F1: Úgy érzem, minden alkalommal egyre közelebb kerülök Maxhoz – Pérez

Vágólapra másolva!
2023.03.05. 20:12
null
Kettős győzelemmel kezdte a 2023-as idényt a Red Bull Bahreinben (Fotó: AFP)
Domináns győzelmet aratott Max Verstappen a Formula–1-es idénynyitó Bahreini Nagydíjon. A Red Bull ráadásul kettős sikerrel indította a 2023-as szezont, így beigazolódni látszik az, amitől a riválisok tartottak, hogy nehéz lesz idén bárkinek is harcba szállni Verstappenék ellen. A kétszeres világbajnok csapattársának, Sergio Péreznek a rajtnál szálltak el a győzelmi esélyei, ám a mexikói versenyző úgy érzi, ismét sikerült közelebb kerülnie Verstappenhez. Charles Leclerc kieséssel kezdte az új idényt, s egyelőre nem tudja, mi romlott el az autójában, míg Fernando Alonso úgy érzi, a Red Bull után az Aston Martin autója volt a leggyorsabb a bahreini nyitányon.

 

Senki sem volt különösebben veszélyes Max Verstappen bahreini győzelmére – a címvédő úgy kezdte az új idényt, ahogyan az előzőt befejezte. A riválisok máris tartanak attól, hogy a 2023-as szezon a Red Bull dominanciájáról szólhat, s azt maga Verstappen is elismerte, hogy jó eséllyel szállnak harcba a futamgyőzelmekért.

„Jól sikerült az első etapom, és igazából már ott sikerült kiautóznom a megfelelő előnyt – árulta el a holland. – Ezután már minden arról szólt, hogy óvjam a gumikat, hiszen nem tudhattuk, mi történik a futam későbbi szakaszában. Erős autónk van, és bár ez az aktuális futamokon is múlik, mindenképpen harcban lehetünk a győzelmekért.”

19. BAHREINI NAGYDÍJ
MÁRCIUS 3., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Pérez 1:32.758
2. szabadedzés: 1. Alonso 1:30.907
MÁRCIUS 4., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Alonso 1:32.340
Időmérő: 1. Verstappen 1:29.708
MÁRCIUS 5., VASÁRNAP
Verseny: 1. Verstappen, 2. Pérez, 3. Alonso
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Március 19., 18.00Szaúdi Nagydíj, Dzsidda
Április 2., 7.00Ausztrál Nagydíj, Melbourne
Április 30., 13.00Azeri Nagydíj, Baki

Dupla kieséssel kezdte a Red Bull a 2022-es idényt, alig egy évvel később azonban az első két helyen intette le a kockás zászló a címvédő istálló versenyzőit. Sergio Pérez számára közel sem sikerült tökéletesen a start, de így is elégedett a második helyezésével.

„A rajt miatt estem ki a győzelemért folytatott versenyből, ezután csak minimalizálni akartam a veszteséget – vélekedik a mexikói. – A második hely volt a legjobb, amit ma elérhettem, de hosszú szezon áll előttünk. Úgy érzem, hogy minden alkalommal egyre közelebb kerülök Maxhoz, jól érzem magam az autóban, ami elég erősre sikerült. Ha megnézzük, hogyan indult a tavalyi év, ez az eredmény igen jó. Nagyon gyors autóink vannak, és fontos volt, hogy mi mindkettővel célba érjünk.”

Legutóbb a 2021-es Katari Nagydíj végén ünnepelhetett Fernando Alonso a dobogón, ráadásul ha megnézzük a korábbi sikereit, a kétszeres világbajnok mindössze második dobogós helyezését szerezte az elmúlt 122 versenyhétvégén. A 41 éves pilótát 22 éve és egy nappal az F1-es debütálása után, első Aston Martin-os versenyén intette le a kockás zászló az első három helyezett között.

„Ez egyszerűen elképesztő és nagyszerű eredmény a csapat számára – mondta Alonso a futamot követően. – Rögtön az első versenyen dobogóra állhatunk, hihetetlen, amit az Aston Martin elért a télen, hiszen miénk volt a második legjobb autó ezen a futamon. A rajtunk nem sikerült tökéletesen, és szükségünk volt néhány előzésre a pályán, de ettől csak még izgalmasabb volt a verseny. Remélem, másoknak is tetszett, mert én nagyon élveztem.”

Ennél rosszabbul aligha kezdhette volna Charles Leclerc a szezont, hiszen a monacói versenyző technikai meghibásodás következtében nem tudott célba érni. Leclerc elárulta, hogy egyelőre nem tudják, mi okozta a kiesését, de annyi biztos, hogy hasonló problémát nem engedhetnek meg a jövőben.


„Semmi előjele sem volt, egyszer csak teljesen leállt a rendszer – emlékezett vissza a meghibásodásra a Ferrari versenyzője. – Mindenképp keményen kell dolgoznunk, mert az, hogy az első versenyen máris előjön az első megbízhatósági probléma, nem túl jó. Egyértelműen olyan volt az autónk, hogy harcba szállhattunk vele a dobogós helyezésekért, és ezt meg is tettük. Megfelelő előnyünk volt, irányítás alatt tartottam a tempót, és minden jónak tűnt, szóval kár, hogy ez történt. Remélem, hogy rájövünk, mi romlott el, és nem jön elő még egyszer ez a probléma.”

A tavalyihoz hasonlóan indult a szezon a Mercedes számára abból a szempontból, hogy ezúttal is előttük jár több riválisuk is. Sőt, idén úgy tűnik, hogy az Aston Martinnak is jobban sikerült a téli felkészülés, ám Lewis Hamilton szerint ebben a Mercedesnek is megvan az érdeme.

„A Ferrari is gyorsabb volt nálunk, az az igazság, hogy mi csak a negyedik leggyorsabb csapat voltunk a mai napon – mondta a hétszeres világbajnok az erősorrendről. – A délelőtti stratégiai megbeszélésen mondtam a srácoknak, hogy nem tudunk olyan sokat menni azokon a gumikon, mint azt ők gondolják, és végül így is lett. Rengeteg munka vár még ránk. Nagyobb leszorítóerőre van szükségünk, mert annak most hiányában vagyunk. Ha ezt sikerül megoldanunk, a tempónk is jobb lesz. Megemelem a kalapom az Aston Martin előtt a nagyszerű munkáért, de az autójuk fele olyan, mint a miénk. A mi szélcsatornánkban végezték el az aerodinamikai teszteket, szóval nekünk is van még hova fejlődnünk.”

A BAHREINI NAGYDÍJ VÉGEREDMÉNYE
1. Max Verstappen holland Red Bull-Honda RBPT 1:33:56.736
2. Sergio Pérez mexikói Red Bull-Honda RBPT 11.987 mp h.
3. Fernando Alonso spanyol Aston Martin-Mercedes 38.637 mp h.
4. Carlos Sainz Jr. spanyol Ferrari 48.052 mp h.
5. Lewis Hamilton brit Mercedes 50.977 mp h.
6. Lance Stroll kanadai Aston Martin-Mercedes 54.502 mp h.
7. George Russell brit Mercedes 55.873 mp h.
8. Valtteri Bottas finn Alfa Romeo-Ferrari 1:12.647 p h.
9. Pierre Gasly francia Alpine-Renault 1:13.753 p h.
10. Alexander Albon thaiföldi Williams-Mercedes 1:29.774 p h.
11. Cunoda Juki japán AlphaTauri-Honda RBPT 1:30.870 p h.
12. Logan Sargeant amerikai Williams-Mercedes 1 kör h.
13. Kevin Magnussen dán Haas-Ferrari 1 kör h.
14. Nyck de Vries holland AlphaTauri-Honda RBPT 1 kör h.
15. Nico Hülkenberg német Haas-Ferrari 1 kör h.
16. Csou Kuan-jü kínai Alfa Romeo-Ferrari 1 kör h.
17. Lando Norris brit McLaren-Mercedes 2 kör h.
KIESETT MEGTETT KÖR
Esteban Ocon francia Alpine-Renault 41
Charles Leclerc monacói Ferrari 39
Oscar Piastri ausztrál McLaren-Mercedes 13
A VILÁGBAJNOKSÁG ÁLLÁSA
PILÓTA GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS LGYK PONT
1. Max Verstappen 1 1 1 - 25
2. Sergio Pérez - 1 1 - 18
3. Fernando Alonso - 1 1 - 15
4. Carlos Sainz Jr. - - 1 - 12
5. Lewis Hamilton - - 1 - 10
6. Lance Stroll - - 1 - 8
7. George Russell - - 1 - 6
8. Valtteri Bottas - - 1 - 4
9. Pierre Gasly - - 1 - 2
10. Alexander Albon - - 1 - 1
11. Cunoda Juki
- - - - 0
12. Logan Sargeant - - - - 0
13. Kevin Magnussen - - - - 0
14. Nyck de Vries - - - - 0
15. Nico Hülkenberg - - - - 0
16. Csou Kuan-jü
- - - - 0
17. Lando Norris - - - - 0
18. Oscar Piastri - - - - 0
19. Charles Leclerc - - - - 0
20. Esteban Ocon - - - - 0
KONSTRUKTŐRÖK
1. Red Bull-Honda RBPT 43
2. Aston Martin-Mercedes 23
3. Mercedes 16
4. Ferrari 12
5. Alfa Romeo-Ferrari 4
6. Alpine-Renault 2
7. Williams-Mercedes 1
8. AlphaTauri-Honda RBPT 0
9. Haas-Ferrari 0
10. McLaren-Mercedes 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik