Újabb szoros végjátékot nyert, 3–1-re vezet a Miami

Vágólapra másolva!
2020.09.24. 08:43
null
Egy lépésre a döntőtől a Miami (Fotó: Getty Images)
Tyler Herro 37 pontja még Jayson Tatum csodálatos második félidejénél is többet ért, egy győzelemre a nagydöntőtől a Heat. Ez történt hajnalban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásában.

 

Miami Heat–Boston Celtics 112–109

Egy győzelemre van a döntőtől a Heat. Az előző mérkőzés gyengélkedése után most keményebben játszott Erik Spoelstra csapata és az első perctől kezdve azt mutatta, hogy most nem lesz olyan könnyű dolga a Bostonnak. A Celtics nem is nagyon vezetett az első félidőben, ugyan végig fej-fej mellett haladtak a csapatok, de azért egy-két pont szinte végig a Miami mellett szólt, majd 40–40 után egy 10–2-vel sikerült is meglépniük a floridaiaknak - a harmadik negyedben már 12 ponttal is vezettek, kézben tartották a dolgokat. Azonban ekkor már elkapta a fonalat Jayson Tatum és a Boston végig kapaszkodott, folyamatosan csökkentette a hátrányát, a Heatet itt Bam Adebayo büntetői, valamint az elképesztően nagyot játszó Tyler Herro dobásai tartották a víz felett. A különbség viszont fogyott, majd a záró etapban, hosszú idő után át is billent, 25–24 után 85–84-nél megint a Celtics vezetett, igaz, nem sokáig – Spoelstra az időkérés alatt összekapta a védekezést, Herro megint villant, úgyhogy bő három perc alatt egy 11–2-t sikerült futnia a Miaminak. Innentől a Bostonnak megint kapkodnia kellett, de az utolsó percig a Heat mindenre válaszolni tudott, úgyhogy maradt a nyolc-kilenc pontos különbség, majd a végén azért izgalmassá tette a helyzetet a Celtics – Tatum, Brown és Walker is beköszönt, büntetőznie kellett a Miaminak, de onnan már megoldották Butlerék és kiizzadták a győzelmet. Ebben óriási szerepe volt Herrónak, aki 37 ponttal karriercsúcsot hintett (ebből 17-et az utolsó negyedben...) beverte a tripláit, a tempóit, a büntetőit, voltak betörései, clutch megmozdulásai, méghozzá sorozatban – a végén is ő volt a vezér, abszolút élete meccsét játszotta. Mellette azért Adebayo (20 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz) is remekelt és Butler (24 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz) is kitett magáért, de Dragic is eljutott 22 pontig – egyébként úgy tudott nyerni a Heat, hogy mindössze 27%-kal triplázott, a tíz bedobott hármasukból ötöt Herro vállalt magára, csapatszinten ez most egyáltalán nem működött. Mindenesetre behúzták a nagyon fontos győzelmet, nem engedték, hogy egyenlítsen a Boston, így 3–1-es előnyben vannak - innentől három meccsük van arra, hogy lezárják a párharcot és bejussanak a nagydöntőbe.

Hiába varázsolt Tatum. Borzalmas első félidőt játszott a Boston vezére, a nagyszünetig mind a hat dobását elrontotta és egyáltalán nem szerzett pontot, pedig az ő jó játéka nagyon kellett volna csapatának – aztán a harmadik negyedben beesett egy triplája és onnantól minden megváltozott. Végül csak ebben a játékrészben egymaga beszórt 16 egységet, 6/7-et dobott onnantól, hogy megtört a jég, majd a záró etapban is szállította a kosarakat és a nulla pontos félidő után 28 egységgel zárta a meccset – a 0/6 után 10/16 következett 9 lepattanóval, 4 gólpasszal és 3 blokkal, több nagy triplával, illetve fontos játékkal megspékelve. A végén aztán ő is hibázott itt-ott, de a vereségük fő oka a rengeteg eladott labda volt: 19 alkalommal vesztették el a játékszert, ebből egymás után több is érkezett a negyedik negyedben, a hajrában is egy percen belül két ilyet követtek el. Összességében jobban dobtak ellenfelüknél, de hiába, ezek miatt végig alul voltak ezen a meccsen és bár a végeredményt, illetve az utolsó percet izgalmassá tették egy-két nagy dobással, de fordítani nem tudtak – 2–2 helyett 1–3 az ő szemszögükből, ráadásul most a játékuk sem volt az igazi. Ettől függetlenül nem álltak messze a sikertől, Tatum mellett Jaylen Brown (21 pont, 9 lepattanó, 4/7 tripla) és Kemba Walker (20 pont, 5 gólpassz) sem volt rossz, Marcus Smart 11 gólpasszt osztott szét, Gordon Hayward pedig a padról beszállva dobott 14-et 7 lepattanóval, valamint 3 gólpasszal – most viszont többet már nem hibázhatnak, a következő vereségük a szezonjukba kerül ebben a párharcban.

A Heat legjobb dobói: Herro 37/15, Butler 24, Dragic 22/9
A Celtics legjobb dobói: Tatum 28/12, Brown 21/12, Walker 20/9

A párharc állása: 3–1 a Heat javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik