Női vízilabda: Bíró Attila kis kavicsokért nem indítja be a betonkeverőt

Vágólapra másolva!
2022.10.26. 09:29
null
Bíró Attila méltó évzárásra készül csapatával (Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet)
A női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya húsztagú keretet hirdetett a világliga nyolcas döntője előtt, a névsorban két tizenhat éves játékos is szerepel.

Triplázik a női válogatott, legalábbis ami az idei világversenyeket illeti, hiszen a világbajnokság és az Európa-bajnokság után jövő hét szerdától a világliga nyolcas döntője vár Bíró Attila együttesére Tenerifén. A szövetségi kapitány húsz játékost hívott be, visszatért a keretbe az Eb-t kihagyó csapatkapitány, Keszthelyi Rita, és a vb-ezüstérmes csapatból csak a sérült Rybanska Natasa, valamint Gangl Edina hiányzik.

„Szeretnénk méltóképpen lezárni az évet, főleg annak fényében, hogy nem az Európa-bajnokságon részt vevő csapat szerepel Tenerifén, hanem inkább a világbajnokságon látott együttes, még ha nem is teljes egészében – mondta a Nemzeti Sportnak Bíró Attila. – A legutóbbi kiírásban döntőt játszottunk, ahogyan a világbajnokságon is, úgyhogy szeretnénk visszaállítani az Eb-n kicsit megtépázott nimbuszunkat. Olyan játékot és eredményt várok, hogy a jövő évi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon úgy tekintsenek ránk, mint akik ki tudják harcolni a két kiadó kvóta egyikét. Jobban kell játszanunk, mint az Eb-n, és előrébb kell végeznünk az ötödik helynél.”

A kapitány szokásához híven fiatalokat is behívott a keretbe, közülük a novemberben 21 éves Baksa Vanda mellett az ugyancsak novemberben 16 éves Torma Luca és a már 16 éves Hajdú Kata először edzhet a felnőttekkel.

„Tizenhat éveseket még nem válogattam be, de most igen – tért rá az újoncokra a kapitány. – Hajdú Kata és Torma Luca egész nyáron bizonyította, hogy nagyon nagy tehetség, mindhárom utánpótlás-világversenyen meghatározó tagja volt csapatának. Szeretném megismerni a játékukat, a szellemiségüket és az edzésmoráljukat, aztán majd kiderül, hogy beférnek-e a tizenötös utazó keretbe. Jelenleg tizenkilencen dolgozunk, mert Vályi Vandának még bajnoki meccse lesz Olaszországban, úgyhogy csak a hét végén csatlakozik hozzánk. Baksa Vanda szintén nem volt még a keret tagja, rajta kívül sok olyan fiatalunk van, aki már be-bekerült a csapatba. Folyamatosan figyelem és itt tartom őket a tűz körül, és remélem, bevethetők lesznek. Abban is bízom, hogy a tapasztaltabb játékosoknak versenyhelyzetet teremtenek, így senki sem kényelmesedhet el.”

A válogatott délelőttönként a Laky uszodában, délutánonként pedig a Hajós uszodában készül, a programban edzőmeccsek is szerepelnek a Ferencvárossal.

„A bajnoki menetrendhez igazodva erőt nem fejlesztünk, főleg taktikázunk – mondta a felkészülésről Bíró Attila. – A vébén sem játszottunk tökéletesen, az Eb-n pláne, úgyhogy van mit csiszolgatni. Azt mondtam a lányoknak, hogy kis kavicsokért be sem indítjuk a betonkeverőt, az olimpiai csapatépítés mellett jól is kell játszanunk. A mezőny erősebb lesz, mint az Eb-n volt, ennek megfelelően azt szeretném, ha a csapat is sokkal erőteljesebben játszana, mint az Eb-n.”

A kapitány pénteken hirdeti ki a tizenötös keretet, amely hétfőn kel útra.

A magyar női válogatott bő kerete
Kapusok:
Magyari Alda (UVSE), Neszmély Boglárka (FTC), Torma Luca (Győr)
Mezőnyjátékosok: Baksa Vanda (UVSE), Dömsödi Dalma (FTC), Faragó Kamilla (UVSE), Farkas Tamara (FTC), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (FTC), Hajdú Kata (UVSE), Keszthelyi-Nagy Rita (CN Mataro, spanyol), Leimeter Dóra (FTC), Mahieu Geraldine (Dunaújváros), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (Eger), Peresztegi-Nagy Kinga (UVSE), Pőcze Panna (FTC), Szegedi Panni (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Vályi Vanda (Padova, olasz)

VILÁGLIGA, SANTA CRUZ DE TENERIFE, NOVEMBER 2–6.
NŐK, NYOLCAS DÖNTŐ

A-csoport: Hollandia, Egyesült Államok, Kanada, Olaszország
B-csoport:  Ausztrália, MAGYARORSZÁG, Spanyolország, Új-Zéland

A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
November 2., szerda
11.20:
Ausztrália–Magyarország
November 3., csütörtök
14.40:
Spanyol­ország–Magyarország
November 4., péntek
11.20:
Új-Zéland–Magyarország
November 5., szombat
Elődöntő
November 6., vasárnap
Helyosztók

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik