Férfi kézi BL: miért lesz más ez a Szeged–Veszprém?

Vágólapra másolva!
2023.03.22. 06:42
null
Jehja ed-Dera (középen) már megmutatta a Bajnokok Ligájában, mire képes, most a Szeged ellen is ezt várja tőle Momir Ilics edző (Fotó: Veszprém Megyei Napló/Pesthy Márton)
A két legjobb magyar férfi kézilabdacsapat összecsapása mindig érdekes, izgalmas és kiszámíthatatlan, ezúttal még különlegesebbé teszi a szerdai párbajt, hogy a Szeged és a Veszprém a Bajnokok Ligájában méri össze erejét.

 

PUFOGTATHATJUK A SZOKÁSOS KÖZHELYEKET a Szeged–Veszprém előtt, hogy a két csapat már unásig ismeri egymást, a játékosok betéve tudják a másik taktikáját, és hogy ennél a rangadónál nem számít, ki milyen formában van, kinek hány sérültje van, hiszen még a „halottak is feltámadnak”, a szerdai párbaj valószínűleg mégis más lesz, mint az eddigiek.

Az OTP Bank-Pick Szeged és a Telekom Veszprém az elmúlt több mint négy évtized alatt 184 alkalommal csapott össze tétmeccsen, és rangadójuk – még a sportágon is túlnőve – az ország egyik legrangosabb párbajává nemesült az idők során. Azonban mindig csak itthon futottak össze egymással, vagy a magyar bajnokságban, vagy a Magyar Kupában, most pedig történetük során először fordul elő, hogy a nemzetközi kupában, ráadásul a legrangosabb sorozatban mérik össze az erejüket.

A mérkőzés tehát európai szintű csatává nőtte ki magát, s bármennyire is hozzászoktunk a két gárda versengéséhez, bérmennyit is láttunk belőlük, ez a tény mindenképpen emeli a tétet, hiszen túlmutat azon a közhelyen, hogy ezen a rangadón a presztízs miatt mindkét csapat mindent megtesz a győzelemért akkor is, ha tét nélküli meccset játszanak. Ezek után el lehet képzelni, mit jelent Veszprémben és Szegeden az a párosmérkőzés, amelynek színtere a Bajnokok Ligája, pontosabban a rájátszása, amelyen a negyeddöntőbe jutás a tét…

Kérdés, Szita Zoltánnak milyen szerepet szán a párharcban Juan Carlos Pastor, de a játékos eredeti posztján a leghasznosabb (Fotó: Dél-Magyarország/Karnok Csaba)
Kérdés, Szita Zoltánnak milyen szerepet szán a párharcban Juan Carlos Pastor, de a játékos eredeti posztján a leghasznosabb (Fotó: Dél-Magyarország/Karnok Csaba)

 

PASTOR- ÉS LAUGE-FAKTOR

Mindkét csapatban van olyan személy, aki még az eddiginél is fontosabb szerepet játszhat a párharcban, mégpedig azért, mert valószínűleg soha többé nem lesz lehetősége rá. Szegedi oldalon ez nem más, mint az edző, Juan Carlos Pastor, aki tíz éve irányítja a csapatot, de az idény végén távozik, és bár érdemei elvitathatatlanok a klub és a magyar kézilabda történetében, egy edzőt sokszor az utolsó eredménye(i) alapján ítélnek meg, legalábbis arra emlékeznek a legjobban. Márpedig a spanyol szakembernek sem mindegy, hogyan emlékeznek rá a Tisza partján. Mivel nyártól az egyiptomi válogatott irányítását veszi át, lehet, hogy nemcsak a Szegeddel nem lesz többé lehetősége BL-t nyerni, hanem más csapattal sem.

Az Építőknél hasonló helyzetben van Rasmus Lauge, a csapat világbajnok és Európa-bajnok dán balátlövő-irányítója, aki posztján a világ egyik legjobbjának számít. 2019 óta játszik Veszprémben, de még nem nyert sem magyar bajnokságot, sem Bajnokok Ligáját, ami korábban a Kiellel és a Flensburggal sem sikerült neki. Mivel 31 éves és a nyáron nevelőklubjában, a Silkeborgban folytatja (fejezi be?) pályafutását, amelyről nem könnyű elképzelni, hogy a közeljövőben harcban lesz a BL-aranyért, így a családcentrikus Laugénak valószínűleg ez lesz az utolsó esélye arra, hogy eljusson Kölnbe, és magasba emelje a trófeát.

A veszprémi Dragan Pesmalbeknek (jobbra) várhatóan hét meccse lesz tesztelni a szegedi irányító, Miguel Martins mezének anyagát (Fotó: Török Attila)
A veszprémi Dragan Pesmalbeknek (jobbra) várhatóan hét meccse lesz tesztelni a szegedi irányító, Miguel Martins mezének anyagát (Fotó: Török Attila)

 

HÁNY SZEGEDI BEÁLLÓ LESZ?

Mindkét gárdának van olyan hiányzója, aki fontos szerepet játszott az elmúlt évek rangadóin, s úgy általában is fontos eleme a csapat játékának. Valószínűleg valahogyan összedrótozzák majd Bánhidi Bencét, de mivel a gerincsérvvel még a tünetek javulása esetén sem szabad játszani, az óvatosság miatt biztosan kevesebb időt kap, mint szokott, de az sem lenne meglepő, ha még pihenne. Ez továbbra is nyitott kérdés, mint ahogy Matej Gaber visszatérése is a küszöbön áll, ami azért fontos, mert Rosta Miklós sem terhelhető a végtelenségig, bármennyire is jól megy neki a játék.

A Veszprém nagy kiesője Petar Nenadics, akivel teljesen érthető okok miatt bontott szerződést a klub, és sokatmondó, hogy a játékos is csöndben távozott, az más kérdés, hogy azonnal lecsapott rá a PSG, amely a sérült Nikola Karabatic pótlását oldotta meg vele az idény végéig. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy a szerb játékmester meghatározó figurája volt a veszprémiek taktikájának, bármikor tudott valami váratlant húzni, és sokkal többet tett hozzá a játékhoz, mint amit olykor „elvett belőle”. Momir Ilics edző szerint távozásával nagyobb teret kapnak a többiek, de hogy valóban milyen hatással lesz a játékra a távozása, most fog kiderülni.

A szegedi szurkolótábor otthon, a Pick Arénában kezdi a BL-párharcot (Fotó: Dél-Magyarország/Karnok Csaba)
A szegedi szurkolótábor otthon, a Pick Arénában kezdi a BL-párharcot (Fotó: Dél-Magyarország/Karnok Csaba)

 

AKI NYER, LÉPÉSELŐNYBE KERÜL

A Szeged és a Veszprém hétszer csaphat össze ebben az évadban, de még azelőtt találkozik a Bajnokok Ligájában, hogy idén megütközne az alapszakaszban, a Magyar Kupa-döntőben és a bajnoki döntőben. Ez pedig azt is jelenti, hogy ez a BL-párharc mindkét gárdának meghatározó lesz az idény második felét illetően, és a sikert arató lépéselőnybe kerül valamennyi idénybeli összecsapás előtt, hiszen a győztest erősíti a tudat, hogy a legfontosabbat, a legnagyobb tétre menőt már megnyerte.

Vita tárgya lehet, hogy a bajnoki győzelem vagy a BL-továbbjutás fontosabb-e, de utóbbi talán előrébb áll a rangsorban, mivel mindkét magyar csapat indulása szinte biztos a legrangosabb kupasorozatban, amely mindkét csapat életében már kiemelt szerepet tölt be. A márciusi párbaj győztese felszabadultabban, nagyobb önbizalommal játszhat az idény hátralévő részében, hiszen a legnagyobb hazai rivális legyőzése mindig a legfontosabb célok közé tartozik. Aki megnyeri ezt a párbajt, a Bajnokok Ligája májusi negyeddöntőjében a Talant Dujsebajev irányította lengyel Kielcével kerül szembe, amely évek óta a világ élvonalába tartozik, és ezúttal is a négyes döntő biztos résztvevőjének tartják. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a kettő közül bármelyik magyar csapatnak ne lenne esélye ellene.

Az első összecsapást szerdán rendezik a Pick Arénában 18.45-től, a visszavágót a Veszprém Arénában jövő hét csütörtökön, ugyancsak 18.45-től.

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
RÁJÁTSZÁS, 1. MÉRKŐZÉS
18.45:
OTP Bank-Pick Szeged–Telekom Veszprém (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!

Nedim Remili (Fotó: handballveszprem.hu)
Nedim Remili (Fotó: handballveszprem.hu)
Nedim Remili első veszprémi BL-mérkőzésére készül
Már önmagában az a tény, hogy két magyar csapat először találkozik a legrangosabb
európai kupasorozatban, külön érdekességet ad a szerdai találkozónak, azonban a Telekom Veszprém februárban igazolt jobbátlövőjét, Nedim Remilit  is kiemelt figyelem övezi. Az olimpiai bajnok és világbajnok francia kézilabdázó eddig nem segíthette új csapatát a csoportkör utolsó fordulóiban, hiszen a Lomza Kielce mezében az idei kiírásban már pályára lépett – ráadásul 26 gólt szerzett. A bajnokságban mutatott teljesítménye alapján nincs mitől félniük az Építők szurkolóinak, a 27 éves játékos 5 mérkőzésen 24 gólig jutott.
A szegedi szimpatizánsoknak sem kell aggódniuk, hiszen Rosta Miklós, a csapat beállója Bánhidi Bence és Matej Gaber eddigi távolléte miatt a posztján egyedül tartotta a frontot, emellett kulcsfontosságú szerepet vállalt a Kiel elleni sikerben (36–33) és a Nantes ellen elért döntetlenben (28–28) is.
A fiatal Mikler Roland Dunaferr-szerelésben (Fotó: Czagány Balázs)
A fiatal Mikler Roland Dunaferr-szerelésben (Fotó: Czagány Balázs)
A magyar magyarverő
Mint a fehér holló, oly ritkán fordult elő a férfi kézilabda történetében, hogy két magyar csapat valamely nemzetközi kupában találkozzon. A 2008–2009-es Kupagyőztesek Európa-kupájában azonban kétszer is volt rá példa, ráadásul mindkét alkalommal a Dunaferr volt az egyik szereplő. Az újvárosiak a 3. fordulóban kapcsolódtak be a sorozatba, amelyben a PLER KC-t búcsúztatták két győzelemmel (61–56), majd a nyolcaddöntőben a BL-t csoportharmadikként záró Pick Szeged következett. Az első mérkőzést a Mikler Rolanddal  felálló Dunaferr nyerte meg 33–29-re, azonban a visszavágón a Tisza-partiak kilenc góllal győztek, s jutottak tovább a legjobb nyolc közé, ahol a német HSG Nordhorn búcsúztatta őket.
Érdekesség, hogy mindkét párharcban pályára lépett a szegediek korábbi válogatott beállója, Zubai Szabolcs, azonban a harmadik körben a PLER ellen még dunaújvárosi mezben, viszont a 2009. februári nyolcaddöntőben már szegediként volt csapata ellen – a két találkozón hét góllal járult hozzá a Dunaferr búcsúztatásához.
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik