utanpotlassport.hu 2018.06.29 20:44 Frissítve: 2018.06.29 20:45

Cselgáncs: két bronz az ifjúsági Európa-bajnokság második napján

Nerpel Gergely a 73 kilogrammosok között, míg Özbas Szofi a 63 kilósok versenyében állt fel a dobogó harmadik fokára a Szarajevóban zajló ifjúsági cselgáncs Európa-bajnokság második napján. Ez a szereplés mindkettejüknek jó eséllyel ifjúsági olimpiai kvótát is érhet.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Lezajlott Szarajevóban az ifjúsági cselgáncsozók Európa-bajnokságának a második napja. A 73 kilogrammos felnőtt magyar bajnok, Nerpel Gergely remekül versenyzett egész nap. Igaz, volt, aki megállította.

Nerpel Gergyely (kékben) megérdemelt bronzérmet szerzett az Európa-bajnokságon

Nerpel Gergyely (kékben) megérdemelt bronzérmet szerzett az Európa-bajnokságon

Gergely ciprusi, holland és szlovén ellenfelét is felülmúlva küzdötte be magát az elődöntőbe, ahol az orosz Ibragimagadzi Szulejmanovval találkozott. Bíró Norbert, az ifjúsági fiúk szakágvezetője elmondta, hogy a két dzsúdós eddig csupán egyszer mérkőzött meg egymással egy edzőtáborban, s már akkor is sejteni lehetett, hogy nem lesz egyszerű feladat az orosz legyőzése, ha szembekerülnek egy versenyen.

Szulejmanov egy földről indított akcióból hajtott végre egy wazarit, s erre Nerpel nem tudott válaszolni négy percen belül, így nem jutott be a fináléba, amelyet az orosz végül megnyert. A bronzcsata viszont még a magyar fiú előtt volt, s rendkívül magabiztosan, 1:23 perc alatt végezte ki a görög Athanasziosz Miloneliszt. Gergely belső combdobásból vitte földre ellenfelét, s ott leszorította, így megérdemelten állt fel a dobogó harmadik fokára.

Csakúgy, mint a 63 kilós Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes Özbas Szofi, aki két győztes meccset követően szenvedett vereséget a későbbi győztes holland Marin Vissertől. A két lány rendkívül kiegyenlített csatát vívott,  a holland azonban az utolsó fél percben indított csípődobásból egy kontrát, s ez bizony egy wazarit ért, ezzel ő jutott tovább.

Özbas a vigaszágon grúz és német ellenfelet múlt felül, így tatamira léphetett a bronzéremért a török Ayten Yekson ellen. A két ifjú hölgy  végig fej-fej mellett haladt, ide és oda is intettek. Szofi 30 másodperccel a vége előtt lábból leszorította az ellenfelét, így megszerezte a harmadik helyet.

Bejczi Zsuzsanna, a leányok szakágvezetője elmondta, hogy nagyon szép sikert ért el Szofi, ahhoz képest, hogy nemrégiben épült fel sérüléséből, s a felkészülésből is ki kellett hagynia néhány hetet.

Bejczi arra is kitért, hogy az 57 kilogrammos ifjúsági világbajnok Varga Brigittától valamelyest jobb szereplést várt, mint a hetedik hely.

Varga albán és brit lányt győzött le, majd egy wazari értékű akcióval kapott ki a horvát Lara Cvjetkótól, aki bevitte őt a vigaszágra, így tovább küzdhetett. A világbajnok nagyon könnyedén jutott túl a belga Manon Lecharlieren,  az osztrák Rosalie Woess-szel azonban már nem bírt. Igaz, nagyon szoros párharc volt; a négy perces mérkőzésidőn túl, további öt percet gyűrték egymást a tatamin a lányok.

Az 52 kilogrammos kategóriában Ábrahám Titanilla mindössze egy meccsen léphetett a küzdőtérre, mivel vereséget szenvedett az azeri Ulvija Bajramovától, aki szintén kiesett. A 66 kilós Ócsai Sándor pedig egy nyertes és két vesztes csatát követően intett búcsút a kontinensviadalnak.

A leányoknál hárman voltak esélyesek az ifjúsági olimpiai kvótára: Kardos Tímea, Varga Brigitta és Özbas Szofi. A szövetség azt a rendszert szabta ki, hogy az a hölgy utazhat Buenos Airesbe, aki a legjobb helyen végez Szarajevóban. Mivel hármuk közül csak Özbasnak sikerült dobogóra állnia, így eldőltnek tekinthető az argentin repülőjegy sorsa.

A fiúk versenyében egyetlen olyan helyzet alakulhat, hogy nem Nerpel Gergely kvalifikálja magát az ötkarikás játékokra: ha Vég Zsombor megnyeri szombaton az Európa-bajnokságot.

IFJÚSÁGI EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZARAJEVÓ
A második nap bajnokai és magyar eredményei
Fiúk
66 kg: Abrek Nagucsev (Oroszország), Ócsai Sándor helyezetlen.
73 kg: Ibramgimgadzi Szulejmanov (Oroszország), ...3. Nerpel Gergely
Leányok
52 kg: Faiza Mokdar (Franciaország), Ábrahám Titanilla helyezetlen.
57 kg: Hasret Bozkurt (Törökország), ...7. Varga Brigitta
63 kg: Marin Visser (Hollandia), ...3. Özbas Szofi

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.