Új-Zéland rophatja a rettegett táncot, a törzs engedélyezte

Vágólapra másolva!
2011.03.18. 18:50
null
Az All Blacks így adja meg az alaphangot a mérkőzéseihez (Fotó: Action Images)
A hónapokig tartó titkos tárgyalások eredményre vezettek, az őszi világbajnokság házigazdája, az új-zélandi rögbiszövetség ünnepélyes egyezséget kötött a Ngati Toa törzzsel: ennek értelmében a válogatott (uniós rögbi) továbbra is előadhatja a hagyományos maori törzsi táncot, a Ka Mate hakát a mérkőzései előtt.

Az új-zélandi rögbiválogatott először 1905-ben mutatta be a hakát, amely a nyolcvanas évektől elmaradhatatlan eleme a mérkőzések felvezetésének. Az ellenfelek többsége – bár megfélemlítő jellege nehezen vitatható – elfogadja a rituálét, a közelmúltban mégis veszélybe került az előadása: a Ngati Toa törzs – a Ka Mate haka „szerzője" – szerette volna levédetni a tánc jogait.

A törzs kezdetben a táncot teljes egészében szerette volna jogi oltalom alá helyezni, és amikor ez nem sikerült, négy szakaszára nyújtott be hasonló igényt. Az új-zélandi szövetség (New Zealand Rugby Union, NZRU) ellenkeresetet nyújtott be, és amíg annak elbírálása zajlott, az érdekelt felek egyezségre jutottak – ennek eredményeként az All Blacks becenévre hallgató rögbiválogatott továbbra is járhatja a törzsi táncot.

„Mindig is tiszteletben tartottuk az All Blacks Ka Mate-előadását, most csupán ennek formális megerősítéséről van szó – kommentálta az egyezséget Taku Parai törzsi szóvivő. – Egyvalamit szerettünk volna: hogy a haka élvezzen bizonyos védettséget, ne lehessen félreértelmezni, méltatlan célokra használni. Az All Blacks kellő tisztelettel, autentikusan adja elő."

A törzs azt követően terelte jogi útra a haka ügyét, hogy azt egy üdítőital-gyártó óriáscég reklámban használta, illetve a Spice Girls is beépítette egy slágerébe. Az NZRU tájékoztatása szerint pénz most nem cserélt gazdát, arról azonban a későbbiekben tárgyalnak majd, hogy a Ka Mate hirdetésekben való felhasználása esetén a törzs is részesedjék a bevételből. A Ngati Toa törzs felajánlotta: szükség esetén tanfolyamot is tart a rögbiseknek, hogy táncuk tökéletesen megfeleljen a tradícióknak.

2009 óta hivatalosan is a 18-19. század fordulóján élt Te Rauparaha számít a törzsi tánc szerzőjének, ez teremtett alapot az egykori törzsfőnök utódainak mostani jogi akciójához. Hakát más új-zélandi sportcsapatok is járnak, ám a rögbiválogatott rituáléja a legismertebb.

HAKA
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik