Löke: 3350 m Cooperen; Lunde mint tartalék; 30 év, 3 kapitány – a norvég siker alapkövei

NEDELYKOV TAMÁS (HERNING)NEDELYKOV TAMÁS (HERNING)
Vágólapra másolva!
2015.12.21. 21:15
null
Löke és Mörk szelfizik a dobogón (Fotó: NTB)
Norvégia győzelmével ért véget a Dániában rendezett női kézilabda-világbajnokság. Kirobbanó erőnlét, folytonosság és példás szakmai munka – ez vezetett az északiak harmadik világbajnoki címéhez. A magabiztosan megnyert finálé után a norvég válogatottat korábban tizenöt évig vezető Marit Breivikkel is beszéltünk, de visszatekintőnkben megszólal Eduarda Amorim és a románokkal bronzérmet szerző Szűcs Gabriella is. 

 

Már megszokott látvány volt, hogy Heidi Löke a kisfiát is magával vitte a dobogóra, mégis viccesnek bizonyult, amikor a győri beálló helyett Alexander nyakába akasztották az aranyérmet.

„Valóban, először ő kapta meg, szép pillanat volt. A brazíliai vébét leszámítva mindig velem volt a nagy tornákon – mondta mosolyogva Löke, aki Nora Mörkkel együtt több mint egy órán keresztül válaszolt a tévések és újságírók kérdéseire a döntő után. – Alexander jelent nekem mindent. A rajt előtt kaptam tőle egy szerencsekövet azzal, hogy meg fogjuk nyerni az aranyat. Azóta is mindig a zsebemben van, és bár Rio még messze van, ígérhetem, hogy Brazíliába is magammal viszem.”

A győri légiós sajnálta, hogy a magyar válogatottnak nem maradt esélye az olimpiai kvalifikációra, a norvég csapat a maga részét elvégezte azzal, hogy megnyerte a vb-t.

Szerinte az újabb sikerben nagy szerepe volt az északiak híresen kiváló erőnlétének.

„A torna alatt minden nap keményen edzettünk, súlyokat emeltünk, mindennek pedig a pályán is meglett az eredménye – tette hozzá Löke a Nemzeti Sport Online-nak. – Ha most elvégeznék egy fizikai tesztet, jobb állapotban lennék, mint amikor csatlakoztam a válogatotthoz. Soha sem ijedtünk meg a kemény munkától, és ez nekem nagyon fekszik.”

Löke abból a szempontból is különleges, hogy Győrben önszorgalomból gyakran rója magányosan a köröket. „Így van, amikor Ambros nem látja – folytatta nevetve. – Szükségem van ezekre a pluszedzésekre, hogy tökéletes formában tartsam magam. Amikor Románia ellen jött a hosszabbítás, már tudtam, hogy eljött a mi időnk, egyszerűen jobb állapotban voltunk, mint az ellenfél.”

Egy másik ETO-játékos, a kapus Kari Aalvik Grimsbö is főszerepet vállalt a sikerből, a Hollandia elleni döntő első félidejében 23 lövésből 14-et hárított. Pedig a torna előtt sokan támadták a szakmai stábot, mert kihagyták Katrine Lundét a keretből.

„A legjobbkor védett a legjobb formában, egészen különleges meccse volt. Mindig is mondtam, hogy a világ öt legjobb kapusából három nálunk játszik” – mondta a norvég újságíróknak a kapusokért felelős Mats Olsson, hozzátéve, hogy természetesen Lunde előtt is ott az esély, hogy bekerüljön az olimpiai csapatba.

Löke és a szerencsekő (Fotó: VG)
Löke és a szerencsekő (Fotó: VG)

A folytonosság a norvég válogatott másik nagy erénye, az elmúlt harminc évben csupán három szövetségi kapitánya volt a női csapatnak. Thórir Hergeirsson előtt tizenöt évig (1994–2009) az a Marit Breivik irányította a válogatottat, aki jelenleg a Norvég Olimpiai Bizottság részeként működő Olympiatoppen nevű szervezet csapatsportokért felelős igazgatója.

„Az én feladatom, hogy az összes kapitánnyal tartsam a kapcsolatot, és megtudjam tőlük, mire van szükségük a fejlődéshez. Nem érthetnek minden szakterülethez, nálunk pedig megvannak a specialisták az erőnléti edzőktől kezdve a mentáltrénerekig – mondta Breivik a Nemzeti Sport Online-nak. – A Norvég Kézilabda-szövetséggel karöltve már tizenöt éves korban elkezdjük a közös munkát a fiatal játékosokkal, minden korosztálynak szervezünk felkészülési mérkőzéseket, aki pedig még nem elég jó a felnőtt válogatotthoz, a B-csapatba kerül.”

Az Olympiatoppen közreműködésével végzett munka egyik „gyümölcse” a vb-n kiválóan játszó Veronica Kristiansen, akivel külön erőnléti edző foglalkozott, hogy a mérkőzések során végig meg tudja őrizni a gyorsaságát. Az átlövőnek a vb előtt problémája akadt a vállával, de egy szakember segítségével sikerült megszüntetni a fájdalmat. Breivikék rendszeres fizikai teszteket is végeznek, a nyári felmérésen pedig Löke egészen elképesztő számokat produkált (fekvenyomás: 80 kg, guggolás: 160 kg, Cooper-teszt: 3350 méter 12 perc alatt), a norvég Verdens Gang nevű lap szerint ezzel ő a legedzettebb női kézilabdázó.

A VB SZÁMOKBAN
150 ezer szurkoló látogatott ki a vb meccsire
850 újságíró akkreditált a tornára
1200 önkéntes dolgozott a helyszíneken, összesen 42 ezer órán keresztül
1.975 millióan látták Dániában a házigazda Románia elleni negyeddöntőjét

„Heidi egészen különleges, fiatalon nem volt elég jó, ezért sok különedzést végzett, aminek húszéves korára meglett az eredménye. De nemcsak a kitűnő fizikai állapotnak köszönhető a válogatott mostani sikere, a technikai és taktikai tudás legalább akkora szerepet játszott benne. Thórirral nyolc évig dolgoztunk együtt, jó látni, hogy folyamatosan fejlődik vele a válogatott. Ha egy edző megfelelően végzi a feladatát, természetes, hogy sokáig hagyják dolgozni” – méltatta utódját Breivik.

„Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy Hollandia is bejutott az elődöntőbe, mert tudtam, hogy ez egy hosszú távú építkezés eredménye – kezdte az értékelést az ellenféllel Hergeirsson. – Fantasztikus első félidőt produkáltunk, nem is emlékszem, mikor játszottunk utoljára ilyen jól. Grimsbö nagyszerűen védett, az ő teljesítménye az egész csapatra átragadt. A színvonal évről évre emelkedik, de biztos vagyok benne, hogy Norvégia és Hollandia a jövőben is ott lesz a legjobbak között.

A hollandokat irányító Henk Groenernek egy öt évvel ezelőtti Európa-bajnoki mérkőzés jutott az eszébe, akkor a középdöntőben 35­–13-ra maradt alul a narancsmezes együttes.

„Lillehammerben hasonló első félidőt produkáltunk. A szünetben leültünk az öltözőben, és megbeszéltük, nem zárhatjuk ilyen játékkal a vébét, meg kell mutatnunk, ennél jobbak vagyunk. Sikerült visszajönnünk öt gólra, a második játékrészben már okoztunk nekik némi problémát. A döntőt ugyan elbuktuk, de remélem, a játékunkkal magunk mellé állítottuk a szurkolókat, és ezzel egy újabb országot nyertünk a kézilabdának.”

A norvég válogatott bankettel ünnepelte meg a sikert, amelyen szokásához híven ismét dalra fakadt Camilla Herrem.

Herrem ismét elénekelte a Tore Tang című számot 
A KÉPRE KATTINTVA MEGNÉZHETIK A PRODUKCIÓT
Herrem ismét elénekelte a Tore Tang című számot A KÉPRE KATTINTVA MEGNÉZHETIK A PRODUKCIÓT

A VB VÉGEREDMÉNYE
1. Norvégia (Ida Alstad, Kari Aalvik Grimsbö, Camilla Herrem, Vilde Ingstad, Veronika Kristiansen, Amanda Kurtovic, Heidi Löke, Mari Molid, Nora Mörk, Stine Oftedal, Betina Riegelhuth, Stine Skogrand, Sanna Solberg, Silje Solberg, Linn Jörum Sulland, Marta Tomac, Pernille Wibe, szövetségi kapitány: Thórir Hergeirsson)
2. Hollandia
3. Románia
4. Lengyelország
5. Oroszország
6. Dánia
7. Franciaország
8. Montenegró
9. Svédország
10. Brazília
11. MAGYARORSZÁG
12. Spanyolország
13. Németország
14. Dél-Korea
15. Szerbia
16. Angola
17. Kína
18. Argentína
19. Japán
20. Puerto Rico
21. Tunézia
22. Kazahsztán
23. Kuba
24. Kongói DK

A VB ÁLOMCSAPATA
Kapus: Tess Wester (Hollandia)
Jobbszélső: Jovanka Radicsevics (Montenegró)
Jobbátlövő: Nora Mörk (Norvégia)
Irányító: Stine Oftedal (Norvégia)
Beálló: Heidi Löke (Norvégia)
Balátlövő: Cristina Neagu (Románia)
Balszélső: Valentina Ardean Elisei (Románia)

A VB LEGJOBB JÁTÉKOSA (MVP)
Cristina Neagu

A VB GÓLKIRÁLYA
Cristina Neagu (63 gól)

AZ OLIMPIAI KIJUTÓK
Norvégia (világbajnok)
Brazília (házigazda)
Angola (Afrika)
Argentína (Amerika)
Dél-Korea (Ázsia)
Spanyolország (Európa)
6 csapat az olimpiai selejtezőtornáról

AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐTORNA

1. CSOPORT
Hollandia
Franciaország
Japán
Tunézia

2. CSOPORT
Románia
Dánia
Uruguay
Montenegró

3. CSOPORT
Lengyelország
Oroszország
Svédország
Mexikó

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik