utanpotlassport.hu 2017.04.11 18:17 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Tenisz: a két éve U18-as Eb-t nyert Bondár Anna műtét után

Hová tűnt... Bondár Anna? A 2015-ben egyéniben még az U18-as Európa-bajnokság legjobbjának bizonyult teniszező tavaly keresztszalag-szakadást szenvedett, s bár igyekezett elkerülni a műtétet, végül most operáció után lábadozik.

reb Noha a leányteniszező-ígéretek közül az elmúlt években elsősorban Gálfi Dalma és Stollár Fanny keltette fel a szélesebb sportközönség érdeklődését, a két kétségkívül sokra hivatott (a lányok együtt nyerték meg párosban a wimbledoni juniortrófeát, jelenleg Gálfi a 155., Stollár a 212. a felnőttek rangsorában) játékosok mellett Bondár Annát is sokra tartották.

bondar_anna_huntennis

Bondár Anna a visszatérésre vár  •  Forrás: huntennis

Az 1997 májusában született játékos a két leánnyal évekig egy csapatban szerepelt a válogatott- és világeseményeken, ráadásul két éve egyéniben nyert U18-as Európa-bajnokságot.

Noha 2015-ben még indulhatott volna a juniorok között, már 2014 őszén profiviadalokon mérette meg magát. Az évet a 789. helyen zárt, egy esztendővel később viszont már a 397. helyen jegyezték (18 évesen, a felnőttek között ez szép fejlődést vetített előre). 2016 augusztusában karnyújtásnyira került a legjobb háromszáztól, hiszen élete legjobb eredményeként a 304. pozícióban állt – pedig akkor alig állt a lábán.

Júliusban éppen Szegeden versenyzett, amikor elesett, és a lesújtó diagnózis szerint keresztszalag-szakadást szenvedett. Úgy látszott azonban, hogy elkerülhető a műtét.

„Korábban attól is rosszul voltam, ha egy hetet ki kellett hagynom, szóval nagyon megroppantott, hogy hat hét pihenőt szabtak ki – emlékezik. – Lassan persze elfogadtam, hiszen úgy éreztem, ha betartok mindent, és megúszom a műtétét, még hamarabb térhetek vissza.”

Az élet aztán máshogy rendezte: októberben Horvátországban lépett pályára, csakhogy ismét elesett, s bár megnyerte a mérkőzést, másnapra bevizesedett a térde. Szó sem lehetett arról, hogy ütőt fogjon a kezébe.

„Úgy feküdtem a műtőasztalra, hogy lehetséges: csupán meg kell tisztítani a térdét a leszakadt porcdaraboktól, de a szalaghoz nem kell nyúlni. Nem így történt. Megoperáltak, és azt mondták, hat-nyolc hónap kihagyásra számítsak. Megtörtem, csak sírtam, és azon gondolkoztam, miért velem történik ez. Az orvos kérdezte, mi a bajom, mire megjegyezte, megérti a szomorúságomat, ő se bírná ki, ha hat hónapig nem láthatna vért…”

A „minden kezdet nehéz” jegyében az első néhány hét volt igazán emberpróbáló, amikor jószerivel fel sem kelhetett az ágyból. Anna jókedve úgy tér vissza, ahogyan a térde engedi: manapság elsősorban gyógytorna és kondizás teszi ki a napját, s már ütöget is, nemrég a budapesti férfi ATP-torna készülő pályáját is kipróbálhatta.

„Egy pillanatra sem jutott eszembe, hogy abbahagyjam a teniszt. A családom, az edzőm, Bardóczky Kornél és a szövetség is kitart mellettem, támogatnak. Nem voltak egyéni szponzoraim, így nem volt, aki elengedje a kezem a bajban. Sajnos, védett ranglistát csak akkor kaptam volna, ha a legjobb háromszázon belül vagyok, én pedig a sérüléskor a 308. helyen álltam, így hamarosan lekerülök a felnőttrangsorból. Szerencsére azonban szépen gyógyulok, szeretnék még az idén versenyen indulni. Nincsenek számszerű céljaim: az a fontos, hogy ne siessünk el semmit, türelmesen végigcsináljuk a rehabilitációt, hogy később ne legyen gondom. Van még időm a legjobbak közé kerülni.”

Egyéb korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

2020.12.05 10:12:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Német lapértesülés szerint Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője felhívta Szoboszlai Dominikot (20), és közölte vele: igazoljon a spanyol fővárosba.