F1: Nincs mentség a gyenge teljesítményemre – Alonso

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2021.04.20. 11:48
null
Alonso nagyjából ott van, ahol gondolta, de ennél többet akar (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Alpine spanyol versenyzője, Fernando Alonso úgy érzi, még mindig gyenge a teljesítménye, amire nem lehet mentség az, hogy kevés ideje volt felkészülni. A kétszeres világbajnok bízik benne, hogy a soron következő Portugál Nagydíjon már jobban szerepel.

 

Fernando Alonso az időmérőn már a második szakaszban búcsúzni kényszerült a tizenötödik helyen, és 476 ezredet kapott a Q3-ba jutó, majd a kilencedik rajtkockát megszerző csapattársától, Esteban Ocontól. A kétszeres világbajnok aztán másnap egy pozícióval a francia mögött szelte át a célvonalat a 11. helyen, vagyis úgy tűnt, Bahrein után Imolából is pont nélkül kénytelen távozni. A leintést követően azonban több versenyző, köztük Kimi Räikkönen is büntetést kapott, aminek révén a spanyol előrelépett a pontot érő 10. pozícióba.

1. EMILIA-ROMAGNAI NAGYDÍJ
ÁPRILIS 16., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Bottas 1:16.564
2. szabadedzés: 1. Bottas 1:15.551
ÁPRILIS 17., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Verstappen 1:14.958
Időmérő: 1. Hamilton 1:14.411
ÁPRILIS 18., VASÁRNAP
A verseny: 1. Verstappen, 2. Hamilton, 3. Norris
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Május 2., 16.00Portugál Nagydíj, Portimao
Május 9., 15.00Spanyol Nagydíj, Barcelona
Május 23., 15.00 Monacói Nagydíj, Monte-Carlo

A pilóta azonban korántsem volt elégedett az elért eredménnyel, szombaton arról beszélt, hogy egyelőre nem érzi túl magabiztosan magát az Alpine-ban, vasárnap pedig tőle szokatlan hibát vétett, s a rajtrácsra vezető körén a falat is eltalálta a csúszós aszfalton, aminek következményeként sérült az első vezetőszárnya, amit cserélni kellett még az indulás előtt.

Mondhatni. háromszor annyi tapasztalatot gyűjtöttem úgy, hogy folyamatosan változtak a körülmények és a tapadási viszonyok. Volt piros zászlós szakaszunk, álló és gördülő rajtunk, szóval sok dolgot gyakorolhattam, amihez normális esetben négy-öt futam kellett volna. Ezúttal mindezt belesűrítettük egyetlen versenybe. Örülök a megszerzett tapasztalatnak. A mostani volt az első alkalom, hogy vizes, köztes esőgumis, majd felszáradó pályán mehettem" – idézte Alonsót a the-race.com.

„Nagyon sok tanulságot kell még levonnom, sok dolgot elemezni. Elég egyértelmű, hogy minden egyes megtett körrel jobbá válik valaki. Ha összehasonlítom az 1. és a 63. kört, a végére 300 százalékkal jobban éreztem magamat a kocsiban. Azonban ez nem lehet mentség arra, miért teljesítek gyengén. Nem számít, hogy mennyi időt tölthetsz el az autóban. Nem lepődtem meg, pontosan az van, mint amire számítottam. Most közvetlenül Esteban mögött voltam, míg Bahreinben előtte haladtam, amikor fel kellett adnom a versenyt. Ő elég jól teljesít, és már két éve versenyez a csapatnál, míg én még csak most tudtam le a második kvalifikációmat, illetve az első teljes futamomat, hiszen Bahreinben csak harminc körig jutottam" – magyarázta, majd kiemelte, ennél többet akar.

Nagyjából ott vagyok, ahol vártam, de mindig próbálsz előrelépni, többet kihozni az autóból, és egy kicsit magabiztosabb lenni. Én valószínűleg nem voltam elég magabiztos Bahreinben, illetve Imolában sem, és szerintem ugyanez lesz a helyzet Portimaóban is. Ez az érzés nem változik meg egyik napról a másikra, időbe fog telni. De azért vagyok itt, hogy keményen dolgozzak, még jobb legyek, és az olyan versenyek, mint a mostani volt, sokat segítenek, hiszen változó körülmények között sokkal többet tanulhatsz, mint egy normális futamon."

„Sokszor váltottam már csapatot, sőt, különböző kategóriákat is kipróbáltam, és mindig szükséged van bizonyos időre ahhoz, hogy alkalmazkodj. Ugyanakkor ez sosem volt mentség, és most sem az. Jobbnak kell lennem. Nem voltam a megfelelő szinten ezen a hétvégén, de Portimaóban már ott leszek" jelentette ki.

Alonso ugyanakkor nem lesz könnyű helyzetben jövő héten, hiszen először vehet részt versenyen a versenynaptárba tavaly visszatérő Portimaóban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik