Férfi kézi-vb: ez a csapat határozottan jobb, mint egy éve – így láttuk a mieink szereplését

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2021.01.28. 20:02
null
Olvasóink szerint Bánhidi Bence volt a mieink legjobbja (Fotó: Kovács Anikó/MKSZ)
Az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokság bebizonyította, hogy a magyar válogatott határozottan előrelépett az elmúlt évben, és még rengeteg lehetőség van benne.

 

Egy évvel ezelőtt, a svéd-osztrák-norvég rendezésű Európa-bajnokságon az egész országot lázban tartották a fiatal férfiválogatott némileg váratlan sikerei, a játékosok ereje, lelkesedése és játéka, de amikor a torna után kis idővel elpárolgott az eufória, egy rakás kérdés maradt hátra.

A MAGYAR VÁLOGATOTT VB-MÉRKŐZÉSEI
CSOPORTKÖR
1. 15.20.30MAGYARORSZÁG–Zöld-foki-szigetek10–0* – (34–27)
1. 17.20.30MAGYARORSZÁG–Uruguay44–18
1. 19.20.30Németország–MAGYARORSZÁG28–29
KÖZÉPDÖNTŐ
1. 21.18.00
MAGYARORSZÁG–Brazília
29–23
1. 23.18.00Lengyelország–MAGYARORSZÁG
26–30
1. 25.18.00Spanyolország–MAGYARORSZÁG36–28
NEGYEDÖNTŐ
1. 27.20.30Franciaország–MAGYARORSZÁG35–32 – hosszabbítás után
* megállapított eredmény

A malmői tíz nap vajon egyszeri fellángolás volt, vagy máskor is képes lesz hasonlóra az együttes? Mi lesz, ha a fiatal srácok közé visszatérnek a tapasztalt klasszisok, akik a kontinensviadalról kimaradtak? A „kicsik” vajon ki tudnak lépni majd a „nagyok” árnyékából? Vajon ugyanilyen harmonikusan tud együttműködni a szakmai stáb három tagja, Gulyás István szövetségi kapitány, Chema Rodríguez másodedző és Nagy László, a Magyar Kézilabda-szövetség alelnöke?

Türelmesnek kellett maradnunk, mert tavaly márciusra, amikor a koronavírus-járvány átvette az irányítást a világ felett, az is kiderült, hogy erre leghamarabb csak egy évvel később, a 2021-es világbajnokságon kaphatunk választ. Egyiptomban aztán kaptunk is, és szerencsére olyat, amilyet mindannyian hallani szerettünk volna.

Az, hogy a férfiválogatott mekkorát lépett előre, a franciák elleni, hosszabbításban elveszített vb-negyeddöntő mutatja meg leginkább. Volt a meccsnek olyan része, amikor mi voltunk sokkal jobbak, volt, amikor ők, de mindennél fontosabb, hogy a világbajnokság hetedik mérkőzésén is egyenrangú ellenfelei voltunk a világ egyik legjobb csapatának. És ezúttal nem a hajrában úszott el a bravúr, hanem éppen hogy a hajrában álltunk fel újra, ami olyan lelkierőt feltételez, amilyennek, lássuk be, sokszor híján volt a mindenkori magyar válogatott...

Már nem kell aggódnunk amiatt sem, hogy egy topcsapat a lerohanásaival szétfut és megszór minket, mert a magyar válogatott nem egyszer oldott meg hasonló helyzetet. Ha még nem is tökéletes, már elég gyorsan megy a visszarendeződés, ahhoz képest főleg, hogy igazából a magyar csapatnak ez nem „testhezálló” alkatilag, és nem erre van berendezkedve taktikai szempontból.

A keret nagy része stabil játékos, és a kapus Mikler Roland, a beálló Bánhidi Bence és az irányító Lékai Máté révén van három olyan világklasszis a csapatban, akik lehetővé teszik a szakmai stábnak a kísérletezést, új játékosok kipróbálását – mint ez a világbajnokság is bebizonyította, ők nem mind és nem mindig váltak be, ugyanakkor nagyobb merítési lehetőséget biztosítottak az edzőknek. És ha már klasszisok: a jobbátlövő Máthé Dominiknak jót tett, hogy az Elverumba igazolt, hiszen tavaly még tehetség volt, mostanra viszont sokkal érettebb lett, és nagyon jó úton halad afelé, hogy ő legyen a csapat negyedik kulcsjátékosa.

Nem szabad elmenni amellett sem, hogy a szakmai stáb az elmúlt időszak egyik legbátrabb döntését hozta meg a spanyol meccs előtt azzal, hogy pihentette Miklert, Bánhidit és Lékait. Persze, lehet ezt abból a szempontból is nézni, hogy ezzel eleve feladta az utolsó, jóllehet tét nélküli középdöntős meccsünket, de érdemes talán más perspektívából vizsgálni. Egyrészt lehetőséget kapott a gárda, hogy megmutassa, mire képes a „nagyágyúk” nélkül, mert erre a helyzetre is fel kell készíteni. Másrészt a keretnek mentálisan meg kell tanulnia kezelni az olyan szituációkat, amikor a nagyobb cél érdekében fájdalmas döntéseket is meg kell hozni, és vállalni a következményeit, illetve adott esetben elviselni külső csapásokat anélkül, hogy a lendület és a lelkesedés megtörne, hiszen az egyik világversenyen sem fér bele. A húzás bejött, ahogy a játékosok, a szakvezetőség is bizonyította, mer kockázatot vállalni.

És a végére hagytunk még egy emlékezetes mozzanatot, amely a zömmel a háttérben dolgozó szakmai stáb felfogását mutatja. A Brazília elleni középdöntős találkozón Chema Rodríguez nem úgy nyúlt bele a meccsbe, hogy új taktikát vázolt fel, hanem amikor a brazilok feljöttek három gólra, az időkérésnél komoly arccal rövid, de hatásos beszédet tartott arról, hogy ez egy világbajnokság, amelyen senki sem ad ingyen semmit, mindenért meg kell harcolni, jelezve a srácoknak, hogy szedjék össze magukat. Összeszedték, s nyertek.

Ezekre a beszédekre egyébként nem csak Chema, hanem Gulyás István és Nagy László is nagy hangsúlyt fektet. A magyar válogatott ötödik helye a sportág hazai történetének harmadik legjobb vb-szereplése 1986 és 1997 után. Egyiptomban tehát bizonyságot nyert, hogy tavaly ilyenkor, Malmőben tényleg elkezdődött valami.

A MAGYAR VÁLOGATOTT TAGJAINAK VB-N NYÚJTOTT TELJESÍTMÉNYE

KAPUSOK

Borbély Ádám: 0
Kevés játékidő jutott neki, viszont amikor beszállt, remekül végezte a feladatát. Veszprémben szépen építgeti újra magát, neki ez a világbajnokság olyan volt, mint a visszatérés, ami jól sikerült, bizonyította, újra lehet vele számolni a nemzeti csapatnál.

Védés/lövés:15/39 (38%)
Játékidő:0:55:47

Mikler Roland: 8
Akárcsak egy éve az Eb-n, ezúttal is a válogatott pillére volt, az ő jó teljesítménye a csapat játékának alapja, a siker egyik záloga. A keretből ő töltötte a legtöbb időt a pályán, elképesztően megbízható, nála nincs olyan, hogy rossz meccs.

Védés/lövés:60/196 (31%)
Játékidő:4:48:22
AzNSOolvasóinak osztályzata: 8.56

Székely Márton: 0
Talán több időt érdemelt volna, hiszen nem remegett meg, amikor beállt. Mint mindig, most is tudta, mi a dolga, és zokszó nélkül el is végezte. Legemlékezetesebb pillanata a brazilok ellen érkezett el, lélektanig fontos pillanatban fogott hetest.

Védés/lövés:15/45 (33%)
Játékidő:0:58:24

JOBBSZÉLSŐK

Hornyák Péter: 6
Bátran vállalkozik, nem hezitál, és jó százalékkal értékesíti a helyzeteit. Megkapta a játékidőt, rendre meg is hálálta a bizalmat, ugyanolyan stabil pont volt a pályán, mint egy éve. Nyugodtan lehetne még több terhet rakni rá, bírni fogja.

Gól/lövés:9/11 (82%)
Gólpassz/technikai hiba:4/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés:3/–
Kiállítás:0 perc
Játékidő:2:33:18
AzNSOolvasóinak osztályzata: 6.36

Rodríguez Álvarez Pedro: 4
Többet vártunk tőle, és bár voltak felvillanásai, kifejezetten rossz megoldásai is. Egészen biztosan több van benne, ami a mozgásán is látszott, ám egyelőre nem győzött meg minket, hogy ideális poszttársa lehet Hornyáknak. Ennél több kell.

Gól/lövés:7/12 (58%)
Gólpassz/technikai hiba:–/–
Labdaszerzés/blokkolt lövés:5/–
Kiállítás:0 perc
Játékidő:2:44:28
AzNSOolvasóinak osztályzata: 5.91

JOBBÁTLÖVŐK

Ancsin Gábor: 6
Remekül kezdődött neki a torna, a Zöld-foki-szigetek ellen 7/10-es mutatóval nemcsak a mezőny legeredményesebb játékosa lett, megválasztották a mérkőzés legjobbjának is. A folytatásban sem maradt adós a gólokkal, ám a sorsdöntő meccseken kevesebbet vállalkozott.

Gól/lövés:19/30 (63%)
Gólpassz/technikai hiba:
2/2
Labdaszerzés/blokkolt lövés:
3/1
Kiállítás:14 perc
Játékidő:
3:05:43
Az
NSOolvasóinak osztályzata:6.52

Balogh Zsolt: 0
Kevesebb mint fél órát töltött a pályán az egész vb-n, ám így is 11 gólt szerzett. A franciák elleni negyeddöntőben a padról „hidegen” beszállva, biztos kézzel értékesítette a büntetőjét, ám Máthé Dominik és Ancsin Gábor mellett alig jutott szóhoz.

Gól/lövés:11/18 (61%)
Gólpassz/technikai hiba:3/3
Labdaszerzés/blokkolt lövés:
Kiállítás:
Játékidő:
24:16

Máthé Dominik: 7
A vb egyik nagy felfedezettje. Már nemcsak támadásban használható, fizikai adottságait (is) kihasználva egyre okosabban, keményebben védekezik, miközben kiélezett szituációkban nem remeg meg a keze, s az előkészítés sem idegen tőle. Komplex játékos.

Gól/lövés:31/46 (67%)
Gólpassz/technikai hiba:17/9
Labdaszerzés/blokkolt lövés:–/1
Kiállítás:6 perc
Játékidő:
3:43:26
AzNSOolvasóinak osztályzata:8.37

IRÁNYÍTÓK

Győri Mátyás: 5
Lékai Máté visszatérése miatt ezúttal kevesebb szerepet kapott, mint az egy évvel ezelőtti Eb-n, és nem tudott annyira villogni, viszont ha beállt, igazolta, itt a helye. Az Eb-vel magasra tette a mércét, nagy a vele szembeni elvárás, de hozza, amit kell.

Gól/lövés:12/15 (80%)
Gólpassz/technikai hiba:2/5
Labdaszerzés/blokkolt lövés:1/–
Kiállítás:2 perc
Játékidő:1:35:39
AzNSOolvasóinak osztályzata: 5.96

Hanusz Egon: 4
Végül nem lett titkos fegyver, nem tudta megmutatni, mire képes. Talán kicsit izgult is, ugyanakkor a javára kell írni, nem könnyű bizonyítania olyan poszton, amelyen kitűnő játékosok állnak előtte. Megismerte egy világverseny hangulatát, majd belejön.

Gól/lövés:3/6 (50%)
Gólpassz/technikai hiba:6/5
Labdaszerzés/blokkolt lövés:1/–
Kiállítás:0 perc
Játékidő:1:35:54
AzNSOolvasóinak osztályzata: 4.96

Lékai Máté: 8
A válogatott harmadik oszlopa Mikler és Bánhidi mellett, időnként zseniális dolgokat művelt, egy az egyben úgy küldött el védőket, hogy azok talán még most is a pálya mellett keresgélnek. Nélkülözhetetlen a nemzeti csapatból, amelynek támadójátéka az ő kreativitására épül.

Gól/lövés:25/37 (68%)
Gólpassz/technikai hiba:23/16
Labdaszerzés/blokkolt lövés:3/–
Kiállítás:0 perc
Játékidő:4:39:05
AzNSOolvasóinak osztályzata: 8.66

Nagy Bence: 0
Amennyire szépen hozta le a tavalyi Eb-t, annyira eltűnt a mostani vb-n. Irányítóként sokkal kevesebb szerep jutott neki, és balátlövő poszton sem áll rosszul a válogatott. Ám ezúttal akkor sem játszott meggyőzően, ha pályára lépett.

Gól/lövés:6/10 (60%)
Gólpassz/technikai hiba:4/4
Labdaszerzés/blokkolt lövés:1/–
Kiállítás:2 perc
Játékidő:0:53:09

BEÁLLÓK

Bánhidi Bence: 8
Benne nem lehet csalódni, jelenléte akkor is meghatározó, ha nem megy neki a játék. Persze ilyen ritkán van, két-három embert mindig leköt, bármikor benne van a gól, képességeihez és tudásához elképesztő munkabírás társul. Fizikai erejénél pedig csak a mentális nagyobb.

Gól/lövés:29/42 (69%)
Gólpassz/technikai hiba:8/7
Labdaszerzés/blokkolt lövés:5/5
Kiállítás:12 perc
Játékidő:4:28:49
AzNSOolvasóinak osztályzata: 9.23

Ifj. Rosta Miklós: 6
Bánhidi Bence első helyetteseként nincs könnyű dolga, ám a lengyelek ellen megmutatta, hogy támadásban és védekezésben egyaránt lehet rá számítani. Februárban lesz 22 éves, ha így folytatja, hosszú ideig nem lesz problémánk beállóposzton.

Gól/lövés:14/19 (74%)
Gólpassz/technikai hiba:
2/3
Labdaszerzés/blokkolt lövés:
1/2
Kiállítás:
4 perc
Játékidő:
2:28:58
Az
NSOolvasóinak osztályzata: 7.7

Sipos Adrián: 7
Jelenleg a legjobb védőnk, a játékán kívül a jelenléte is sokat számít. Döcögősen indult a tornája, egyszer piros lappal kizárták, ám összességében fegyelmezetten tette a dolgát. Kiválóan blokkol, a lábmunkája rengeteget fejlődött.

Gól/lövés:3/3 (100%)
Gólpassz/technikai hiba:1/2
Labdaszerzés/blokkolt lövés:5/9
Kiállítás:12 perc
Játékidő:
3:04:29
Az
NSOolvasóinak osztályzata: 8.14

Topic Petar: 4
Bánhidi tehermentesítésére és Ligetvári Patrik pótlására érkezett, ám nem tudta beverekedni magát a csapatba. A honosított játékosokra vonatkozó szabály miatt a legtöbbször nem nevezték, ami azt mutatja, valószínűleg nem ő a legjobb megoldás ezen a poszton.

Gól/lövés:2/4 (50%)
Gólpassz/technikai hiba:–/–
Labdaszerzés/blokkolt lövés:1/1
Kiállítás:4 perc
Játékidő:
1:02:45
Az
NSOolvasóinak osztályzata: 5.39

BALÁTLÖVŐK

Bodó Richárd: 6
Franciaország ellen megmutatta, akkor is képes fontos gólokat szerezni, ha nem megy neki a játék. A vállsérülése után rögtön jött a Covid–19 miatti leállás, majd az ősszel maga is elkapta a koronavírust. Sokat próbálkozott, küzdött, ám ez most nem az ő vb-je volt.

Gól/lövés:15/32 (47%)
Gólpassz/technikai hiba:8/6
Labdaszerzés/blokkolt lövés:3/–
Kiállítás: –
Játékidő:
2:47:48
Az
NSOolvasóinak osztályzata: 6.39

Szita Zoltán: 6
Sérülten érkezett a válogatotthoz, ami befolyásolta a teljesítményét. Remekül lát a pályán, jól lő, kiválóan mozgatja a csapatot, az elnézős passzai pedig élményszámba mennek. Ha egészséges, húzóember lehet a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon.

Gól/lövés:15/32 (47%)
Gólpassz/technikai hiba:11/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés:1/1
Kiállítás:
Játékidő:
2:57:27
Az
NSOolvasóinak osztályzata: 7.53

BALSZÉLSŐK

Bóka Bendegúz: 7
Bátran lehet bízni benne, megoldja – ezt a negyeddöntőben is láthattuk tőle. A játékunk ugyan nem a szélsőkre épül, ezért rengeteget kell futnia, helyezkednie, hogy labdát kapjon, ám a ziccereit kíméletlenül kihasználja. Védekezésben is egyre hasznosabb.

Gól/lövés:11/12 (92%)
Gólpassz/technikai hiba:1/2
Labdaszerzés/blokkolt lövés: –
Kiállítás:2 perc
Játékidő:
2:57:05
Az
NSOolvasóinak osztályzata: 7.68

Sunajko Stefan: 6
Néhány elhibázott büntetőtől eltekintve megbízható teljesítményt nyújtott, Bókával jól megosztották a munkát. Korábbi szerb utánpótlás-válogatottként honosított játékosnak számít, ám a szakmai stáb bízott benne, mind a hét mérkőzésünkre nevezte.

Gól/lövés:14/19 (74%)
Gólpassz/technikai hiba:–/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés:3/–
Kiállítás:
Játékidő:
2:25:06
Az
NSOolvasóinak osztályzata: 6.43

A VB VÉGEREDMÉNYE (5–32.)

5. MAGYARORSZÁG
6. Norvégia
7. Egyiptom
8. Katar
9. Szlovénia
10. Portugália
11. Argentína
12. Németország
13. Lengyelország
14. Orosz csapat
15. Horvátország
16. Svájc
17. Fehéroroszország
18. Brazília
19. Japán
20. Izland
21. Bahrein
22. Algéria
23. Észak-Macedónia
24. Uruguay
25. Tunézia
26. Ausztria
27. Chile
28. Kongói DK
29. Marokkó
30. Angola
31. Dél-Korea
Zöld-foki-szigetek visszalépett

A TOVÁBBI MENETREND
PÉNTEK

ELŐDÖNTŐ (KAIRÓ)
17.30:
Franciaország–Svédország (Tv: M4 Sport)
20.30: Spanyolország–Dánia (Tv: M4 Sport)
VASÁRNAP
14.30: bronzmérkőzés, Kairó (Tv: M4 Sport)
17.30: döntő, Kairó (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik