Karate: Baranyi Zsófia indulhat az ifjúsági olimpián

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.01. 12:59
Címkék
Baranyi Zsófia hazánk első karatés olimpikonja! – kürtölte világgá lelkesen a szombat esti nagy sikert a honi sportági szövetség honlapja, s okkal tette, hiszen a japán eredetű küzdősport modernkori históriájában ez az eddigi egyik legnagyobb diadal.

Jancsó KornélBaranyi Zsófia lesz az első karatés, aki Magyarország képviseletében olimpián szerepelhet! Az MTK 16 éves versenyzője a sporttörténelmi tettet a horvátországi Umagban 96 ország ifjú harcművészeinek részvételével rendezett kvalifikációs viadalon vitte véghez, ahol az 59 kilogrammosok súlycsoportjában kiharcolta, hogy indulhasson az argentin fővárosban az őszi ifjúsági olimpián. Egymás után öt győzelmet aratott, s a döntőt is megnyerve az első helyen végzett.Jancsó KornélBaranyi Zsófia lesz az első karatés, aki Magyarország képviseletében olimpián szerepelhet! Az MTK 16 éves versenyzője a sporttörténelmi tettet a horvátországi Umagban 96 ország ifjú harcművészeinek részvételével rendezett kvalifikációs viadalon vitte véghez, ahol az 59 kilogrammosok súlycsoportjában kiharcolta, hogy indulhasson az argentin fővárosban az őszi ifjúsági olimpián. Egymás után öt győzelmet aratott, s a döntőt is megnyerve az első helyen végzett.

Baranyi Zsófia egyedüli magyar karatésként indulhat a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián Forrás: karate.hu
Baranyi Zsófia egyedüli magyar karatésként indulhat a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián Forrás: karate.hu

Baranyi Zsófia egyedüli magyar karatésként indulhat a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián  •  Forrás: karate.hu

Az ügy nagyszerűségét minősíti a háttér: miután 2016 augusztusában hivatalossá vált, hogy a karate bemutatkozhat a 2020-as tokiói olimpián, ugyanazon év decemberében a Nemzetközi Olimpiai Bizottság arról is döntött, hogy az idén október 6. és 18. között sorra kerülő Buenos Aires-i ifi olimpián ugyancsak ott lehet a sportág. A hétvégi siker nyomán Baranyi Zsófia lesz a „magyar fecske”, aki egyedüliként szerzett kvótát, s készülhet a tinédzserek dél-amerikai csúcstalálkozójára.

Az MTK karatékája mellett a péntek-szombati umagi tornán Magyarországot három másik versenyző is képviselte. Papp Dorottya (+59 kg), Botos Botond (53) és Pintér Dániel (+68) szintén helytállt, valamennyien több mérkőzést megnyertek, mi több: az első versenynapon Pintér az előkelő ötödik helyen végzett, a kvótát jelentő döntőt azonban nekik nem sikerült elérniük.

Baranyi Zsófia viszont nem akarta a - negyedik helyének köszönhetően neki amúgy szinte biztos ifi olimpiai szereplést ígérő - világranglistára bízni kijutását Buenos Airesbe. Már a kvalifikáció nyitónapján sem sok hiányzott neki a bravúrhoz, de akkor még be kellett érnie a kilencedik hellyel, mivel egy megnyert mérkőzését vereség követte. A szombati megméretésen azonban már ellenállhatatlannak bizonyult: olasz, hongkongi, osztrák és perui riválison túljutva egészen a döntőig verekedte magát, ami már olimpiai kvótát jelentett számára, majd a fináléban is jeleskedett: a korábban a kadétok között Eb-ezüstérmes magyar lány bírói döntéssel verte a szerb Perovicsot és a dobogó tetejére állhatott fel.

„Azzal, hogy ezen a roppant fontos viadalon döntőbe jutott, Zsófi lett hazánk első karatés olimpikonja. Óriási dolog, és hatalmas sikere ez az egész magyar karatesportnak” – summázta örömét dr. Mészáros János szövetségi elnök honlapunknak.

„Nagyon boldog és megkönnyebbült vagyok, de még nem sikerült feldolgozni, hogy kijutottam az ifjúsági olimpiára. Azt pedig, hogy ezzel én vagyok a sportág első hazai olimpikonja, főleg fel kell még dolgoznom, de nagyon jól hangzik... El kellett hinnem magamról, hogy képes vagyok rá, és tényleg a legjobbak közé tartozom, hiszen mégiscsak ott vagyok a világranglista elején. Az ifjúsági olimpiára igyekszem úgy gondolni, mint bármelyik eddigi versenyemre, és bízom benne, hogy ott is összejöhet valami. Érmet szeretnék nyerni Buenos Airesben" - nyilatkozta Baranyi Zsófia.

További korosztályos híreinket KARATE aloldalunkon találják.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik