Férfi kézi Eb: a mieink nyerésre állnak a Covid elleni csatában

BOBORY BALÁZS, NAGY PÉTER, NEDELYKOV TAMÁS, VINCZE SZABOLCSBOBORY BALÁZS, NAGY PÉTER, NEDELYKOV TAMÁS, VINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2022.01.12. 07:39
null
A mieink nyerésre állnak a Covid elleni csatában (Fotó: Török Attila)
Már az ötödik hullámmal riogató koronavírus-járvány a csapatokat sem kímélte, és a csütörtökön rajtoló férfi  kézilabda Európa-bajnokságon a szurkolóknak is szigorú, de egyáltalán nem teljesíthetetlen szabályokhoz kell alkalmazkodniuk.

 

Magyar szempontból a legfontosabbal kezdjük ezt az összeállítást: válogatottunk eddig egyértelműen a szerencsésebbek közé tartozik, sikerült elkerülnie, hogy a koronavírus új hulláma jelentősebben befolyásolja a felkészülést a részben hazai rendezésű Eb előtt. A keretből Máthé Dominik adott egyedül pozitív tesztet, de év elején az Elverum jobb­átlövője is csatlakozhatott a társaihoz. Chema Rodríguez másodedző a családjában történt megbetegedések miatt érkezett később, de már ő is Telkiben tartózkodik. A játékosaink a hétköznapok során rendkívül fegyelmezetten és körültekintően viselkedtek, a szeretteikkel is csak tesztelést követően találkoztak.

VAN, AHOL A FÉL KERET KIESETT, MÁSOK ÉPPEN FELGYÓGYULTAK

A csoportellenfeleink körében már nagyobb fejtörést okozott a Covid. A hollandoknál előbb a balátlövő Ephrahim Jerry (kulcsember az öt egyes védekezésükben), majd az irányító Florent Bourget lett pozitív, az utóbbi helyére az utolsó pillanatban a TBV Lemgo-Lippe játékmestere, a 19 éves Niko Blaauw került be az utazó keretbe. A portugáloknál elsősorban a sérülések írták át Paulo Pereira terveit, de négyen (köztük a szegedi irányító, Miguel Martins) a koronavírust is elkapták, azonban már mindannyian felgyógyultak. A csapat viszont elővigyázatosságból lemondta a svájci felkészülési tornán való részvételt, így mérkőzés nélkül maradt az Eb előtt.

Szerencsére felesleges volt aggódni: a jobbátlövő Máthé Dominik idejében átesett a vírusfertőzésen (FOTÓ: MKSZ/KOVÁCS ANIKÓ)
Szerencsére felesleges volt aggódni: a jobbátlövő Máthé Dominik idejében átesett a vírusfertőzésen (FOTÓ: MKSZ/KOVÁCS ANIKÓ)

A mezőny többi tagja közül Szerbia került a legnagyobb bajba, mert kilenc játékos és hat stábtag megfertőződött. A szerb lapok arról cikkeztek, vajon ki tudnak-e egyáltalán állítani 16 embert a meccsekre. A Szegedre indulás előtt a szintén felgyógyuló Toni Gerona szövetségi kapitány már három játékost (a veszprémi Vladimir Cuparát, a szegedi Bogdan Radivojevicset, valamint a leendő veszprémi Dragan Pesmalbeket) az utazók közé tudott jelölni, és további két játékosnak van esélye, hogy ott lehet Ukrajna ellen.

GULYÁS István, a válogatott szövetségi kapitánya
„A megszokott módon zajlott a felkészülésünk, amelynek első részében az erőnlét fejlesztésén, a másodikban a taktikai elemek gyakorlásán volt a hangsúly. Január másodikától tudtunk a komplett csapattal együtt dolgozni, más válogatottak is ekkor kezdik el az érdemi munkát. A problémákról nem beszélünk, amire nincs ráhatásunk, mint például a Covid, elengedjük. Célegyenesben vagyunk, készen állunk a hollandok elleni meccsre, ők úgy jönnek Budapestre, hogy nincs veszítenivalójuk, teher nélkül kézilabdázhatnak. Fegyelmezettek voltunk az elmúlt időszakban, vigyáztunk magunkra, amikor Telkiből hazamentünk a családunkhoz. Nagyon örülök, hogy mindenki egészséges. Elérkeztünk a folyóhoz, már csak át kell úsznunk rajta.”

A franciáknál Guillaume Gille-nek is folyamatosan pótolnia kellett a kiesőket, illetve várnia a negatív tesztekre, a kulcsemberek közül többek között Nikola Karabatic és Hugo Descat esett át a fertőzésen az összetartás közben. A horvátok két sztárja, Luka Cindric és Domagoj Duvnjak sokáig nem tudott negatív tesztet adni. Az előbbi még mindig pozitív, így karanténban maradt Eszéken, míg az utóbbi hiába lett negatív, hátproblémája miatt csak később tud bekapcsolódni az Eb-be.

A Debrecenben érdekelt csapatoknak még az elutazás előtt is kijutott a rossz hírekből. A montenegróiak Zoran Roganovics szakvezető mellett három további játékos pozitív tesztjéről számoltak be, s az északmacedón delegáció is öt pozitív esetről adott hírt, nem nevesítve az érintetteket.

Ilyen körülmények között az utazás jelentős rizikófaktornak számít. A svédek láthatóan kiegyenesedtek a rajtra (a pénteken még pozitív tesztet adó Hampus Wanne is a társaival tarthatott), ám végül a csapatorvos javaslatára úgy döntöttek, hogy különgéppel repülnek el Pozsonyba. A skandinávok döntésének Dániában is visszhangja volt, miután Mikkel Hansenék meg menetrend szerinti járatokkal, amszterdami átszállással érkeztek meg hazánkba. A helyi szövetségnél úgy nyilatkoztak, a biztonság mellett a gazdasági szempontokat is figyelembe kellett venniük.

NEGYEDHÁZAK LEHETNEK A SZLOVÁKIAI ARÉNÁKBAN

A pozsonyi Ondrej Nepela Jégcsarnokban negyedház
előtt játsszák majd az Eb-meccseket
A pozsonyi Ondrej Nepela Jégcsarnokban negyedház előtt játsszák majd az Eb-meccseket

Még karácsony előtt röppent fel a pletyka, hogy a romló járványügyi helyzet miatt a társrendező Szlovákia visszalép, és hazánknak egyedül kell lebonyolítania az eseményt. Szerencsére a hírre villámgyorsan reagált Jaroslav Holesa, északi szomszédaink szövetségének elnöke, és cáfolta az értesülést, akkor még egyedül azt nem tudta biztosan megmondani, hogy lehetnek-e nézők a Pozsonyban, illetve Kassán rendezendő mérkőzéseken.

Azóta már ez is kiderült: a szlovák kormány döntésének értelmében a beoltott szurkolók, maszkot viselve a nézőtér huszonöt százalékát tölthetik meg, ez azt jelenti, hogy a fővárosban, a 12 500 fő befogadására alkalmas Ondrej Nepela Jégcsarnokban valamivel több mint háromezer, a 8350-es kassai Steel Arenában kétezer néző foglalhat helyet az összecsapásokon.

NAGY László,
a magyar szövetség alelnöke
„A magyar kézilabdázás történetének legnagyobb eseménye lesz a csütörtökön kezdődő Európa-bajnokság. Ez az esemény a fő számunk, a kinevezésünk, 2019 júliusa óta erre készülünk. Szeretnénk az európai élmezőnyhöz tartozni, az első nyolcba bekerülni, az álmunk, hogy a döntő hétvégén is szerepelhessünk. Amit elterveztünk, nagyjából megvalósítottuk, a keret valamennyi tagja egészséges, és az is jó hír, hogy telt ház előtt játszhatunk. Hatalmas show lesz az első meccsünk előtt, ám mi arra fogunk figyelni, hogy a pályán mi történik, és ellenfelünkre, Hollandiára koncentrálunk. Mérkőzésről mérkőzésre akarunk fejlődni. Az utolsó napok sem telnek hasztalanul, remélem, mindenki átérzi ennek az Eb-nek a súlyát, ez nagy lehetőség a játékosoknak.”

A Európai Kézilabda-szövetségnek (EHF) azt is szabályoznia kellett, mi lesz a tornán megfertőződő játékosokkal és delegációtagokkal, és úgy döntöttek, a megszokott 14 helyett elég lesz csak öt napra elkülöníteni azokat, akiknek pozitív lett a koronavírustesztjük.

A karantén azonban csak akkor oldható fel, ha a fertőzés kimutatását követő ötödik és hatodik napon, 24 órás különbséggel az illető két PCR-tesztje is negatív lesz. A legjobb esetben így egy megbetegedő játékos már egy hét elmúltával újra játszhat, tehát nem kell az egész tornát kihagynia. Feltételek persze vannak: tünetmentesség és az orvosi engedély.

Megfelelő indoklással és az Eb versenyigazgatóságának jóváhagyásával lehetőség van a korábban leadott bő, 35 tagú kereten kívül is játékost becserélni, ami mentőöv lehet azoknak a válogatottaknak, amelyeknél sok fertőzés volt egyszerre, mint mondjuk a szerb, amelyben a csapatnyi kézilabdázón kívül a szakmai stáb is megfertőződött.

Az MVM Dome-ban kizárólag étkezés és italfogyasztás idején vehetők le a maszkok (FOTÓ: TÖRÖK ATTILA)
Az MVM Dome-ban kizárólag étkezés és italfogyasztás idején vehetők le a maszkok (FOTÓ: TÖRÖK ATTILA)

 

AMIT SOSE FELEJTSÜNK, HA MECCSRE MEGYÜNK

BÁNHIDI Bence, a válogatott beállója
„Majdhogynem teljesen rendbe jött a derekam, jót tett neki az a plusz két nap pihenő. Nem tudom megsaccolni, mi vár majd rám mérkőzések közben, én egyébként is mindig csak a következőre készülök, most is a hollandok járnak az eszemben. A családom tagjai minden meccsünkön ott lesznek, ők a legnagyobb szurkolóim, ha abban a nagy arénában ellátok odáig, integetni fogok nekik. Kíváncsian várom, hogy húszezer szurkoló milyen hangulatot teremt, remélem, a lelátókon torkaszakadtából fog üvölteni mindenki hatvan percen keresztül. A csapatunk éhes a sikerre.”

A torna magyarországi mérkőzéseit csak a koronavírus elleni védettség igazolásával vagy egy 72 órán belüli negatív PCR-teszttel lehet látogatni – aki ezt igazolja, karszalagot kap a találkozóra, enélkül senkit sem engednek be a csarnokba. A maszk használata hatéves kor felett kötelező a csarnokban tartózkodás ideje alatt, ez alól az étkezés és az italfogyasztás kivételt képez.

A tizenkét év alatti gyermekek a koronavírus elleni védettségét igazoló, 18. életévét betöltő személy felügyelete alatt vehetnek részt az eseményen. Minden játéknapon szurkolói zóna működik a budapesti MVM Dome mellett, ahová az aznapra érvényes budapesti Eb-jeggyel vagy bérlettel lehet belépni.

 

Sipos Adrián szerint a csapat védekezésén az utolsó pilanatig lesz csiszolnivaló (FOTÓ: DÖMÖTÖR CSABA)
Sipos Adrián szerint a csapat védekezésén az utolsó pilanatig lesz csiszolnivaló (FOTÓ: DÖMÖTÖR CSABA)

 

Amire figyelni kell: a védelem és védekezés a vírus ellen

Még csiszolni kell a magyar férfiválogatott védekezésén a csütörtökön rajtoló Európa-bajnokságig, legalábbis a hatos falunk egyik oszlopa, Sipos Adrián szerint, és a Bahrein elleni sikeres Eb-főpróba első félideje tökéletesen alátámasztja a véleményét.

Nikola Karabatic ott lehet az Eb-n
Nikola Karabatic ott lehet az Eb-n

Annak ellenére igaz ez, hogy a felkészülési mérkőzéseken nyújtott teljesítményt óvatosan kell kezelni minden világverseny, esetünkben a részben hazai rendezésű kontinensviadal előtt, hiszen például a tavalyi egyiptomi világbajnokságot megelőzően egyetlen edzőmeccsünk sem volt, mégis a lehető legjobban sült el, az ötödik helyen végeztünk.

„Sokat kell még javítani a védelmen a torna előtti napokban, ez Bahrein ellen jól látszott  – mondta Sipos Adrián, nemzeti együttesünk hátsó alakzatának egyik legfontosabb alakja. – Azon a találkozón a második félidőben lett sokkal zártabb a védekezésünk, többet mozogtunk a falban, lezártuk a területeket, amire egyébként minden edzésen nagyon figyelünk.”

A Telekom Veszprém beállója szerint alapvetően az volt a baj, hogy szombaton mindenki a maga területét védte, és elsősorban a saját problémáira figyelt, ami azt eredményezte, hogy nem segítettek egymásnak. Ezért nem voltak elég zártak a védelemben, amit az olyan csapat, mint az olimpiai nyolcadik bahreini hamar megbüntet, sőt az első csoportriválisunk, Hollandia – amelynek mozgékony irányítói sokat egy egyeznek – ellen is gondot okozhat.

Ha nem vigyázunk, rutinos kapusunk, Mikler Roland is kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet, onnantól pedig minden játékosnak sokkal nehezebb dolga lesz. A másik probléma, hogy a magyar válogatottnak az elmúlt meccseken elég sok eladott labdája volt támadásban, amiből lerohanásgólokat kapott, emiatt a védők is mintha riadtabbak lettek volna, kapkodni kezdtek, nem koncentráltak arra, amit az edzők kértek tőlük.

Vladimir Cupara is játszhat
Vladimir Cupara is játszhat

„A Bahrein elleni meccs előtt legutóbb a bosnyákok ellen, novemberben játszottunk együtt, ez azért érződött – fogalmazott Sipos Adrián. –  De ebből is le kell vonni a tanulságokat, és legalább kilencvenszázalékos állapotban kerülni az első Európa-bajnoki mérkőzésünkre a hollandokkal szemben. Ha az egyiptomi világbajnokság előtt nem is, most legalább volt egy edzőmeccsünk.”

Ha azt nézzük, hogy a szünetben még vezetett Bahrein, és a mieink a második játékrészben meg tudták fordítani és nyerni a találkozót, mindenképpen önbizalmat adhat, ugyanakkor mindenki tudja, hogy a kontinenstornán ennél több kell.

A védelem valóban alapja lehet a jó Eb-szereplésnek, és mivel szombaton még együttesünk egyik legfontosabb játékosa, a Pick Szeged világklasszis beállója, Bánhidi Bence nélkül kellett megoldanunk a feladatot, az ő visszatérésével mindenképpen javulás várható.

Az biztató a mieinkre nézve, hogy a koronavírusos fertőzéséből hamar felépülő Máthé Dominikot és spanyol másodedzőnk, Chema Rodríguez családját leszámítva mindenki egészséges maradt a felkészülési időszakban, mint tudjuk, más válogatottak nem úszták meg ennyivel…

FÉRFI KÉZI EB, B-CSOPORT (BUDAPEST)
1. 13.20.30MAGYARORSZÁG–Hollandia
1. 14.20.30Portugália–Izland
1. 16.18.00Portugália–MAGYARORSZÁG

1. 16.20.30Izland–Hollandia
1. 18.18.00Izland–MAGYARORSZÁG
1. 18.20.30Hollandia–Portugália

A MAGYAR VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok:
Borbély Ádám (Fejér-B.Á.L. Veszprém), Mikler Roland (Pick Szeged), Székely Márton (Eurofarm Peliszter – Észak-macedónia)
Jobbszélsők:
Bujdosó Bendegúz (Ferencváros), Rodríguez Pedro (Balatonfüred)
Jobbátlövők:
Ancsin Gábor (Grundfos Tatabánya), Máthé Dominik (Elverum HB – Norvégia)
Irányítók:
Győri Mátyás (Grundfos Tatabánya), Hanusz Egon (TVB Stuttgart – Németország), Lékai Máté (Telekom Veszprém)
Beállók:
Bánhidi Bence (Pick Szeged), Rosta Miklós (Pick Szeged), Sipos Adrián (Telekom Veszprém), Topic Petar (Balatonfüred)
Balátlövők:
Bodó Richárd (Pick Szeged), Nagy Bence (Ferencváros), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország)
Balszélsők:
Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Sunajko Stefan (Grundfos Tatabánya)
Szövetségi kapitány:
Gulyás István

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik