Wade 40 ponttal vitte sikerre a Heatet

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2015.03.30. 09:39
null
Dwyane Wade-et két detroiti védő sem tudta megtartani (Fotó: Reuters)
Dwyane Wade 40 pontos estéjével verte a tartalékos Miami a Detroitot az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) vasárnapi játéknapján. Kawhi Leonard extrája győzelmet ért a Spursnek a Memphis elleni rangadón, a Houston nyerni tudott Washingtonban, ismét parádésan játszott a Clippers, a Cavs viszont kis híján megégett a Philadelphia ellen. A Thunder győzni tudott Phoenixben, a Pacers lenyomta a Dallast, a Nets és a Pelicans hozta a kötelezőt – íme, a részletek!

 

Washington Wizards–Houston Rockets 91–99

Teljesen szétesett elöl a Washington. A fővárosiak 30 százalék alatt dobtak az első negyedben, és bár később ezen javítottak, a teljes támadójátékuk romokban hevert. Randy Wittman szerint alapvető problémáik voltak és olyan dolgokat látott a pályán, amit még soha – ezek tükrében kész csoda, hogy nem ütötte ki őket a Houston. Védekezésben azonban hozta magát a Wizards, szépen ölték a Rockets játékát és John Wall villanásaival végig látótávolságon belül tudtak maradni.

Harden meglepő blokkja. A vendégek MVP-jelöltje csak 7/20-as mezőnymutatóval dolgozott, de az utolsó percben tőle szokatlan módon berepülve blokkolta Bradley Beal triplakísérletét hatpontos vezetésnél – Howard azt mondta erről a jelenetről, hogy meglepte, de ez az, amit egy MVP csinál. A Rockets többé-kevésbé stabilan játszott végig, volt tizenöt pontos előnyük is és bár a negyedik negyed elején a rohanásokkal szoros meccset csinált a Washington, végül ezzel a blokkal biztosan hozták sorozatban negyedik győzelmüket.

A Wizards legjobb dobói: Wall 25, Beal 15/3, Porter 15/6
A Rockets legjobb dobói: Harden 24/3, Brewer 15/3, Smith 14/6

Brooklyn Nets–Los Angeles Lakers 107–99

Lopez folytatta, Hill visszatért. A Nets centere 28.8 pontot átlagolt az előző négy mérkőzésén, ma pedig ismét tarthatatlannak bizonyult a festékben: 30 egységet rámolt be 11 lepattanó és négy blokk mellett. Folyamatosan lőtték be nekik a labdát a társak, a Lakers védekezése pedig nem nagyon reagált erre, így 22 dobásából 13-at értékesíteni tudott. A túloldalon Jordan Hill is remekelt, a visszatérő erőcsatár-center a padról beszállva 27 perc alatt jutott el 22 pontig és 16 lepattanóig, iszonyatos energiát vitt csapata játékába és nagyrészt neki köszönhető, hogy nem kapott ki simán a Lakers.

Már csak a triplák kellenek. A Brooklyn határozottan előrelépett az utóbbi hetekben és sorozatban harmadik győzelmével felugrott a keleti nyolcadik, rájátszást érő helyre. Brook Lopezt parádésan találják meg a festékben és a gyűrű közeléből nagyon hatékonyan dolgoznak, viszont általában 30 százalékalatt dobják a triplákat, ami nem mondható jónak – pedig már Joe Johnson is belendült, ma Brown és Williams is hozta magát. A védekezésük is rendben van, bár ma Hill mellett Clarkson és Wesley Johnson is pontosan játszott a vendégeknél, a hamar megszerzett előnyt végig menedzselte a Nets.

A Nets legjobb dobói: Lopez 30, J. Johnson 18/9, Brown 17/6
A Lakers legjobb dobói: Hill 22, Clarkson 18/3, W. Johnson 17/3

New Orleans Pelicans–Minnesota Timberwolves 110–88

Fő a magabiztosság. Már a kezdés után magához ragadta a kezdeményezést a hazai csapat, s esélyeshez méltó módon, magabiztosan őrizte, növelte előnyét. A második játékrészben akadt egy apró megingás a vendéglátók részéről, de gyorsan javították hibájukat és egészen 22 pontig duzzasztották előnyüket. Davis (10/21 mezőnyből, 9 lepattanó, 5 gólpassz) az átlagnál többet pihenhetett, mivel rajta kívül öt Pelicans-játékos jutott el tíz pontig, csapatszinten 57%-os pontossággal dobott a hazai csapat.

Egy rövid fellángolásra futotta. Az erősen tartalékos csapattal kiálló vendégek nagyon korán kerültek komoly hátrányba. A második negyedben úgy tűnt, hogy a fiatalos lendület még akár meglepetést is érhet a T'wolves-nak, Wiggins és az első félidőben 12 pontot szóró, végül dupla-dupláig jutó Payne (7/14 mezőnyből, 11 lepattanó) hathatós közreműködésével 16–6-os rohamot produkált a vendég gárda és megérkezett a Pelicans nyakára. Innen azonban már sok pozitívum nem jutott a Minnesota játékosai számára, a 21 eladott labda, a sikeres távoli dobások totális hiánya, valamint a hatékonynak aligha nevezhető védekezés miatt szenvedtek nagyarányú vereséget.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 28, Asik 15, Gordon 12/3
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 20, LaVine 17/3, Payne 14

Cleveland Cavaliers–Philadelphia 76ers 87–86

Majdnem égővé váló spórolás. Csak Noel rutintalanságának, vagy inkább Thompson jó védekezésének köszönhette a hazai alakulat, hogy nem égett le saját közönsége előtt. A Nets elleni vereség után fájó lett volna egy újabb bukás, mégsem a hazaiakon múlt elsősorban, hogy győzelemnek örülhettek a lefújáskor, ugyanis mindössze 15 pontot jegyeztek a záró játékrészben (a második félidőben 34-et), az utolsó négy percben pedig pontot sem tudtak írni az eredményjelzőre. A Cavs számára rossz hír, hogy a negyedik negyedben Love egy rossz mozdulat után időt kért és azonnal az öltözőbe vonult.

Elmaradt a bravúr. Végig üldözte ellenfelét a 76ers, melyet kőkeményen megizzasztott, a legnagyobb különbség 11 pontos volt. Alig négy perccel a lefújás előtt a jól dobó Covington (7/13 mezőnyből, 5/9 hárompontos) triplájával kialakult már a végeredmény. Az utolsó négy minutumban négy mezőnydobást és négy büntetőt hibázott a 76ers, mely saját maga dönthetett a találkozó kimeneteléről, az utolsó támadásnál Noel kezében, pontosabban dobásában maradt a győzelem. Az oldalról betörő magasember jó védekezést kapott Thompsontól, nehéz dobást kellett vállalnia, mely kimaradt, így vesztesen kényszerült elhagyni a parkettet a 76ers.

A Cavaliers legjobb dobói: James 20/3, Irving 17/3, Mozgov 14
A 76ers legjobb dobói: Covington 19/15, Aldemir - Smith 11-11

Boston Celtics–Los Angeles Clippers 106–119

Újabb előadás. A Clippers nem lassít, sorozatban hetedik győzelmüket húzták be Paulék, ebből négy pedig kétszámjegyű különbséggel megnyert idegenbeli találkozó volt – a Boston sem tudott ellenállni. Támadásban egészen parádés dolgokat műveltek a vendégek, Paul 9 mezőnykísérlettel szórt be 21 pontot, Redick 5/6 triplával jutott el 27 egységig, de húsz felett járt a remekül passzoló és védekező Griffin, valamint nagyot játszott Barnes és Jordan is. Már az első negyedben eldőlt a találkozó, onnantól a már megszokott örömjátékot láttuk a kaliforniaiaktól...

Egy rohanás nem volt elég. Félidőben 21 ponttal vezetett a Clippers, a harmadik negyedben ezt 35-ig(!) növelték, de a Celtics végül elkerülte a totális kiütést. A kispad vezérletével egészen 11 egységig zárkóztak a negyedik negyed hajrájára, de csak eddig engedte őket Doc Rivers csapata, innentől lehozták a találkozót. A Boston vereségével kicsúszott a keleti playoff-képből, fél meccsel vannak a nyolcadik Brooklyn és kettővel a hetedik Miami mögött.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 19/6, Zeller 16, Olynyk 14/3
A Clippers legjobb dobói: Redick 27/15, Griffin 21, Paul 21/9

Miami Heat–Detroit Pistons 109–102

Wade és Haslem visszarepült az időben. Andersen és Whiteside továbbra sem léphetett pályára, így meccsek óta a veterán Haslem az egyetlen bevethető magasember a Heatnél. Nem sok jót jósoltak neki Drummonddal szemben, Haslem azonban 18 ponttal és 13 lepattanóval bizonyította, hogy jó az öreg a háznál – még erre is rátett pár lapáttal Wade. A Heat ikonja kereken 40 egységet rámolt be, a teljes meccs alatt tarthatatlannak bizonyult, folyamatosan dominálta a Pistons védekezését és Reggie Jacksont, így a floridaiak azt is elbírták, hogy a második félidőben már Deng és Beasley sem tudott pályára lépni.

Csak Drummond és Jackson. A Pistons két vezére 63 pontot rámolt be együtt, de ez is kevésnek bizonyult – egyrészt nem lépett fel melléjük senki, másrészt védekezésben ők sem hozták, amit kellett volna. A center 32 pontját bődületes 14/17-es mezőnymutatóval szerezte, de Haslemet nem tudta megfogni, Jackson pedig szintén hiába játszott szenzációsan elöl, ha Wade-del nem tudott mit kezdeni – a negyedik negyedben utóbbi 11/11 büntetőt küldött a helyére és a Miami megtartotta előnyét. A Jackson-Drummond párost leszámítva 28.5 százalékkal dobott a Pistons, elveszítették a lepattanózást, ez pedig a védekezésük mellé már egyáltalán nem fért bele.

A Heat legjobb dobói: Wade 40, Haslem 18, Ennis 16/6
A Pistons legjobb dobói: Drummond 32, Jackson 31/9, Meeks 11/9

San Antonio Spurs–Memphis Grizzlies 103–89

Leonard jelentette a különbséget. A negyedik negyednek négypontos fórral vághatott neki a címvédő, de a tavalyi döntő MVP-je ekkor kézbe vette a mérkőzést: ő szerezte csapat első tizenöt(!) pontját a játékrészben, alig négy és fél perc alatt értékesített 6/6 mezőnykísérletet. Ezzel kiépítette előnyét a Spurs, de Tony Parker is hozzátett ebben a negyedben kilenc egységet – ő 17-tel, Leonard pedig 25-tel (valamint tíz lepattanóval) zárta a találkozót. Utóbbira Tony Allen hiányában nem igazán volt embere a Memphisnek, amikor nem őt fogta Jeff Green, akkor Diaw villogott, eggyel „rövidebb" volt ma a vendégcsapat.

Hangolódás a playoffra. Jelen állás szerint ez a két csapat találkozhat a rájátszás első körében, így mindenképpen komoly jelentősége volt az összecsapásnak – az viszont tény, hogy ott a Grizzlies lesz pályaelőnyben és Tony Allen is valószínűleg elérhető lesz. A vendégeknél Zach Randolph a korábbiaktól eltérően hatékonyan dolgozott Duncanék ellen és a második félidőben Marc Gasol is megtalálta a ritmust – Conley-t viszont nagyon leszedte a Spurs. A fizikális játék most is erősen jelen volt, a semleges szurkolóknak igazi csemege lehet, ha már az első körben összejön egy pikáns párharc...

A Spurs legjobb dobói: Leonard 25/3, Parker 17, Splitter 15
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 20, Green 19/6, Gasol 16

Indiana Pacers–Dallas Mavericks 104–99

A Pacers igyekszik megragadni az utolsó esélyt. Célegyenesbe fordult az alapszakasz, és az Indianának már nem nagyon van hibázási lehetősége, ha ott akar lenni a playoffban – ennek megfelelően játszottak, és megszakították négymeccses hazai vereségsorozatukat. CJ Miles szinte képtelen volt hibázni, 28 pontját 75 százalékos mezőnymutatóval szerezte, és csapata utolsó 5 pontját is ő dobta – de mindenki átérezte a helyzet komolyságát, és nem nagyon volt gyenge pont a Pacers játékában. A cseresor 36 pontot szállított, a gárda közel 59 százalékkal dobott kintről, illetve 26 büntetőt harcoltak ki. Sikerével a Pacers tapad a Nets-Celtics duóra, mindössze egy meccsnyire állnak az áhított keleti 8. helytől.

Hiányoztak a hátvédek. Bár ma Rajon Rondóra nem lehetett panasz (8/14 mezőnyből, 10 gólpassz, 7 pattanó, 2 labdalopás, 1 blokk), és a Parsons-Nowitzki kettős is 50 százalék felett célzott mezőnyből, Monta Ellis és JJ Barea sérülés miatt nem léphetett pályára, amit CJ Miles ki is használt. Rá nem nagyon volt opciója a Dallasnak, hiába volt ismét jó Stoudemire a padról, nem volt egy klasszikus dobóhátvéd a csapatban, aki Milest ellensúlyozni tudta volna. A texasiak úgy tűnik, bebetonozták magukat a nyugati 7. helyre – a 6. és a 8. helytől is 3 győzelem választja el őket.

A Pacers legjobb dobói: Miles 28/15, G. Hill 14/6, Hibbert 14.
A Mavericks legjobb dobói: Parsons 27/6, Nowitzki 19/3, Rondo 17.

Phoenix Suns–Oklahoma City Thunder 97–109

A Phoenix nem támadt fel. Óriási tempóban kezdett a Suns, az első negyedet 35–24-re nyerték, és még félidőben is nyolc ponttal tartottak előrébb – pedig Bledsoe nem sokat tett hozzá a meccshez. Az irányító végül 15 ponttal, 7 gólpasszal, ugyanakkor 6 eladott labdával zárt, míg a sérülésből felépülő másik kisember, Brandon Knight 1/10-es mezőnymutatóval tért vissza. Hiába játszottak jól a Morris-ikrek (ketten együtt 39 pont, 16 pattanó) és hiába villantott ismét nagyot TJ Warren (18 pont, 8/10 mezőnyből), a hátvédek gyenge napját nem tudták ellensúlyozni: a második félidőben csak egy csapat volt a pályán, és az nem a Suns volt.

Westbrook mellé felnőtt a csapat. Az OKC hátvédje 33 pontját elég gyenge mezőnymutatóval hozta össze (10/29), viszont kiharcolt 14 büntetőt, statlapján 9 pattanó, 7 gólpassz és 3 labdaszerzés is szerepelt – a meccs elején felhúzták, és végigzakatolta az összecsapást. Ez azonban nem lett volna elég, mert a Suns is jól játszott az első félidőben – fordulás után viszont nagyon komoly védekezést adott elő a Thunder, a Phoenix ebben az időszakban 35 pontig jutott, miközben kapott 55-öt. Steven Adams nagy dupla-duplával (13 pont, 16 pattanó), Waiters pontokkal segített, míg a kispadról a Morrow-Augustin duó közösen 7 hárompontossal jelentkezett. Kanter is kis híján dupla-duplázott (16 pont, 9 pattanó), Kyle Singler pedig a mezőnyben dolgozott nagyot (5 pattanó, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés). Az OKC ezzel megállította a zuhanást, egyúttal gyakorlatilag véget vetett a Phoenix playoffról szőtt, egyébként is egyre halványabb álmainak.

A Suns legjobb dobói: Mark. Morris 24/3, Warren 18, Marc. Morris 15/6, Bledsoe 15/3.
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 33/3, Augustin 19/12, Waiters 18/3.

NBA, ALAPSZAKASZ
Washington Wizards–Houston Rockets 91–99
Brooklyn Nets–Los Angeles Lakers 107–99
New Orleans Pelicans–Minnesota Timberwolves 110–88
Cleveland Cavaliers–Philadelphia 76ers 87–86
Boston Celtics–Los Angeles Clippers 106–119
Miami Heat–Detroit Pistons 109–102
Indiana Pacers–Dallas Mavericks 104–99
San Antonio Spurs–Memphis Grizzlies 103–89
Phoenix Suns–Oklahoma City Thunder 97–109

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik