Pérez az élen, Alonso a top 3-ban, míg a Mercedes nagy hátrányban a nyitányon

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2023.03.03. 12:00
null
Pérez már az edzés korai szakaszában az élre állt (Fotó: AFP)
Sergio Pérez (Red Bull) zárt az élen a Formula–1-es idénynyitó Bahreini Nagydíj első szabadedzésén. A mexikói mögött Fernando Alonso (Aston Martin) és Max Verstappen (Red Bull) érkezett, míg az első ötös sorát Lando Norris (McLaren) és Charles Leclerc (Ferrari) egészítette ki.

 

 

Százhárom napnyi szünetet követően az első szabadedzéssel vette kezdetét a 2023-as rekordhosszú idény Bahreinben, ahol a múlt heti háromnapos teszt után újra teljessé vált a mezőny, hiszen a kerékpárbalesetet szenvedő Lance Stroll visszatérhetett az autóba.

19. BAHREINI NAGYDÍJ
MÁRCIUS 3., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Pérez 1:32.758
2. szabadedzés: 16.00–17.00
MÁRCIUS 4., SZOMBAT
3. szabadedzés: 12.30–13.30
Időmérő: 16.00–17.00
MÁRCIUS 5., VASÁRNAP
A verseny (57 kör, 308.238 km) rajtja: 16.00
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Március 19., 18.00Szaúdi Nagydíj, Dzsidda
Április 2., 7.00Ausztrál Nagydíj, Melbourne
Április 30., 13.00Azeri Nagydíj, Baki

Az első mért körök után a téli felkészülést legjobb idővel záró Sergio Pérez állt az élen, mögötte a „sötét lónak” tartott Aston Martinnal versenyző Fernando Alonso, illetve Lewis Hamilton érkezett az első hármasban, miközben az amerikai újonc, Logan Sargeant égett szagra panaszkodott már az első megtett méterek után.

Baj ugyanakkor nem a Williamsszel, hanem az Aston Martinnal adódott először, méghozzá a sérült Stroll oldalán, aki félidőben még rendelkezett még mért körrel. Mint utóbb kiderült a gyújtással volt gond, de szerencsére a silverstone-iak időben orvosolni tudták a bajt, hiszen bő húsz perccel a vége előtt a kanadai is visszatérhetett a pályára.

Negyed órával a vége előtt továbbra is Pérez vezette az eredménylistát, igaz, időközben felzárkózott mögé a csapattárs, Max Verstappen, így a favoritnak tartott Red Bull foglalta el az első két helyet. A „vörös bikákat” Lando Norris követte, míg az első ötös sorát Charles Leclerc és Kevin Magnussen tette teljessé.

Az élen az utolsó percekben sem történt változás: Pérez 1:32.758-as körrel zárta az első helyen az első szabadedzést. A mexikói mögé Alonso zárkózott fel és választotta szét a Red Bullokat, míg a negyedik helyen a felkészülésen küszködő McLarennel Norris foglalt helyet.

A top 5-öt Leclerc egészítette ki, mögötte Stroll érkezett, majd Magnussen, Csou Kuan-jü vezérletével az Alfa Romeo kettőse, illetve Hamilton tette teljessé az első tízes sorát.

A hétszeres világbajnok, valamint a 11. helyen záró csapattárs, George Russell hátránya is meghaladta a 2 másodpercet, igaz, az „ezüstnyilak” a közepes gumin érték el a legjobb idejüket.

Az újoncok közül Oscar Piastri a 12., Nyck de Vries a 16., míg Sargeant a 18. lett.

A téli teszten rossz formát mutató Alpine a 15. és a 17. pozícióban kezdett, míg az utolsóként Carlos Sainz Jr. végzett. A spanyol közel húsz perccel a gyakorlás vége előtt hibázott a 9-es kanyarban, megforgott a Ferrarival, és teljesen leradírozta a sárga jelzésű Pirelliket.

 

 

Folytatás 16 órakor a második szabadedzéssel.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik