NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT (Valencia) 2021.12.05 11:33 Frissítve: 2021.12.06 09:22

Női kézi-vb: Bölk és Stolle már alig várja a mieink elleni „csoportdöntőt”

Már biztos továbbjutóként csap össze hétfő este a magyar és a német válogatott a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság csoportkörének utolsó fordulójában. Az ellenfél soraiban két ferencvárosi játékos is található, Emily Bölk és Alicia Stolle már alig várja a mieink elleni mérkőzést.

 

Bölknek (balra) sikerült feltöltődnie a vb előtt (Fotó: AFP)

 

Miután a magyar és a német válogatott is megnyerte mindkét mérkőzését a vb-n, legalább két ponttal kezdik a középdöntőt, az egymás elleni hétfői találkozó már a negyeddöntős pozíciót is befolyásolja. A német válogatott két játékosát hétről hétre testközelből is láthatják a magyar szurkolók, miután Emily Bölk és Alicia Stolle tavaly nyár óta az FTC-t erősíti.

Büszke vagyok a csapatomra, mindkét vébémeccsen kiválóan védekeztünk, és a kapusainkra is támaszkodhattunk, ami nagy magabiztosságot adott a támadásokhoz, a szerzett labdákból gyors lerohanásokat vezettünk. Szintén az erősségünk idén, hogy minden poszton tudunk cserélni, és a lendületünk sem törik meg tőle” – kezdte a Nemzeti Sportnak a német válogatott csapatkapitányi posztját is betöltő Bölk, míg Stolle hozzátette, nem tartoznak még a topcsapatok közé, de mindent megtesznek azért, hogy egyre közelebb kerüljenek a legjobbakhoz.

Az utóbbi években rendszeresen egy rosszul sikerült mérkőzésen vagy éppen egy gólon múlt, hogy nem értünk el jobb eredményeket. Régen jártunk a négy között nagy tornán, ez az álmunk, de keményen kell dolgoznunk érte” – mondta Stolle.

Mindketten különleges meccsre készülnek a mieink ellen, az majd csak a pályán dől el, melyik fél tud jobban profitálni abból, hogy ismeri a másikat.

Mindkét csapat alaposan fel fog készülni a másikból, remélem, úgy tudunk majd védekezni, mint az első két meccsen, és ezzel alaposan megnehezítjük a magyar együttes dolgát. A világbajnokság előtt az FTC-ben már viccelődtünk egymás között a mérkőzésről, erre a hatvan percre azonban félretesszük a barátságot” – jelentette ki Bölk.

Stolle megjegyezte, nem lesz egyszerű nekik Bíró Blankával szemben, mert jól ismeri a lövéseiket, így okosnak kell lenniük.

Hozzánk hasonlóan a magyaroknak is fiatal csapatuk van, egy új generációt építenek be a válogatottba – folytatta a jobbátlövő. – Az olimpián is látható volt, hogy a nagy csapatoknak is fel tudják adni a leckét, ugyanakkor a vereség lehetősége is mindig ott van a meccseikben. Csapatként kell játszanunk, ez lesz a kulcs.”

Bölk taktikailag jól felkészített együttesként jellemezte a mieinket. Ugyan több fiatal is van a magyar keretben, azonban azt nem lehet mondani, hogy hiányozna a tapasztalat, a játékosok nagy része a nemzetközi kupában edződik hétről hétre. Kapuban, egy az egyben és távoli lövésekben is erősek a magyarok, próbáljuk megtalálni ezek ellenszerét.”

A 23 éves balátlövő megterhelő őszi szezonon van túl a Fradiban, az irányítók kiesése miatt két poszton is meg kellett állnia a helyét, de mint mondja, a vb előtt lehetősége volt valamelyest feltöltődni. Az utolsó meccseken sajnos már nem volt elég erőnk. Jól jött, hogy a válogatott összetartás elején nem kellett meccseket játszanom, így volt időm feltölteni az akkumulátorokat. Majdnem két hetet edzhettünk a vb-re, jó állapotban érzem magamat.”

Stolle helyzete annyiban más, hogy igazán a mostani idényben van lehetősége megmutatni, mire képes, hálás a magyar klubnak, hogy türelmesek voltak vele. „Nehéz volt az első idény az FTC-ben, többet vártam magamtól, de nem volt könnyű a hosszú sérülést követően egy új csapatba beilleszkedni. Januárban tudtam először együtt edzeni a lányokkal, egyik meccs jött a másik után, nem volt idő igazán a gyakorlásra. Boldog vagyok, hogy a klub nem siettetett, nem helyezett rám nyomást, vissza szeretném adni ezt a bizalmat. A második évem eddigi részével elégedett vagyok, többet tudok segíteni a csapatnak, és nem csak védekezésben. Az erősségeimet jobban a csapat érdekében tudom kamatoztatni.”

Mint ismert, a jövő szerdán kezdődő középdöntőbe az első három helyezett jut tovább, és magukkal viszik a másik két továbbjutó elleni eredményeiket. A magyar együttes a középdöntőben Dél-Koreával és Dániával, illetve Kongóval vagy Tunéziával találkozik Granollersben, ahova két pontot már biztosan visz.

25. NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (SPANYOLORSZÁG, DECEMBER 1–19.)
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ, A HÉTFŐI PROGRAM
E-CSOPORT (Llíria)
18.00:
Csehország–Szlovákia (Tv: M4 Sport)
20.30: Németország–Magyarország (Tv: M4 Sport)

 AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
   1. Németország 2 2 67–43 +24  4  
   2. MAGYARORSZÁG 2 2 67–58   +9  4  
   3. Csehország 2 2 50–63 –13  0  
   4. Szlovákia 2 2 51–71 –20  0  

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A VILÁGBAJNOKSÁGRA – RÉSZLETES NÉVJEGYEK ÉS RÖVID JELLEMZÉSEK ITT!
Kapusok: Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvár), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim – Németország)
Jobbszélsők: Kovács Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lukács Viktória (Győri Audi ETO) Jobbátlövők: Albek Anna (TuS Metzingen – Németország), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Planéta Szimonetta (DVSC Schaeffler)
Irányítók: Tóth Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC SE), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Szabó Laura (MTK Budapest), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: Háfra Noémi (Győri Audi ETO), Kácsor Gréta (Váci NKSE), Szöllősi-Zácsik Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Fodor Csenge (Győri Audi ETO)
Elkülönítve: Schatzl Nadine (Győri Audi ETO) – pozitív koronavírusteszt
Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
A világbajnokságon mérkőzésenként 16 játékos nevezhető.

A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Granollers):   
Franciaország, Montenegró, Angola, Szlovénia
B-csoport (Llíria):   Orosz csapat, Szerbia, Kamerun, Lengyelország
C-csoport (Castelló):    Norvégia, Románia, Kazahsztán, Irán
D-csoport (Torrevieja):   Hollandia, Svédország, Puerto Rico, Üzbegisztán
E-csoport (Llíria):    Németország, MAGYARORSZÁG, Csehország, Szlovákia
F-csoport (Granollers):    Dánia, Dél-Korea, Tunézia, Kongó
G-csoport (Castelló):   Horvátország, Japán, Brazília, Paraguay
H-csoport (Torrevieja):   Spanyolország, Ausztria, Argentína, Kína
A csoportok első három helyezettje bejut a középdöntőbe (AB-, CD-, EF- és GH-ág).

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Nedelykov Tamás, Papp Bálint

 

2022.09.24 17:05:07

Kézilabda nemzetisport.hu

A Metz végig vezetett, volt, hogy nyolc góllal is, végül néggyel bizonyult jobbnak az ETO-nál.

2022.09.24 10:51:49

Kézilabda nemzetisport.hu

Az első félidőben sokkal jobb volt a vendég Brest, de felállt a padlóról az FTC... Hogy nagyon elrontsa a legvégét.

2022.09.22 17:59:40

Kézilabda nemzetisport.hu

Fordulatos első félidő után a másodikban a Nantes tartotta előnyét és öt góllal legyőzte a Szegedet.

2022.09.21 19:56:35

Kézilabda nemzetisport.hu

Sokkal jobban játszott a magyar csapat, tíz gól is volt a különbség idegenben, hét lett a vége.

2022.09.18 13:33:12

Kézilabda nemzetisport.hu

A török Kastamonu lelkesen küzdött, de semmilyen gondot nem tudott okozni a győrieknek.