Dallasi bravúr a Toronto ellen, ismét villant Milwaukee-ban a Bulls

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2017.12.27. 09:37
null
Dirk Nowitzki remek játékkal járult hozzá a Dallas győzelméhez (Fotó: AFP – archív)
Egyetlen napig volt keleti listavezető a Toronto az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, DeMar DeRozanék ugyanis meglepő vereséget szenvedtek Dallasban. Két héten belül másodszor is nyerni tudott Milwaukee-ban a Chicago, nem hibázott a Spurs, kiváló játékkal győzött a Detroit és a Denver, 122 pontot dobott a Clippers, az utolsó pillanatban harcolta ki a győzelmet a Suns – nézzük, mi történt hajnalban!

 

Detroit Pistons–Indiana Pacers 107–83

Harris és a Pistons hamar eldöntötte. Nem sokáig volt kérdés a találkozó kimenetele, a dobásával mostanában szenvedő Tobias Harris ugyanis bombaformában nyitott: 21 pontot szórt az első negyedben, csapata pedig 40–19-re húzta be ezt a játékrészt. A nagyon hamar kialakult húsz pontos különbségen aztán csak ideiglenesen tudott kozmetikázni a Pacers, a Detroit végig uralta az összecsapást, Harris végül 30 ponttal (10/11 mezőnyből, 7/8 tripla), Drummond izmos dupla-duplával (21 pont, 18 lepattanó) zárt, Stan Van Gundy csapata pedig magabiztos játékkal verte meg idén harmadszor is az Indianát, ezzel fellépett a keleti negyedik helyre. Nem úszták meg viszont sérülés nélkül, Reggie Jackson bokája kiment a harmadik negyedben és bár a röntgen negatív lett, pontosabbat egyelőre nem lehet tudni.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

„Gödröt ásott magának” a Pacers. Így fogalmazott a vendégek vezetőedzője, Nate McMillan, aki nem tudott magyarázatot adni csapata vérszegény teljesítményére: az első negyedben látott védekezés megalapozta a tetemes hátrányt, de támadásban voltak igazán bajban, egyetlen megbízható fegyverük sem akadt. Victor Oladipót levédekezte a Pistons, rajta kívül pedig senki nem jutott tíz pont fölé, pocsékul tripláztak, ráadásul nagyon simán, 46–26-ra bukták el a lepattanózást – a kezdőötös összesen nyolc (!) lecsorgóba kapaszkodott bele, így pedig természetesen esélyük sem volt arra, hogy fordítsanak. A nagyon sima vereség után egy kötelező meccs következik számukra, hiszen Orlandóba utaznak.

A Pistons legjobb dobói: Harris 30/21, Drummond 21, Smith 12
A Pacers legjobb dobói: Oladipo 13/6, Bogdanovic 10/3, Turner 10/3, Sabonis 10

Dallas Mavericks–Toronto Raptors 98–93

Visszatért a védekezés. Az előző két meccs gondjai után most ismét ligaelit szintet hozott hátul a Dallas, nyolc ponton (3/16 mezőnyből) tartotta DeMar DeRozant és összességében negatív szezoncsúcsot jelentő mezőnyszázalékot engedett csak a Torontónak. Ez főleg a negyedik negyedre csúcsosodott ki, amikorra már teljesen elfogyott a vendégek ereje és mindössze 16 pontot tudtak dobni, ebből pedig jól jöttek ki a hazaiak: ugyan ők is borzasztóan szenvedtek már támadásban, de végre megnyertek egy szoros végjátékot, JJ Barea a legjobbkor talált be. A meccset jól jellemzi, hogy a két csapat együtt 5/31-et dobott az utolsó nyolc perc során, de a gyakorlatilag végig vezető Mavsnek tökéletesen elég volt az, hogy a Raptors tehetetlennek bizonyult, így komoly bravúrt bemutatva megnyerték a találkozót Nowitzkiék – érdemes kiemelni, hogy a német klasszis és fiatal honfitársa, Max Kleber együtt nyolc blokkot osztott ki, ami azért nem igazán volt rájuk jellemző eddig.

DeRozannak nem ízlett Matthews védekezése. A Mavs védőspecialistája a pálya minden szegletébe követte a Toronto vezérét és bár támadásban szinte használhatatlannak bizonyult, neki most hátul volt feladata – folyamatosan ott volt DeRozan sarkában, ütközött vele, előtte maradt, a vendégek klasszisa pedig azokat a dobásokat is elrontotta, amelyeket általában be szokott verni, ha ritmusban van. Ez még talán bele is fért volna a csapatának, ám a negyedik negyedre elfogyott (egyetlen pontot sem dobott) Kyle Lowry és bár a faultgondokkal küzdő Valanciunasnak voltak villanásai, a hajrában egyszerűen képtelenek voltak utat találni a gyűrűig. Az első félidőben egyébként szinte végig hátrányban voltak, majd amikor a harmadik negyedben sikerült fordítaniuk, öt percig pont nélkül maradtak, míg a Dallas futott egy 17–0-s etapot – nem sokáig voltak keleti elsők DeRozanék, pontosan egy napig élvezhették ezt.

A Mavericks legjobb dobói: Barea 20/6, Nowitzki 18/3, Barnes 16/3
A Raptors legjobb dobói: Lowry 23/12, Valanciunas 17, Ibaka 11

Miami Heat–Orlando Magic 107–89

A záró etapra indult be a Heat. A hazaiak sérültjei közül végül vállalta a játékot Goran Dragic, sőt, tizenegy kihagyott mérkőzés után újra bevethető volt Hassan Whiteside is, aki egyelőre csak 18 percet kapott, de legalább újra pályára léphetett - Waiters, Winslow és James Johnson hiányzott, de végül megoldotta a feladatot Erik Spoelstra csapata. Ugyan három negyeden keresztül nem igazán tudott a Magic fölé nőni a társaság, a kulcsemberek gyengén dobtak és a második játékrészben védekezésben is voltak gondjaik, a záró etapra sikerült hozzátenni a sikerhez szükséges extrát: Josh Richardson (20 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) egymaga 14 pontot dobott ebben az időszakban, Wayne Ellington pedig négy triplát rámolt be, ez a duó eldöntötte az összecsapást. Összességében 39–21-re nyerték ezt a negyedet a hazaiak és megtörték az addig keményen küzdő Magicet, így dupla az öröm: hozták a kötelezőt és visszatért Whiteside, aki reményeik szerint hamarosan 100%-os állapotban lesz.

Az Orlando nem talált még egy fokozatot. Harcosan védekezett a vendégcsapat és sokáig jól el is vette a Heat játékát, de a negyedik negyedben fellépő két hazai játékossal nem tudtak már mit kezdeni – Jonathan Isaac szerint Ellington olyan volt, mint a „cheat code” egy videójátékban, erre pedig nem lehetett válaszuk. Vucsevics, Gordon és Ross hiányzott a kezdőből, Fournier ott volt és játszott harminc percet, de ő sem segíthetett: csak 5/20 hármast süllyesztett el a gárda, 40,7%-kal dobott mezőnyből, simán bukta a lepattanózást és végül elszenvedte zsinórban kilencedik vereségét is.

A Heat legjobb dobói: Richardson 20, Ellington 18/18, T. Johnson 17/3
A Magic legjobb dobói: Payton 19, Fournier 14/3, Hezonja 14

Milwaukee Bucks–Chicago Bulls 106–115

Kétszer ugyanabba a folyóba. Nem egészen két héttel ezelőtt nyert már ebben a csarnokban a Bulls, méghozzá akkor is pontosan 115 pontot szerezve, semmit sem javult azóta a Milwaukee. Hiába tért vissza az előző találkozóhoz képest és kezdett 5/5 jó dobással Jannisz Adetokunbo, a második negyedben hullámvölgybe került a hazai csapat, majd a záró etap elején ismét jött egy rosszabb periódus számukra, innentől pedig nem tudtak már fordítani, az utolsó tíz percet végig hátrányban töltötték. Az ismét pocsék védekezésük mellett 11-gyel adtak el több labdát, mint a Chicago, ráadásul szintén 11-gyel engedtek több támadópattanót ellenfelüknek, ezeket pedig nem tudták mivel ellensúlyozni – úgy fest, hogy nem tanulnak saját hibáikból, így pedig nehéz lesz egyről a kettőre jutniuk.

Dunn, Mirotic és a kispad. A Bostonban kapott méretes pofon után visszatért korábbi önmagához a Bulls két kulcsembere: Kris Dunn (20 pont, 12 gólpassz, 4 labdaszerzés, 2 blokk) elöl-hátul remekelt, Nikola Mirotic (24 pont, 8 lepattanó, 4/8 tripla) pedig agresszív és hatékony támadójátékkal szállt be a második sorból. Apropó cserék: a Chicago kispadja intézte azt a két kulcsfontosságú időszakot, amikor fölénybe került a társaság, összességében 54–25-re dobták túl a Milwaukee második sorát, ez pedig döntőnek bizonyult – harcos és koncentrált játékkal aratott újabb idegenbeli győzelmet az együttes, ráadásul a hírek szerint Zach LaVine is teljes edzésmunkát végezhet már, hamarosan ő is csatlakozhat.

A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 28/3, Bledsoe 22/9, Brogdon 18
A Bulls legjobb dobói: Mirotic 24/12, Dunn 20, Holiday 15/3

San Antonio Spurs–Brooklyn Nets 109–97

Teljes a keret. A szezon során először volt mindenki bevethető és egészséges a San Antoniónál, ez pedig ha nem is simán, de végül győzelmet eredményezett. Kicsit bizonytalanul működött a gépezet, mindenkihez el akarták juttatni a labdát, amelyből jöttek a hibák és a rossz döntések, de a Nets partner volt a „beszoktatásban”, a második negyedtől kezdve pedig rátaláltak a ritmusra a texasiak – végül 50% felett dobtak és különösebb gond nélkül hozták a találkozót. A 26 percet játszó Kawhi Leonard már eljutott húsz pont fölé, Tony Parker is hatékony volt, Pau Gasol mindenből kivette a részét, harminc percnél többet pedig csak LaMarcus Aldridge töltött a parketten – Gregg Popovich alakulata 16–2-re áll hazai pályán, amivel a liga legjobbja, péntek hajnalban a New Yorkot fogadja.

Ez volt a papírforma. Egyrészt a Spurs sokkal jobb csapat a Brooklynnál, másrészt szinte verhetetlen otthon, harmadrészt pedig a Nets utoljára 2002-ben (!) nyert itt alapszakasz-meccset, nem volt tehát meglepő a végeredmény. Összességében helytállt Kenny Atkinson legénysége és végig tartotta magát, a harmadik negyed közepéig tíz ponton belül volt, de ennél többre most nem futotta – Okafor ezúttal sem lépett pályára, Stauskas megállt két pontnál, Carroll 1/10-et dobott mezőnyből, így nem tudtak ritmust váltani. Most folytatják idegenbeli túrájukat, a harmadik állomás New Orleans lesz ma este.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 21/6, Aldridge 20, Gasol 15/6
A Nets legjobb dobói: LeVert 18/6, Crabbe 15/12, Hollis-Jefferson 13/3

Denver Nuggets–Utah Jazz 107–83

Esélyt sem adott a Nuggets. Sorozatban harmadszor tartotta 90 pont alatt aktuális ellenfelét a Denver, a továbbra is szenzációs védekezés mellett így egyáltalán nem volt szükség extra támadójátékra – már a nagyszünetben 16 egység volt közte, innentől „csak” menedzselni kellett az előnyt. Ez gond nélkül sikerült is, végig kényelmesen tartották a különbséget Harrisék, Jamal Murray húsz pont fölé jutott, a tízet összesen öten kerülték el és az is belefért, hogy Nikola Jokicsot a negyedik negyed elején kiállítsák: a center Jerebkóval kapott össze és a játékvezetők flagrant 2-vel küldték le a pályáról. Michael Malone legénysége kiváló formában van, nem számított sem Millsap hiánya, sem Barton 2/11-es mezőnymutatója, örülhetnek az újabb sikernek, a 12–3-as hazai mérlegnek és annak, hogy ha csak két percre is, de négy kihagyott meccs után pályára léphetett Emmanuel Mudiay – most elutaznak Minnesotába, ahol komoly rangadót vívnak majd.

Csak asszisztált a Jazz. Nem tudtak mit kezdeni a Denver védekezésével a vendégek, ráadásul az első és a második negyedben is engedtek egy-egy komolyabb futást, amelyek miatt jelentős hátrányba kerültek. Támadásban Jerebko, Favors és Mitchell hozott értékelhető számokat, de 32.1%-os mezőnymutatóval nem lehetett keresnivalójuk, a félidei 34 pontjukból már látszott, hogy ez nem az ő napjuk és a fordulás után sem tudtak feljebb kapcsolni – nagyon sima vereséget szenvedtek és most back-to-backet vívnak a ligaelső Golden State ellen.

A Nuggets legjobb dobói: Murray 22/9, Lyles 16/3, Chandler 15, Harris 15/9
A Jazz legjobb dobói: Favors 20, Jerebko 13/9, Mitchell 13/3

Phoenix Suns–Memphis Grizzlies 99–97

Alley-ooppal nyert a Suns. Rendkívül izgalmas meccset vívtak egymással a felek és nem az lett a fő sztori, hogy három hét kihagyás után visszatért és rögtön 32 pontot szórt a hazaiaknál Devin Booker – sokkal inkább a végjáték marad emlékezetes. A tíz ponttal megnyert első negyed után fokozatosan leadta előnyét a Phoenix, majd a záró etapban egy 15–2-es futással ismét felépítette azt, de a hajrában megint a Memphis került fölénybe: TJ Warren kihagyott büntetője után egyetlen másodperccel a vége előtt egy támadópattanót tépett vissza Jarell Martin, amivel úgy tűnt, hogy hosszabbításra küldte a feleket. Maradt azonban négy tized egyetlen figurára, amit tökéletesen hajtott végre a Suns: Draga Bender fellőtte a labdát oldalbedobásból, Tyson Chandler pedig behúzta az alley-oopot, így egy gyönyörű játékkal és egy újabb fordulattal nyerte meg a meccset a Phoenix.

Erre nehéz szavakat találni. Hat napon belül másodszor kapott ki egyetlen kosárral a Sunstól a Memphis, az együttesnek a gyenge játék mellett tényleg nincs még szerencséje sem – már kezükben volt a hosszabbítás, de Chandler kosaránál szarvashibát követtek el. Mike Conley mellett JaMychal Green és Chandler Parsons sem játszhatott, ismét Tyreke Evans és Marc Gasol igyekezett alkotni, de a csapatszinten beszórt 3/20 tripla és a mindössze 12 gólpassz nem jelentett sok jót - így is egyetlen játékra voltak az üdvösségtől, de hiába harcoltak nagyot, végül csak egy újabb pofont gyűjtöttek be.

A Suns legjobb dobói: Booker 32/9, Warren 17, Len 12
A Grizzlies legjobb dobói: Evans 25/6, Gasol 18, Harrison 12/3

Los Angeles Clippers–Sacramento Kings 122–95

Sima győzelem és jó hírek. Most nem kellett 70 pont a Williams-Rivers párostól, higgadt csapatjátékkal húzta be az összecsapást a Clippers, méghozzá viszonylag könnyedén – a 72 pontot szerző kispad remekelt és a 41–23-ra megnyert második negyed során el is dőlt a küzdelem. A kiegyensúlyozott Los Angeles 55%-os mezőnymutatóval és 31 gólpasszal zárt, ültek a triplák, sorra harcolták ki a büntetőket, a palánk alatt Jordan és Harrell, kintről Lou Williams és Jamil Wilson villogott, Milos Teodoszics tíz gólpasszt osztott szét, ráadásul nem csak a győzelemnek örülhetnek: Doc Rivers szerint Blake Griffin a vártnál jóval hamarabb, már most pénteken visszatérhet, sőt, Wesley Johnson is ismét ott lehet a pályán. Jelenleg három meccsre vannak a playofftól, még nem késő...

Most nem volt esélye a Kingsnek. Ezúttal egyáltalán nem működött a vendégcsapat védekezése és támadásban csak egy negyeden keresztül tudták tartani a lépést Hieldék – szűk negyedóra alatt ellőtték minden puskaporukat és a nagyszünetig tetemes hátrányt szedtek össze. Mivel hátul később sem találtak megoldást, így nem tudták megszorítani ellenfelüket, csak Cauley-Stein jutott tíz pont fölé, Zach Randolph és George Hill is botrányosan dobott, így a tabellán lecsúsztak a Suns és a Lakers mögé – most hazatérhetnek és a Cleveland ellen bizonyíthatnak.

A Clippers legjobb dobói: Harrell 22, L. Williams 21/12, Wilson 17/15
A Kings legjobb dobói: Cauley-Stein 17, Hield 10/6, Richardson 10/6

NBA, ALAPSZAKASZ
Dallas Mavericks–Toronto Raptors 98–93
(31–23, 26–30, 28–24, 13–16)
Detroit Pistons–Indiana Pacers 107–83 (40–19, 18–26, 24–21, 25–17)
Miami Heat–Orlando Magic 107–89 (21–18, 22–31, 25–19, 39–21)
Milwaukee Bucks–Chicago Bulls 106–115 (31–22, 22–34, 30–27, 23–32)
San Antonio Spurs–Brooklyn Nets 109–97 (19–16, 31–28, 30–25, 29–28)
Phoenix Suns–Memphis Grizzlies 99–97 (29–19, 28–34, 19–23, 23–21)
Denver Nuggets–Utah Jazz 107–83 (28–20, 22–14, 26–25, 31–24)
Los Angeles Clippers–Sacramento Kings 122–95 (30–30, 41–23, 24–20, 27–22)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik