Alonso maradt az élen; a Mercedes a Ferrari előtt Bahreinben

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2023.03.04. 12:02
null
Alonso a második edzés után a harmadikon is a leggyorsabbnak bizonyult (Fotó: AFP)
Fernando Alonso (Aston Martin) bizonyult a leggyorsabbnak a Formula–1-es idénynyitó Bahreini Nagydíj harmadik szabadedzésén. A spanyolt Max Verstappen vezérletével a Red Bull kettőse követte, míg az első ötös sorát Lewis Hamilton (Mercedes) és Charles Leclerc (Ferrari) tette teljessé.

 

 

Noha már a téli felkészülés után is lehetett arra számítani, hogy az Aston Martin akár borsot is törhet egy-egy élcsapat orra alá, az idénynyitón még tovább nőttek az elvárások, miután Fernando Alonso futotta a leggyorsabb kört a szahíri pénteken. A kétszeres világbajnok ugyanakkor igyekezett lehűteni a kedélyeket, és óvatossága érthető is volt, hiszen a riválisok szemlátomást problémákba ütköztek.

19. BAHREINI NAGYDÍJ
MÁRCIUS 3., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Pérez 1:32.758
2. szabadedzés: 1. Alonso 1:30.907
MÁRCIUS 4., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Alonso 1:32.340
Időmérő: 16.00–17.00
MÁRCIUS 5., VASÁRNAP
A verseny (57 kör, 308.238 km) rajtja: 16.00
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Március 19., 18.00Szaúdi Nagydíj, Dzsidda
Április 2., 7.00Ausztrál Nagydíj, Melbourne
Április 30., 13.00Azeri Nagydíj, Baki

A favoritnak tartott Max Verstappen a saját bevallása szerint nem kapta el még a ritmust Szahírban, ráadásul nem várt gondok is hátráltatták, míg Charles Leclerc hiába mondott le korán a pole pozícióról, úgy érezte, az Aston Martin szombaton már nem lesz olyan gyors, mint a nyitó napon.

A harmadik és egyben utolsó szabadedzés legnagyobb kérdése így az volt, Alonsóék ott tudnak-e maradni az élen, vagy a „vörös bikák” veszik át a vezetést a bahreini időmérő előtt.

Az első gyors köröket követően Alonso 1:33.121-es körrel foglalta el az első helyet, előnye 374 ezred volt a pénteken lemondóan nyilatkozó Lewis Hamilton előtt, míg a harmadik Carlos Sainz Jr. hátránya négy tized volt. Negyedikként Leclerc érkezett, míg Verstappen az ötödik pozícióban állt.

A kép ugyanakkor némileg csalóka volt, hiszen a címvédő a többiekkel ellentétben a kemény keveréken futotta a leggyorsabb körét, aminek fényében a kicsit több mint fél másodperces hátránya teljesen eltörpült.

Az utolsó negyedórához kanyarodva újabb időmérős próbálkozások következtek, ráadásul több versenyző egy időben érte el a legjobbját, ami némileg pontosabb képet mutatott az aktuális sorrendről. Alonso szinte Verstappennel egyszerre fejezte be a lágy gumis körét, és 5 ezreddel gyorsabbnak bizonyult a címvédőnél, míg a harmadik Pérez lemaradása egy tized volt a jobbik Aston Martin mögött.

 

Negyedikként Hamilton érkezett 215 ezredes hátránnyal, míg az első ötös sorát Leclerc tette teljessé. A hatodik George Russell lett, majd a sérült Lance Stroll, Sainz, a McLaren újonca, Oscar Piastri, valamint Pierre Gasly zárta az első tízest.

Az erős pénteket futó Haas a 14. és a 15. pozíciót foglalta el, míg a továbbra is halvány teljesítményt mutató Alpine a 11. és a 20. helyen fejezte be az edzést.

Folytatás 16 órakor az időmérővel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik