Férfi kézi Eb: hosszabbítás után Dániáé lett a bronzérem

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2022.01.30. 17:25
null
Jacob Holm tíz gólig jutott a bronzmeccsen (Fotó: Szabó Miklós)
Dánia szerezte meg a bronzérmet a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságon, miután hosszabbítás után 35–32-re legyőzte Franciaországot. A dánok 2014 után nyertek újra érmet kontinenstornán, ráadásul hatodik próbálkozásra először tudták Eb-meccsen felülmúlni a franciákat.

Sokan bizonyára arra számítottak, hogy a vb-címvédő dánok és az olimpiai bajnok franciák vívják majd a döntőt, ehhez képest mindkét csapat elbukta az elődöntőjét. Az viszont egyértelmű volt, hogy egyikük sem akar üres kézzel távozni az Eb-ről. A középdöntő záró fordulójában a franciák az utolsó percekben tudták maguk javára fordítani a több kulcsjátékosukat pihentető dánok elleni összecsapást, ezzel harcolva ki a négy közé jutást (egyben elütve ettől Izlandot).

Ellentétes előjelekkel várhatták a finálét, míg a dánok egyik legnagyobb sztárja, Mikkel Hansen a spanyolok ellen összeszedett bokasérülése miatt nem került be a keretbe, addig a franciáknál visszatérhetett a karantént elhagyó veszprémi Kentin Mahé.

A dánokat mintha az ág is húzta volna, másik ászuk, a Hansenhez hasonlóan a torna álomcsapatába bekerült Mathias Gidsel térde megsérült a bronzmeccs elején, az öltözőbe kísérték. A szerdai meccsel ellentétben ezúttal a franciák kapták el jobban a rajtot, Vincent Gérard már a találkozó elején több védésnél járt, mint legutóbb hatvan perc alatt (és 17 perc után is még 61 százalékon állt), ezekből a francia szélsők, Hugo Descat és Yanis Lenne tudtak gyors gólokat szerezni. Hiába pótolta újra Jacob Holm kiválóan Hansent, és lőtt tíz perc alatt négyet, nem igazán akadt társa, ráadásul őt is ápolni kellett. A 13. percben először volt három gól a franciák előnye (8–5), Nikolaj Jacobsen egyből időt kért.

Mahé adott ritmust a francia támadásoknak, és a gallok védelmével is gyakran meggyűlt a dánok baja. Ugyan Niklas Landin feljavult a dán kapuban (az első harminc perc végére Gérard-hoz hasonlóan 12 védéssel állt), a védelem előtte gyakran hozta kiszolgáltatott helyzetbe, így a franciák sokáig őrizték három gól körüli előnyüket. A szünet előtti percek azonban jobban sikerültek a dánoknak, Niclas Kirkelökke sorozatban háromszor is betalált, majd Magnus Landin révén jött össze az egyenlítés. Az utolsó szó a franciáké volt, de csak 14–13-ra vezettek a félidőben.

Mahé visszatérése sokat lendített a franciákon (Fotó: Szabó Miklós)
Mahé visszatérése sokat lendített a franciákon (Fotó: Szabó Miklós)

Gidsel a második játékészre sem jött vissza, így ezúttal is a Holm, Kirkelökke párosra maradt a feladat, hogy megoldják átlövőben. Holm például Mahéval vívott „gólpárbajt” a félidő elején, a dánok rendre válaszolni tudtak a francia találatokra, sőt, Magnus Saugstrup révén a 39. percben először kerültek előnybe a meccsen (18–19), miközben Gérard-t is kiállították. A beálló annyira belejött, hogy újabb kétszer megvillant, ezzel kicsit a semmiből hárommal meglépett Dánia.

Guillaume Gille időkérése után a franciák tudtak csinálni egy 5–1-es sorozatot, ezzel újra fordult az állás. Mínusz kettőnél jött a dánoknál a hét a hat elleni játék, amelyből be is találtak, de Mahéék válasza sem maradt el. A dánok kettős emberelőnyben hetest és ziccert is hibáztak, 28–28-as döntetlenről indult az utolsó négy perc. A válogatottól búcsúzó Lasse Svan és Dika Mem gólja után az utolsó 13 másodpercben a győzelemért támadhatott Dánia, de nem talált be, így hosszabbítás következett.

A ráadásban a veszprémi Rasmus Lauge állt a dán csapat élére (négy góllal fejezte be a meccset), és a védekezésük is rendkívül összeszedett volt, így három góllal megléptek, Mahé csak az első öt perc végén tudott betalálni. Az előnyt meg tudták tartani innentől fogva a végéig a dánok, és 3532-re nyertek.

A dánok 2014 után nyertek újra érmet kontinenstornán, ráadásul hatodik próbálkozásra először tudták Eb-meccsen felülmúlni a franciákat.

A meccs legjobbjának a nyolc gólig jutó Mahét választották meg, a túloldalon Holm tíz találattal zárt. A dánok egy éven belül a harmadik érmüket nyerték meg: a tavaly januári világbajnoki cím után egy ezüst jutott a franciák mögött a tokiói olimpián, ezúttal pedig egy Eb-bronzzal térhetnek haza. Érdekesség, hogy ezúttal a negyedik franciák is kaptak érmet.

A dánok a végén magasba dobálták a válogatottságtól búcsúzó Lasse Svant (Fotó: Szabó Miklós)
A dánok a végén magasba dobálták a válogatottságtól búcsúzó Lasse Svant (Fotó: Szabó Miklós)

A mérkőzés összefoglalója

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
BRONZMÉRKŐZÉS
Franciaország–Dánia 32–35
(14–13, 29–29) – hosszabbítás után
Ld: Mahé 8, Descat 7, ill. Holm 10

DÖNTŐ
Svédország–Spanyolország 27–26 (12–13)

AZ EB VÉGEREDMÉNYE
1. Svédország
2. Spanyolország
3. Dánia
4. Franciaország
5. Norvégia
6. Izland
7. Németország
8. Horvátország
9. Oroszország
10. Hollandia
11. Montenegró
12. Lengyelország
13. Csehország
14. Szerbia
15. MAGYARORSZÁG
16. Szlovénia
17. Fehéroroszország
18. Szlovákia
19. Portugália
20. Ausztria
21. Litvánia
22. Észak-Macedónia
23. Bosznia-Hercegovina
24. Ukrajna

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik