Hatalmas küzdelem és iksz a Leipzig–Atalanta negyeddöntőn

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.04.07. 18:40
null
Orbán a főszereplő (Fotó: AFP)
A labdarúgó Európa-liga negyeddöntőjének első mérkőzésén az RB Leipzig egy cseppet sem unalmas 1–1-et játszott az Atalantával.

EURÓPA-LIGA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
RB Leipzig (német)–Atalanta (olasz) 1–1 (0–1)

Lipcse, RB Aréna, 36 029 néző. V: Oliver (angol)
LEIPZIG: Gulácsi – Klostermann, Orbán, Gvardiol (Halstenberg, 73.) – Henrichs (Mukiele, 87.), Laimer, Kampl, Angelino, Dani Olmo (Szoboszlai, 73.) – André Silva (Forsberg, 61.), Nkunku (Novoa, 87.). Vezetőedző: Domenico Tedesco
ATALANTA: Musso – De Roon, Demiral, Palomino – Hateboer, T. Koopmeiners, Freuler (Al. Mirancsuk, 67.), Zappacosta (Pezzella, 89.) – Pessina (Scalvini, 61.), Pasalic (Boga, 62.), Muriel (D. Zapata, 62.). Vezetőedző: Gian Piero Gasperini
Gólszerző: Zappacosta (58. – öngól), ill. Muriel (17.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Jó formában várta a Lipcse az Atalanta elleni mérkőzést, Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal a kezdőben, Szoboszlai Dominikkal ismét a kispadon, de az olaszok meglepték a németeket a letámadásra épülő, agresszív játékukkal. Miközben a hazaiak nem tudtak jó támadásokat felépíteni, Christopher Nkunkut pedig nagyon keményen fogták, Luis Muriel remek megmozdulása után megszerezte a vezetést a bergamói csapat.

Muriel nem sokra rá kihagyott egy helyzetet, a másik oldalon André Silva kapufát lőtt, de megtette ezt a félidő legvégén Matteo Pessina is.

Sokkal jobban ment a Lipcsének a szünet után, még akkor is, ha az Nkunku által kiharcolt büntetőt kihagyta André Silva, és Orbán közeli fejesét fogta Juan Musso kapus – aki nem sokra rá csak beleérni tudott Davide Zappacosta közeli lövésébe, az olasz védő a gólra éhes Orbán elől mentett a lehető legrosszabb helyre.

Nem láthattunk így magyar gólt, a csereként beálló Szoboszlai Dominik pedig igen közel járt ehhez, ám előbb közelről a lécre fejelt, majd az utolsó percekben 16 méteres lövését elérte a jobb alsó előtt a vetődő Musso.

Teun Koopmeiners lövésénél Gulácsi volt tehetetlen, ám a kapufa kisegítette, majd a kipattanó labda a fejéről a bal alsó mellé pattant. A ráadásban Szoboszlai szöglete után két másodperc alatt háromszor sem tudtak közelről betalálni a lipcseiek, majd Orbánnak volt egy fontos mentése még: fordulatos, izgalmas mérkőzésen született döntetlen. 1–1

Semmi sem dőlt még el ebben a párharcban.

PERCRŐL PERCRE

El, Ekl: – élő eredménykövető ITT!

A visszavágóra a jövő héten kerül sor Bergamóban. A párharc győztese a Braga–Rangers csata továbbjutójával találkozik majd az elődöntőben.



90+4. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!


90+3. perc Zappacosta kihagy egy helyzetet még a végére egy jobb oldali Mirancsuk-beadást követően, a közeli lövést Orbán blokkolta! A Koopmeiners-szögletet Zapata melléfejeli az ötös előteréből...

90. perc Szoboszlai kornere után az ötös előtt egy védőbe lő hat méterről Klostermann és Mukiele is! Orbán fejelte le a labdát a beadás után, Klosterman lövésébe belekapott Forsberg is, mint a lassításból kiderült, de kivetődött szépen Musso, így lett a labda Mukieléé, akinek a próbálkozását a gólvonalon, estében hárította Demiral!

90. perc Szoboszlai előtt elesik De Roon, a középpályás jobbal a jobb alsóba lőne, 16-ról, kissé balról, de gyengén, odaér vetődve Musso!

88. perc Szoboszlai indítja Laimert, a beadást elhalássza az ötösön Angelino elől Palomino.

87. perc Hugo Novoa és Nordi Mukiele be, Nkunku és Henrichs le.

85. perc Marcel Halstenberg ellöki a jobb szélen Mirancsukot, sárga lap.

82. perc LÉC, SZOBOSZLAITÓL! Angelino balról jövő, ballábas beadását kissé jobbról, négy méterről a lécre fejeli Szoboszlai! Musso már verve volt...

76. perc Zapata megindul a jobb szélen, ám les. Gasperini dühöng, de tényleg les.

A Lipcse előző hat európai kupameccsén mindig legalább két gólt lőtt, ez a rekordja. De az átlag nem éri el a három találatot!

Christopher Nkunku 9 kanadai pontot szerzett 8 európai kupamérkőzésein ebben az idényben. Meg most egy 11-es kiharcolása.


73. perc Szoboszlai Dominik be, Olmo le, Gvardiolnak sem ment, őt Marcel Halstenberg váltja.

72. perc Heinrichs mellől nem sokkal fejel egy jobb oldali Mirancsuk-beadást Demiral a jobb sarok mellé, kissé balról, hat méterről. Félmagasan.

68. perc Zapata négy ember között is megtartja a labdát, majd jobbal 17-ről, középről a kapus ölébe küldi azt.

67. perc Alekszej Mirancsuk váltja a lesérült Freulert.

65. perc Gvardiolt kicselezi Koopmeiners, és jobbal a bal oldali kapufa tövére lő! A labda Gulácsi fejéről pattan aztán szögletre. Ami nem jó, a kontra végén Laimer bal oldali beadását nem tudja lekezelni az ötösön Olmo!

64. perc Boga passzát Koopmeiners jobbal 15-ről Kamplba rúgja, Zapata és Boga hoz össze egy ziccert Scalvininek, aki jobbal a bal felső fölé emel 11-ről, középről.

62. perc Jérémie Boga Pasalicot, Duván Zapata Murielt váltja. Giorgio Scalvini meg Pessinát.

61. perc Emil Forsberg be, André Silva le.

Az UEFA szerint gól, a Kicker szerint öngól. Szerintünk is az. Már az UEFA szerint is öngól.

58. PERC ITT A GÓL, Angelino ad be balról ballal, Orbán ballal a kapuba lőne öt méterről, középről, DAVIDE ZAPPACOSTA megelőzi a magyar védőt, de jobbal a kapu közepébe lő. Musso vetődött, ám csak beleérni tud: 1–1! Vagy WILLI ORBÁN LŐTTE MÉGIS, ballal?

58. PERC KIMARAD, ANDRÉ SILVA jobbal a bal sarokba lőne, de véd nagyot vetődve Musso, a kipattanó Orbáné, aki a jobb sarokba fejelne kissé jobbról, hat méterről, de Musso ezt is eléri!

56. perc BÜNTETŐ! Nkunku lábát elhúzza az általa kicselezett Demiral a 16-oson belül.

55. perc Olmo középről, 17 méterről kapura lő, a labda Demiral hátán csattan.

53. perc Demiral szereli Kamplt becsúszva, nem sokra rá Gulácsinak kell nagyot vetődve kikapnia a bal alsó sarok elől Muriel jobblábas, a 16-os közepéről érkező próbálkozását. Előtte Orbán mentette Koopmeiners lövését.

50. perc Josko Gvardiol kap sárga lapot Muriel fejen rúgásáért. Légi párharcnak indult pedig...

49. perc Kissé balról, 18 méterről ballal ölön találja a kapust Zappacosta.

46. PERC FOLYTATJUK!

Két iksz, két vereség, egy siker, ez volt a Lipcse előző hat európai hazai kupameccse.

Az Atalanta hatszor találkozott német csapattal, soha nem csoportkörben. Kiütötték az olaszok 1990-ben az 1. FC Kölnt az UEFA-kupában, a legjobb 16 között, a jogutód sorozatban kikaptak a Dortmundtól 2018 tavaszán, a legjobb 32 között, és kiütötték az előző körben a Leverkusent.

A Lipcse csak egyszer játszott olasz csapttal, az El-ből 2018 tavaszán kiütötte a Nápolyt a legjobb 32 között.


Mbappé árnyékában cseperedő ígéretből lipcsei aduász: Christopher Nkunku. PORTRÉ!

45+1. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!


45. perc KAPUFA, Freuler passzával Pasalic lefutja a balon Orbánt, ballal három méterről, kisodródva a rövid oldali kapufa tövére lő! Megúszta a Lipcse...

43. perc Muriel beadása után Koopmeiners lő ballal 18-ról az előtte álló Palominóba.

42. perc Muriel megindul, de nem lő a 16-os elől, Pessina elé gurít, aki az ötös jobb sarka elől jobbal Gvardiolba lő.

38. perc Koopmeiners jobbal a bal alsó mellé lő 15-ről, Muriel kornerét kifejeli a kapu elől Orbán. Pessina megszerzi a labdát, sarokkal indítja Murielt, a beadásba belecsúszik Gvardiolt. Kontra... indulhatna, ha Olmóval tartana legalább egy lipcsei a másik térfélre...

32. perc Orbán odarúg Murielnek, pici ápolás.

30. perc Laimer fut el a jobb szélen, de blokkolja a beadását Muriel. Angelino szöglete nem az igazi.

26. perc Silva 17 méteres lövését blokkolja De Roon.


24. perc KAPUFA! Pessina labdát veszít a saját térfelén, a Kampl indította Silva passzát eléri egy védő, Hateboer az ötös és Nkunku előtt, de visszakerül a labda a portugálhoz, aki jobbal nyolcról a jobb oldali kapufa tövére lő. Olmo beadása aztán a kapusé.

20. perc És ismét helyzetben, Orbán mellől az ötös bal sarkáról ballal a kapu túlsó alsó sarka mellé lő. Gulácsi vetődve biztosított.

Muriel: 31 meccs az idényben, 9 góllal és 6 gólpasszal.

És ismét esik az eső.


17. PERC VEZET AZ ATALANTA, LUIS MURIEL megvillan, három remek csel után jobbal a bal felső sarokba lő picit balról, 14 méterről. Védhetetlen: 0–1! Zappacostáé a gólpassz.

13. perc Rossz Koopmeiners-szöglet után jobbal a jobb alsó mellé lő középről, 22 méterről Zappacosta.

10. perc Újabb labdaszerzés és kontra, de Nkunku nem tudja lefutni a frissiben felépült Demiralt. Kampl jobb oldali beadását kifejeli Palomino, de Henrichs elé, aki a 16-os jobb sarka elől a kapu túlsó sarka mellé lő, ugyanakkor Nkunku éppen csak lemarad a labdáról az ötösön!

Majdnem meglett a második sárga lap...


7. perc Nkunku lő ballal a bal alsó felé 23-ról, középről, de Russo legördülve fogja a labdát.

6. perc Látványosan nem tud mit kezdeni a letámadással a Lipcse.

3. perc José Luis Palomino kap sárga lapot Nkunku lerántásáért. A szabadrúgás után másodpercek alatt hátrakerül a labda Gulácsihoz a másik térfélről.

2. perc Olasz letámadással.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak piros-fehér mezben és piros nadrágban, a vendégek kék-fekete mezben és fekete nadrágban.


Egy kis örökmérleg! A két csapat még nem találkozott egymással.

JÖTTEK-MENTEK! Nincsenek ilyenek.

Eltiltott nincs.

A hazaiaktól Yussuf Poulsen, Tyler Adams és Amadou Haidara sérült, a vendégektől Djimsiti, Josip Ilicic, Bryan Cabezas és Rafael Tolói maródi.

(Fotó: AFP)
(Fotó: AFP)

„Nincs értelme a múlton rágódni. Ami fontos, hogy jelenleg bármely más csapatnál jobban teljesítünk az idény második felében” – nyilatkozta Gulácsi.

A Leipzig a balul sikerült őszi szezonjának következtében a bajnoki címért nincs versenyben a Bundesligában, az utóbbi időben mutatott jó formája miatt azonban esélyesként várhatja az Atalanta elleni párharcot az El-ben.


„Ki tudja, talán váltunk egy-két sms-t Diegóval… – mondta egy mosoly kíséretében Gulácsi, aki 2015 és 2020 között futballozott együtt Demmével a „vörös bikáknál”. – Ettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy az edzői stáb tökéletesen felkészít minket az ellenfélből, egy-két értékes tudnivalót már át is adtak nekünk.”

A Borussia Dortmundot 4–1-re kiütő Leipziggel ellentétben a bergamói gárda főpróbája nem volt sikeres a csütörtöki mérkőzésre, hiszen a hétvégén 3–1-re kikapott otthon a Napolitól. A vendégeknél Diego Demme, a lipcsei klub korábbi játékosa nem lépett pályára, de a kispadon ülve is fontos információkat szerezhetett az Atalantáról.

A mérkőzést felvezető szerdai sajtótájékoztatón Domenico Tedesco vezetőedző mellett lipcsei részről Gulácsi Péter volt jelen. „Az Atalanta fizikailag erős, robusztus csapat, és minden tekintetben a legmagasabb szintet képviseli. Nem lesz könnyű dolgunk” – idézte a magyar válogatott kapust a Bild.



Egymás elleni első tétmérkőzésük következik. A Leipzig játék nélkül jutott a legjobb nyolc közé, mert a Szpartak Moszkvát az európai szövetség kizárta a küzdelmekből. Kiváló formában van, február eleje óta nem kapott ki, akkor Münchenben veszített 3–2-re. Azóta tíz tétmérkőzésen lépett pályára, s hét győzelem mellett háromszor ikszelt, szombaton Dortmundban nyert rangadót. Az Atalanta az Ekl nyolcaddöntőjéből a Leverkusent ejtette ki kettős győzelemmel (3–2, 1–0). A visszavágó óta két Serie A-meccset játszott, Bolognában egy góllal nyert, vasárnap a Napoli elvitte tőle a pontokat (1–3).

A legtöbbet talán Christopher Nkunku teheti a győzelemért. A 24 éves, kétszeres francia válogatott csatár pazar formában van, ebben az idényben minden sorozatot figyelembe véve 44 gólban játszott szerepet, 27 gólt és 17 gólpasszt jegyez, amivel a negyedik legjobb Európában. Csak Karim Benzema, Kylian Mbappé és Robert Lewandowski áll előtte. Az RB Leipzig klubrekordját Timo Werner tartja, aki a 2019-2020-as idényben 47 gólban volt benne (34 gól, 13 gólpassz), de ha Christopher Nkunku így folytatja, talán kijelenthetjük, hamarosan ő lesz a klubrekorder.

„Jelentős kihívás előtt állunk – mondta Domenico Tedesco, az RB Leipzig vezetőedzője a Gazzetta dello Sportnak. – A közelmúltban kétszer is élőben láttam az Atalantát, előbb a Sampdoria, majd a Genoa ellen, kijelenthetem, erős csapat. Gian Piero Gasperini az egyik legszervezettebb olasz együttest építette fel, remek összhang van a játékosok között. Óvatosnak kell lennünk, de győzni akarunk.”

FOLYTATJA KEMÉNY ÁPRILISI MENETELÉSÉT a Leipzig. A Gulácsi Pétert, Willi Orbánt és Szoboszlai Dominikot is alkalmazó német együttesre nehéz kihívások várnak a hónapban, és a hétvégi, Dortmund elleni sikerrel (4–1) kitűnő rajtot vett. A következő ellenfél az Atalanta az Európa-liga negyeddöntőjében csütörtök este, a két csapat még nem találkozott egymással. A lipcseiek a Szpartak Moszkva kizárása nyomán automatikusan bejutottak a nyolc közé, míg az Atalanta a Leverkusent búcsúztatta a nyolcaddöntőben 4–2-es összesítéssel.

Először találkozik egymással a Leipzig és az Atalanta, Christopher Nkunku vezetésével győzelemre készülnek a németek.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A LEIPZIG–ATALANTA MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik