Boros nyugdíjas évek – mit csinál Alex Ferguson a visszavonulása óta?

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2022.02.18. 16:27
null
Már nem ő a Manchester United edzője, de azért rendszeresen feltűnik a lelátón (Fotó: AFP)
A nyolcvanéves Sir Alex Ferguson élete igazi kalandregény. A Manchester United legendás menedzserének labdarúgó- és edzői pályafutását bemutató sorozatunk befejező része a visszavonulását követő évekkel, és a bor iránti rajongásával foglalkozik.

 

Mintha az ég is siratta volna. Sir Alex Ferguson a Manchester United élén szerzett 38 trófeát (köztük 2 Bajnokok Ligája-győzelmet, 13 angol bajnoki címet, 5 FA-kupa-sikert) hátrahagyva zárta le edzői pályafutását, és amikor 2013. május 12-én, a Swansea elleni bajnoki mérkőzés (2–1) előtt az Old Trafford gyepére sétált megtartani a búcsúbeszédét, szakadatlanul ömlött az eső. A lelátókat zsúfolásig megtöltő 76 ezer szurkoló, az őt méltató transzparensek s a kezdőkörben felsorakozó játékosai és stábtagjai látványa meghatotta a skót menedzsert, össze kellett szednie magát, mielőtt kezébe vette a mikrofont.

„Nem készültem beszéddel, csak elmondom, ami az eszembe jut – kezdett bele. – Köszönettel tartozom a Manchester Unitednek. Nemcsak az igazgatóságnak, az orvosi és edzői stábnak, hanem a játékosoknak és a szurkolóknak is. Az itt töltött évek jelentették életem legfantasztikusabb kalandját. A visszavonulásomat követően sem tűnök el. Itt leszek, de ahelyett, hogy együtt szenvednék a futballistákkal, a lelátóról élvezem a játékukat. Szeretném, ha mindenki támogatná az új menedzsert, a játékosoknak pedig azt kívánom: sohase felejtsék el, mit jelent a klub mezét viselni!”

2013. május 12.: Sir Alex Ferguson a Swansea elleni bajnoki mérkőzésen zárta le fantasztikus edzői pályafutását (Fotó: AFP)
2013. május 12.: Sir Alex Ferguson a Swansea elleni bajnoki mérkőzésen zárta le fantasztikus edzői pályafutását (Fotó: AFP)

 

Lelkesítő szavai ellenére az MU az edzőváltással lejtmenetbe került, a közel 27 évig tevékenykedő Ferguson eredményességét az utódjának választott David Moyes, valamint az őt követő Louis van Gaal, José Mourinho és Ole Gunnar Solskjaer meg sem tudta közelíteni. Sir Alex ezalatt vezetőségi tagként és nagykövetként szolgálta tovább az egyesületet, és miközben rendszeresen megjelent a csapat mérkőzésein, egyre több időt szentelt családjának – és borimádatának.

A vörös nedű 50 éves kora előtt nemigen keltette fel az érdeklődését, 1991 márciusában azonban a Manchester United a KEK negyeddöntőjében Montpellier-be látogatott, és a csapatot vendégül látó hotel tulajdonosának bormániája átragadt rá. Tudását könyvek olvasásával és kereskedőkkel, szakértőkkel folytatott beszélgetésekkel bővítette, és mivel ez kizökkentette a mindennapok stresszes életviteléből, rajongását felesége, Cathy is támogatta. A kétezres évek elejére új szokás honosodott meg az Old Traffordon: a Manchester Unitedhez érkező csapatok menedzserei a mérkőzés végeztével hivatalosak voltak Sir Alex irodájába egy-egy pohár borra. A vendéglátással egybekötött laza beszélgetések kettős célt szolgáltak, a másik iránt mutatott tisztelet mellett így remekül lehetett kapcsolatot építeni, amely a későbbi átigazolások során is kamatozhatott. Rövid időn belül a legnagyobb vetélytársak vezetőedzői is egy palack minőségi vörösborral készültek a találkozásra, a megfelelő pincészet és évjárat kiválasztása néhányuknak legalább akkora fejtörést okozott, mint a United elleni taktika kidolgozása.


„A legelső palack miatt, amit adtam neki, rengeteget panaszkodott, pusztítóan rossznak nevezte – idézte fel José Mourinho 2005-ös emlékét a The Athletic. – Azt követően nagyon figyeltem rá, hogy kifogástalan minőséggel lepjem meg. A mérkőzések utáni beszélgetéseken a bor alapozta meg a hangulatot, ittunk és nevettünk.”

Persze nem mindenkinek sikerült eltalálnia Ferguson ízlését. Martin O'Neillnek például azt mondta, inkább maradjon a kávénál, a választásával többször félrenyúló Sam Allardyce-t pedig egyszer kegyetlenül megviccelte.

„A Unitednél töltött huszonötödik évem alkalmából Sam Allerdyce egy 1986-os Latourral lepett meg, ami kiváló bor  – mesélte Ferguson a The Telegraph-nak. – Az egyik beosztottja hozta fel délelőtt, és miután kibontottam levegőzni, úgy döntöttem, kicserélem a tartalmát egy üveg Ribenára. Amikor Sam a mérkőzés után megérkezett az irodámba, hálásan megköszöntem neki az ajándékot, majd beleszagoltam, és elszörnyedve kértem számon, mit hozott nekem. Mint az őrült, úgy viharzott ki a szobámból, hogy elővegye az alkalmazottját. Fantasztikus pillanat volt.”

Már sommelier-nek mondhatja magát
Már sommelier-nek mondhatja magát


Sir Alex nemcsak szívesen fogyasztott, befektetési céllal is vásárolt bort, gyűjteményének egy darabját visszavonulását követően 2.2 millió fontért (úgy 920 millió forintért) értékesítette aukción. A magas vételár elérésében minden bizonnyal szerepet játszott a nyertesnek írt személyes hangvételű üzenete is.

A családja körében töltött nyugodt nyugdíjas élet 2018 májusában csaknem véget ért: Fergusont agyvérzéssel kellett kórházba szállítani, életmentő műtéten esett át, mesterséges kómában tartották. Amikor a gyors és szakszerű orvosi segítségnek köszönhetően napokkal később magához tért, első kérdése a fia, Darren által edzett Doncaster Rovers hétvégi mérkőzésének eredményére vonatkozott, és szinte minden gondolata ismét a labdarúgás körül forgott. Egészségét idővel szerencsésen visszanyerte, a történtek hatására ugyanakkor szerettei erős védőhálót vontak köré. Kérésükre a korábbinál is nyugodtabb életvitelre tért át, ritkábban nyilvánult meg a médiában, s még a borfogyasztását is drasztikusan visszafogta.

A Manchester Uniteddel természetesen nem szakította meg a kapcsolatot, a mai napig sok mérkőzésre megy ki, jelen volt többek között az Európa-liga 2021-es gdanski fináléján is, amelyben a „vörös ördögök” drámai tizenegyespárbajban (10–11) maradtak alul a Villarreallal szemben. A klub bármelyik menedzsere fordul hozzá, szívesen elmondja a véleményét, a napi ügyektől azonban tisztes távolságot tart. A szabály alóli kivételt Cristiano Ronaldo visszatérése jelentette, tavaly augusztusban felhívta Joel Glazert, a klub amerikai tulajdonosát a portugál támadó szerződtetésének ügyé­ben, és korábbi futballistájával is beszélt. A hatás nem maradt el, nyolc és fél évvel a visszavonulását követően segített tető alá hozni az üzletet.

Persze nem is várhattunk kevesebbet attól a skót gyári munkásból lett lovagtól, aki a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) 2021-ben az elmúlt negyed évszázad legjobb edzőjének nevezett. Hogy valóban az volt-e? Ha őt kérdeznék, valószínűleg felbontatna egy üveg finom bort a válasz előtt.


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. február 12-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik