Kane sorsdöntő tizenegyest rontott, a franciák elődöntősök!

Vágólapra másolva!
2022.12.10. 19:54
null
Giroud a hajrában fejelt gólt Angliának (Fotó: AFP)
Franciaország a katari labdarúgó-világbajnokság egyik legjobb mérkőzésén 2–1-re legyőzte Angliát a negyeddöntőben, így bejutott az elődöntőbe, ahol Marokkó lesz az ellenfele.

 

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
NEGYEDDÖNTŐ
ANGLIA–FRANCIAORSZÁG 1–2 (0–1)
Al-Hor, al-Bajt Stadion, 68 895 néző. Vezette: W. Sampaio (brazil)
ANGLIA:
Pickford – Walker, Stones (Grealish, 90+8.), Maguire, Shaw – J. Henderson (Mount, 79.), Rice, Bellingham – Saka (Sterling, 79.), Kane, Foden (Rashford, 85.).Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
FRANCIAORSZÁG:
Lloris – Koundé, Varane, Upamecano, T. Hernandez – Tchouaméni, Rabiot – O. Dembélé (Coman, 79.), Griezmann, Mbappé – Giroud.Szövetségi kapitány:Didier Deschamps
Gólszerző:
Kane (54. – 11-esből), ill. Tchouaméni (17.), Giroud (78.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Anglia és Franciaország válogatottja abban a tudatban lépett pályára az al-Bajt Stadionban, hogy egy győzelem esetén a Portugáliát búcsúztató Marokkóval küzdhet meg a vb-döntőbe jutásért. A mérkőzés előtt a fogadóirodák kevéssel ugyan, de a franciákat tartották esélyesebbnek a továbbjutásra – nagy kérdés volt, hogyan kapcsolja ki az angol védelem a remek formában futballozó Kylian Mbappét.

A találkozó első helyzetét a tizedik percben jegyezhettük fel, Olivier Giroud fejesénél kellett védenie Jordan Pickfordnak. Hat perccel később azonban már az angol válogatott kapus sem tudott segíteni – Antoine Griezmann készítette le a labdát Aurélien Tchouaméninek, aki nagyjából húsz méterről parádésan lőtte ki a jobb alsó sarkot.

A vezető gól után Franciaország nem dolgozott ki sok lehetőséget, inkább átadta a területet Angliának. Az első félidő derekán Harry Kane előbb kissé kisodródva a tizenhatoson belülről egyenlíthetett volna, majd távoli lövéssel riogatott, de Hugo Lloris látványos mozdulattal oldalra ütötte a labdát. A 27. percben tizenegyest reklamáltak az angolok, ám a videobíró úgy ítélte meg, hogy Upamecano a tizenhatoson kívül akasztotta Kane-t.

A fordulást követően Gareth Southgate együttese igencsak feltüzelt állapotban futott ki a pályára, a 47. percben Jude Bellingham bombáját kellett Llorisnak a kapu fölé tolnia. Nyolc perccel a második félidő kezdete után Tchouaméni a tizenhatoson belül felvágta Bukayo Sakát, Harry Kane pedig nagyon magabiztosan értékesítette a tizenegyest.

Mindkét csapat fújt egyet, a következő lehetőségre egészen a 70. percig kellett várni – Harry Maguire maradt teljesen üresen a tizenhatoson belül, a fejese a jobb kapufát is súrolta. Negyedórával a vége előtt Olivier Giroud közeli lövésénél Pickford mutatott be hatalmas bravúrt, egy perccel később viszont a Milan csatára csak bevette az angolok kapuját – a franciák kilencese Griezmann tökéletes beadásából volt eredményes fejjel.

Kane tizenegyesével hosszabbításra menthette volna a mérkőzést Anglia (Fotó: AFP)
Kane tizenegyesével hosszabbításra menthette volna a mérkőzést Anglia (Fotó: AFP)


Talán a franciák is elhitték, hogy megvan a meccs, ám a drámának még nem volt vége – a 80. percben a csereként beálló Mason Mountot fellökte Théo Hernandez, a bíró a VAR segítségével megítélte a második tizenegyest is Anglia javára. A büntetőhöz ismét Harry Kane állt oda, ezúttal azonban nagyon csúnyán a kapu fölé vágta a labdát – sok-sok angol szurkolók szeme ekkor már könnyel teli volt.

A több mint nyolcperces hosszabbítás sem volt elég Angliának, Franciaország 2–1-es győzelmet aratott, s bejutott az elődöntőbe. Didier Deschamps csapata jövő hét szerdán küzd meg Marokkóval a fináléba jutásért.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A VIDEÓT A KÉPRE KATTINTVA ÉRI EL!
A VIDEÓT A KÉPRE KATTINTVA ÉRI EL!

 

ANGLIA
KAPUSOK:1 Jordan Pickford(Everton),13 Nick Pope(Newcastle United),23 Aaron Ramsdale(Arsenal)
VÉDŐK:2 Kyle Walker(Manchester City),3 Luke Shaw(Manchester United),5 John Stones(Manchester City),6 Harry Maguire(Manchester United),12 Kieran Trippier(Newcastle United),15 Eric Dier(Tottenham Hotspur),16 Conor Coady(Everton),18 Trent Alexander-Arnold(Liverpool),21 Ben White(Arsenal)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:4 Declan Rice(West Ham United),8 Jordan Henderson(Liverpool),14 Kalvin Phillips(Manchester City),19 Mason Mount(Chelsea),20 Phil Foden(Manchester City),22 Jude Bellingham(Borussia Dortmund – Németország),25 James Maddison(Leicester City),26 Conor Gallagher(Chelsea)
TÁMADÓK:7 Jack Grealish(Manchester City),9 Harry Kane(csk,Tottenham Hotspur),10 Raheem Sterling(Chelsea),11 Marcus Rashford(Manchester United),17 Bukayo Saka(Arsenal),24 Callum Wilson(Newcastle United)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY:Gareth Southgate

FRANCIAORSZÁG
KAPUSOK:1 Hugo Lloris(Tottenham Hotspur – Anglia),16 Steve Mandanda(Rennes),23 Alphonse Areola(West Ham United – Anglia)
VÉDŐK: 2Benjamin Pavard(Bayern München – Németország),3 Axel Disasi(AS Monaco),4 Raphaël Varane(Manchester United – Anglia),5 Jules Koundé(FC Barcelona – Spanyolország),17 William Saliba(Arsenal – Anglia),18 Dayot Upamecano(Bayern München – Németország),21 Lucas Hernandez(Bayern München – Németország),22 Théo Hernandez(AC Milan – Olaszország), 24 Ibrahima Konaté(Liverpool – Anglia)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:6 Mattéo Guendouzi(Marseille),8 Aurélien Tchouaméni(Real Madrid – Spanyolország),13 Youssouf Fofana(Monaco),14 Adrien Rabiot(Juventus – Olaszország),15 Jordan Veretout(Marseille),25 Eduardo Camavinga(Real Madrid – Spanyolország)
TÁMADÓK:7 Antoine Griezmann(Atlético Madrid – Spanyolország),9 Olivier Giroud(AC Milan – Olaszország),10 Kylian Mbappé(Paris Saint-Germain),11 Ousmane Dembélé(FC Barcelona – Spanyolország),12 Randal Kolo Muani(Eintracht Frankfurt – Németország),20 Kingsley Coman(Bayern München – Németország),26 Marcus Thuram(Borussia Mönchengladbach – Németország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Didier Deschamps

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik