Női kézi-vb: Szikora szerint több összetevős, hogy lemaradtunk a negyeddöntőről

Vágólapra másolva!
2021.12.11. 17:19
A magyar női kézilabda-válogatott már a pénteki, Kongó ellen megnyert középdöntős mérkőzés előtt tudta, hogy nem juthat be a spanyolországi világbajnokság negyeddöntőjébe. A lehetséges okokról és első légiósként töltött idényéről beszélgettünk Szikora Melindával a mieink számára utolsó szünnapon.
Szikora Melinda úgy érzi, hamarabb is kipróbálhatta volna magát külföldön (Fotó: Getty Images)
Szikora Melinda úgy érzi, hamarabb is kipróbálhatta volna magát külföldön (Fotó: Getty Images)
Szikora Melinda úgy érzi, hamarabb is kipróbálhatta volna magát külföldön (Fotó: Getty Images)
Szikora Melinda úgy érzi, hamarabb is kipróbálhatta volna magát külföldön (Fotó: Getty Images)
Szikora Melinda úgy érzi, hamarabb is kipróbálhatta volna magát külföldön (Fotó: Getty Images)

 

Szikora Melinda 33 évével a jelenlegi magyar válogatott korelnöke, így a szombati sajtófélórán kíváncsiak voltunk a véleményére, miben látta az okait, hogy a mostani világbajnokságon nem tudtunk eddig pontot szerezni a velünk egy szinten levő vagy erősebb csapatok ellen.

Nem egy összetevőből fakad, hogy nem tudtunk nyerni ezeken a meccseken. Igazán a dánok elleni vereséget éltem meg tragédiaként. Ott úgy tűnt, fizikailag is kevesek vagyunk. Ha megnézzük a dán játékosokat és a mi keretünket, náluk a fiatalabbak is kiemelkedő fizikai adottságokkal rendelkeznek. Ezenkívül fejben, koncentrációban sem voltunk rendben. Olyan szituációkban követtünk el buta hibákat, amelyekre pedig előzetesen készültünk, videóztunk. Aztán már az első támadásban meg tudták csinálni a dánok. A német meccsen kihoztuk magunkból a maximumot, igazi csapatként küzdöttünk, az is benne volt, hogy nyerünk, de legalább pontot szerzünk. Akkor még ütköztünk, faultoltunk, fizikailag tudtuk tartani a lépést, ám a következő, dán meccsre elfogytunk, felőröltek minket” – fejtegette a nyár óta a német Bietigheimet erősítő kapus a magyar újságíróknak a barcelonai csapathotelben.

Adta magát a kérdés, hogy a felsorolt elemekben mennyire lehet előrelépni, és csökkenteni a különbséget.

A fizikai része egyértelműen fejleszthető, egy megfelelő programmal jól fel lehet építeni – folytatta. – A mentális része más tészta. Általánosságban fontosnak tartom, hogy a pályán kívül is képezzük magunkat, a döntéshozatalban is ügyesebbé lehet válni.”

A személyes példája azt mutatja, még harmincon túl is hasznos élményekkel gazdagodott Németországban, emiatt sajnálja, hogy nem hamarabb próbálta ki magát külföldön. A kapusedzője spanyol, egy teljesen más kultúrából érkezett, miatta is érik új impulzusok, azonban nem ez az egyetlen újdonság.

A Bietigheimnél van egy német mag, a csapat másik felét légiósok alkotják. Olyan keret jött össze, amelyben mindenki sok energiát szán arra, hogy fejlődjön. Ezért különmunkákat végeznek, ezt nekem magyarként még mindig furcsa volt közelről látni, mondhatom, hogy arcul csapott. Persze emlékszem még a Fradiból például Laura Steinbachra, aki egy rosszabb meccs után elment köröket futni a Népligetben.”

A német bajnokság azért nehezebb, mint a magyar, mert a nagy távolságok miatt kimerülten érkeznek meg egy mérkőzésre. A nyolc-tíz órás utak sem ritkák, és nem minden csapat teheti meg, hogy már előző nap elinduljon.

Egy hosszabb túra után kell jól teljesíteni olyan kisebb csarnokokban, ahol »ugrálnak a fejeden«, a szurkolók meg ütik a tapsolót. Meglepő volt, hogy sok a fiatal tehetség, több fiatal kap lehetőséget, mint az NB I-ben. Természetesen légiósok is vannak, elsősorban hollandok és dánok. Kapusként nehézséget jelentett, hogy nem ismerem a játékosokat. Itthon, ha álmomból felkeltettek, akkor is tudtam, ki hova lő. Még többet kell videóznom, de sokszor hiába nézem a felvételeket, csak egy képet tudok társítani egy mezszámhoz, mert az arc kevésbé jól kivehető. Fontos, hogy a védőkkel így még inkább összhangba kerüljek. Ritka, hogy egy csapat olyan magas falat fel tudjon húzni, mint amilyen a miénk” – mesélt Szikora a német viszonyokról, majd megjegyezte, kint még türelmesebbé vált.

Talán hamarabb megpróbálhattam volna egy külföldi csapatban. A magyar játékosoknak is csak az előnyükre válna, ha egyszer kilépnének a komfortzónájukból, és megnéznék, máshol milyenek a körülmények, hogyan dolgoznak.”

A válogatottra visszatérve elmondta, Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány tudja, hogyan kell hatni a fiatal játékosokra és egy irányba terelni őket. Elkezdett egy munkát, amelynek voltak eddig sikeresebb részei, és olyanok is, amelyek nem úgy alakultak, ahogy a szakember eltervezte. A számunkra utolsó, vasárnapi középdöntős találkozó kapcsán megjegyezte, Dél-Korea nagyjából hasonló játékerőt képvisel, nem számíthatunk könnyű összecsapásra.

Szeretnénk jó szájízzel befejezni a vébét, ha már nem sikerült a célt elérni. Ezt a meccset is arra kell felhasználnunk, hogy tovább építkezzünk és a páros kapcsolatok erősebbek legyenek. A kapusok esetében is fontos a minél több közös munka, hogy egyre jobban összeszokjunk az előttünk védekezőkkel” – zárta Szikora, aki egyelőre a párizsi olimpiáig tervez, addig mindenképpen folytatja, mert jó állapotban érzi magát.

Az együttessel kapcsolatos hír, hogy Schatzl Nadine és Holanek Zoltán erőnléti edző is elhagyhatta a karantént, így mindketten hazautazhattak. A combsérüléssel bajlódó Klujber Katrin játékával kapcsolatban Golovin elmondta, az a valószínűbb forgatókönyv, hogy Dél-Korea ellen sem kockáztatják meg a játékát.

25. NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (SPANYOLORSZÁG, DECEMBER 1–19.)
KÖZÉPDÖNTŐ

A III. CSOPORT (GRANOLLERS) MÉRKŐZÉSEI
12. 8.15.30Dél-Korea–Csehország
32–26
12. 8.18.00Németország–Kongó
29–18
12. 8.20.30 MAGYARORSZÁG–Dánia
19–30
12. 10.15.30Dél-Korea–Németország
28–37
12. 10.18.00MAGYARORSZÁG– Kongó
30–22
12. 10.20.30Dánia–Csehország
29–14
12. 12. 15.30Csehország–Kongó
12. 12.18.00MAGYARORSZÁG–Dél-Korea
12. 12.20.30Dánia–Németország
A III. csoport állása
1. Dánia44127–74+538
2. Németország44122–91+318
3. Dél-Korea422120–121–14
4. MAGYARORSZÁG422105–106–14
5. Csehország4490–124–340
6. Kongói Köztársaság4481–129–480

 

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A VILÁGBAJNOKSÁGRA – RÉSZLETES NÉVJEGYEK ÉS RÖVID JELLEMZÉSEK ITT!
Kapusok:Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvár), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim – Németország)
Jobbszélsők:Kovács Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lukács Viktória (Győri Audi ETO) Jobbátlövők:Albek Anna (TuS Metzingen – Németország), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Planéta Szimonetta (DVSC Schaeffler)
Irányítók:Tóth Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC SE), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók:Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Szabó Laura (MTK Budapest), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők:Háfra Noémi (Győri Audi ETO), Kácsor Gréta (Váci NKSE), Szöllősi-Zácsik Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők:Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Fodor Csenge (Győri Audi ETO)
Szövetségi kapitány:Golovin Vlagyimir
A világbajnokságon mérkőzésenként 16 játékos nevezhető.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik