra) nem bírt Pest Krisztiánnal, aki kétszer is betalált az MTK kapujába (Fotó: M. Németh Péter)
Zabos Attila (balra) nem bírt Pest Krisztiánnal, aki kétszer is betalált az MTK kapujába (Fotó: M. Németh Péter)
egy rutinos labdarúgótól, Márton Gábortól várta a játék felpörgetését. A pécsiek rangidőse egy bődületes kapufával hamarosan meghálálta edzője bizalmát, ám ekkor már egyenlő volt az állás. A vendégegylet tulajdonképpen helyzet nélkül egalizálta az eredményt, ugyanis Szántai Levente teljesen feleslegesen futott ki a kapujából, és így került a hálójába a labda. Ezt követően az újabb előnyszerzés érdekében olykor túlzottan fellazult a hazai védelem, s többször is előfordult, hogy a piros-feketék létszámfölényes támadásokat vezethettek. Pest Krisztián második találta sokáig emlékezetes marad, ám azt is meg kell jegyezni, hogy ebben a gólban is benne volt a házigazdák kapusa.
A hátralevő időben már nem tudott javítani a bajnokcsapat, amely így elkönyvelhette az első "őszi” vereségét. A PMFC ellenben minden dicséretet megérdemel – mi több, "jutalmul” átvette a vezetést a tabellán.

Percről percre

4. perc: Sipos indította hosszan a bal oldalon támadásba lendülő Mihaleczet, Molnár Zoltán szerelni próbált, de nem érte el a labdát, amelyet Mihalecz Horváth Gyulához adott. A védőnek még sikerült megakadályoznia a csatárt a lövésben, ám akkor már tehetetlennek bizonyult, amikor a labda visszakerült Mihaleczhez. A pécsi játékos mégsem tudott élni a ziccerrel: a balösszekötő helyéről, hét méterről jobbal csúnyán a kapu mellé lőtt.
9. perc: A szlovákiai Szabó Ottó parádés szabadrúgásgóllal szerzett vezetést a hazaiaknak: Torghelle Sándorral szemben követtek el faultot, a középpályás a kaputól 18 méternyire lehelyezett labdát a sorfal fölött ballal mesterien tekerte a bal felső sarokba. Németh Gábornak esélye sem volt.
1–0
14. perc: Pisont végzett el szabadrúgást a tizenhatos bal oldalának közeléből, s noha mindenki beadásra számított, a középpályás a hosszú felső sarkot vette célba, Németh kapus azonban résen volt és szögletre mentett.
39. perc: Pandur hibája majdnem megbosszulta magát. Történt, hogy egy előrevágott labda a földön
Amikor még a házigazdák örültek: Szabó Ottó lövése után a pécsi kapuban a labda (Fotó: M. Németh Péter)
Amikor még a házigazdák örültek: Szabó Ottó lövése után a pécsi kapuban a labda (Fotó: M. Németh Péter)
Amikor még a házigazdák örültek: Szabó Ottó lövése után a pécsi kapuban a labda (Fotó: M. Németh Péter)
pattant egyet, a védő elszámította magát, a labda átszállt a feje felett, így kerülhetett helyzetbe Horváth Gyula, aki 14 méterről kapura, pontosabban a fölé emelt.
56. perc: Villámgyors kontraakció végén egyenlített a vendégcsapat: Horváth Gyula kapott labdát a kezdőkörben, megfordult, majd remek ütemben szöktette a Komlósi és Pandur között kilépő Pest Krisztiánt. Az indításra kifutott Szántai, talán jobban járt volna, ha nem teszi, mert így Pest Krisztián jobbal el tudta spiccelni mellette a labdát, amely így a kapu közepébe gurult.
1–1
61. perc: Mihalecz játszott Horváth Gyulához, aki a jobb oldalvonal mellől, a büntetőterületen belül helyezkedő Pest Krisztiánhoz továbbított. A támadó megvárta, míg pattan előtte egyet a labda, aztán a jobbösszekötő helyéről, jobbal, félfordulatból tüzelt, a labda a jobb kapufáról pattant a mezőnybe.
65. perc: Márton Gábor 25 méterről, szabadrúgásból próbálkozott. Kísérlete olyannyira jól sikerült, hogy Szántai csak a lét segítségével tudott hárítani.
70. perc: Magyar pályákon ritkán látható nagy gólt szerzett Pest Krisztián: az MTK térfelének közepéről 45 méterről (!) egyszerűen átemelte jobb lábbal a labdát az ötösön helyezkedő Szántai kapus felett.
1–2
73. perc: Kis híján egyenlített Illés Béla: Lengyel passzából átemelt a labdát a vetődő Németh Gábor felett, ám a gólvonal előtt érkezett Dienes, aki felszabadított.

Mestermérleg

Egervári Sándor, az MTK vezetőedzője:

"A mezőnyfölény meddő volt, nem tudtuk kihasználni a hazai pálya előnyét. A Pécs veszélyes kontraakciókat vezetett, és ha potyagólokkal is, de ezúttal vesztettünk."

Nagy Tamás, a Pécs vezetőedzője:
"Az előző két fordulóban mutatott szervezett játékunkat ezúttal is megismételtük, megfejelve azzal, hogy most eredményesek voltunk. Gratulálok a csapatomnak."

Fény és árnyék

Hölgyek, lányok, asszonyok, kisgyermekek, nagygyerekek, mosolygó családok – annak ellenére, hogy az MTK szurkolói elég kis számban szoktak kijárni a Hidegkuti-stadionba, a publikumot dicséret illeti, az ember olyan közegben érzi magát, mintha Nyugat-Európában nézne mérkőzést. Gondolunk itt arra, hogy a Hungária körútra nem a kopaszra nyírt vandálok, a botrányokozók, hanem olyan emberek járnak mérkőzésre, akik igazán szeretik a labdarúgást. Egyedül az sajnálatos, hogy még mindig kis létszámban vannak ilyenek…

Torghelle Sándorról régóta tudjuk, hogy meglehetősen felfokozott állapotban futballozik, ezúttal szintén jó néhány kemény megmozdulása volt, ráadásul a kilencven perc során mindvégig reklamált a játékvezetőnél. Amennyiben ez a tehetséges játékos inkább a játékra koncentrál, sokkal jobban járna. Így viszont az energiája másra megy el… Holott eddig nem teljesített rosszul a Kispestről igazolt csatár, aki az edzőmeccseken számolatlanul rugdosta a gólokat. Talán majd szerdán, a Puskás Ferenc-stadionban…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik