F1: „Jó látni, hogy a régi autónk is ilyen jól teljesít” – Horner az Aston Martinról

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2023.03.07. 14:22
null
A Red Bull (balra) és az Aston Martin (jobbra) több elemében is hasonlít egymásra (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Aston Martin jelentős mértékben előrelépett a tél folyamán, és már az idénynyitó Bahreini Nagydíjon megszerezte az első dobogós helyezését. A nagy teljesítményugrás a riválisok figyelmét is felkeltette, és a kettős győzelmet ünneplő Red Bull nem is volt rest kiemelni, mennyire hasonlít a silverstone-iak autója az övére. 

 

 

 

19. BAHREINI NAGYDÍJ
MÁRCIUS 3., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Pérez 1:32.758
2. szabadedzés: 1. Alonso 1:30.907
MÁRCIUS 4., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Alonso 1:32.340
Időmérő: 1. Verstappen 1:29.708
MÁRCIUS 5., VASÁRNAP
Verseny: 1. Verstappen, 2. Pérez, 3. Alonso
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Március 19., 18.00Szaúdi Nagydíj, Dzsidda
Április 2., 7.00Ausztrál Nagydíj, Melbourne
Április 30., 13.00Azeri Nagydíj, Baki

Az Aston Martinra az elmúlt években nemegyszer gyanú árnyéka vetült, és a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) is vizsgálódott másolás ügyében.

A 2020-as idényben a csapat jogelődjének számító Racing Point 15 konstruktőri pontot veszített a Mercedes hátsó fékhűtőjének másolása okán, míg tavaly a Spanyolországban bevetett B-autójával került a figyelem középpontjába, hiszen a jócskán átalakított versenygép több elemében is nagy hasonlóságot mutatott a Red Bulléval azután, hogy a „vörös bikák" több meghatározó embere, köztük az aerodinamikai részleg vezetője, Dan Fallows is átszerződött a silverstone-iakhoz.

Noha az egy évvel ezelőtti ügy viszonylag hamar elcsendesedett, az osztrákok a rivális csapat múlt hétvégi Bahreini Nagydíjon elért dobogós helyezése után újra vádaskodni kezdtek, igaz, egyelőre csak néhány humoros megjegyzést ejtettek el a Red Bullra több elemében hasonlító AMR23-assal kapcsolatban.

Úgy gondolom, ez bizonyítja minden csapat számára, hogy lehetséges. Nyilvánvalóan jó munkát végeztek a tél folyamán. Azt mondják, az utánzás a legnagyobb bók. Jó látni, hogy a régi autónk is ilyen jól teljesít" – szúrt oda burkoltan az ellenfélnek az osztrákok csapatfőnöke, Christian Horner, a tanácsadó, Helmut Marko ugyanakkor ennél konkrétabban fogalmazott.

IDŐNYERESÉG A 2022-ES BAHREINI IDŐMÉRŐHÖZ KÉPEST
Aston Martin
-2.441 másodperc
Williams-1.203 másodperc
Red Bull
-0.973 másodperc
Mercedes
-0.708 másodperc
Haas
-0.652 másodperc
Alpine
-0.637 másodperc
McLaren
-0.627 másodperc
Ferrari
-0.558 másodperc
AlphaTauri-0.235 másodperc
Alfa Romeo
-0.117 másodperc

Ha összevetjük az autókat, akkor egyértelmű, hogy az Aston Martin hasonlít a legjobban a Red Bullra. Ennek oka van. Nemcsak Fallows váltott csapatot, hanem több alkalmazottunk is. Elég nyilvánvaló, hogy jó a memóriájuk. A fő irányvonal lemásolása nem tilos de vajon lehetséges ilyen részletesen másolni dokumentumok nélkül? Három Red Bull végzett a pódiumon, csak az utolsó egy másik erőforrást használ."

A csapatfőnök és a tanácsadó mellett a második helyen befutó Sergio Pérez is tett utalásokat a két versenygép hasonlóságát illetően.

„Klassz három Red Bull-autót látni a dobogón – mondta mosolyogva a mexikói a versenyt követő sajtótájékoztatón, amelyen a későbbiekben a Marca újságíróját is félbeszakította, aki Fernando Alonsónak és a két Red Bull-pilótának készült feltenni egy kérdést. – Mindhárman Red Bull-versenyzők vagyunk" – korrigálta a mexikói.

Pérez megjegyzései az Aston Martin csapatfőnöke, Mike Krack fülébe is eljutottak, a szakember ugyanakkor nem kívánt reagálni az elhangzottakra. „Sosem megyünk bele szócsatákba, szóval ezt is ennyiben hagyjuk."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik