Vívás: bemutatták a négyszeres olimpiai bajnokról szóló filmet

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2019.10.30. 10:23
null
Olimpiai érmesek sorát hívták meg a premierre
Ötvenperces dokumentumfilm készült a kétszeres egyéni olimpiai bajnok kardvívó, Fuchs Jenő kalandos életéről – kedden a vívótársadalom legnagyobbjai is ott voltak a díszvetítésen.

Jogászként végzett, s csak egy, a jogászbajnokságon szerzett aranyérmének köszönhetően jutott ki egyáltalán az 1908-as ötkarikás játékokra, Londonba, ahol a magyar vívósport első olimpiai aranyérmét nyerte kard egyéniben, majd tagja volt a szintén győztes kardcsapatnak is.

Ezt az aranyos duplát aztán négy évvel később, 1912-ben Stockholmban megismételte – Fuchs Jenő páratlan tettét, hogy megvédte egyéni olimpiai bajnoki címét, idehaza eddig csak Kárpáti Rudolf és Szilágyi Áron tudta megismételni ebben a fegyvernemben. Fordulatokban gazdag pályafutását, életét a „Fuchs Jenő: az első ember” című dokumentumfilmben örökítették meg, amelyet kedden mutattak be az Alleéban, az ősszel pedig rövidített változatban műsorára tűzi a Duna Tv.

Az alkotói csapatban Czinke Gyula és Fischer Gábor mellett szerepel Kiss Gergely is, aki Fuchshoz hasonlóan többszörös (éppenséggel háromszoros) olimpiai bajnok, csak éppen vízilabdában.

A film készítőinek amellett, hogy méltó emléket állítsanak a kardvívás négyszeres olimpiai bajnokának, nem titkolt céljuk volt, hogy a fiatalabbakat a minél jobb eredmények elérésére és a hagyományok tiszteletére ösztönözzék.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik