Labdarúgás: magyar fiatalok találkoztak Európa korosztályos elitjével

N. D. utanpotlassport.huN. D. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.05.14. 18:52
Címkék
A május első felében az U10-es labdarúgóknak rendezett olaszországi Bardolino-kupán magyar fiatalok is megmutathatták tudásukat, akik többek között a Juventus, a Chelsea és a Bayern München korosztályos legjobbjaival néztek farkasszemet.

Óriási élményben lehetett részük azoknak az U10-es magyar fiataloknak, akiket beválasztottak abba a vegyes válogatottba, amely május 6-8. között az olaszországi Garda-tónál vett részt a Bardolino-kupán. A 2012-es korosztálynak szervezett tornán – amely kategóriájában a legjobb és legnagyobb megméretések közé tartozik Európában – a srácok olyan csapatokkal nézhettek farkasszemet, mint például a Chelsea, a Juventus, a Manchester City, a Manchester United, az AC Milan, a PSG, a Liverpool és a Sporting Lisszabon. A fiatalok nem szeppentek meg a nagy nevek hallatán, több mérkőzésen is győztesen hagyták el a pályát, bár ebben az életkorban sokkal többet nyertek a megszerzett tapasztalattal – ezzel a válogatott szervezője, Hegedűs Gábor is egyetért.Hegedűs Gábor is egyetért.

A magyar fiatalok a Liverpool korosztályos csapatával
A magyar fiatalok a Liverpool korosztályos csapatával

A magyar fiatalok a Liverpool korosztályos csapatával

„Kilenc évvel ezelőtt indult útjára ez az olaszországi torna, amelynek a szervezésében a kezdetektől én is részt vettem. Akkoriban még kisebb létszámmal, de rögtön az elejétől a helyi klubok mellett külföldiekkel kiegészülve történt a start – emlékszik vissza Hegedűs. – A színvonal évről évre emelkedett, ezt az idén résztvevő klubok is jól mutatják; európai és világszinten is az élvonalról beszélünk.”

Egy héttel korábban rendezték meg a torna selejtezőjét, amelyen a Mészöly Focisuli, a Főnix Gold, a debreceni Olasz Focisuli, a DLA és a Kisvárda is részt vett; Hegedűsék ezekből a csapatokból (illetve a Monor SE és a DAC játékosaiból) állították össze a Bardolinón szereplő válogatottat, amely a huszonegy csapatot számláló tornán a hetedik helyet szerezte meg.

Az Atletico Madrid ifjú labdarúgóival is megismerkedtek
Az Atletico Madrid ifjú labdarúgóival is megismerkedtek

Az Atlético Madrid ifjú labdarúgóival is megismerkedtek

„Fontos szempont volt, hogy lehetőleg ne akadémiai szintű együttesekből válogassunk, így a csapatokban játszó tehetségeknek plusz nemzetközi programot tudunk biztosítani. Az akadémiai programok itthon 14 éves korban kezdődnek, előtte a gyerekek nagyrésze „csak” Bozsik-programokon tud szerepelni, külföldön kevesen tudják megmutatni a tudásukat, ami szerintem nagy hátrányt jelent. A filozófiánk, hogy minél fiatalabb korban kijussanak a gyerekek az idegen környezetbe, tapasztalják meg a lehető legtöbbet. Alaphelyzetben itthon az első éveikben mindig ugyanazokkal a csapatokkal, játékosokkal találkoznak a fiatalok a pályán, ami a játék és a motiváció szempontjából sem előnyös, emellett sokszor előkerül a hazai futballszcénában, hogy nincsenek jól versenyeztetve a fiatalok, ami miatt később nem tudják nemzetközi szinten felvenni a lépést a többiekkel – ezeken próbálunk segíteni. Azt is megtudtuk, hogy ebben a korosztályban az Atalanta játékosai például heti kétszer edzenek, a harmadik fakultatív, emellett folyamatosan meccseken, tornákon vesznek részt. Nem az eredmény számít ebben a korban, hanem hogy percről percre többek legyenek a gyerekek, amit csak ilyen módon tudunk biztosítani. A lehetőség bármelyik hazai csapat előtt nyitva áll, hogy részt vegyen ehhez hasonló tornákon. Mi az olaszországi kapcsolatainknak hála tudunk ebben segíteni; remélem, még többen élni fognak ezzel a lehetőséggel a jövőben.”

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik