Női kézi-vb: Lukács Viktória már maga mögött hagyta az őszi hullámvölgyet

NEDELYKOV TAMÁS (Valencia)NEDELYKOV TAMÁS (Valencia)
Vágólapra másolva!
2021.12.01. 13:52
null
Lukács Viktória úgy érzi, már maga mögött hagyta az őszi hullámvölgyet (Fotó: Imago Images)
Golovin Vlagyimir nagy tornán a szlovákok elleni csütörtöki világbajnoki nyitányon irányíthatja először a magyar női kézilabda-válogatottat. A szakember reméli, sikerül átmentenünk a franciák elleni felkészülési mérkőzésekből a jobb periódusainkat. Lukács Viktória úgy érzi, már túljutott az őszi mélypontján, míg a keretbe visszakerülő Szabó Laura egyre inkább összeszokik Planéta Szimonettával a védelem közepén.

A magyar válogatott a hétfőt még Párizsban töltötte, a lányok elmentek az Eiffel-toronyhoz, majd a többi nevezetességet a buszról nézték meg, így is minimalizálva a kontaktusok számát.

Egy kezemen meg tudom számolni, hányszor volt arra lehetőségem a karrierem során, hogy egy külföldi túrán várost nézzek. Remek program volt, ki tudtunk kapcsolni, az egész csapat nagyon élvezte” – kezdte a Nemzeti Sportnak Lukács Viktória a magyar újságíróknak tartott szerdai sajtóbeszélgetésen. A csapat a csoportmérkőzések llíriai helyszíne mellett, Valenciában szállt meg, és kellemes környezetben, pálmafáktól övezve készülhet a csütörtöki rajtra.

Itt szállt meg a magyar válogatott
Itt szállt meg a magyar válogatott

Furcsa volt, hogy Párizsból megérkezve megszűnt a karácsonyi hangulat. A repülőből kiszállva huszonkét fok fogadott minket, a szobánkban pedig huszonhét fokot mértünk. A franciáknál már hozzászoktunk a hideg csarnokhoz, tegnap még nyitva voltak az ajtók az itteni edzésünk alatt, és mindenhol fúrtak-faragtak” – tette hozzá a Győri ETO jobbszélsője, aki fizikailag és mentálisan is kimerítő őszi szezonon van túl, hiszen Faluvégi Dorottya sérülése miatt többet kellett vállalnia a klubjában.

Valóban volt egy időszak, amikor mélypontra kerültem, egyszerre sok lett a kézilabdából, de próbáltak figyelni arra Győrben, hogy a lehetőségekhez mérten tehermentesítsenek. Elsősorban mentálisan volt nehéz megbirkóznom a növekvő nyomással, nagyon szerettem volna segíteni a csapatnak, de nem úgy alakult több meccs sem, ahogy magamtól elvártam volna. Az őszi szezon vége felé már újra élvezni tudtam a játékot. A válogatottban azért először furcsa volt, hogy negyedórát követően lejöhettem cserére” mondta már egy mosoly kíséretében Lukács, aki korábban az FTC utánpótlásában és Siófokon is dolgozott együtt a kapitánnyal, így közelről ismeri a módszereit.

Vovát (Golovin Vlagyimirt – a szerk.) nagyon jó edzőnek tartom. Bízom benne, hogy csakúgy, mint az utánpótlás-válogatottaknál, a felnőtteknél is lélekben erős csapatot tud formálni. Azt látom a társaimon, hogy senkiben sincs görcsös feszengés a rajt előtt, és ez leginkább a kapitánynak köszönhető. Odafigyel a mentális felkészülésre, azt szeretné elérni, hogy jól érezzük magunkat a pályán.”

Lukács szerint mivel fiatal csapatunk van, nem beszélhetünk az esetünkben papírformáról, de azért titkon reméli, a szlovákok ellen simább mérkőzésünk lehet, mint amilyen az őszi Eb-selejtező volt, amelyen csak két góllal tudtunk nyerni.

A csapat hétfőn az Eiffel-toronynál járt
A csapat hétfőn az Eiffel-toronynál járt

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány a körülményekkel kapcsolatban elmondta, a szállás és a meccshelyszín is rendben van, bár a csarnokban kedden még elég hűvös volt. A szakember szerint kimondottan hasznos volt a franciák elleni két felkészülési mérkőzés, még ha az utazások sok időt is elvettek. Márpedig a vb előtti összetartás alatt minden pillanatot meg kell ragadni, hogy az újonnan formálódó válogatott összecsiszolódjon.

A második meccsen már összeszedettebbek voltunk, jobban működött a védekezés, még ha vasárnap is követtünk el hibákat. Több felállást is kipróbáltunk, de továbbra is keressük az optimális összeállítást” – jegyezte meg Golovin.

A pozitív koronavírusteszt miatt Párizsban maradó Holanek Zoltánról megjegyezte, folyamatosan kapcsolatban vannak, a kora délutáni erőnléti edzést is az iránymutatása szerint végezte el a csapat. A szerdán érkező Szöllősi-Zácsik Szandrával kapcsolatban hozzátette, van annyira rutinos, hogy rövid idő alatt is fel tudja venni a ritmust, ugyanakkor az orvosi stábon is múlik, mikortól számíthat rá.

És mit jelent a szakembernek, hogy csütörtökön magyar kapitányként vezetheti csatába egy vébén a mieinket? „Sok mindent mondhatnék erről, de egy biztos, hatalmas megtiszteltetés – szögezte le a Nemzeti Sport kérdésére. – Ugyanolyan stresszel jár, mint a klubedzői munka. A szakmai stábbal és a játékosokkal együtt azon leszünk, hogy a legjobb eredményt érjük el. Először csak a szlovákokra koncentrálunk, egy nagy tornán az első meccs mindig nehezebb. Szeretnénk átmenteni a franciák elleni jobb pillanatainkat, az a legfontosabb, hogy élvezzük a játékot. Ha görcsösek leszünk, a magunk dolgát nehezítjük meg.”

A szlovákok Madridban jártak felkészülési tornán a világbajnokság előtt, és éppen a csoportellenfél németekkel szemben nyújtották a legjobb teljesítményt. Ekkor még hiányzott tőlük egyik erősségük, a porcműtétből lábadozó siófoki Szimona Szarková, azonban könnyen elképzelhető, hogy ellenünk már bevetik.

Szabó Laura egyre jobban összeszokik Planéta Szimonettával a védelemben (Fotó: FHandball/Icon Sport)
Szabó Laura egyre jobban összeszokik Planéta Szimonettával a védelemben (Fotó: FHandball/Icon Sport)

Szabó Laurát kellemes meglepetésként érte, hogy a 2019-es világbajnokság után újra ott lehet a válogatottban. Golovin az MTK-ban napról napra láthatta a beálló munkáját, amellyel újra kiérdemelte a meghívót.

Nem volt könnyű túltennem magam rajta, hogy kikerültem a válogatottból, de ez volt a logikus döntés, miután kevés szerepet kaptam az előző csapatomban. Mindig annak kell ott lennie, aki jó formában van. Vova sok lehetőséget adott az MTK-ban, hogy újra felépítsem magamat. Még nem értem el a korábbi szintemre, de igazából már nem is az a cél, hanem szeretnék még jobb lenni. Az a probléma, hogy nem vagyok egy türelmes típus… A testösszetételem annyiban változott, hogy izmosabb lettem, de még dolgoznom kell a gyorsaságomon.”

Úgy látja, egyre jobban megértik egymást védekezésben Planéta Szimonettával, támadásban pedig sikerült ráéreznie az elmozgásokra a franciák elleni meccseken.

Szimó mellett könnyű védekezni, biztonságot ad, hogy nem lépked fel a kilences vonalon kívülre. Arra figyelnünk kell, hogy lábbal ne verjenek meg minket, és közben elég magas falat tudjunk felhúzni az átlövésekkel szemben” magyarázta Szabó, aki kérdésre válaszolva elmondta, Golovin a korábbi kapitánnyal, Kim Rasmussennel összevetve támadásban nagyobb szabadságot ad a játékosoknak.

A mieink csütörtökön a szlovákok ellen kezdik meg a vb-t, majd szombaton a csehek, míg hétfőn a németek következnek, minden találkozó 20.30 órakor kezdődik. A csoportból az első három helyezett folytathatja a középdöntőben.

25. VILÁGBAJNOKSÁG, NŐK, SPANYOLORSZÁG, DECEMBER 1–19.
A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI A VILÁGBAJNOKSÁGON

December 2., 20.30:MAGYARORSZÁG–Szlovákia (Tv:M4 Sport)
December 4., 20.30:MAGYARORSZÁG–Csehország (Tv:M4 Sport)
December 6., 20.30:MAGYARORSZÁG–Németország (Tv:M4 Sport)

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A VILÁGBAJNOKSÁGRA
Kapusok:Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvár), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim – Németország)
Jobbszélsők:Kovács Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lukács Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők:Albek Anna (TuS Metzingen – Németország), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Planéta Szimonetta (DVSC Schaeffler)
Irányítók:Tóth Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC SE), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók:Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Szabó Laura (MTK Budapest), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők:Háfra Noémi (Győri Audi ETO), Kácsor Gréta (Váci NKSE), Szöllősi-Zácsik Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők:Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (Győri Audi ETO)
Szövetségi kapitány:Golovin Vlagyimir
A világbajnokságon mérkőzésenként 16 játékos nevezhető.

A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Granollers):   
Franciaország, Montenegró, Angola, Szlovénia
B-csoport (Llíria):   Orosz csapat, Szerbia, Kamerun, Lengyelország
C-csoport (Castelló):    Norvégia, Románia, Kazahsztán, Irán
D-csoport (Torrevieja):   Hollandia, Svédország, Puerto Rico, Üzbegisztán
E-csoport (Llíria):    Németország, MAGYARORSZÁG, Csehország, Szlovákia
F-csoport (Granollers):    Dánia, Dél-Korea, Tunézia, Kongó
G-csoport (Castelló):   Horvátország, Japán, Brazília, Paraguay
H-csoport (Torrevieja):   Spanyolország, Ausztria, Argentína, Kína
A csoportok első három helyezettje bejut a középdöntőbe (AB-, CD-, EF- és GH-ág).

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Nedelykov Tamás, Papp Bálint

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik