Menetelés Egyiptomban: hat góllal nyert válogatottunk a brazilok ellen

NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2021.01.21. 17:50
null
Máthé Dominik: ekkora gólokat lőttünk! (Fotó: AFP)
Brazília ellen indította a középdöntőt a magyar válogatott az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokságon, és két kisebb hullámvölgytől eltekintve biztos győzelmet aratott (29–23), ezzel továbbra is hibátlan a tornán, és vezeti a csoportját. 



FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, EGYIPTOM

KÖZÉPDÖNTŐ, 1. FORDULÓ
I. CSOPORT (ÚJ FŐVÁROS)
MAGYARORSZÁG–BRAZÍLIA 29–23 (16–11)
Új főváros, zárt kapuk mögött. V:
Brunner, Salah (svájciak)
MAGYARORSZÁG: MIKLER – Hornyák P. 3, MÁTHÉ 4 (1), LÉKAI 3, BÁNHIDI 5, Szita 2, Sunajko S. 4. Csere: Székely (kapus), SIPOS 1, Ifj. Rosta M. 2, Ancsin G. 1, BODÓ 4, Nagy Bence, Hanusz. Szövetségi kapitány: Gulyás István
BRAZÍLIA: Da Rosa R. – Chiuffa 4 (2), Toledo, Ponciano 2, Moraes 3, LANGARO 8, Torriano. Csere: Almeida (kapus) H. Teixeira, C. Andrade, G. Rodrígues 3, Patrianova, V. Teixeira, J. Silva 1, Hackbarth 2. Szövetségi kapitány: Leonardo Bortolini
Az eredmény alakulása. 6. perc: 3–2. 8. p.: 3–4. 14. p.: 8–7. 17. p.: 11–8. 21. p.: 11–10. 25. p.: 14–11. 34. p.: 18–11. 39. p.: 19–15. 47. p.: 24–17. 54. p.: 27–19
Kiállítások: 8, ill. 6 perc
Hétméteresek: 1/1, ill. 3/2
MESTERMÉRLEG
Gulyás István:
– A játék minden elemében meccsről meccsre fejlődünk, ezúttal a védekezésünk nehezebben állt össze, mivel a költözés miatt nem volt időnk gyakorolni. A huszadik perctől azonban megérezték a fiúk a belső posztokon, hogy mi a teendő, kire kell figyelni, onnantól kezdve már sokkal hatékonyabbak voltunk. Érezhető volt, hogy a brazilokból sokat kivettek a csoportmérkőzések, fáradtabbak voltak nálunk, ráadásul kevesebb játékosuk van, mint nekünk, ezért a végére elfogytak. A német kollégák azt mondták nekem, hogy majd találkozunk a döntőben.

ÖSSZEFOGLALÓ

A brazilok felkészülését alaposan átírta a koronavírus-járvány, a pozitív mintát produkáló kapus, Leonardo Tercariol és a korábban Szegeden játszó, jelenleg a Barcelonát erősítő balátlövő, Thiagus Petrus nem is utazhatott el Egyiptomba, míg a balszélső Felipe Borges az érkezés után lett pozitív. Ráadásul a szakmai stáb öt tagja, köztük Marcus „Tatá” Oliveira szövetségi kapitány is elkapta a vírust. A szakember így az internet segítségével egyeztetett az őt helyettesítő segítőivel. Bár reménykedett benne, hogy a középdöntőre esetleg csatlakozhat a csapatához, végül ez nem következett be a mienk elleni meccsig.

Gulyás István egy helyen változtatott a benevezett keretünkön a német meccshez képest, Balogh Zsolt ki-, Hanusz Egon bekerült. A kezdőben pedig a legutóbbi bravúros siker alkalmával nem igazán használt szélsőket cseréltük ki, és rögtön Hornyák Péter góljával indult a meccs. A Tatabánya játékosa később is aktív volt, lerohanással és jó ütemű befutással is jelentkezett. A Barca átlövője, Haniel Langaro bekezdett, tíz perc alatt háromszor talált be (utána viszont a szünetig már nem), és miután voltak pontatlanságaink támadásban, vezettek is a brazilok. Ment az adok-kapok, sokáig egyik csapat sem tudta uralni a játékot. Védekezésben nagyot kellett harcolnunk a veszprémi Rogério Moraessel, de Bánhidi Bencét is nehezen tudták tartani a túloldalon.

Amint jobban zártunk hátul, és Mikler Roland is megfogott néhány szélről érkező kísérletet, át tudtuk venni az irányítást (8–7). Bánhidi mellett Máthé Dominik járt az élen a gólszerzésben, egy 5–1-es sorozattal11–8-ra megléptünk. Közben az ellenfél jobbátlövője, José Toledo súlyosnak tűnő térdsérülést szenvedett, ölben kellett levinni a pályáról.

Ugyan a közte négyért is támadhattunk, de kimaradtak a helyzeteink, és az emberelőnybe kerülő brazilok gyorsan felzárkóztak egyre, míg Ancsin Gábort már másodszor állították ki. A csereként beálló Bodó Richárd hatperces gólcsendet tört meg, így elmaradt a brazil egyenlítés. A szegedi átlövő és klubtársa, Rosta Miklós találataival új lendületet vettünk, miközben összeállt a védekezésünk, nem hagytunk helyet a braziloknak. Remek volt a fal és a kapus összhangja, jöttek a blokkok, míg Mikler nyolc védést mutatott be az első félidőben (ez 42 százalékos hatékonyságot jelentett az esetében). Az utolsó kilenc percben nem kaptunk akciógólt, csak egy hetest, így a döntetlen közeli állásból a szünetre 16–11-es előnyt építettünk ki.

A második játékrész elején folytatódott a jó szériánk, már héttel is vezettünk, majd Langaro révén talált be újra akcióból a dél-amerikai csapat. Ettől magára talált az ellenfél, a végül nyolcig jutó Barca-játékos több lövése is bepattant Miklerről, és a visszaesésünket kihasználva 20–17-re megközelített minket Brazília.

A 41. percben időt kellett kérnünk, és Chema Rodríguez felemelt hanggal nyomatékosította a játékosokban, „ez a világbajnokság, itt semmit sem kapunk ajándékba, ezért végig küzdenünk kell!”.Való igaz, hogy nem férnek bele a hasonló megtorpanások, ugyanis a brazilok már a spanyolok elleni döntetlenjük alkalmával bebizonyították, nagyobb hátrányból is vissza tudnak jönni.

Hatott a fejmosás, mert összekapta magát a csapatunk elöl és hátul, Székely Márton hetest fogott, Sunajko Stefan kritikus pillanatokban talált be a bal szélről, és percek alatt visszaállt a félidei különbség. A brazil időkérés sem akasztotta meg a lendületünket, Sipos Adrián labdaszerzést követő lerohanásos gólja mutatta, hogy (újra) együtt éltünk a játékkal. A hajrában, nyolcgólos vezetésnél (27–19) már nyugodtan jöhettek az addig kevesebbet játszók, a győzelmünk nem forgott veszélyben.

Hatgólos sikerünkkel hoztuk a kötelezőt (29–23), így továbbra is hibátlanok vagyunk a vb-n, és közelebb kerültünk a negyeddöntőhöz. Ebből a szempontból rendkívül fontos lesz a szombati, lengyelek elleni találkozó.

Ez a legjobb rajunk az 1986-os svájci vb óta, akkor egészen az ezüstéremig meneteltünk.

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
Uruguay–Lengyelország 16–30 (9–14)
Spanyolország–Németország 32–28 (16–13)

AZ I. CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG33102–69+336
2. Spanyolország32188–83+55
3. Lengyelország32189–66+234
4. Németország31299–75+242
5. Brazília31275–91–161
6. Uruguay3348–117–690

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI KÖZÉPDÖNTŐS MÉRKŐZÉSEI
Január 23. (szombat), 18.00:
Lengyelország–Magyarország (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
Január 25. (hétfő), 18.00: Spanyolország–Magyarország (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)

PERCRŐL PERCRE

(ihf.com)
(ihf.com)

60. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!


60. perc Kínai még a braziltól, 29–23!

59. perc Hackbart szélről eredményes, ez sem volt éppen csúnya.

58. perc Langaro kilencről a bal alsóba lő, Cunajko cunderezése azonban egyszerűen zseniális! Mint a régi nagyok...

56. perc Ancsin lő nagy gólt tízről, majd ront, közötte Rodrigues a lécre lő. 28–20

55. perc Rosta ziccert ront Bodó passza után. Rodrigues kezd belejönni, hét közötte.

53. perc De nagy védés, beugorva lő Silva, de jobb lábbal véd a kapus. Sunajko kap egy gólpasszt a braziloktól, bevetődése hibátlan, 27–19.

51. perc Bodónak nagy teret nyit Lékai, gól, Ponciano azonnal válaszolna Rosta mellől, de ez csemege. Lékai kissé balról próbálkozik, de a kapusé.

50. perc Rodrigues lövését kikapja a jobb felső elől Mikler, 44 százalékban védenek a kapusok, ugyebár ebből Székely egy per egy. Moraes felszed egy lecsorgót a hatoson, 25–19.

49. perc Máthé lövését védi a kapus, Hornyák felporszívózza a lecsorgót, és a jobb alsóba lő jobbal, hétről. 25–18

48. perc Sipos remek labdaszerzés után végigviszi, a kapus bal füle mellett bedobja, 24–17! Ilyen gólok után már nem szokás kikapni... Akkor sem, ha Rodrigues futtából nagy gólt szerez.

46. perc Sunajko ziccerezik, előtte Torriani közeli, jobbkezes dobását kirúgta jobbal Mikler. Brazil időkérés.

46. perc Lékai a szaggatottról vetődik be, de jobbal a jobb alsóba lő, váratlan megoldás, fontos gól! 22–17

45. perc Mikler fogja Langaro lövését, megtört a jég!

44. perc És fogja Hackbarth balkezes lövését! Máthé lövése sem jobb sajnos a másik oldalon a szaggatott vonalról felugorva.

Székely a magyar kapuban...

43. perc Bánhidi löki Silvát, két perc és hetes.

43. perc Kellett, remek akció, Lékai passzát balról középre hozza Sunajko, és felugrásból eredményes. 21–17.

42. perc Bánhidit szerelik, belemenés, de Silva lövése rossz aztán.

41. perc Ejnye, Ponciano lövését is a kapuba segíti csak Mikler, időkérés, 20–17!

39. perc Háromgólos brazil roham, Langaro a bal szélről könnyedén megsurcolja Miklert. Lékai remek testcsel után elküldi Moraest, ahogyan azt nyilatkozta tegnap, és hatról jobbal a léc alá lő, szemtelenül, a kapus feje fölött. Langaro ismét szabadon lőhet a hatosról, Mikler beleért, és bent a labda: 20–16.

38. perc Máthé visszatér, Almeida meg védi Bánhidi beugrása után a közeli lövést!

38. perc Langaro is lő egy nagy gólt talpról, védhetetlen ez is, 19–14.

37. perc A veterán Joao Silva a földről megvicceli Miklert, szép gól. Szita lövése a lécről a gólvonal mögé pattan, de tovább, nincs videó...

Az első gólja ma.

35. perc Langaro közelről a jobb alsóba lő, majd két perc a Szitát megtépő Patrianovának. Ancsin passzából Lékai ziccerik középről, 19–12!

Almeida kapus első percei a vébén.

35. perc Rodrigues lövése Mikleré, előtte Szita a kapufára lőtt, tíz perce nem lőttek gólt a brazilok. Szita bezzeg betalál Hornyák passzából, átlövés után labda a jobb alsóban, 18–11.

33. perc Máthé passzát Bánhidi balról bedobja, de ápolni kell Máthét. Rosszul lépett? Csere. 17–11

32. perc Jó védekezéssel és egy Mikler-védéssel, egy-egy rossz lövéssel, és egy nagy Rodrigues-mentéssel Sunajko elől. Ápolás, megütötte a fejét.

31. PERC FOLYTATJUK!

A január 13. és 31. között esedékes 27. férfi kézilabda-világbajnokságot négy helyszínen rendezik Egyiptomban. A mai helyszín az Új Főváros Sportcsarnok: Kairó és a Vörös-tenger között található; 2020-ban épült; 7500 férőhelyes; 137 millió dolláros (közel 42 milliárd forint) beruházás részeként építették; egy uszodának és számos sportpályának ad otthont a komplexum.

(ihf.com)
(ihf.com)



Kiemelkedik Rogério Moraes, a Telekom Veszprém beállója és Haniel Langaro, a Barca balátlövője, aki a gárda legeredményesebb gólszerzője a vb-n 16 találattal. A keretben rajtuk kívül még öten játszanak a spanyol, ketten a francia, hárman a román, egy-egy játékos pedig a lengyel és a portugál első ligában.

A brazilok mindezek ellenére jól kezdték a vb-t, az első meccsükön 29–29-es döntetlent játszottak az Európa-bajnok spanyolokkal, majd a jóval kisebb játékerőt képviselő Tunéziával is (32–32). A lengyelektől elszenvedett tízgólos vereségük (33–23) viszont jelezte, hogy nem lehetnek nagy reményeik a középdöntőben, ahova egy ponttal érkeztek meg.


A braziloknak le kellett mondaniuk az Egyiptom és Bahrein ellen tervezett felkészülési mérkőzéseiket, az utolsó napokban pedig egyéni edzésekkel készültek a játékosok. A megérkezés után jött az újabb hideg zuhany, a balszélső Felipe Borges is pozitív mintát adott, így ő is kikerült a csapatból. Poszttársa, Cléber Andrade sérülést szenvedett, eddig nem lépett pályára a tornán, a stábnak improvizálnia kellett a poszton.

30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

30. perc Bodó Ricsi Nagyhoz passzol, aki ziccert ront, marad a 16–11!

3

0. perc Mikler lehúzza a redőnyt, magyar időkérés nyolc másodperccel a vége előtt. Mikire és Ricsire épül valami fineszes akció, ahogyan hallani lehetett.

29. perc Rodrigues nyolcméteres lövését eléri a jobb felső előtt Mikler, Nagy passza után Sunajko elejti a labdát ziccerben... nincs hetes!

28. perc Patrianova átlövése kapuscsemege, Bodó bombája meg a jobb alsóba pattan a brazil blokkról. 16–11!

28. perc Ancsin védekezik, még a pályán, Hornyák is ügyes, Teixeira meg átlövést ront. Ejj, Ancsin balkezes bombája a kapufán csattan.

27. perc Brazil időkérés 15–11-nél.

26. perc Mikler-védés Luciano szélről jövő, balkezes lövése után, Rosta gól, alakul.

25. perc Bodó átlövése remek, Da Rosa nem is mozdul a félmagas lövésre. Rosta kontrázik, gól és két perc Moraesnek! 14–11

24. perc Chiu

ffa cunderezik egy szépet, nem fogtak még hetest a vébén kapusaink! 12–11!

23. perc Hat perc után újra gól, Bodó felugrik, nyolcról félmagasan a bal sarokba lő. Rodrigues kiharcol egy hetest... És még két perc Ancsinnak!

22. perc Elrontjuk, de ők is.

21. perc Chiuffa szélről most megteszi azt, amit az imént is akart. Vezércsel. Üres kapuval a magyarok, Lákait ellökik, hetes helyett törlés és szabaddobás. Moraesszel birkózott, Szeged–Veszprém!

20. perc A tar Rodrigues azonnal kiharcolja, Teixeira elzárása után, bevetődésből. 11–9! Bánhidi-lövés... Da Rosa-bravúr.

20. perc Két perc Ancsinnak, fantomtérdelésért.

18. perc Mikler-védés itt, Bodó-beállás itt, és hiba Lékaitól. Könnyedén védett Da Rosa. Chiuffa a jobb szélről ballal a jobb alsóba lőne, de Mikler éppen erre számított.

16. perc Teixeira is a kapu fölé lő, hat egyes roham lehet, ha bemegy. Bent is, Bánhidi beugrása remek, Moraes mellől, a Máthét váltó Ancsin szép passzából.

15. perc Rodrigues és Bánhidi, egy-egy gól a beállóktól, 9–8. A friss ember, Andrade kettőt is hibázik, nem úgy Máthé, először vezetünk két góllal! Sunajko szépen viszi el az emereket, már sokadik alkalommal.

15. perc Ajjaj, komoly térdsérülés lehet José Toledónál, ápolás a pályán. Ölben viszik le a pályáról, a magyarok is megtapsolják a peches ellenfelet.

14. perc Máthé betörése után már vezetünk, 8–7!

13. perc Torriani meg kiáll Hornyák ellökéséért, és hetes is. Máthé ballal a jobb felsőbe lő. Mikler fogja Langaro átlövéséért.

12. perc Chiuffa nem chiffrázza el, sajnos bent van. Máthé passza rossz Rostának, aki javít hátul

11. perc Ebben a műfajban Hornyák sem rossz, hat hat. Bánhidi és Sipos együtt löki Moraest, előbbinek két perc.

11. perc A Barcelona-ász Langaro most passzol a levegőből, a veszprémi légiós, Moraes Bánhidi mellől ziccerezik, középről, 5–6!

10. perc Lékai remek passza után Bánhidi beugrik, egyszerű, de nagyszerű, mert egyenlő.

9. perc Lékai Toledóval együtt ugrik fel, szép gól, de sajnos Langaróé még szebb, távolról. Felrajzolta a bal felsőbe: 4–5!

7. perc Mikler első bravúrja, majd Ponciano kissé jobbról a rövid felsőbe lő, már szinte a földről egy hatalmas, jobbra elszálló felugrás után. Na, erre nem számított senki. Lékai lövése rossz, kontra, Chiuffa nem hibázik. 3–4!

6. perc Technikai hiba most a brazil klasszisnál, kontra, Máthé Lékai betörése után ziccerezik, 3–2!

5. perc Bánhidi után Sipos is kap egy sárga lapot, de Langaro nem lőtt gólt legalább.

4. perc Sipos és Bánhidi védekezik remekül, Soares nagy bánatára.

3. perc Langaro két szép gólt is lő, egyet felugrásból, egyet beugrásból a szaggatott vonalról. 1–2! Szita második lövése már jó, felugrásból.

Máthé adta a zseniális gólpasszt.

1. perc Máthé balkezes nyolcméteres lövését védi a kapus, Szitát blokkolják, csodás, hát mögötti passz után Hornyák lő gólt jobb szélről. 6/6, nem hibázott még a vébén! 1–0!

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A brazilok tiszta kékben, a mieink tiszta vörösben.

Svájci bírók: Arthur Brunner és Morad Salah.

A magyar férfi kézilabda-válogatott 20 fős keretéből Balogh Zsoltot, Borbély Ádámot, Győri Mátyást és Topic Petart nem nevezte a Brazília elleni világbajnoki középdőntős mérkőzésre a szakmai stáb – számolt be róla a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) aFacebook-oldalán.

ELLENFÉLNÉZŐ: BRAZÍLIA
Legjobb eredményei

Olimpia: 7. hely (2016) – 5 részvétel
Vb: 9. hely (2019) – 13 részvétel
Pán-Amerikai játékok: 1. hely (2006, 2008, 2016) – 20 részvétel
Magyar mérleg ellene:5 mérkőzés, 5 győzelem, 142–113-as gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen: 2018. április 8., Siófok, felkészülési mérkőzés. Magyarország–Brazília 30–22 (17–11)
Legjobb magyar dobók: Lékai 7, Bánhidi 5, Balogh Zs. 4, Országh 3

„Nagyon kellemetlen ellenfél Brazília, jó játékosai vannak, európai topklubokban játszanak. Fel kell rájuk készülni, ugyanazzal az elánnal, tűzzel kell kézilabdáznunk, mint a németek ellen, és akkor versenyképesek lehetünk. Lehet, ők lesznek a legkellemetlenebbek a következő ellenfeleink közül, de ha jól játszunk, képesek leszünk legyőzni őket. Ötvözik a dél-amerikai forrófejűséget, miközben megtanulták az európai kézilabdát. Rúgnak, csípnek, harapnak, mindent bevetnek” – foglalta össze Gulyás István szövetségi kapitány, mit kell tudnunk a brazilokról. További vélemények az alábbi videóban.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–BRAZÍLIA FÉRFI KÉZILABDA-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

A MAGYAR VÁLOGATOTT 20 FŐS VB-KERETE*
Kapusok: Borbély Ádám (Veszprémi KKFT), Mikler Roland (Mol-Pick Szeged), Székely Márton (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők: Hornyák Péter (Grundfos Tatabánya), Rodríguez Álvarez Pedro (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Grundfos Tatabánya), Balogh Zsolt (Grundfos Tatabánya), Máthé Dominik (Elverum – Norvégia)
Irányítók: Győri Mátyás (Grundfos Tatabánya), Hanusz Egon (Csurgói KK), Lékai Máté (Telekom Veszprém), Nagy Bence (Ferencváros)
Beállók: Bánhidi Bence (Mol-Pick Szeged), Rosta Miklós (Mol-Pick Szeged), Sipos Adrián (Grundfos Tatabánya), Topic Petar (Balatonfüredi KSE)
Balátlövők: Bodó Richárd (Mol-Pick Szeged), Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüredi KSE), Sunajko Stefan (Grundfos Tatabánya)

*Az egyes mérkőzésekre 16 játékos nevezhető.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik