Eddig csillagos ötös, a legjobb nyolc között vagyunk a kézi-vb-n!

NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2021.01.23. 17:50
null
Szárnyaltunk az első félidőben (Fotó: Kovács Anikó/MKSZ)
A magyar férfi kézilabda-válogatott 30–26-ra megverte Lengyelországot az egyiptomi világbajnokság középdöntőjében, ezzel máris bejutott a legjobb nyolc csapat közé, teljesítve a hazai szövetség által támasztott elvárást. A mieink már az első félidőben jelentős előnyt szereztek, amely kitartott a végéig. Hétfőn a spanyolok ellen a csoportelsőség lesz a tét, szerdán meg jöhet a negyeddöntő. 

 

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, EGYIPTOM
KÖZÉPDÖNTŐ, 2. FORDULÓ
I. CSOPORT

MAGYARORSZÁG–LENGYELORSZÁG 30–26
(16–10)
Új főváros, zárt kapuk mögött. V:
Gubica, Milosevic (horvátok)
MAGYARORSZÁG: MIKLER – P. Rodriguez 3, MÁTHÉ 6 (3), Bánhidi 3, SIPOS, Szita 2, LÉKAI 8. Csere: Bóka 2, IFJ. ROSTA M. 4, Bodó 2, Ancsin G. Szövetségi kapitány: Gulyás István
LENGYELORSZÁG: Morawski – Daszek, Przybylski 1, OLEJNICZAK 4, M. Gebala 3, T. Gebala 4, KRAJEWSKI 4 (1). Csere: Kornecki (kapus), Moryto 3, Majdzinski, Pilitowski 1, SICKO 5, Walczak 1. Szövetségi kapitány: Patryk Rombel
Az eredmény alakulása. 3. perc: 3–1. 9. p.: 5–5. 15. p.: 9–6. 25. p.: 13–7. 33. p.: 19–11. 43. p.: 24–16. 47. p.: 24–19. 54. p.: 28–21
Kiállítások: 6, ill. 6 perc
Hétméteresek: 3/3, ill. 2/1
MESTERMÉRLEG
GULYÁS István
, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: – Erős lengyel csapatot győztünk le magabiztosan, az elejétől a végéig uralva a találkozót. Szorosan, jól védekeztünk, Mikler Roli segített a védéseivel, támadásban pedig Lékai Máté volt a vezérünk. Örülünk a győzelemnek, a továbbjutásnak, de most még csak a következő, a spanyolok elleni mérkőzésre összpontosítunk.

ÖSSZEFOGLALÓ

Egyszerű volt a képlet a kezdés előtt: ha a lengyelek ellen sorozatban az ötödik meccsünket is megnyerjük a vb-n, akkor a hétfői, spanyolok elleni középdöntős találkozótól függetlenül negyeddöntősök vagyunk. Az ellenfelünknek viszont csak akkor maradhatott volna esélye a továbbjutásra, ha legyőz minket.

A mieink nem változtattak a brazilok ellen eredményes felálláson, ezúttal is Borbély Ádám, Balogh Zsolt, Topic Petar és Győri Mátyás volt a négy kimaradónk. A lengyeleknél nem került be a Tatabánya kapusa, Piotr Wyszomorski.

Az első gól ugyan a lengyeleké volt, de utána Mikler Roland védte az ellenfél egyik legjobbja, a jobbszélső Arkadiusz Moryto hetesét, pedig előtte 17 alkalommal is eredményes volt büntetőből a vb-n. Emberhátrányban szerzett labdákkal sikerült 3–1-re fordítanunk, megadva a meccs alaphangját.

A 212 centis Tomasz Gebala többször is szabadon tüzelhetett balátlövőben, ezzel tartotta a lépést ellenfelünk, amely 5–5-nél egy pillanatra egyenlíteni tudott. Az látszott, hogy felállt fal ellen mindkét csapat meg tudja nehezíteni a másik dolgát, ezért volt különösen fontos, hogy Lékai Máté révén gyors indulásokból be tudtunk találni. Egyértelműen a lengyelek rontottak többet támadásban, amit részben a védekezésünk kényszerített ki, és ezt kihasználva 9–6-nál először vezettünk hárommal. Ha jobb százalékkal lövünk (ezúttal Bánhidi Bence és Máthé Dominik is többször Adam Morawskiba püfölte a labdát), a különbség is hamarabb megnőhetett volna.

Lékaira nem lehetett panasz, főszerepe volt a megindulásainkban. A Veszprém irányítója mind a hét helyzetét értékesítette az első félidőben, de a csereként beálló Rosta Miklós is lendített a csapaton. Kettejük találataival egy 4–0-s sorozattal 13–7-re elhúztunk. A lengyelek nyolc percig nem találtak be, mivel a Sipos Adrián irányította védelmünk jól zárt, és Mikler Roland is magabiztos volt a kapuban. Az ellenfél a szünet előtt már második idejét kérte ki, és átállt a hét mezőnyjátékossal való támadásra, amiből azonban Rosta üres kapus gólt tudott lőni. A félidőben 16–10-re vezettünk, de abból a szempontból jókor jött a szünet, hogy megbeszélhettük a hatásos védekezést a lengyelek taktikai változtatására.

A lengyelek folytatták a kapus nélküli játékot, de különösebben nem tudtak belőle profitálni, helyette a mieink növelték nyolcra az előnyüket. Bóka Bendegúz révén szélről is eredményesek tudtunk lenni. Bánhidi második kiállítását kapta, de amikor a pályán volt, gyakran megjátszottuk, a szokásosnál azonbantöbb helyzete maradt ki.

Ezzel együtt sokáig tartani tudtuk a különbséget, de a lengyelek nem adták fel, és amint elszórtunk pár labdát, Szymon Sicko bombáival egy 3–0-s sorozattal ötre zárkóztak fel. A védelmüket is megnyitották, így figyelnünk kellett arra, hogy ne tegyük váratlanul szorossá a végjátékot. Máthé szerencsére biztos kézzel értékesítette a heteseket, miközben az idővel is tudtunk játszani.

Ezúttal nem pihentettük a kulcsembereinket, a mezőnyben a meccs legjobbjának megválasztott Lékainak és Bánhidinek is végig kellett melóznia a meccset, de megérte, mert 30–26-os sikerünkkel elértük a célként kitűzött legjobb nyolc közé jutást.

Ezzel együtt a spanyolok is továbbjutottak, a két csapat hétfőn 18 órától egymás között dönt a csoportelsőségről. Aztán szerdán jöhet a negyeddöntő a III. csoport első vagy második helyezettje ellen, abban a hatosban a francia, norvég, portugál hármas harcol az első két pozícióért.

A magyar válogatott eddig egyszer, 1986-ban kezdte öt győzelemmel a világbajnokságot, amelyet akkor ezüstéremmel zárt.

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
Spanyolország–Uruguay 38–23(24–12)

Németország–Brazília 31–24 (16–12)

AZ I. CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG44132–95+378
2. Spanyolország431126–106+207
3. Németország422130–99+314
4. Lengyelország422115–96+194
5. Brazília41399–122–231
6. Uruguay4471–155–840
A MAGYAR VÁLOGATOTT UTOLSÓ KÖZÉPDÖNTŐS MÉRKŐZÉSE

Január 25. (hétfő), 18.00:Spanyolország–Magyarország (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)

 

PERCRŐL PERCRE

 

Forrás: mksz.hu
Forrás: mksz.hu

 


Lékai lett a mérkőzés legjobbja



60. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!


60. perc Bánhidi szép góllal zár, kellett ez neki! Olejniczak gólja nem oszt, nem szoros, 26–30 a vége!

59. perc Olejniczak a lécre lő, de övé a kipattanó, nem Siposé, ziccerezhet. 25–29

58. perc Bodót kézéllel nyakon vágják, majdnem sárga lap, Pesro a szabaddobás után újabb gólt lő a jobb szélről! Szélsőségesen jók vagyunk ma!

58. perc Bánhidi zseniálisan fordul be, de a kapusba lő, Moryto ziccert értékesít a kontra végén.

57. perc Krajewski nem ront.

56. perc Sipos remekül védekezik ma. M. Gebala lövése a kapusé, de Ancsin belül védekezett.

55. perc Pedrónál lépés vagy láb, nem tudjuk, kiegészül a lengyel csapat. Marad a kapus, feladták, Krajewski azonban szép gól lő bevetődésből a bal felsőbe, jobbal. Bodó felugrásos lövése kapuscsemege. 22–28

54. perc Mikler meg azt érzi, hová lő Sicko nyolcról.

54. perc Három másodperc után passzív, Máthét ez nem hatja meg, ballal a szaggatottról a bal alsóba lő, a lengyel kapitány legyint. Ő már érzi...

53. perc Hosszú magyar támadás, Bánhidi hátára felmászik a türelmetlen Gebala, két perc!

52. perc M. Gebala befordulna Sipos mellett, aki földharcba kezd, a lengyel a lábára ejti a labdát.

52. perc Walczak véletlenül orrba veri Ancsint, ápolás. Ó, a lengyelt előtte kétségkívül alaposan ellökő Ancsint kiállítják!

51. perc Bánhidit ellökik, hetes! Máthé higgadtan, egyszerűen a bal sarokba pattint, 21–27!

50. perc Sicko túlugorja Sipost, Miklernek nincs esélye. 21–26!

49. perc Sicko csak ijesztget, M. Gebalához passzol, Bánhidi mellől a hatosról a kapuba lő. Bodó nem ijesztget, nincs sánc, ki is használja. Szép volt, Ricsi: 20–26!

47. perc Ront a Lékai, Bánhidi páros, büntet is ziccerezésből Moryto. De Pedro véget vet a pocsék magyar szériának, nagyon kellett már egy magyar gól. Most mintaszerűen ugrott a kapu felé. Lékai labdaszerzés után a hatosunk elől üres kapura dob, de kapufa. Nem minden papsajt.

46. perc Sicko páros lábbal felugrik, a labda Sipos és Mikler feje fölött is elmegy, szinte vártuk már a hangrobbanást... 18–24

45. perc Lékai ziccert ront, de mienk a kipattanó, Pedro jobbról ballal a kapufára dob, bevetődve. Túlságosan is balra dőlt a levegőben.

44. perc Bánhidi mellől, aki aztán ziccert ront a másik kapu előtt. Olejniczak szétforgácsolja a lécet Mikler fölött, parádés gól lett volna, megúsztuk. Ha kicsit lejjebb megy, vége Mikler vébéjének...

43. perc Moryto első gólja ma, nagyon egyedül maradt. Máthét hárman fogják, de ballal a szaggatottról így is a jobb felsőbe lő. De sajnos Gebala a földről lő a bal alsónkba a kilencesről... 17–24

41. perc Bánhidi kiharcol egy hetest, őt kb. tizedennyiért állították ki, Máthé mindenesetre ezt sem rontja el.

40. perc Három rontás után befordul Bánhidi, Szita passza után, Olejniczak lába fáj, de bicegése elmúlik, miközben majdnem a gólvonalig repül. 15–22!

38. perc Krajewski szélről ziccert ront, de Bánhidi lövését eléri jobb kézzel Kornecki, Olejniczak góllal büntet. 14–21

37. perc Mikler fogja most Sicko átlövését, Máthé a kapufát találja el.

37. perc Persze, Bánhidinek két perc egy sima grumáncon ragadásért. Sicko tíz méterről is gólt lő, Bókának közelebb kell mennie, de jól kezdi a félidőt a szélső! 13–21

36. perc Máthé az ötödik hetesét is értékesíti a tornán.

35. perc Lékai kiharcol egy hetest, két perc az őt lecsapó Przybylskinek.

33. perc De csak Lékai üres kapus góljáig, Bánhidi szerzett labdát a karmester elől. Olejniczak ziccert ront, Máthé meg kulcspasszt, ziccerezés, büntet Krajewski. 12–19

33. perc Szita most jobban kezd, mint első félidőben, első átlövése gólt ér. 11–18!

31. perc Bóka szélről esett góljával. A lengyelek üres kapuval, és egy szerencsés Walczak-góllal, Sicko gólpassza Máthéról csorgott a lengyel szélső elé.

31. PERC FOLYTATJUK!

Forrás: mksz.hu
Forrás: mksz.hu

A lengyeleknek ezért szabadkártya kellett ahhoz, hogy a mostani vb-n részt vehessenek, az eddigi teljesítményükre viszont nem lehet panasz: Uruguayt 14, Brazíliát 10, Tunéziát 2 góllal győzték le, míg az Európa-bajnoki címvédő spanyoloktól csak eggyel kaptak ki. A korábbi évek sikertelensége is közrejátszhatott abban, hogy az egyiptomi torna elején egyetlen lengyel tv-adó sem közvetítette a mérkőzéseiket (érdeklődés pedig lett volna rá, a brazilok elleni meccset 200 ezren követték a YouTube-on), a jó szereplés hatására azonban ez is megváltozott.

Patryk Rombel együttese az elmúlt öt évben rendre leszerepelt a világversenyeken, ha egyáltalán eljutott odáig… A riói olimpia negyedik helye után számos meghatározó játékos visszavonult, és elindult egy nagy generációváltás. A 2017-es vb-n a 17. hely jutott a lengyeleknek, ami a legrosszabb vb-helyezésük volt. 2018-ban és 2019-ben ki sem jutottak az aktuális világversenyre, míg a tavalyi Eb-n három vereséggel a 21. pozícióban zártak, ami megint csak a valaha volt legrosszabb Eb-helyezésük.

ÉLES József, világválogatott kézilabdázó: „A nagy lengyel csapat már kikopóban van, a válogatottjuk most fiatal, és ugyan nem fognak nagy meglepetést okozni, de azért vigyáznunk kell, ellenük nem férnek bele nagyobb hullámvölgyek. A beállós játékuk erős, jók az átlövőik és a kapusuk sem rossz, de ettől még tény, hogy mi egyénileg és csapatban is jobbak vagyunk náluk. Nagy a tét, mi a győzelemmel továbbjuthatunk, ők pedig, ha nem nyernek, elszáll az utolsó esélyük is a továbbjutásra. Nem szabad számolgatni, biztossá kell tennünk a nyolc közé jutást, amire most reális az esély. A srácok remek formában kézilabdáznak, szerintem ezt a mérkőzést is meg fogják oldani.”


30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

30. perc 15 másodperc van vissza, Ancsin átövése rossz. 10–16.

30. perc Sicko lövését blokkolja Rosta, fél perc még, üres kapuval a lengyelek. Sicko második lövését kikapja a jobb alsó elől Mikler. Időkérés, magyar.

29. perc Gebala a bátyjához, M. Gebalához passzol, a beállós ilyen közelről nem hibázik. Lékai első rossz passza ezen a meccsen a másik kapu előtt aztán.

28. perc Sicko átlövése a jobb alsó sarokban, de Rosta észreveszi, hogy nincs kapus amoda... 9–16!

A január 13. és 31. között esedékes 27. férfi kézilabda-világbajnokságot négy helyszínen rendezik Egyiptomban. A mai helyszín az Új Főváros Sportcsarnok: Kairó és a Vörös-tenger között található; 2020-ban épült; 7500 férőhelyes; 137 millió dolláros (közel 42 milliárd forint) beruházás részeként építették; egy uszodának és számos sportpályának ad otthont a komplexum.

27. perc
Ancsin labdát szerez, három lengyel közül Lékaihoz emel, kitalálják, mi lesz a ziccerezés vége... Lengyel időkérés.

25. perc Főleg, ha Lékai lábról ilyen eredményes, 8–14.

24. perc Sicko távolija meglepi Miklert, a lába közt megy be, kilencpercenként belefér azért egy lengyel gól...

23. perc Lékai passzát Rosta bedig bevágja, mint vihar az ólajtót, Sicko távoliját Mikler a lécre tolja! Bodó bejátszását Rosta a bal sarokba lövi, két lengyellel a hátán beugorva. Zseniális. 7–13!

Hornyák, a 7-est szorosan, Hornyák! – jön a parancs. Sickót el is nyomjuk...

22. perc Bodó sietteti a támadást, amíg tart az emberelőny, de elkapkodja. T. Gebalát azonban blokkolja Ancsin, Lékai betör a falba, a földről jobbal a bal alsóba lő nyolc méterről. 5/5, 7–11.

22. perc A "kis" Gebala átverekedi magát alig négy emberen, a lécre lő, de nincs bent. Videó... Nem gól a gól. 7–10

21. perc Két perc az Ancsint lerántó Sickónak, Bodó átlövése pontos, nem vették őt komolyan. Pedig közel 80 százalékosan szórja be az átlövéseket a vébén.

20. perc Daszek majdnem eltöri a kapufát, de egyszer lehet nekünk is szerencsénk.

19. perc Bodó jól védekezik, Lékai csodapasszát azonban Bánhidi a kapus felemelt kezébe pazarolja. Lengyel időkérés.

18. perc Máthé átlövése Morawskié kapusé sajnos.

17. perc Elszórjuk, Gebala passzából Przybylski bevetődhet, nem is rontja el, 7–9.

Máthé az új magyar erőember, mert kicsit lökött az óriási Gebalán, aki azonnal összeesett.

15. perc Szép védekezés, Pedro pedig szélről eredményes, klasszikus lövéssel, befelé tartva a levegőben. Máthé mesterien védekezik, aztán belemenést fújnak ellene. 6–9

12. perc Bánhidi a kapufára lő, szabaddobás, aztán Lékai passzával ziccerezhet, két góllal vezetünk ismét.

11. perc Bánhidit nagyon fogják, éppen marad hely Lékainak, Majdzinski lövése a lécen csattan, de övék a kipattanó. 6–7, mert, Pilitowski átlövését senki sem veszi komolyan.

11. perc Mikler-védés után Máthé-hiba, de szerencsére rossz a lengyel kontra.

10. perc Rossz támadás, de Szita labdaszerzése után Lékai ismét beugorhat a hatos vonalra, és nem is ront: 5–6!

9. perc Egyenlít a veterán Krajewszki, Daszek és Szita klubtársa, a 34 éves csk.

8. perc Rossz lövés Szitától, Daszeket löki Máthé, nincs kontra. Csak sárga Máthénak, aki a falban is lök, ismét Daszeket.

7. perc Sipos és Máthé ráugrik Gebalára, szabaddobás. Alakul. De Gebala most bejátszik a beállónak, bátyja, M. Gabala nem hibázik. 4–5

6. perc Gebala ráugrik a falunkra, kitalálják. De Máthé keze is elsül távolról, 3–5.

5. perc Gebala 202 centiméter magas, kb. ennyi km/h-val lő a jobb felsőbe jobbal kilencről. Szita a kapusba lő, de Mikler ziccert fog, Daszekét, Lékai viheti a kapusra a labdát, nagyon lazán ugorhat be. 2–4

4. perc Rosta indulhat most meg ugyanígy, és ő sem hibázik beugrásból, és visszatér Bánhidi is.

3. perc Lékai passza után Máthét blokkolják, Szita átlövése remek, majd kontra emberehátrányból, Lékai nem is rontja el! 1–2!

2. perc De Moryto balkezes lövését kivédi Mikler! A lengyel a tornán lövéseinek a 95 százalékát értékesítette. Eddig.

1. perc Bánhidinek két perc.

1. perc A nagyon magas Gebala átlövésgóljával, a másik kapu előtt Szita célt téveszt ilyen típusú próbálkozásból.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A lengyelek vörös-fehér mezben és vörös nadrágban, a mieink tiszta fehérben, vállnál zöld-piros sávokkal.

Balogh Zsoltot, Borbély Ádámot, Győri Mátyást és Topic Petart nem nevezi be a magyar csapat erre a meccsre a bő keretből. Azaz változatlan a meccskeret.

ELLENFÉLNÉZŐ: LENGYELORSZÁG
Legjobb eredményei
Olimpia:
3. hely (1976) – 5 részvétel
Vb: 2. hely (2007) – 15 részvétel
Eb: 4. hely (2010) – 9 részvétel
Magyar mérleg ellene: 70 mérkőzés, 34 győzelem, 11 döntetlen, 25 vereség, 1601–1564-es gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen:  2015. január 10., Oviedo, felkészülési torna. Magyarország–Lengyelország 25–35 (13–14)
Legjobb magyar dobók: Bodó 4, Harsányi 4, Balogh Zs. 3, Lékai 3

A lengyel csapat legeredményesebb játékosa a Kielce 23 éves jobbszélsője, Arkadiusz Moryto, aki 32 kísérletből mostanáig csupán kétszer rontott (94%-os hatékonyság), miközben mind a 17 (!) büntetőjét értékesítette. A Szita Zoltánt foglalkoztató Wisla Plock kapusa, Adam Morawski36 védésnél jár a tornán, nála többször csak a spanyol Gonzalo Pérez de Vargas és a francia Vincent Gérard hárított a világbajnokságon. Morytón kívül a kielcei balátlövő, Szymon Sicko okozhat kellemetlen perceket a védőinknek, a 212 centis, 122 kilós Tomasz Gebala pedig megdolgoztathatja a támadóinkat.

 

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–LENGYELORSZÁG MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT 20 FŐS KERETE A 2021-ES VILÁGBAJNOKSÁGRA*
Kapusok: Borbély Ádám (Veszprémi KKFT), Mikler Roland (Mol-Pick Szeged), Székely Márton (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők: Hornyák Péter (Grundfos Tatabánya), Rodríguez Álvarez Pedro (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Grundfos Tatabánya), Balogh Zsolt (Grundfos Tatabánya), Máthé Dominik (Elverum – Norvégia)
Irányítók: Győri Mátyás (Grundfos Tatabánya), Hanusz Egon (Csurgói KK), Lékai Máté (Telekom Veszprém), Nagy Bence (Ferencváros)
Beállók: Bánhidi Bence (Mol-Pick Szeged), Rosta Miklós (Mol-Pick Szeged), Sipos Adrián (Grundfos Tatabánya), Topic Petar (Balatonfüredi KSE)
Balátlövők: Bodó Richárd (Mol-Pick Szeged), Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüredi KSE), Sunajko Stefan (Grundfos Tatabánya)

*Az egyes mérkőzésekre 16 játékos nevezhető.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik