Jól kezdtünk, de felpörögtek, és simán nyertek a norvégok

Vágólapra másolva!
2022.11.08. 20:12
null
Az első félidőben sokáig vezettünk a norvégok ellen (Fotó: Kovács Anikó/MKSZ)
Jól kezdett, és az első félidőben diktálta a tempót, többször vezetett három góllal is a címvédő Norvégia ellen a magyar női kézilabda-válogatott, de a fordulás után az északiak fokozták az iramot, és 32–22-es győzelmet arattak, így a mieink nem visznek pontot a középdöntőbe az északmacedón, montenegrói, szlovén közös rendezésű Európa-bajnokság ljubljanai A-csoportjából. A következő köt csütörtökön a dánok ellen nyitjuk.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR , 3. FORDULÓ
A-CSOPORT
NORVÉGIA–MAGYARORSZÁG 32–22 (14–12)
Ljubljana, 1088
néző. V: Metalari, Nikolovski (macedónok)
Norvégia: SILJE SOLBERG – Skogrand 1, N. Mörk 4 (3), S. OFTEDAL 5, INGSTAD 8, REISTAD 5, Naes Andersen 2. Csere: Aardahl 1, Breistol 2, Larsen 2, Deila, Novak 1, Wollik 1. Szövetségi kapitány: Thórir Hergeirsson
Magyarország: Szikora 1 – Győri-Lukács V. 2, KLUJBER 6 (2), Füzi-Tóvizi 1, Hornyák D., Vámos P. 3, Márton G. 3. Csere: Szemerey (kapus), Kuczora 4 (1), Debreczeni-Klivinyi 1, Pásztor N., Kácsor 1, Albek, Korsós, Töpfner. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
Az eredmény alakulása.
5. p.: 0–3. 12. p.: 3–6. 15. p.: 6–6. 18. p.: 6–9. 18. p.: 9–9. 23. p.: 10–11. 36. p.: 17–14. 44. p.: 21–15. 50. p.: 25–17. 57. p.: 30–20
Kiállítások: 8, ill. 8 perc
Hétméteresek: 3/3, ill. 4/3
MESTERMÉRLEG
Thórir Hergeirsson:
– A magyar válogatottnak több fiatal, sokra hivatott játékosa van a jövőre nézve. Az első félidőben kiválóan játszottak, sok problémát okoztak nekünk. A kapuban Silje Solberg a védéseivel feltüzelte a társait, és a második játékrészben látszott, több energiánk maradt, tudtunk futni, és ezzel nyertünk.
Golovin Vlagyimir: – Amíg volt elég oxigénünk, sikerült megvalósítani, amit elterveztünk. Az első félidőben nagyon jól játszottunk, a másodikban aztán elfáradtunk. Ebben az is szerepet játszott a nagy iram mellett, hogy rendkívül kellett koncentrálnunk. Arra kell törekednünk, hogy minél tovább kitoljuk a jó periódust. Talán a következő mérkőzésen nem 35 lesz, hanem 45 perc, és folyamatosan fejlődni fogunk. A norvég válogatott nagyon komoly tempót ment, a különbség annak köszönhető, hogy a második játékészben már könnyű gólokat tudott lőni.

ÖSSZEFOGLALÓ

Egy biztos, nem volt teher, nem volt eredménykényszer a válogatotton a címvédő norvégok elleni, utolsó Európa-bajnoki csoportmeccsén Ljubljanában. Így minden adva volt a felszabadult játékhoz, hiszen senki sem várta el a továbbjutást már előzőleg kiharcoló együttesünktől, hogy megszerezze a két pontot a világ legjobb csapata ellen, amelyet legutóbb nyolc éve, 2014 decemberében tudott legyőzni Debrecenben, a félig hazai kontinensviadalon, a középdöntő utolsó fordulójában 29–25-re.

A tornán egyébként akkor is a skandinávok diadalmaskodtak, ahogy azóta még kétszer, 2016-ban és 2020-ban is, a két válogatott legutóbbi húsz egymás közötti összecsapásából pedig csak kettőt nyert meg a magyar, és az égvilágon semmi sem szólt amellett, hogy ezúttal másképp alakul. De ami a végeredménynél sokkal fontosabb volt, az a játék képe, hogy lesz-e jele annak, hogy Golovin Vlagyimir együttese képes átlépni az árnyékán, és le tudja vetkőzni a görcsösséget, amely az első két találkozón, Svájc és Horvátország ellen jellemezte.

Az első félidőben azt a határozott választ a kaptuk, hogy igen, mert régen kezdett ennyire jól a magyar csapat. Az első percek bizonytalankodásai, Henny Reistad kapufája és Klujber Katrin célt tévesztő bombája után jött a villámrajt: mire észbe kaptunk, már Vámos Petra duplájával és Kuczora Csenge góljával 3–0-ra vezettünk, Szikora Melinda kifogott két ziccert, a norvégok pedig majd' hét percig nem tudták bevenni a magyar kaput.

A félidő felére ugyan az északiak kiegyenlítettek, de ettől egyáltalán nem esett össze a játékot ezúttal tudatosan lassítani igyekvő magyar csapat (sebességben a norvégokat nem lehet megverni), még csak meg sem illetődött, mert újra háromgólosra növelte előnyét, és hosszan tartó tartó adok-kapok után a norvégok csak öt perccel a szünet előtt tudták először átvenni a vezetést. És mikor kezdtek volna belelendülni, már jött is a szünet, az utolsó támadásukat szépen kivédekezte a Vámos Petra, Pásztor Noémi, Füzi-Tóvizi Petra belső trió, így a címvédő csak két góllal vezetett harminc perc után úgy, hogy Silje Solberg nyolc lövést védett, és a lövéseink feléből lett csak gól.

A második félidő Szikora Melinda egész pályás, üres kapus góljával kezdődött, a labda mértani pontossággal hullott a léc alá, és ugyan hamar lépéselőnybe kerültek a norvégok, a magyar lelkesedés a második félidőben sem csökkent.

Jöttek viszont a hibák, Solberg pedig továbbra is elképesztő formában, majd' ötvenszázalékos hatékonysággal védett, érdekes módon viszont a még mindig a világ egyik legjobbjának számító Nora Mörk nem erőltette az átlövéseket, és a második félidő 18. percéig csak hetesből szerzett gólt, viszont nagyszerűen osztogatta a labdát csapattársainak, és tíz gólpasszal zárta a mérkőzést.

Ekkorra már a norvégok is visszavettek, behozták a fiatalokat, mert megvolt a győzelemhez szükséges biztos, hét-nyolc gólos előnyük, és ugyan derekasan küzdöttünk, de a támadásaink egyre akadoztak, romlott az amúgy sem túl jó helyzetkihasználásunk – húsz perc alatt csak ötször találtunk be az ellenfél kapujába, és csupán a hajrában, már vert helyzetben cseréltünk kapust. Ekkor jött be Szemerey Zsófi, aki így már semmit sem tudott hozzátenni a játékhoz.

A norvégok 32–22-re nyertek, a találkozó legjobb játékosának a nyolcgólos Vilde Ingstadot választották meg. A vereség és a gyenge statisztikák ellenére (a magyar csapatnak a sima vereség ellenére nyolccal több kapura lövése volt a hatvan perc alatt) válogattunk játékán a harmadik csoportmeccsen már láthattunk biztató jeleket, kérdés, ebből bármit is át tud-e vinni a csütörtökön kezdődő középdöntőre.

A következő körben két nap múlva a dánokkal találkozunk 20.30 órától, majd számunkra három szünnapot követően hétfőn 20.30-tól a svédek jönnek, míg szerdán 15.30-tól a házigazda szlovénokkal zárunk.

VÉLEMÉNYEK AZ M4 SPORT ALAPJÁN

Hornyák Dóra: – Nem örülök neki, hogy ilyen nagy lett a különbség, főleg mert az első félidőben – amellett, hogy voltak hibáink – nagyon jól játszottunk elöl és hátul is. Ha így játszottunk volna a horvátok ellen, akkor az a meccs meglehetett volna, de erről nyilván most már fölösleges beszélni. Ebből a 35-40 percből kell merítenünk a továbbiakban. Nem gondolom, hogy most a hitünkkel lett volna baj, küzdöttünk, mentünk, csináltuk, amíg tudtuk, de ahogy a védekezésünk szétesett és már nem voltunk olyan közel egymáshoz, hogy be tudjunk egymásnak segíteni, onnantól kezdve lábbal szétszedtek minket. A középdöntőbe nem viszünk pontot, de minden meccset meg kell nyerni. Így kell hozzáállni. Ha úgy játszunk, mint most az első félidőben, akkor bármire képesek vagyunk.

Kuczora Csenge: – Minket is örömmel töltött el, hogy az első félidőben a norvégok futottak az eredmény után. Azt beszéltük, hogy változtatnunk kell azon, ahogy a mérkőzéseket kezdjük, és ezt most sikerrel meg is tettük. A második félidőre kicsit elfáradtunk. Gondoltuk, hogy eljön ez a pont, próbáltuk valahogy kikerülni. Szerintem nem volt ekkora különbség a két csapat között, de a számok most mégis ezt mutatják. Lelkiállapotunkat, önbizalmunkat nézve szerintem sikerült előrébb lépnünk a korábbiakhoz képest.
Márton Gréta: – Volt bennünk tartás az első félidőben és örültem annak, hogy nem engedtük ki a kezünkből a vezetést. Az első felvonás egyes részeiben talán még domináltunk is a pályán. Bíztam benne, hogy ez kitart majd a második félidőben is de Solberg kapus nagyon jól védett, és ezekből a védésekből hozták a gyors lerohanásokat, amelyekből gólokat tudtak lőni, így már nem tudtuk őket annyira megállítani.
AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Norvégia33102–66+366
2. Horvátország311170–76–63
3. Magyarország31273–81–82
4. Svájc31275–97–221

INNEN FOLYTATJÁK A KÖZÉPDÖNTŐ I. CSOPORTJÁBAN
1. Norvégia2264–45+194
2. Svédország21156–47+92
3. Dánia21151–5102
4. Horvátország21144–50–62
5. Szlovénia21150–59–92
6. Magyarország2240–53–130
AZ I. CSOPORT (LJUBLJANA) PROGRAMJA
2022. november 10., csütörtök
18.00: Horvátország–Szlovénia
20.30: Magyarország–Dánia
2022. november 12., szombat
18.00: Horvátország–Dánia
20.30: Norvégia–Svédország
2022. november 14., hétfő
18.00: Norvégia–Szlovénia
20.30: Magyarország–Svédország
2022. november 16., szerda
15.30: Magyarország–Szlovénia
18.00: Horvátország–Svédország
20.30: Norvégia–Dánia
A szurkolók nagy tapssal jutalmazták a látottakat (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A szurkolók nagy tapssal jutalmazták a látottakat (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

PERCRŐL PERCRE

VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS! NORVÉGIA–MAGYARORSZÁG 32–22

60. perc: Aune gyorsan válaszol. 32–22

59. perc: Albek harcol ki hetest, Klujber pedig értékesíti azt. 31–22

59. perc: Breistöl gyorsan megszerzi második gólját is. 31–21

58. perc: ezúttal a norvégok is rontanak, Debreczeni-Klivinyi pedig megszerzi első gólját az Eb-n. 30–21

57. perc: Korsós Dorina lőtte fejbe Solberget. Kiállítják a magyar szélsőt.

57. perc: előbb Aardahl, aztán Breistöl is bevette a magyar kaput, tíz közte... 30–20

56. perc: Klujber Katrin szép átlövéssel szerzi a mieink huszadik gólját. 28–20

55. perc: Golovin Vlagyimir kikéri harmadik idejét is.

54. perc: Novak először eredményes. 28–19

54. perc: rossz norvég passz után Győri-Lukács is hibázott jobbszélről.

53. perc: Debreczeni-Klivinyi lövése nem jó, Solberg 17. védése...

53. perc: Kuczora góljára Oftedal ötödik góljával gyorsan válaszol. 27–19

52. perc: Wollik is megszerzi első gólját a szélről. 26–18

51. perc: a Pásztor Noémi által kiharcolt büntetőt Klujber Katrin értékesíti. 25–18

50. perc: Oftedal ezúttal a jobb alsóba. 25–17

50. perc: Klujber lövésébe blokkolnak bele a norvégok.

49. perc: Vámos kissé kényszerből lőtt, Solberg védett, de a túloldalon Nora Mörk is rontott, Szikora védett.

48. perc: Albek kap kétperces kiállítást. Így nehéz lesz zárkózni. Mörk pedig ki is használja a fórt! 24–17

47. perc: Albek lövése Solbergről Füzi-Tóvizi elé pattant, aki rögtön kapura lőtt, gól! 23–17

46. perc: ellenben Oftedal megint betörés után veszi be a magyar kaput. 23–16

46. perc: Albek lövése nem jut el a kapuig, blokkolják.

45. perc: heteshez jutnak a norvégok, amihez Szemerey állt otda, de Mörk lövését nem tudta hárítani. 22–16

4

4. perc: Kácsor Gréta szép átlövéssel pattintott Solberg kapujába. 21–16

44. perc: Ingstad nem tud hibázni. 21–15

43. perc: magyar támadásunk végén Töpfner belemenés...

43. perc: Golovin Vlagyimir időkéréssel próbálja megtörni a norvég rohanást.

42. perc: ami nekünk nem megy előnyből, az megy a norvégoknak hátrányból. Ingstad újabb góljával már 20–15.

41. perc: Füzi-Tóvizi emberelőnyös lövése nem jó, marad a közte négy.

41. perc: magyar támadóhiba után hibáznak a norvégok is, majd Deilát állítják ki.

40. perc: szép passz után Ingstad hatodszor köszön be a magyar kapuba. 19–15

39. perc: Klujber gyors góllal válaszolt! 18–15

39. perc: Oftedal szép csel után tört be emberhátrányban és már néggyel mennek a norvégok. 18–14

38. perc: a norvégoknál Deila, nálunk Töpfner rontja el helyzetét, nem tudunk élni az emberelőnnyel.

37. perc: Kuczora nem tudja értékesíteni hétméteresét.

37. perc: Vámos és Oftedal megint ront. Labdaszerzésünk után Vámos harcolt ki hetest és kétpercest Nora Mörknek.

36. perc: Kuczora és Oftedal hibái után Ingstad ötödik gólja révén hárommal mennek az északiak. 17–14

35. perc: Vámos Petra vette be a norvég kaput, de Nora Mörk hétméteressel vette be a magyar kaput. 16–14

32. perc: Reistad révén megint kettő a norvégoknak, a túloldalon Korsós lövése Solbergben halt el. 15–13

31. perc: SZIKORA! Egész pályáról, üres kapura! 14–13

MÁSODIK FÉLIDŐ

31. perc: emberelőnyben támadhatunk a második félidő elején, de Kuczora lövését védte Solberg.

(Fotó: Kovács Anikó/MKSZ)
(Fotó: Kovács Anikó/MKSZ)

ELSŐ FÉLIDŐ

Solberg sajnos egyre inkább belelendült, és nyolc védéssel 40 százalékon áll, míg Szikoránál ez 3 védés és 17.65 százalék az EHF statisztikája szerint. Ingstad mellett Reistad szállítja a norvég gólokat, mindketten négynél járnak. Nálunk Kuczora és Márton egyaránt háromszor talált be.

30. perc: passzívnál támadnak a norvégok, de nem tudják bevenni Szikora kapuját. Véget ért az első félidő. NORVÉGIA–MAGYARORSZÁG 14–12

30. perc: Reistadot gólja után le is küldték két percre.

29. perc: Kácsor középre tartó lövése után Reistad révén először vezetnek kettővel a norvégok. 14–12

28. perc: Ingstad újabb gólt szerez beállóból. 13–12

27. perc: nálunk maradt a labda, de Klujber sem tudott betalálni passzívnál, kényszerből.

27. perc: Mörktől szereztünk labdát, de Debreczeni-Klivinyi lövése nem jó.

26. perc: Márton Gréta egyenlít! 12–12

25. perc: először vezetnek a norvégok, Malin Aune fordít. 12–11

24. perc:Nora Mörk értékesít egy büntetőt a norvégoknál, miután Albek kapott kétperces kiállítást. 11–11

23. perc: a Debreczeni-Klivinyi által kiharcolt hetest Kuczora értékesítette! 10–11

22. perc: Reistad révén megint egyenlítenek a norvégok. 10–10

21. perc: hosszú magyar támadás végén Győri-Lukács! 9–10

20. perc: hullámzik a meccs, Golovin Vlagyimir pedig megtöri a rohanást egy időkéréssel.

20. perc: megint elrontjuk a támadásunkat, Ingstad pedig megint egyenlít. 9–9

19. perc: Reistad lerohanás végén eredményes. 8–9

19. perc: Andersen még hátrányból hozza közelebb övéit. 7–9

18. perc: Andersen balszélről csak a kapufa tövébe lőtt! Győri-Lukács emberelőnyös góljával megint hárommal megyünk! 6–9

17. perc: Márton Gréta révén megint kettő ide! 6–8

17. perc: Ingstad pihenhet két percet.


16. perc: Klujber betörés után eredményes! A túloldalon Skogrand nem talált kaput. 6–7

15. perc: Reistad kiegyenlíti az állást... 6–6

14. perc: Kuczora Csenge lövése nem talál utat a norvég kapuba.

13. perc: Vámos Petrának ezúttal nem jó a lövése, a norvégok pedig Skogrand révén egy gólra zárkóznak. 5–6

13. perc: Stine Oftedal is bejelentkezik. 4–6

11. perc: Andersen góljára Kuczora gyönyörű találattal felel! 3–6

11. perc: A norvég beálló, Ingstad eddig sok gondot okoz, lényegében az ő megjátszásából tudnak élni Oftedalék. A róla kiállított Hornyák ápolást kér a combjára.

Egyértelműen most a leghangosabb a magyar tábor a csoportkör során.

11. perc: emberhátrányból labdát szerzünk Reistadtól!

10. perc: Hornyák Dórát küldték le a játékvezetők két percre.

10. perc: Klujbernek is megvan az első gólja! De még milyen! 2–5

9. perc: Ingstad második gólját szerzi beállóból. 2–4

8. perc: Márton Gréta a jobbszélről! 1–4

8. perc: nagy a tempó, nálunk Klujber, a norvégoknál Ingstad hibázott bele. Szikora újabb védése!

7. perc: megvan az első norvég gól, Ingstad. 1–3

6. perc: Győri-Lukács Viktória lövése nem jó, lépés miatt el is vették.


6. perc: Skogrand révén sem tudja megszerezni első gólját a norvég csapat, Szikora védett nagyot!

5. perc: Kuczora sem tud túljárni Solberg eszén. Marad a közte három.

4. perc: ezúttal Stine Oftedal hibázott a norvégoktól!

4. perc: Andersen keresztléce után Kuczorának már jó a második lövése! 0–3

3. perc: Mörk megint eladja! De Kuczora sem tudja bevenni Silje Solberg kapuját.

3. perc: Ingstad hibája után Vámos másodszor! 0–2

2. perc: Nora Mörk vesztett labdát, a mérkőzés első gólját pedig egy átlövésből Vámos Petra szerzi! 0–1

1. perc: nálunk pedig Klujber hibázott.

1. perc: Reistad rontott lövésével indul a találkozó.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés! A norvégok sötétkék, a mieink fehér szerelésben játszanak. Az északiak támadhatnak először, a magyarok védekeznek.

A magyar szurkolók a „Veletek vagyunk!” feliratot formázták meg a feltartott betűkből a bemutatás alatt.

ELŐZMÉNYEK


A csoport másik mérkőzésén korábban Horvátország 26–26-os döntetlent játszott az Eb-újonc Svájccal, ezzel a magyar válogatott a középdöntőbe annyi pontot visz magával, amennyit a norvégok ellen szerez (kettőt, egyet vagy nullát).

„A norvég válogatott a világ egyik legjobb csapata, és egyben az Európa-bajnokság egyik legnagyobb esélyese, de több játékosukat is jól ismerjük a magyar bajnokságból már. Méltó ellenfelei szeretnénk lenni Norvégiának, ennek megfelelően készülünk. Én hiszek a játékosaimban, tudom, hogy ennél sokkal jobban is tudnak játszani, mint amit eddig mutattak" – fogalmazott a csoport záró mérkőzésével kapcsolatban Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya az mksz.hu-nak.

„Magyarországnak jó játékosai vannak, még akkor is, ha a horvátok ellen nem volt éppen jó napjuk. Úgy gondolom, hogy ennél sokkal jobban tudnak játszani, ennek megfelelően mi is rendesen fel fogunk készülni ellenük” – fejtette ki Thórir Hergeirsson, a norvég válogatott szövetségi kapitánya.

A norvégok magabiztosak, nekünk nincs veszítenivalónk – így vág neki az utolsó Európa-bajnoki csoportmérkőzésének a már biztos továbbjutó magyar női kézilabda-válogatott a címvédő ellen. A kérdés az, tudunk-e pontot vinni a középdöntőbe? Ehhez viszont le kellene győzni Stine Oftedalékat, akiknél a szövetségi kapitány, Thórir Hergeirsson hét újoncot avatott az északmacedón, montenegrói, szlovén közös rendezésű kontinensviadalon.

A norvégok mindkét eddigi csoportmérkőzésükön magabiztos győzelmet arattak. Bár a horvátok sokáig jól tartották magukat, az északiak jó hajrával végül kilenc góllal, 32–23-ra győztek, majd Svájc sem jelentett akadályt számukra, hiszen 17 góllal, 38–21-re nyertek az északiak.

A legutóbbi tíz Eb-ből hetet megnyerő norvégok még kétszer lettek másodikak, egyszer ötödikek.
Noha meglepően sok, hét játékos van a norvég csapatban, akik nem szerepeltek Európa-bajnokságon, a keretben ott van a Győri Audi ETO két klasszisa, a kapus, Silje Solberg és az irányító, Stine Oftedal, valamint a Rába-partiakat korábban erősítő jobbátlövő, Nora Mörk és a veterán kapus, Katrine Lunde is.

Hiányzik viszont a kisalföldiek beállója, Kari Brattset, aki nemrég adott életet kisfiának, míg Sanna Solberg-Isaksen és Camilla Herrem is anyai örömök előtt áll, az ugyancsak Győrben játszó Veronica Kristiansen pedig személyes okok miatt hagyja ki az Eb-t.

Ennek ellenére Hergeirssonék szisztematikusan építik be a fiatalokat, újoncokat a keretbe.

„Van egy rendszerünk, ahogy dolgozunk, és felépítjük az utánpótlásból érkezőket” – kezdett bele a háttér ismertetésébe Hergeirsson a Nemzeti Sportnak. „Akik kikerülnek a juniorválogatottból, a B-válogatottban szerezhetnek értékes tapasztalatokat a felnőttek között. Sokat dolgozunk velük, nemzetközi meccseket szervezünk nekik, de az is nagy segítség, hogy olyan klubokból kerülnek ki, amelyek ambiciózusak és érdekeltek az európai kupákban. Sok összetevője van tehát, hogyan próbáljuk segíteni a fiatalokat, hogy készen álljanak arra, hogy egyszer az A-válogatottban is megállják a helyüket.”

A tornaújoncok közé tartozik a CSM Bucuresti 29 éves kapusa, Marie Davidsen, a Sola 22 éves jobbátlövője, Kristina Novak, a Storhamar 21 éves beállója, Ane Cecilie Högseth, a Vipers 24 éves balátlövője, Ragnhild Valle Dahl, a Molde 22 éves balátlövője, Thale Rushfeldt Deila, a Vipers 25 éves balszélsője, Sunniva Naes Andersen és a Romerike Ravens 24 éves balszélsője, Anniken Wollik.

Közülük is Wollik története tűnik a legérdekesebbnek. Ahogy a Dániasport is megírta a Verdens Gang alapján, a szélső teljes állásban a szülőfalujában pedagógusként dolgozik, 1-4. osztályos speciális, kisegítő osztályba járó gyerekeket tanít, és fizetés nélküli szabadságot kellett kivennie, hogy ott lehessen az Eb-n.

„Kivétel nélkül erősek, nem mutatnak félelmet, mindent beleadnak, és eddig bizonyították, értékes tagjai a csapatnak” – mondta az újakról Silje Solberg, a Győr kapusa a Nemzeti Sportnak. „Lenyűgözött a hozzáállásuk, és hogy milyen éhesek a sikerre. Én is igyekszem segíteni nekik, amiben csak tudok. Szeretnének tanulni, de már így is elfoglalták a helyüket a csapatban” – tette hozzá az ETO 32 éves kapusa, akinek csapata alaposan felkészült a mieinkből, s nem veszik félvállról az összecsapást, hiszen a középdöntőben is minden pontra szükség van.

„Kemény meccsre számítok a magyarok ellen, még ha szenvedtek is az első két fordulóban. Ismerem a játékosokat az NB I-ből, és többre képesek, mint amit eddig mutattak. Jól fel kell készülnünk, mert szükségünk van az újabb két pontra a középdöntőben. A célunk változatlan, minden világversenynek úgy indulunk neki, hogy meg szeretnénk nyerni” – jelentette ki Solberg.

A horvátok ellen a kapus Szemerey Zsófi volt az egyik, aki dicsérhető volt, 36 százalékkal védett második félidőben, tizennégyből öt lövés akadt el benne. Mégsem volt elégedett a teljesítményével, a lefújás után igyekezett rendet tenni magában.

„Az Európa-bajnokság más, mint az otthoni liga, itt nincs sok időnk két mérkőzés között emészteni magunkat” – mondta a horvátok elleni meccs másnapján a Mosonmagyaróvár kapusa, Szemerey Zsófi. „Visszanéztem a meccset, különös tekintettel a kapura tartó labdákra és a védéseimre, ami nem mindig örömteli, de sokkal jobb, ha az ember tükröt tart maga elé, és megvizsgálja a hibáit. Ha nem így tennék, valószínűleg egész este azon kattogott volna az agyam, mit kellett volna másképp csinálnom.”

A 28 éves játékos szerint az esélyesebb norvégok ellen egy szűk vereség is elfogadható lehet, ha valamennyien kihozzák magukból a maximumot, és bizonyítják a pályán, hogy kiérdemelték a kerettagságot. Szemerey egyébként kifejezetten szeret a legjobb csapatok ellen védeni, a magyar bajnokságban például a Győr és a Fradi ellen. Győri-Lukács Viktóriának köszönhetően jobban ismerik a győri világsztárokat, sőt már ő is többször védett ellenük, ahogy a norvég újoncok közül is többek ellen.



A JÁTÉKNAP EDDIGI MÉRKŐZÉSEIN
A-CSOPORT (Ljubljana)
Horvátország–Svájc 26–26
B-CSOPORT (Celje)
Szerbia–Szlovénia 27–24

ELLENFÉLNÉZŐ: NORVÉGIA

Magyar mérleg ellene: 50 győzelem, 3 döntetlen, 32 vereség
Legutóbb egymás ellen:
2021. augusztus 4., Tokió, olimpiai negyeddöntő
Norvégia–Magyarország 26–22 (12–10)
A magyar gólszerzők: Szöllősi-Zácsik 5, Bordás 4, Tomori 4, Kisfaludy 2, Schatzl Nadine 2, Vámos 2, Háfra 1, Klujber 1, Lukács V. 1. Szövetségi kapitány: Elek Gábor

A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT EB-KERETE
Kapusok:
Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim – Németország)
Jobbszélsők: Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO), Töpfner Alexandra (DVSC Schaeffler)
Jobbátlövők: Albek Anna (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Irányítók: Kuczora Csenge (Praktiker-Vác), Tóth Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Pásztor Noémi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)
Balátlövők: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Siófok KC), Hornyák Dóra (DVSC Schaeffler), Kácsor Gréta (DVSC Schaeffler)
Balszélsők: Korsós Dorina (CS Rapid Bucuresti – román), Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

A NORVÉG VÁLOGATOTT EB-KERETE
Kapusok:
Silje Solberg (Győri Audi ETO KC – magyar), Katrine Lunde (Vipers Kristiansand), Marie Davidsen (CSM Bucuresti – román)
Jobbszélsők: Malin Aune (CSM Bucuresti – román), Emilie Hovden (Viborg – dán)
Jobbátlövők: Kristina Sirum Novak (Sola), Stine Skogrand (Ikast – dán), Nora Mörk (Esbjerg – dán)
Irányítók: Henny Reistad (Esbjerg – dán), Stine Oftedal (Győri Audi ETO KC),
Beállók: Ane Cecilie Högseth (Storhamar), Vilde Mortensen Ingstad (Esbjerg – dán), Maren Aardahl (Odense – dán)
Balátlövők: Emily Hegh Arntzen (CSM Bucuresti – román), Kristine Breistöl (Esbjerg – dán), Ragnhild Valle Dahl (Vipers), Thale Rushfeldt Deila (Molde)
Balszélsők: Annike Wollik (Romerike Ravens), Sunniva Andersen (Vipers)
Szövetségi kapitány: Thorir Hergeirsson

A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Ljubljana):
Norvégia, MAGYARORSZÁG, Horvátország, Svájc
B-csoport (Celje): Dánia, Svédország, Szlovénia, Szerbia
C-csoport (Szkopje): Franciaország, Hollandia, Észak-Macedónia, Románia
D-csoport (Podgorica): Lengyelország, Montenegró, Németország, Spanyolország

A NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG ADATBANKJA, TELJES MENETRENDJE IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

KÖSZÖNTJÜK OLVASÓINKAT A NORVÉGIA–MAGYARORSZÁG NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKI MÉRKŐZÉS ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik