Nagy Bianka Párizs egyik meglepetésegysége lenne új párjával

POZSONYI SZILÁRDPOZSONYI SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2024.06.12. 08:21
Nagy Bianka (hátul) és Kiss Ágnes a szövetségi kapitány szerint is jó párost alkot (Fotó: Török Attila)
Olimpiai felvezető sorozatunkban a Párizsban érem- vagy pontszerzésre esélyes sportolóinkat mutatjuk be. Ezúttal Nagy Biankával beszélgettünk, aki Kiss Ágnessel az utolsó utáni pillanatban vívta ki az olimpiai szereplés jogát kenu kettes 500 méteren.

 

– Kijelenthető, a Kiss Ágnessel alkotott párosa indul a párizsi olimpiai játékokon?
– Igen, a kenuszakágban a férfiaknál és a nőknél is lezárult a válogatás, a kajakosoknál vannak még nyitott kérdések, így szerencsére a szerdán rajtoló Európa-bajnokságon sincs rajtunk semmilyen kényszer idő vagy helyezés tekintetében – mondta lapunknak Nagy Bianka, az MVM Szegedi VSE kenusa.

– Kanyarodjunk vissza a felkészülés elejére, ami önnek nem volt zökkenőmentes…
– Valóban nem volt az. A tavalyi szezon után kockáztattam, úgy döntöttem, külön folytatjuk Bragato Giadával, és göröngyös út vezetett idáig. Végül jó egységet sikerült összeállítani, s megérte.

– Rizikós döntést hozott, mennyire volt nehéz elhatároznia magát?
– Nem az elhatározás bizonyult nehéznek, noha kimondani volt könnyű. Inkább utána kezdett el nyomasztani, jól választottam-e. Akkor elkerülhetetlennek éreztem, ugyanis szakmailag és emberileg is félrecsúszott a kapcsolatom Giadával, és elkezdtünk visszafejlődni.

– Az új társ megtalálása viszont nem ment egyik napról a másikra.
– Gyakorlatilag mindenkivel összetérdeltem, de ha vált az ember, annak ez a menete. Először Opavszky Rékával mentem, voltak problémáink, de én adni akartam magunknak egy esélyt. Aztán ismeretlen okok miatt Réka úgy döntött, mást szeretne, úgy nézett ki, egyedül maradok, azt éreztem, kicsúszott a talaj a lábam alól. Az első válogatóversenyre szerencsére még éppen össze tudtam térdelni Takács Kincsővel, de a hátráltató körülmények miatt képtelenek voltunk a tudásunk legjavát nyújtani. „Szerencse”, hogy Kiss Ágiék sem értek el jó eredményt, és így nyitottak voltak a változtatásra.

– Kiss Ágnessel az MVM Szeged versenyzői, és a Maty-éren edzettek. Miért nem került szóba korábban, hogy összetérdeljenek?
– Beszéltünk róla, én Rékával és Ágival tudtam elképzelni ütőképes egységet. Aztán elindultam Réka irányába, de mire megint nyitottá váltam, Ági már Molnár Csepkével készült.

– Az Eb-n és az olimpián viszont önnel indul. Örömevezés lesz, vagy támasztanak magukkal szemben elvárást?
– Nem támaszthatok magunkkal szemben elvárást, hiszen nem tudjuk, hol vagyunk a nemzetközi mezőnyben. A spanyol pároshoz viszonyított eredményünk lesz a mérvadó, viszont nem csúcsformában állunk rajthoz, egyrészt az az olimpiára kell, másrészt fizikailag és érzelmileg is kimerítő volt a múlt heti, szétlövéssel megspékelt válogatóverseny.

– Élete első olimpiájára készül. Izgul?
– Egyelőre nem, ráadásul a válogatóversenyek miatt olyan sokat izgultam, hogy talán az évben már nem is tudok többet… Nekem a hazai versenyek stresszesebbek, ha már kijutottam a nemzetközire, azon már tudok felszabadultan kenuzni.

– Mivel lenne elégedett Párizsban?
– Nehéz válaszolni, pillanatnyilag nem is tudok, az Eb-n meg kell nézni, mi a realitás. Az ősszel azzal a szándékkal léptem ki a Giadával alkotott párosunkból, hogy egy éremesélyes egység tagja legyek. Azóta persze megkeveredtek a lapok, az utolsó pillanatban harcoltuk ki a kijutást. Átértékelődtek a dolgok, nyugodt szívvel nem merem kijelenteni, hogy éremért megyünk Párizsba, de az A-döntőbe akarunk jutni, és meglátjuk, ki hogyan megy. Minden olimpián vannak meglepetésegységek, remélem, mi egy leszünk közülük.

Lapunknak adott interjújában Nagy Bianka elmondta, a Kiss Ágnessel alkotott párosát szintlépésnek tartja a korábbiakhoz képest, gördülékenyen működik kettejük munkakapcsolata, s emberileg is megtalálták a közös hangot.
„Nem kell magyarázni egymásnak semmit, mind a ketten pontosan tudjuk a dolgunkat – mondta Nagy. – Például a második válogatóversenyen kiharcoltuk a szétlövést, és egyáltalán nem láttam rajta, hogy ez a feszült helyzet megviselné, pedig még csak tizenkilenc éves. Nagyon érett a hozzáállása, a közös hangot is megtaláltuk, és az edzések is kiváló hangulatban telnek, csak pozitívumokat tudok mondani róla.”
Az MVM Szegedi VSE kenusa hozzátette, amiatt sem aggódott, hogy Kiss az olimpia előtt érettségizik, hiszen a tanulásban is olyan lelkiismeretes, mint minden másban. Így az sem volt nehézség, hogy az egyik napon világkupaversenyen szerepelt, a másikon vizsgázott.
Csupa pozitívum Kiss Ágnesről

A párizsi program
Kenu
Nők. 500 m. C–2
Augusztus 6.: előfutamok, 11. Negyeddöntő, 13.20
Augusztus 9.: középfutamok, 10.30. Döntő: 12.50
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik