Női kézi-vb: A második félidőre megtaláltuk egymást – Klujber

NEDELYKOV TAMÁS (Llíria), RÁCZ PÉTER (Budapest)NEDELYKOV TAMÁS (Llíria), RÁCZ PÉTER (Budapest)
Vágólapra másolva!
2021.12.02. 22:47
null
Klujber Katrin és Golovin Vlagyimir (Fotó: MTI)
Ahogy arról beszámoltunk, a magyar női kézilabda-válogatott 35–29-re legyőzte Szlovákiát a spanyolországi világbajnokságon. A nyitó mérkőzésünk után Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány hamar leszögezte, nagyon az út elején járunk, sok mindent kell még kijavítani. A meccs legjobbjának megválasztott Háfra Noémi szerényen csak annyit mondott, tette a dolgát, míg Klujber Katrin szerint a második félidőre találták meg egymást.

Hogyan élte meg a nyitó mérkőzést?
– Nagyon nehezen. Amit három-négy napja láttunk a csapattól, annak nyoma nem volt védekezésben – értékelt Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány az M4 Sportnak. – Belealudtunk ebbe a tempóba, a beálló szabadon mozgott közöttünk. A második félidőben – még ha egy kicsit bizonytalanok is voltunk – Szikora Melinda védéseinek köszönhetően lélektani előnybe kerültünk, és amikor már több góllal vezettünk, megnyugodtunk. Az első meccs mindig nehéz, de minden jó, ha jó a vége.
Megvalósították a játékosok, amit kért tőlük?
A támadójátékunk még valamennyire működött, voltak átlövéseink, betöréseink, nagyjából ezekről beszéltünk a mérkőzés előtt. A védekezésünk viszont nagyon statikus volt, mindenki próbálta a saját emberét levédekezni. Nagyon az út elején vagyunk, sok-sok mindent kell még kijavítani, remélem, hogy mérkőzésről mérkőzésre jobbak leszünk.
Az is az egyik célja volt a szlovákok elleni összecsapásnak, hogy sokat rotálja a csapatot?
– Nem, ez most így alakult. Figyeltünk a játékosok fizikai állapotára, és amikor azt láttuk, hogy valaki fáradt, cseréltünk. Szerencsére mindenki, aki a pályára került, hozzá tudott tenni valamit a játékunkhoz.
Mik a legfontosabb teendőik a Csehország elleni szombati mérkőzésig?
– A védekezést kellene valahogy összerakni egy nap alatt. Ha a támadójátékunk hasonló lesz a szlovákok ellenihez, akkor nem lesz probléma, de 29 kapott góllal nehéz lesz nyerni.

„Csak tettem a dolgomat” – mondta egy mosoly kíséretében a meccs legjobbjának megválasztott Háfra Noémi a Nemzeti Sportnak, aki nyolc lövésből hét gólt ért el. – Igyekeztem végrehajtani, amit kértek tőlem, és a lányok is sokat segítettek nekem. Vova (Golovin Vlagyimir – a szerk.) világos instrukciókat adott, elmondta, mi a feladatom, de a legfontosabb, hogy bízott bennem. És megvolt a türelmem, ezeknek köszönhető a mostani teljesítményem. Az eleje nagyon rosszul indult, sorra kaptuk a gólokat beállóból, és egyéb olyan bosszantó helyzetekből, amelyekből nem kellett volna. A második félidőben az hozta a változást, hogy felkeményedett a védekezésünk, és a szerzett labdákból indulni tudtunk.”

„Az első mérkőzés mindig nagyon fontos, hiszen nem mindegy, hogy milyen hangulatban megyünk neki a további összecsapásoknak – értékelt Klujber Katrin az M4 Sportnak. – Az eleje nem úgy indult, ahogy kellett volna, de a végére összeszedtük magukat. Kicsit feszülten kézilabdáztunk. Ha az első félidőben tíz percet jól védekezünk, akkor már ott is kijött volna a különbség. Vannak olyanok, akik most jöttek vissza a válogatotthoz, vagy az első világversenyükön játszanak, ez meglátszott a játékunkon, de a második félidőre megtaláltuk egymást. A beállójukat nagyon jól megjátszották az első félidőben, de utána ezt a problémát is megoldottuk.”

Fodor Csenge mozgalmas napon van túl, szerda reggel még nem is sejthette, hogy csütörtökön Spanyolországban vb-meccsen lesz jelenése. Schatzl Nadine pozitív tesztje miatt azonban utaznia kellett, és a szlovákok ellen a meccs utolsó negyedében pályára is került.

„Tegnap délután kaptam a hírt, egyből intézni kellett a tesztet, majd egy hajnali túrával indult a mai napom. Délután érkeztem és egy rövid pihenő után már jött is a mérkőzés. Örülök, hogy itt lehetek, hiszen nagyon szerettem volna bekerülni már a szűkített keretbe is. Sajnálom, hogy erre Nadine kiesése miatt került sor. Igyekszem minden tőlem telhetőt megtenni – avatott be az elmúlt 24 órájába a Győri ETO balszélsője. – Arra próbáltam koncentrálni a hajrában, hogy nehogy megsérüljek, mert éreztem, hogy fáradt vagyok az utazást követően. A kispadról úgy láttam, a második félidőben jobban koncentráltunk védekezésben, és nem hagytuk a beállót tisztán lőni. A kontrákból mi tudtunk könnyű gólokat lőni.”

„Kicsit izgultunk, mégiscsak ez volt az első meccsünk – mondta Vámos Petra az M4 Sportnak. – Az egész első félidőben szenvedtünk, nem úgy jöttek össze a dolgok, hibák csúsztak a védekezésünkbe, de a második félidőben mérsékeltük ezeket, és magabiztosan meg tudtuk nyerni a mérkőzést. Elég hideg volt a csarnokban, de próbáltuk kizárni ezeket, hogy csak a pályán történtekre koncentráljunk. Spanyolországban oda kell figyelnem, mert ha valaki azt mondja, hogy »Vamos!« (gyerünk spanyolul – a szerk.), akkor nézek körbe, hogy kinek szólnak. Ez különleges helyzet, de tetszik.”

„Az első félidőben nagyon jó kézilabdát játszottunk, aztán a második elején volt egy rossz időszakunk, amikor eladtuk a labdákat, abból lerohanásgólokat kaptunk. Ekkor dőlt el a meccs. Ez van sajnos, utána megtettünk mindent, de nem tudtuk ledolgozni ezt a különbséget. A kapitány aztán pihenőt adott az első sornak, mert lesz még fontos meccsünk” – értékelt a nyolcgólos Bízik Réka, utalva arra, hogy a látottak alapján a csehek ellen a folytatásban reális esélye lehet a szlovák csapatnak kiharcolni a továbbjutást.

25. NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (SPANYOLORSZÁG, DECEMBER 1–19.)
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
E-CSOPORT (Llíria)
MAGYARORSZÁG–SZLOVÁKIA 35–29 (16–16)
Llíra,
448 néző. V: K. Christiansen, L. Hansen (dánok)
MAGYARORSZÁG:
Bíró B. – Lukács V. 1, KLUJBER 7 (2), VÁMOS P. 5, Bordás 3, HÁFRA N. 7, Márton G. 3. Csere: SZIKORA, Szemerey (kapusok), Planéta, Kácsor 2, Szabó Laura 1, Tóth Eszter 3, Fodor Cs., Kovács Anett 2, Albek 1. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
SZLOVÁKIA:
Oguntoye – Pócsiková, LANCZ 6, TRÚNKOVÁ 7, Rebicová 2, Bujnochova 3, BÍZIK R. 8 (4). Csere: Medvedová (kapus), Bízik B., Hudák, Bajciová 2, Stefaniková, Holejová 1, Popovcová. Szövetségi kapitány: Pavol Streicher
Az eredmény alakulása. 5. p.:
4–5. 9. p.: 8–6. 16. p.: 9–10. 21. p.: 12–11. 25. p.: 13–14. 37. p.: 23–18. 42. p.: 26–20. 46. p.: 26–23. 52. p.: 32–25
Kiállítások: 4, ill. 6 perc
Hétméteresek:
2/2, ill. 4/4
MESTERMÉRLEG

Pavol Streicher:
– Kifejezetten jó mérkőzést játszottunk a magyarokkal. A második félidő első öt–hét percében viszont túl sok hibát követtünk el, ezért nem volt esélyünk a győzelemre. Összességében azonban elégedett vagyok a csapatommal, jó teljesítmény nyújtottunk, várjuk a következő meccset Németország ellen.

A csoport másik mérkőzésén
Németország–Csehország 31–21 (17–10)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország 1 1 31–21 +10 2
2. MAGYARORSZÁG 1 1 35–29 +6 2
3. Szlovákia 1 1 29–35 –6 0
4. Csehország 1 1 21–31 –10 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik