Eb 2020: Saka, Mbappé, Morata – a tizenegyesrúgók rémálomcsapata

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2021.07.13. 16:07
null
Saka hagyta ki az utolsó tizenegyest a döntőben (Fotó: AFP)
Vasárnap Olaszország Anglia ellen, 1–1 után szétlövésben aratott sikerével véget ért a labdarúgó Európa-bajnokság. A torna után megnéztük, mely játékosok rontottak tizenegyesből – az összeállítás során természetesen azokat is figyelembe vettük, akik párbaj során hibáztak.

 

Az Európa-bajnokságon összesen nyolc büntetőt hagytak ki a mérkőzések során, a tornán pedig négy alkalommal is tizenegyespárbaj döntött a továbbjutóról – sőt, vasárnap este a kupa soráról is. Mivel jó néhány remek képességekkel büszkélkedő játékos rontott, úgy döntöttük, összeszedjük azt a tizenegy játékost, aki minden bizonnyal a legnagyobb vesztese volt az Eb tizenegyeseinek.

A TIZENEGYESEK LEGNAGYOBB VESZTESEI:
De Gea (spanyol) – R. Rodríguez (svájci), Schär (svájci), Akanji (svájci) – Saka (angol), Jorginho (olasz), Busquets (spanyol), Bale (walesi) – Mbappé (francia), Morata (spanyol), Rashford (angol).

Ezen az Európa-bajnokságon egyetlen kapus sem rúgott tizenegyest, nem voltak hosszú szétlövések a torna alatt. Kénytelenek voltunk ezért kicsit eltekinteni az Eb-től, így az a David de Gea került be a rémálomcsapatba, aki az Európa-liga-döntőben tizenegy kísérletből egyet sem tudott hárítani, saját tizenegyesét pedig kihagyta. A spanyol a Manchester Unitedben is hol védett, hol nem, Ole Gunnar Solskjaer mégis bízott az önbizalommal láthatóan hadilábon álló kapusban – nem volt igaza.

A védelemben csakis svájci nevekkel találkozhatunk: bár Rodríguez alakulata tizenegyesek után továbbment Franciaország ellen, ha ő belövi a maga büntetőjét az 55. percben, akkor minden bizonnyal Svájc lezárja a nyolcaddöntős mérkőzést, s fél órát megspórol magának a spanyolok elleni negyeddöntőre. A legjobb nyolc között ismét szétlövés döntött, itt viszont már közel sem rúgtak olyan jól a svájciak, mint a franciák ellen. Fabian Schär és Manuel Akanji is magabiztos volt Llorisszal szemben, Unai Simón ellen viszont már közel sem – a spanyol kapus mindkét védő tizenegyesét megfogta, ráadásul még Ruben Vargas is kihagyta, ez pedig a kiesést jelentette Svájcnak.

Bár az egész világ együtt érezhet a 19 esztendős Bukayo Sakával, aközéppályáról nem maradhatott ki ebből a csapatból. Az Arsenal tehetsége az utolsó tizenegyeshez állt oda az olaszok elleni döntőben, de Donnarumma eltalálta a sarkot, így „it's coming home” helyett „it's coming (to) Rome” lett.

Habár Jorginho Európában az egyik legbiztosabb lábú rúgó, s ezen az Eb-n is higgadtan értékesítette a tizenegyesét Spanyolország ellen, a fináléban sorsdöntő szituációban hibázott. Kérdéses, hosszú távon hány olyan kapus lesz, mint Jordan Pickford, aki végig türelmes tudott maradni, s ezzel meg is zavarta az olasz karmestert a különleges nekifutása közben.

Sergio Busquets elsőként vállalt tizenegyest Svájc ellen, s valószínűleg sokan elkönyvelték, hogy higgadtan be is passzolja valamelyik sarokba – kicsit elméretezte, a kapufán csattant a labda.

Gareth Bale remekül játszott a törökök elleni csoportmeccsen, ám minden bizonnyal az ő nevéhez köthető a legpocsékabbul elvégzett büntető az idei Európa-bajnokságon, így ő sem maradhatott ki. Lövését sokan Sergio Ramos Bayern München ellen kihagyott tizenegyeséhez hasonlították.

A támadóhármasnál nem is lehetett kérdés Kylian Mbappé beválogatása. A PSG szélsője ötödikként rúghatott Svájcnak, s Yann Sommert nem tudta átverni – egyedül ő rontott a párbaj során, Franciaország pedig csomagolhatott a legjobb 16 között.

Álvaro Morata sem maradhatott ki a listából, ráadásul ő kétszer is hibázott: előbb Szlovákia ellen hagyta ki a büntetőjét, majd Olaszországgal szembenis tévesztett.

A végére Gareth Southgate két cseréjének egyike került be: Marcus Rashford karrierje során 19 tizenegyesből 17-szer betalált, azonban Gianluigi Donnarumma és a nyomás rajta is kifogott.

AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
NYOLCADDÖNTŐ
Június 26., szombat, 18.00
Amszterdam
Wales–Dánia 0–4
Június 26., szombat, 21.00
London
Olaszország–Ausztria 2–1 – h. u.
Június 27., vasárnap, 18.00
Budapest
Hollandia–Csehország 0–2
Június 27., vasárnap, 21.00
Sevilla
Belgium–Portugália 1–0
Június 28., hétfő, 18.00
Koppenhága
Horvátország–Spanyolország 3–5 – h. u.
Június 28., hétfő, 21.00
Bukarest
Franciaország–Svájc 3–3 – 11-esekkel: 4–5
Június 29., kedd, 18.00
London
Anglia–Németország 2–0
Június 29., kedd, 21.00
Glasgow
Svédország–Ukrajna 1–2 – h. u.
NEGYEDDÖNTŐ
Július 2., péntek, 18.00
Szentpétervár
Svájc–Spanyolország 1–1 – 11-esekkel: 1–3
Július 2., péntek, 21.00
München
Belgium–Olaszország 1–2
Július 3., szombat, 18.00
Baki
Csehország–Dánia 1–2
Július 3., szombat, 21.00
Róma
Ukrajna–Anglia 0–4
ELŐDÖNTŐ
Július 6., kedd, 21.00
London
Olaszország–Spanyolország 1–1 – 11-esekkel: 4–2
Július 7., szerda, 21.00
London
Anglia–Dánia 2–1 – h. u.
DÖNTŐ
Július 11., vasárnap, 21.00
London
Olaszország–Anglia 1–1 – 11-esekkel 3–2
AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG TELJES ADATBANKJA IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik