Férfi kézi Eb: rekordnagyságú svéd bónusz; Palicka visszavonul?

V. Á.V. Á.
Vágólapra másolva!
2022.01.31. 09:36
null
A mindent eldöntő mozdulat (Fotó: Török Attila)
Mint ismert, Svédország 27–26-ra legyőzte Spanyolországot a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság budapesti döntőjében. A találkozót követően a meccs egyik hőse, Andreas Palicka a dobogón hagyta a cipőjét, ezzel utalva lehetséges visszavonulására a válogatottól. Niclas Ekberg a kapitányi pusziról beszélt, míg a spanyol szakvezető a fényes jövőről.

SVÉDORSZÁG

Expressen: svéd Eb-arany egy óriási hullámvasút után
Aftonbladet: Svédország ötödször Európa-bajnok


A legendás svéd játékos, Per Carlén az 1996-os olimpiai döntője után a dobogón hagyta a cipőjét az ezüstérem átvétele után, ezzel jelezve, búcsút int a címeres meznek. Ugyanezt tette vasárnap Budapesten Andreas Palicka, a mérkőzés emberének választott svéd kapus.

„Mint tudják, a tornák után soha nem nyilatkozom a folytatásról. Minden érintett iránti tiszteletből a családommal együtt hozom meg a döntést, így ők hallják majd először”
– idézi az Aftonbladet a 35 éves kapust, aki a következő idényt a francia PSG-nél tölti.

A cipők kapcsán az Expressnek elárulta, szándékos hagyta ott, s szimbolikus volt.

Palicka cipői (Fotó: Aftonbladet/Viaplay)
Palicka cipői (Fotó: Aftonbladet/Viaplay)



A svéd jobbszélső, Niclas Ekberg lőtte a végén a mindent eldöntő hétméterest. Mielőtt a pályára ment elvégezni ezt, Glenn Solberg szövetségi kapitány megpuszilta a nyakát.

„Most Eb-aranyat fogsz lőni nekünk. Ezután megpuszilta a nyakamat, én pedig bementem és megcsináltam” – idézi Ekberget az Aftonbladet.

Nem ez volt egyébként az első eset, amikor Ekberg a mérkőzés legvégén dobott mindent eldöntő hétméterest Pérez de Vargasnak. Hat évvel ezelőtt Malmőben az olimpiára lőtte ki hazáját a svéd klasszis, a spanyol kapus akkor sem tudott hárítani.

Ekberg elmondta, nem vonul vissza a válogatottól, a jövő évi világbajnokságon, melynek Svédország a társházigazdája, még biztosan ott lesz.

Az európai szövetség hivatalos honlapján Jim Gottfridsson nyilatkozott. A torna MVP-jének megválasztott svéd elmondta, szereti vállalni a felelősséget a pályán, s azon kívül is. Ez a tapasztalatának és a mentalitásának köszönhető.

„Ez soha nem rólam szól, mindig a csapatról, mindenkinek megvan a maga szerepe. Az én szerepem a vezetés, a többit mások hajtják végre.”


GLENN SOLBERG TÁNCA


 

A svéd válogatott játékosai rekordnagyságú bónuszt kapnak az Eb-győzelem után – írja az Aftonbladet. Az aranyéremért 125 ezer svéd koronát (4.2 millió forint) kapnak fejenként, de csak azok, akik mind a kilenc mérkőzésen szerepeltek, vagyis aki a kilenc találkozóból csak háromszor játszott, az a bónusz 33 százalékát kapja meg. Minden győzelem a tornán további ötezer svéd koronát (170 ezer forint) ért. Napidíjként pedig ezer svéd koronával (34 ezer forint) számolhattak a kézilabdázók.

Azok, akik részesei voltak a 2021-es vb-ezüstnek, valamint az olimpiai kvalifikációnak is, az Eb-arannyal együtt 355 ezer svéd koronát (12 millió forint) kapnak erre az időszakra.

„Megérdemelt győzelmet arattunk, a küzdelmes elmúlt évünk után nagyon boldog és büszke vagyok erre a csapatra. Végig harcoltunk és hittünk magunkban, fantasztikus kézilabdát játszottunk ezen a tornán, különösen a védelemben. Győztesek vagyunk!” – értékelt Glenn Solberg, a svédek szövetségi kapitánya.

SPANYOLORSZÁG

Marca: A hispánok jövője garantált
Mundo Deportivo: ezüstérem, miután a spanyol válogatott megérintette az aranyat Svédország ellen
AS: Spanyolország egy másodpercre elveszíti a bajnoki címet

„Itt az ideje, hogy tanuljunk az elkövetett hibákból, s megtartsuk magunknak a jó dolgokat, amelyeket megtettünk. Már nagyon várjuk a világbajnokságot” –
olvasható a balszélső Ángel Fernández nyilatkozata a spanyol szövetség honlapján. A Barcelona játékosa hozzátette, büszkén utazhatnak haza.

Jordi Ribera, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya a mérkőzést követő sajtótájékoztatón elmondta, csapata megmutatta, a jövőben is versenyképes lesz.

„Nagyon kemény mérkőzés volt a döntő, olykor nehezen tudtuk féken tartani az érzelmeinket. Voltak nehézségeink elöl és hátul is, különösen a labdaszerzéseknél és a gyors letámadásoknál. A meccs végén nem maradtunk olyan hatékonyak, mint korábban. Így is megkaptuk az esélyt az utolsó percben, hogy megnyerjük a mérkőzést, de a svédek a maguk javára tudták fordítani.”

A franciák nem értik, miért kaptak érmet

A bronzmérkőzést követően emlékérmet kaptak a 4. helyen végzett francia válogatott játékosai, de azonnal levették a nyakukból.

„Ez az első alkalom, hogy a negyedik helyért érmet kaptam. Hazaviszem és odaadom a családomnak. Nem tudom, miért kaptuk, ez furcsa. Számomra ez a medál nem jelent semmit” – idézi a francia jobbátlövő,Dika Mem szavait a dán Tv2.

A gallok kapusa,Vincent Gérard elárulta, ez az érem nem oda kerül, mint a többi, amit pályafutása során szerzett.

Mint ismert, Dánia hosszabbítást követően 35–32-re nyert Franciaország ellen a bronzmérkőzésen.

 

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
DÖNTŐ
SVÉDORSZÁG–
SPANYOLORSZÁG 27–26 (12–13)
Budapesti Kézilabda Aréna, 14 238
néző. Vezette: Schulze, Tönnies (németek)
SVÉDORSZÁG: PALICKA 1 – Chrintz 1, Lagergren 1, BERGENDAHL 5, Carlsbogárd 2, GOTTFRIDSSON 3, WANNE 4. Csere: Thulin (kapus), Claar 2, Darj 1, Ekberg 5 (4), Persson, D. Pettersson 2, Pellas, Wallinius. Szövetségi kapitány: Glen Solberg
SPANYOLORSZÁG: Corrales – Gómez 6 (4), Maqueda 1, Sarmiento, FIGUREAS 6, Casado 1, Fernández 4. Csere: Pérez de Vargas (kapus), G. Guardiola 2, Pecina, Sánchez-Migallón, CANELLAS 1, Arino, Gurbindo, TARRAFETA 5. Szövetségi kapitány: Jordi Ribera
Az eredmény alakulása:6. p.: 3–1. 12. p.: 6–4. 19. p.: 8–6. 22. p.: 11–9. 29. p.: 11–12. 36. p.: 15–17. 44. p.: 20–19. 51. p.: 23–23. 55. p.: 26–24. 58. p.: 26–26
Kiállítások: 6, ill. 8 perc
Hétméteresek: 7/4, ill. 4/4

AZ EB VÉGEREDMÉNYE
1. Svédország
2. Spanyolország
3. Dánia
4. Franciaország
5. Norvégia
6. Izland
7. Németország
8. Horvátország
9. Oroszország
10. Hollandia
11. Montenegró
12. Lengyelország
13. Csehország
14. Szerbia
15. MAGYARORSZÁG
16. Szlovénia
17. Fehéroroszország
18. Szlovákia
19. Portugália
20. Ausztria
21. Litvánia
22. Észak-Macedónia
23. Bosznia-Hercegovina
24. Ukrajna

AZ ÁLOMCSAPAT
Kapus:
Viktor Hallgrímsson (Izland)
Jobbszélső:Aleix Gómez (Spanyolország)
Jobbátlövő:Mathias Gidsel (Dánia)
Irányító:Luc Steins (Hollandia)
Beálló:Johannes Golla (Németország)
Balátlövő:Mikkel Hansen (Dánia)
Balszélső:Milos Vujovics (Montenegró)
Védő:Oscar Bergendahl (Svédország)
A legértékesebb játékos (MVP):
Jim Gottfridsson (Svédország)
A gólkirály: Ómar Ingi Magnússon (Izland), 59 góllal

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik