F1: valóban a Mercedes ellen vezették be a 2021-es szabályokat?

Vágólapra másolva!
2021.04.02. 16:26
null
A Mercedes úgy érzi, ha változtatott volna a koncepción, elszáll minden idei esélye (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Mercedes vezető versenymérnöke, Andrew Shovlin elmondása szerint nem volt opció, hogy a szabályok miatt változtassanak az autókoncepción, hiszen akkor előre leírták volna az idei esélyeiket. Az Aston Martin csapatfőnöke, Otmar Szafnauer eközben úgy véli, lehetetlen helyzetbe kerültek, s rámutatott, hogy normális esetben a 2021-es szabályváltoztatások át sem mentek volna a szavazáson.

 

17. BAHREINI NAGYDÍJ
MÁRCIUS 26., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Verstappen 1:31.394
2. szabadedzés: 1. Verstappen 1:30.847
MÁRCIUS 27., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Verstappen 1:30.577
Időmérő: 1. Verstappen 1:28.997
MÁRCIUS 28., VASÁRNAP
A verseny (57 kör, 308.238 km) rajtja: 17.00
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Április 18., 15.00Emilia Romagna-i Nagydíj, Imola
Május 2., 16.00Portugál Nagydíj, Portimao
Május 9., 15.00Spanyol Nagydíj, Barcelona

Mint ismert, a koronavírus-járvány miatt hozott szabályváltoztatások eredményeként több elem fejlesztését betiltották, valamint bevezették a zsetonrendszert is, így az autók alapjaiban változatlanok maradtak az idei évre. Ugyanakkor a padlólemezt érintő, s a leszorítóerőt csökkenteni kívánó módosítások nyomán mégis átrendeződött némileg az erősorrend, hiszen az erősen előredöntött autókoncepciót használó csapatok sokkal kevesebbet vesztettek, mint a kevésbé előredöntött filozófiát követők.

Az Aston Martin csapatfőnöke, Otmar Szafnauer Bahreinben úgy nyilatkozott, hogy a szabályváltozás által a Red Bull, az AlphaTauri, a Ferrari, illetve a McLaren járt a legjobban, és nagyjából egy másodpercet nyert körönként azokkal az istállókkal (Mercedes, Aston Martin) szemben, amelyeket érzékenyebben érintettek a módosítások.

Bár a szakember nem jelentette ki, hogy a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) szánt szándékkel akarta lassítani a kevésbé előredöntött autótervezést követő alakulatokat, így a V6-os hibridérában egyeduralkodó Mercedest, a címvédő Lewis Hamilton nyíltan kimondta, szerinte már a tavalyi, motormódokat érintő szabályokkal is csapatát kívánták visszavetni, s hogy az idei változtatásoknak is pontosan ez volt a célja.

Bár az idénynyitó Hamilton révén a Mercedes sikerével zárult, a sorozatban hét egyéni és konstruktőri címet begyűjtő csapat egyáltalán nem magabiztos a folytatást illetően, a vezető versenymérnök, Andrew Shovlin bevallotta, már nincs semmilyen erősségük, amelyre támaszkodhatnának a Red Bull elleni küzdelemben, a „vörös bikák" ugyanis a legtöbb területen felértek melléjük, még néhány szempontból el is léptek tőlük.

Az osztrák istálló tanácsadója, Helmut Marko is úgy értékelt, hogy az ő rendelkezésükre állt a legjobb csomag Bahreinben, csapatként azonban kevésnek bizonyultak a kiemelkedő Hamilton ellen, így biztosra kell menniük, hogy a soron következő versenyen, Imolában már nem követnek el hasonló hibákat.

A CSAPATOK IDŐVESZTESÉGE A BAHREINI IDŐMÉRŐN 2020-HOZ KÉPEST
1.
Ferrari
+0.541
2.
Alfa Romeo
+1.217
3.
Red Bull
+1.319
4.
AlphaTauri
+1.361
5.
McLaren
+1.385
6.
Alpine
+1.832
7.
Williams+2.022
8.Mercedes+2.121
9.Aston Martin
+2.279
10.
Haas
+2.338

Bár egyesek szerint a szabályváltoztatások tudatában a Mercedes és az Aston Martin változtathatott volna az autótervezési filozófiáján, a regulák értelmében erre a csapatoknak csak akkor lett volna lehetőségük, ha a tél folyamán úgy döntöttek volna, hogy a fejlesztési zsetonjaikat a felfüggesztésre kívánják felhasználni, hiszen az idény elején már homologizálták az elemeket.

A német gárda vezető versenymérnöke ugyanakkor úgy érzi, egy ilyen változtatással előre leírták volna az idei esélyeiket, így most az lesz a kulcs, hogy a különböző fejlesztésekkel miként tudják kompenzálni a hátrányukat.

Olyan autó áll a a rendelkezésünkre, amellyel lehetőségünk van harcba szállni a bajnoki címért abban az esetben, ha helyes döntéseket hozunk, jó munkát végzünk vele, valamint jól működünk együtt csapatként. Azzal már semmit sem lehet tenni, hogy most erősen vagy kevésbé előredöntött-e az autókoncepciód. Nem emelhetjük meg hirtelen 30 milliméterrel a kocsi hátulját, hiszen azonnal elszállna minden esélyünk az idei évre. Sokat vesztenénk azzal, hogy helyreállítsuk, egyáltalán nem lenne praktikus" – utalt arra Shovlin a Motorsport.comnak adott nyilatkozatában, hogy egy ilyen változtatással az alapokról kellene újra felépíteni az aerodinamikát, s így sok időbe telne, mire elérnék egyáltalán azt a leszorítóerő-szintet, amelynél most tartanak.

„A szabályok érzékenyebben érintették a kevésbé előredöntött filozófiákat követőket? Ez valószínűleg így van. Tudom, hogy a Red Bull nyerte a tavalyi idényzárót, de összességében mégis mi voltunk előrébb az év végén, míg most egyáltalán nem ez a helyzet. Szóval vagy minket érintettek rosszabbul a módosítások, vagy ők fejlődtek jobban a tél folyamán, a lényeg, hogy most ez van" – tette hozzá.

A vezető versenymérnök mellett Szafnauer is kiemelte, hogy lehetetlen helyzetbe kerültek, hiszen a hatályos regulák értelmében esélyük sincs a koncepcióváltásra.

Huszonnégy éve vagyok a sportágban, de nem emlékszem arra, hogy lett volna olyan, hogy homologizálnunk kellett volna felfüggesztést, mint most a koronavírus-járvány okán hozott szabályok miatt. Csak akkor változtathattál volna, ha a zsetonjaidat a felfüggesztés módosítására költötted volna el. Szóval most hiába akarnánk 150 milliméterrel feljebb vinni a gép hátulját, egyszerűen nem tehetjük meg" – magyarázta a csapatfőnök, aki a Racefansnak azt is elárulta, a bevezetett szabályváltoztatás még a szavazáson sem ment volna át, ha minden normális keretek között zajlik.

Sosem volt igazi szavazás, egyedül a műszaki albizottság vett részt egy indikatív szavazáson, amelyen valamennyi technikai igazgató leadhatta a voksát, és három csapat szavazott a szabályváltoztatás ellen. Emlékezzünk, összesen két olyan alakulat van, amely kevésbé előredöntött koncepciót használ, szóval még az egyik olyan istálló is a módosítás ellen volt, amelyik erősen előredöntött filozófiát követ. Szóval ez egyáltalán nem volt egyhangú döntés (a kései szabályváltoztatások bevezetéséhez szükség van az egyöntetű határozatra). Sőt, a szabályok által meghatározott 8/10 csapatos határt sem értük volna el, hiszen hárman szavaztak ellene" – mutatott rá Szafnauer.

Akkor mégis hogyan vezethették be a módosításokat?

A Racefans kiemeli, a válasz a Pirelli háza táján keresendő, s valamelyest a tavalyi Brit Nagydíjhoz kapcsolódik, amelyen Hamilton defektes gumival haladva át a célvonalon aratott győzelmet. Az említett versenyen ugyanis nemcsak a brit, hanem csapattársa, Valtteri Bottas és Carlos Sainz Jr. is defektet szenvedett, ami aggasztotta az olasz gumibeszállítót. A Pirelli ugyanis úgy érezte, elérte a határt az abroncsaival, amelyeket eredetileg a 2019-es idényre fejlesztett ki, s amelyeknek 2020-as megtartását a teamek 2019 júliusában szavazták meg.

Ezt a döntést követte 2020 májusában az a határozat, hogy 2022-re halasztják az eredetileg 2021-re tervezett nagy szabályváltoztatásokat annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesést valamelyest tompítani tudják. Ekkor tehát már adott volt, hogy a Pirelli további egy évig nem változtat a gumijain, és mivel a 18 colos gumik bevezetését is eltolták egy évvel, úgy tűnt, újabb esztendőben lesznek használtban a 2019-ben bevezetett keverékek.

Az FIA-t ezen határozatok összessége késztette arra, hogy olyan szabályokat léptessenek érvénybe, amelyek csökkentik a leszorítóerőt, s mivel a szabályzat kimondja, hogy a szövetség biztonsági okokra hivatkozva előzetes értesítés és késedelem nélkül bevezethet regulákat, a bizottság elfogadta a módosításokat. Azt, hogy mennyire volt komoly a helyzet, alátámasztja, hogy a Pirelli később úgy döntött, az előzetes tervekkel ellentétben új, ellenállóbb abroncsokat vet be az idén.

„Helyes döntés volt a bevezetése, hiszen hülyeség lett volna nem használni egy jobb terméket, amely a rendelkezésedre áll" – jelentette ki a Pirelli versenyigazgatója, Mario Isola.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik