Fernando Alonso olyan motivált, mint újoncként

ZSOLDOS BARNAZSOLDOS BARNA
Vágólapra másolva!
2024.02.01. 08:49
Alonso folyamatosan azon gondolkodik, hogy válhatna jobb versenyzővé (Fotó: AFP)
A 42 éves Fernando Alonso a héten olyan izgatottan kezdte el az idei munkát az Aston Martin gyárában, mintha az első idényére készülne. A veterán zseni szerint mindig lehet tanulni.

Vajon több mint két évtized F1-es versenyzés után miből meríti hihetetlen motivációját Fernando Alonso? A spanyol klasszis idén betölti 43. életévét, és elérheti 400. nagydíjindulását, mégis olyan lelkesen várja a 2024-es kalandot, mintha nem a 21., hanem az első idényére készülne.

Az Aston Martin által közzétett videón szemmel látható a kétszeres világbajnok izgatottsága, pedig a téli szimulátoros munka és a hozzá kapcsolódó értekezletek általában nem villanyozzák fel a pilótákat. Alonso azonban tudja, csak akkor lehet sikeres, ha minden apró területen megpróbálja a maximumot nyújtani:

„Fernando személyében már tavaly is olyan versenyzőnk volt, akiről azt hihettük, az első idényét futja. Tele volt energiával, és tényleg példát mutatott azzal is, hogy elsőként érkezett meg a gyárba. Ez a jó minta átragadt a csapatra, ami előrelendített minket. Sokkal jobb csapat vagyunk, mint 12 hónappal ezelőtt. Nyilván ez mások érdeme is, de Fernando hozzáállásának köszönhetően sokkal többet fejlődtünk, mint ha nem lett volna itt” – fogalmazott az Aston Martin csapatfőnöke.
MIKE KRACK

„Folyamatosan azon járatom az agyam, miként lehetnék gyorsabb a volán mögött és hogyan tudnék jobb versenyző lenni. Ennek érdekében például újra szoktam nézni néhány tavalyi versenyt is, mert lehet, hogy új ívekre figyelek fel, és a többi csapat, valamint pilóta stratégiáját is átláthatom. Ez a kíváncsiság és vágy, hogy jobb legyek, mindig megvan. Az ember sosem hagyja abba a tanulást, és sosem áll meg a fejlődésben, szóval motiváltnak kell lennie, hogy hasznosítsa ezeket a leckéket.”

Bár Alonso már viszonylag fiatalon mindent elért az F1-ben, a két vb-cím és a 32 futamgyőzelem messze nem tükrözi lenyűgöző tehetségét. A peches bajnoki finálék, aztán a még szerencsétlenebb csapatváltások játszottak közre abban, hogy statisztikái nem kiemelkedőbbek, de talán épp az ebből fakadó hiányérzet miatt hajt manapság is úgy, mint húsz éve. Elárulta, ebben a közegben kizárólag százszázalékos erőbedobással érhet el sikereket az ember:

„Ahhoz, hogy az F1-ben nyerj, végtelenül koncentráltnak kell lenned, sőt, hiperkoncentráltnak. Plusz eltökéltség és motiváció kell ahhoz, hogy különbséget tudj teremteni. Teljes odaadásra van szükség és arra, hogy egységesek legyünk. Ezzel mindenkinek azt az üzenetet küldöd a csapatban, hogy azért vagyunk itt, hogy a hét minden napján, 24 órában dolgozzunk, és készen álljunk az idényre. A 2023-as évad káprázatos volt, de a 2024-es még jobb lesz.”

Alonso tavaly nyolcszor zárt a dobogón, győznie azonban nem sikerült, de rendíthetetlen motivációját látva nagyon is elképzelhető, hogy idén – 2013 májusa után – ismét a pódium tetején pezsgőzik majd. És ezt valószínűleg azok sem bánnák, akik nem neki szurkolnak.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik