Elveszítette a Bajnokok Ligája-döntőt a Győri Audi ETO!

NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.06.05. 17:45
A Győri Audi ETO KC 33–31-re kikapott a címvédő norvég Vipers Kristiansandtól a női kézilabda Bajnokok Ligája újabb nézőcsúcsot hozó budapesti döntőjében.
Ünneplő Vipers, csalódott győriek... (Fotó: Dömötör Csaba) 
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Ünneplő Vipers, csalódott győriek... (Fotó: Dömötör Csaba) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!



NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, NÉGYES DÖNTŐ
DÖNTŐ
GYŐRI AUDI ETO KC–VIPERS KRISTIANSAND (norvég) 31–33
(13–15)
MVM Dome, 15 400
néző. V: Merz, Kuttler (németek)
GYŐR:
Leynaud – Lukács V. 4, V. Kristiansen 3 (1), S. Oftedal 3, BLOHM 5 (1), ANNA M. HANSEN 6 (1), Schatzl Nadine 2. Csere: Glauser, Solberg (kapusok), Pintea 3 (1), Rju Un Hi 2, NZE MINKO 3, Fodor Cs. Edző: Ambros Martín
VIPERS:
KATRINE LUNDE – KNEDLÍKOVÁ 5, JERÁBKOVÁ 7, Debelic 3, Tomori 2, Gulldén 6 (5), Naes Andersen 3. Csere: Pedersen (kapus), Mörk 4 (1), TCHAPTCHET DEFO 3, Tomac, Dahl. Edző: Ole Gustav Gjekstad
Az eredmény alakulása. 6. p.: 3–3. 11. p.: 8–5. 14. p.: 10–7. 23. p.: 10–13. 33. p.: 16–16. 37. p.: 17–21. 45. p.: 23–25. 50. p.: 26–28. 53. p.: 29–31.
Kiállítások: 2, ill. 4 perc.
Hétméteresek: 4/4 ill. 7/6

BRONZMÉRKŐZÉS
Team Esbjerg (dán)–Metz HB (francia) 26–32 (12–18)

A budapesti final four második napjára még a szombatinál is többen, 15 400-an jöttek ki az MVM Dome-ba, ez természetesen új nézőcsúcsot jelentett női klubkézilabdában. A csapatok bevonulása előtt a korábbi váci játékos, Krisztina Liscsevics adta elő saját dalát, majd jöhettek a főszereplők. A Vipersből nem meglepő módon Tomori Zsuzsanna kapta a legnagyobb tapsot. Árgus szemekkel figyeltük Stine Oftedalt, aki az elődöntőben rögtön az első támadásnál nagy ütést kapott az orrára, szombaton maga sem tudta megmondani, nincs-e törése.

A döntő párosítása azért is ígérkezett pikánsnak, mert a csoportkörben pont a Vipers vetett véget a Győr rekordot jelentő, hetven mérkőzésből álló veretlenségi sorozatának.

A győri játékmester ezzel együtt is ott volt a kezdőben, csakúgy, mint a pályafutása utolsó meccsét vívó Amandine Leynaud a kapuban. Mindkét csapat nagy tempót diktált az elején, és a gyors labdafelvitelek végén igyekezett befejezni az akciókat. A győriek védekezésben is magas hőfokon égtek, Oftedalnak jutott a feladat, hogy Nora Mörköt fogja; ha helyzetig is jutott a Vipers, azt leginkább a szélen tudta megtenni. Leynaud jobban kapta el a ritmust, mint a túloldalon a 42 éves Katrine Lunde, ez az eredményen is meglátszódott, a 11. percre hárommal elment az ETO.

Leynaud ziccereket hárított, amivel a társainak is erőt adott. Elég volt azonban pár pontatlanság és technikai hiba elöl, hogy a címvédő egyből utolérje a Győrt (10–10). A padról befutó Mörk az első hullámban balátlövőből is jól osztogatott, az idény végén testvére betegsége miatt hazaigazoló Isabelle Gulldén pedig a kiharcolt heteseket értékesítette. Silje Solbergen ugyan nem tudott kifogni, azonban a korábbi győri Jana Knedlíková negyedik találatával már a Vipersnél volt az előny.

Hiába kért időt Ambros Martín, támadásban elbizonytalanodott a csapata Tomoriékkal szemben (ebben Lunde feljavulása is szerepet játszott), tíz percen keresztül nem tudott betalálni, ezalatt az ellenfél egy hatos sorozatot produkált, és hárommal ellépett. Az Estelle Nze Minkóval zavarót védekező Győrnek sikerült többször megzavarnia a Viperst a szünet előtt, így az egyenlítésért is támadhatott, helyette azonban a dudaszó előtt Mörk gyötörte be az első gólját, ezzel 1513-ra vezettek a norvégok.

(Fotó: Török Attila)
(Fotó: Török Attila)

A második játékrészre Solberg érkezett a győri kapuba, az ETO pedig hamar egyenlített, bár nem sokáig örülhettek ennek a játékosok. Az újra eredményesen játszó, korábbi érdi Markéta Jerábková vezérletével gyorsan visszaállította a különbséget a Vipers. Észnél kellett lenni, mert a címvédő kíméletlenül büntette a kimaradt támadásokat.

Oftedal vállalta fel az egy az egy elleni akciókat, ebből próbálva helyzetbe hozni a társait vagy saját magát. Ezek sokszor ültek is, csak közben a taktikusan, ha kellett, a játékot lassító Vipers rendre válaszolni tudott. Martín időt kért, és harmadik kapusát, Laura Glausert is harcba küldte, támadásban azonban nem igazán tudott váltani a csapata. A norvégok ezzel szemben a Győr öt egyes védekezésére válaszul kapus nélkül rohamoztak, ebből Tomori fontos gólokat lőtt az ellenfélnek. Ez már csak azért is volt meglepő, mert a Vipers nemigen használta ezt a taktikát az idényben, a BL-ben egyáltalán nem, csak a norvég bajnokságban próbálgatta az utolsó hetekben. Crina Pinteát kétszer is a visszafutó Lunde akadályozta meg a gólszerzésben, félő volt, hogy ezek a találatok még nagyon hiányozni fognak a végelszámolásnál.

Folyamatosan két-három gólon ingázott a különbség, így érkeztünk el az utolsó öt perchez is. A győri kispad a szurkolókat tüzelte, nagyobb támogatást kérve az egész arénától. Azonban Lunde Schatzl és Nze Minko ziccerét is védte, ezzel végképp lezárva a finálét. A Győr már csak kozmetikázni tudott, a Vipers 3331-es sikerrel védte meg a címét – az egész meccs képe alapján megérdemelten.

Korábban a nőknél a Győrön kívül csak a Zalgiris Kaunas, a Szpartak Kijev, a Hypo és a Slagelse tudott egymást követő években diadalmaskodni. Az ETO 15 győzelemmel, egy döntetlennel és két vereséggel zárta az idényt. A győri együttes kilencedik alkalommal szerepelt a BL fináléjában és öt győzelem mellett negyedszer veszített.

Míg az egyik oldalon a társak sorra elköszöntek Leynaud-tól, addig a norvégok Lundét dobálták a magasba. A világklasszis kapus és Mörk ezzel a sikerrel beérték a hatszoros győztes Ausra Fridrikas, Bojana Popovics duót (Görbicz Anita, Eduarda Amorim és Heidi Löke ötször nyertek BL-t).

A négyes döntő legértékesebb játékosának Jerábkovát választották, míg a sorozat gólkirálynője Cristina Neagu lett 110 találattal.

Lukács: Fizikailag nincsen problémám, most lelki gondjaim vannak

Leynaud: Miattam voltak szomorúak a lányok

Amikor szóltak, hogy támadnom kell, kicsit aggódtam – Tomori a góljairól

A Kristiansand a BL-győztes 2022-ben (Fotó: Dömötör Csaba)
A Kristiansand a BL-győztes 2022-ben (Fotó: Dömötör Csaba)

PERCRŐL PERCRE


Átadják a hatalmas kupát is, tűzijáték, konfettieső, Budapest megadja a módját.

Kiosztják az aranyérmeket aztán.


Szíjjártó Péter adja át az MVP-címet... természetesen a volt érdi "Rakéta" Jerábkovának.
Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila

Cristina Neagu lett a BL gólkirálya, Mörknek nem jött össze a nagy hajrá.


A közönség megünnepli az ezüstérmet, egyre több azért a mosoly a győrieknél.

Az ETO 15 győzelemmel, egy döntetlennel és két vereséggel zárta az idényt. A győri együttes kilencedik alkalommal szerepelt a BL fináléjában és öt győzelem mellett negyedszer veszített.

Megkapják a győriek az ezüstérmeket az ilyenkor szokásos szomorkás mosolyok közepette.

Visszatér a mérkőzés előtti duó, énekelnek ismét. Pályán a trófea is.


Szomorúak a magyar csapat lányai, asszonyai, hatalmas öröm a másik oldalon. Tánc, zászlók, mosolyok, puszik.

ehfcl.eurohandball.com
ehfcl.eurohandball.com

Mörk és Lunde is hatszoros BL-győztes, ez rekord. A kapust a levegőbe dobálták az előbb, nem véletlenül.

60. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

59. perc Mörk a kapufára lő, Lukács gyors gólt, 30–33! Oftedal is dob még egyet. Szépségtapasz.

58. perc Debelic gyorsan lő egy gólt, Schatzl a szélről ismét nem tud túljárni Lunde eszén.

57. perc Leynaud fogja Andersen ziccerét, de Nze Minko bevetődve Lundét találja hason... Elment a kis zöld-fehér hajó...

57. perc Visszaáll Leynaud, de a bal szélről jobbal ziccert ront Schatzl. Mondjuk ki: bajban az ETO!


56. perc Jerábková és Nze Minko is átlövésből eredményes.


Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila

55. perc Az utolsó győri időkérés ma.

55. percTchaptchet kiharcol egy hetest Lukács lökte őt. Gulldén... a szokásos...

54. perc Debelicnél belemenés, de tovább. Mörk passzol egy egyedül maradó Tchaptchet elé, beállósgól. Így válaszol a másik oldalról Nze Minko, aki elől szétrebben a fal.

53. perc Kettő perc Rjunek Tomac lebirkózásáért. Potya két perc...

53. perc Norvég időkérés.

53. perc De Glauser ismét véd, Blohm beállóból a bal alsóba lő jobbal.

52. perc NEM IGAZ, Glauser véd, Pintea meg tízről a még a hatos előtt álló kapusba lő!

51. perc Mondjuk ki, rosszul védekezik a Győr, Debelic eredményes a jobb szélről. Pintea újabb támadást kapkod el, Lunde simán visszaért a távoli lövésre.

50. perc Hansen kap jó passzt Oftedaltól, a hatos elől jobbal a bal felsőbe lő. 26–28!

Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila

49. perc Rju kap két pofont, majd eredményes Gulldén mellett beugorva, látványos légi út végén. Tomori bevetődhet a másik hatos elől, ez is gól. Pintea elkapkodja, szerencsére visszafújják a középkezdést.


48. perc Mjörk kiharcol Nze Minko mellett egy hetest.

Gulldén jobbal a bal alsóba lő.

47. perc Kristiansen eladja a labdát támadás közben, megteszi ezt Tomori is, Rju középre játszik Pinteának, aki a hatosról egy kis szerencsével eredményes is. 24–26!

46. perc Ismét kapus nélküli norvég támadás, Tomori eredményes is beállóból. Válogatott formában játszik ma: 23–26!

Gulldén reklamál is, de hiába.

45. perc
Pintea kiharcol egy hetest, Tomori hiába reklamál. De ennyi járt nekünk. Pintea a bal felsőbe lő jobbal előrevetődve, ritkán látni ilyet! 23–25!

44. perc Magyar időkérés.

44. perc Mörk bejátszását Debelic hatról a jobb alsóba vágja.

43. perc Ejj, Mörk ballal tízről a bal sarokba lő, szerencsére Schatzl azonnal válaszol. Glauser a kapuban.

Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila

42. perc Rju a jobb szélen betör két ember között, Lunde lába között a bal alsóba lő. 21–23!

41. perc Tomori passza után Tomac kiharcol egy hetest, Mörk nem kegyelmez. Egyből a bal alsóba lő.

40. perc Andersen üresen marad, gyors támadás, Oftedal bevetődik, 20–22!


39. perc Hetes, Blohm a lécre ejti a labdát... de az onnan a gólvonal mögé pattan, a hálót nem is érintve!

38. perc
Jerábková a kapufára lő, kellett. Aztán odacsap Oftedalnak, két perc!

37. perc Tchaptchet is betalál, beállóból, néggyel mennek a norvégok... de Lukács a jobb szélről a rövid felsőbe húzza a labdát. Gulldén lesérül, leül a padra. A válla fáj.

35. perc Jerábková és Hansen átlövésből talál be ismét, rossz bejátszás nekünk, Mörk balról betör Fodor és Oftedal mellett, a jobb felsőbe lő. Hansen meg a bal felső felé, de véd Lunde! 17–20!

34. perc De Jerábková nem lankad, jobbal kilencről a bal sarokba lő, már Solberg véd. Kristiansen lő... oldalháló. Fodor nem figyel, Knediková megkerüli,nem rontja el a ziccerét. Balszencseh nekünk ez a két légiós...

33. perc Oftedal mehet végig egy labdaszerzés után, egyenlő! 16–16!

Jerábková: 7 lövés, 4 gól.

31. perc Jerábková és Hansen átlövésből szerzett góljaival, majd Jerábková ront, Kristiansen egy csel után a hatos elől beugorhat, bent is van!

31. PERC FOLYTATJUK!

ehfcl.eurohandball.com
ehfcl.eurohandball.com

15 400 néző, új csúcs a kézilabdában a klubcsapatok mérkőzésén!


Újabb búcsúzó kapus? A francia válogatott adhatja a CSM Bucuresti női kézilabdacsapatának gerincét a következő idényben, miután a román csapat szeretné kivásárolni a Győri Audi ETO kapusát, Laura Glausert.

„Az elején időre volt szükségem, de nagyon megszerettem a csapatot és Norvégiát, az emberek mentalitását. Az elődöntőben nekem jött ki a lépés, de a társaim nélkül nem sikerülhetett volna. A Győr elleni döntőben már tényleg bármi megtörténhet. Nagyon élveztem a játékot az új arénában, számomra ez egy különleges hétvége, talán a legszebb az eddigi karrierem során.”

A 2018 és 2020 között Érden játszó Markétá Jerábková tavaly nyáron igazolt a Vipershez a Thüringer HC-től, és nem túlzás, hogy a 26 éves cseh balátlövő szintet lépett a skandinávoknál, a Metz elleni BL-elődöntőben 16 lövésből 12-szer talált be.

A tegnapi szünet utáni teljesítményével simán fordíthat a Győr.

30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

30. perc Mörk a jobb szélről gólt lő, belépett, de a videózás után megadják... 13–15!

30. perc Kristiansen ziccerét azonban fogja Lunde!

29. perc
Rju lerántja ellenfelét, de tovább, Nze Minko ziccerezhet, bent is van! Lépéshiba aztán az ellenfélnél, lehet egyenlíteni!

28. perc Nem igaz, eladják a norvégok, üres a kapu, csak nem vesszük észre... aztán a léc fölé lő kilencről Kristiansen, a visszafutó Lunde meg nekiesik a kapufának. Ápolás.

Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila



28. perc Időkérés a norvégoktól.

28. perc
Rju sáncol hátul, Kristiansen indítása Blohmé, aki hatról jobbal a bal felsőbe lő.

27. perc Csikorog a Rju, Hansen tengely... Eladott labda után jöhet a Vipers, 11–14-nél.

26. perc Nze Minko átlövése a kapufáról a kapusra pattan, onnan a gólvonalra... De Leynaud fogja Tchaptchet ziccerét, Tomac meg hanyatt löki Hansent, két perc!

25. perc De felugrik a szaggatottról Jerábková... Labda a bal felsőben.

24. perc Nze Minko kiharcol egy hetest, kellett ez nagyon! Lassan tízperces a győri gólcsend... Hansen jobbal a bal alsóba lő!

23. perc Rju nincs formában, Andersen köszöni a passzt, a hatosig fut. 10–13!

23. perc Oftedal bevetődik, Lunde védi azonban a lövést a bal alsó előtt. Jerábková nagy formában, átlövése csodás.

A magyar és a norvég együttes ötször találkozott egymással a BL-ben, a mérleg négy győri és egy Vipers-siker.

22. perc Magyar időkérés.

22. perc Kemény védekezés, de Knedlíková csak üresen marad középen, ballal a bal felsőbe lő. 10–11!

20. perc Rju feladja a labdát Hansennek, de nem ér a gól Pintea lökése miatt... Hazai pálya.

20. perc Hiba Faluvégitől, potya hetes Tchaptchetnek, Solberg a magyar kapuban. És a kapufára nézi Gulldén hetesét!

18. perc Oftedal ellépi, Andersen a bal szélről eredményes, időt kellene talán kérni. A gólszerző átugrotta simán Lukácsot.


16. perc Láb Pinteánál, bravúr Leynaud-tól, ziccerrontás Schatzltől, Knedlíková meg nem tud hibázni ba kézzel jobbról.

15. perc Rju átlövése a kapufán csattan, belülvédekezés aztán Schatzltől. Gulldén... kitalálják.

14. perc Lukács eredményes a jobb szélről, Leynaud visszaáll, és beállós ziccert fog! Lukács mehetne el a passzal, de Mörk megfogja.

14. perc Széteső védelem, hetes, Glauser a kapuban. Gulldénnek nem gond, a felugró kapus alatt pattint a bal sarokba... 9–7!

13. perc Pintea lendületben, a hetedik győri gólszerző ma a beálló! És Rju még be sem állt...

12. perc Hansen tízméteres bombája után ápolni kell a kapufát... Leynaud meg fogja Andersen ziccerét!

11. perc Mörk ziccerből a lécre ejt. Hansen kilencről a bal felsőbe ejti a labdát, mert elment jobbra Lunde.Tchaptchet azonban üresen marad középen, 8–6!

9. perc Knedlíkovának nagyon megy, Oftedalt betörés közben ketten lökik, a földre viszik... közben jobbal nyolcról a jobb alsóba lő...


8. perc Knedlíková és Schatzl gólváltása a bal szélről. Kristiansen labdát szerez, Lukács ziccerezik, az egekből lő le ballal a bal felső sarokba. 6–4!

6. perc Blohm most jobb helyen, egy lepattanót bevetődve a jobb felsőbe varázsol kissé jobbról.


5. perc Most Debelic a szenvedő fél, Blohm mellett, hetes ez is. Gulldén a jobb sarokba pattint jobbal.

5. perc Leynaud újabb átlövést fog, kontra, Debelic mellett Oftedal kiharcol egy hetest. Kristiansen jobbal a jobb sarokba lő, egy lóba után. Vezet a Győr, újabb gól az exnek a légióstól. 3–2!

4. perc Leynaud első védése, Kristiansen remek passzát Lukács jobbról ballal félmagasan a kapufára dobja.

3. perc Jerábková-bomba ott, Hansen-betörés egy lövőcsel után itt, kettő kettő.

2. perc De védekezésben lassú, Kristiansen betör mellette, a labda a bal alsóban!

2. perc Villámgól a válasz Gulldéntől. 0–1!

1. perc Oftedal lövését blokkolják, majd a bejátszása rossz.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A magyar csapat tiszta zöldben, a Vipers fekete-fehér mezben és fekete nadrágban.

Leynaud kezd a győri kapuban. Mint tegnap, csak úgy! És ez karrierje utolsó tétmérkőzése.

A Metz szerezte meg a harmadik helyet a női kézilabda Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjében, mivel a helyosztón hat góllal felülmúlta az Esbjerget. A második final fourján szereplő francia csapat az első meccsét nyerte meg a záró hétvégén, ezzel pedig egyből története legjobb BL-szereplését könyvelhette el.

Zajlik már a megnyitó, színpompás, és a szokásos gépi és lakossági tánczene a pályán, női és férfi énekessel, tánckarral.

A 32 esztendős szerb válogatott irányító két éve építi zenei karrierjét sportolói pályafutása mellett.

A show részeként – a dominikai Henry Méndezzel – fellép Krisztina Liscsevics, aki az SCM Ramnicu Valcea kézilabdázója, s korábban játszott a Váci NKSE-ben és a Kisvárdában is.

A női Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjének sztárfellépője Krisztina Liscsevics és Henry Méndez.

VIDEÓ ITT!

Ilyen Anne Mette Hansen is, aki részese volt a legutóbbi, 2019-es BL-győzelemnek. Természetesen a csapatkapitány nagyon boldog, hogy ismét lehetőségük nyílik megnyerni a trófeát, az Esbjerg elleni meccsel kapcsolatban pedig elmondta, sokat tanultak az első félidőből, s az ott tapasztaltakat az előnyükre fordították a másodikban. Míg ők nagy nyomást tudtak helyezni ellenfelükre, azok elkészültek az erejükkel.

Faluvégi Dorottya nagyon izgatott az első Bajnokok Ligája-döntője miatt, s bízik benne, hogy a Győr vasárnap megkoronázza ezt az idényt. Az Esbjerg elleni, sikerrel vett elődöntő után úgy fogalmazott, egy életérzés a csapat tagjának lenni, csupa olyan társ veszi körül, aki folyamatosan mosolyt csal az arcára.

SILJE SOLBERG: KETTŐ GÓLT TALÁN MÉG SOSEM LŐTTEM EGY MECCSEN!

„Ezen a final fouron nagyon nagy szerepe van a kapusoknak. Nekünk ma az elődöntőben volt egy csodálatos Katrinénk, nem is tudom, talán tizenöt ziccert is védett. Szóval, a döntőben a kapusok teljesítménye is az egyik kulcsa lehet a sikernek, de kell hozzá a jó védekezés is. Ambrost ismerve a Győr is nagyon jó kis védekezést fog felhúzni. Két nagyon taktikus és rutinos csapat fog összecsapni a trófeáért, kiváló meccs várható a döntőben” – mondta Tomori Zsuzsanna az NSO Tv-nek.

Tomori Zsuzsanna – Ambrost ismerve jó kis védekezést fog felhúzni a Győr. VIDEÓ!

A Győr–Vipers döntő azért is érdekes lesz, mert februárban a csoportkör utolsó fordulójában éppen Kristiansandban (30–29) szakadt meg az ETO rekordot jelentő, hetven mérkőzésből álló veretlenségi sorozata, amely során 2018 januárjától kezdve 62 győzelem és nyolc döntetlen volt a csapat mutatója.

A vasárnapi döntőn a német Maike Merz, Tanja Kuttler kettős fújja a sípot.



A női kézilabda Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjében a Győri ETO nagyszerű egyéni teljesítményeknek köszönhetően megverte az Esbjerget a fináléba jutásért zajló első mérkőzésen. A találkozót 14 800-an látták az MVM Dome-ban, amely nézőrekord a női klubkézilabdában. A vasárnap 18 órakor kezdődő döntőben holnap a címvédő norvég Vipers Kristiansand következik.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A GYŐR–VIPERS MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik