N. D. utanpotlassport.hu 2022.05.14 18:52 Frissítve: 2022.05.14 19:01

Labdarúgás: magyar fiatalok találkoztak Európa korosztályos elitjével

A május első felében az U10-es labdarúgóknak rendezett olaszországi Bardolino-kupán magyar fiatalok is megmutathatták tudásukat, akik többek között a Juventus, a Chelsea és a Bayern München korosztályos legjobbjaival néztek farkasszemet.

Óriási élményben lehetett részük azoknak az U10-es magyar fiataloknak, akiket beválasztottak abba a vegyes válogatottba, amely május 6-8. között az olaszországi Garda-tónál vett részt a Bardolino-kupán. A 2012-es korosztálynak szervezett tornán – amely kategóriájában a legjobb és legnagyobb megméretések közé tartozik Európában – a srácok olyan csapatokkal nézhettek farkasszemet, mint például a Chelsea, a Juventus, a Manchester City, a Manchester United, az AC Milan, a PSG, a Liverpool és a Sporting Lisszabon. A fiatalok nem szeppentek meg a nagy nevek hallatán, több mérkőzésen is győztesen hagyták el a pályát, bár ebben az életkorban sokkal többet nyertek a megszerzett tapasztalattal – ezzel a válogatott szervezője, Hegedűs Gábor is egyetért.

A magyar fiatalok a Liverpool korosztályos csapatával

A magyar fiatalok a Liverpool korosztályos csapatával

„Kilenc évvel ezelőtt indult útjára ez az olaszországi torna, amelynek a szervezésében a kezdetektől én is részt vettem. Akkoriban még kisebb létszámmal, de rögtön az elejétől a helyi klubok mellett külföldiekkel kiegészülve történt a start – emlékszik vissza Hegedűs. – A színvonal évről évre emelkedett, ezt az idén résztvevő klubok is jól mutatják; európai és világszinten is az élvonalról beszélünk.”

Egy héttel korábban rendezték meg a torna selejtezőjét, amelyen a Mészöly Focisuli, a Főnix Gold, a debreceni Olasz Focisuli, a DLA és a Kisvárda is részt vett; Hegedűsék ezekből a csapatokból (illetve a Monor SE és a DAC játékosaiból) állították össze a Bardolinón szereplő válogatottat, amely a huszonegy csapatot számláló tornán a hetedik helyet szerezte meg.

Az Atletico Madrid ifjú labdarúgóival is megismerkedtek

Az Atlético Madrid ifjú labdarúgóival is megismerkedtek

„Fontos szempont volt, hogy lehetőleg ne akadémiai szintű együttesekből válogassunk, így a csapatokban játszó tehetségeknek plusz nemzetközi programot tudunk biztosítani. Az akadémiai programok itthon 14 éves korban kezdődnek, előtte a gyerekek nagyrésze „csak” Bozsik-programokon tud szerepelni, külföldön kevesen tudják megmutatni a tudásukat, ami szerintem nagy hátrányt jelent. A filozófiánk, hogy minél fiatalabb korban kijussanak a gyerekek az idegen környezetbe, tapasztalják meg a lehető legtöbbet. Alaphelyzetben itthon az első éveikben mindig ugyanazokkal a csapatokkal, játékosokkal találkoznak a fiatalok a pályán, ami a játék és a motiváció szempontjából sem előnyös, emellett sokszor előkerül a hazai futballszcénában, hogy nincsenek jól versenyeztetve a fiatalok, ami miatt később nem tudják nemzetközi szinten felvenni a lépést a többiekkel – ezeken próbálunk segíteni. Azt is megtudtuk, hogy ebben a korosztályban az Atalanta játékosai például heti kétszer edzenek, a harmadik fakultatív, emellett folyamatosan meccseken, tornákon vesznek részt. Nem az eredmény számít ebben a korban, hanem hogy percről percre többek legyenek a gyerekek, amit csak ilyen módon tudunk biztosítani. A lehetőség bármelyik hazai csapat előtt nyitva áll, hogy részt vegyen ehhez hasonló tornákon. Mi az olaszországi kapcsolatainknak hála tudunk ebben segíteni; remélem, még többen élni fognak ezzel a lehetőséggel a jövőben.”

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.02.20 20:12:03

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az U20-as atléták között Gálpál Zsombor és Keszthelyi Luca, az U18-as mezőnyben Trenka Ádám, valamint Kriszt Sarolta nyerte a fedett pályás összetett bajnokságot.

2022.02.06 09:02:02

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Csaknem két hónap után játszott újra a férfi NB I-ben a Nemzeti Kézilabda Akadémia, amely ezúttal több játékosát nélkülözve nem volt képes a bravúrra a Gyöngyös ellen.

2022.02.01 15:02:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves válogatott alpesi síelő, Trunk Tamás a több hazai élsportolóval is kapcsolatban álló The Path Sports Managementtel kötött együttműködési megállapodást.

2022.01.20 15:55:01

Utánpótlássport N. D. utanpotlassport.hu

Csütörtök délelőtt hirdették ki a pekingi téli olimpián részt vevő magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott keretét, amelybe a 19 éves Nógrádi Bence is bekerült.

2021.09.08 09:12:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nehéz lenne belekötni az utánpótláskorú kézilabdás lányok nyári teljesítményébe: az U19-es és az U17-es Európa-bajnokságot is megnyerték. A sikerekről az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, Zsiga Gyulát kérdeztük.